Apasági kereset

esztere # 2009.11.10. 10:19

Tisztelt Sazkértők!

Kérdésemre nem sikerült korábbi választ találnom; ha elkerülte volna a figyelmemet, akkor elnézést.

Arra lennék kíváncsi, hogy milyen módon lehet apasági jogot megszüntetni? Anyakönyben szerepel a biológiai apa neve, akivel immár több, mint 13 éve nincs kapcsolatunk (a gyerek teljes eddigi élete során). Egyik fél részéről sincs ilyen irányú igény. Tartásdíj fizetés nem volt/nem kértem. Adminisztráció miatt gond elsősorban, sok mindenhez kell a hozzájárulása. Apával egyetértünk abban, hogy ezt az állapotot meg kellene szüntetni. Mik tehát a jogi lehetőségeink? Köszönettel,

esztere

ObudaFan # 2006.12.01. 17:04

Nem semmis, hanem létre sem jött szerződés. A kiskorú részére járó tartásdíjról lemondáshoz a gyámhatóság hozzájárulása kell ugyanis. Ha pedig egy ügylethez harmadik személy hozzájárulása szükséges, ennek megadásáig létre sem jött szerződésnek kell tekinteni az ügyletet.

unamuno # 2006.12.01. 14:00

Nem a törvény, hanem a joggyakorlat. A gyermeknek ugyanis két dologhoz van joga:

• kapcsolatot tartani a szülőjével. Ha a szülő nincs megfosztva a szülői jogaitól (tehát pl. nem veszélyes a gyerekre stb.), akkor a gyermeknek joga van látnia a szülőt (még akkor is, ha a másik szülőnek ez nem tetszik), és
  • tartásdíjat kell kapnia, hogy megéljen.

Következésképpen egy olyan szerződés, amely egyszerre fosztja meg a gyermeket mindkét jogától, a joggyakorlat szerint jogszabályba ütköző és emellett erkölcstelen szerződés is, ezért az ilyeneket soha nem hagyják jóvá és utóbb elő sem kerülhet jogvita alapjaként, mert a bíróság azonnal semmisnek nyilvánítja - még csak kereseti kérelem sem kell hozzá. (Mind ahogy a közigazgatás is, mert a semmisség megállapításához nem kell kérelem és bármelyik szerv saját belátása szerint dönthet arról, hogy egy szerződés semmis-e vagy sem.)

lamencik # 2006.12.01. 13:47

unamuno, köszi!
ezek szerint apuci kiiktathatalan az életünkből...:(

És a szerződés miért semmis? törvény ír erről?

unamuno # 2006.12.01. 12:58

Olyan nincs, hogy valaki lemondjon az apaságról. Legfeljebb a szülői jogokról vagy azok gyakorlásáról lehet lemondani (meglehetősen szűk körben, pl. örökbefogadás esetén), de az apaságról-anyaságról nem. És azon se gondolkodjatok, hogy az apa vállalja, hogy a gyermekét nem látogatja meg, ellenben te lemondasz a tartásdíjról, mert ez a szerződés meg semmis.

lamencik # 2006.12.01. 12:42

sziasztok,
válófélben vagyok, a férjem apasági tesztet kért, amit már ki is tűztek. Persze ő a gyerek apja, de neki ehhez ugyebár joga van...

Kérdésem: miután kiderül, hogy igen, ő az apa, le lehet-e még mondatni az apaságról? ezt törvény tiltja, vagy ha beleegyezik, akkor kivitelezhető?
köszi a választ!

ObudaFan # 2006.11.22. 19:49

Nem, apasági vélelem megdöntési pert kell az apának indítania, mégpedig 1 éven belül. Ha nem teszi, tartásra kötelezhető.

Estella # 2006.11.22. 19:37

ObudaFan! A gyermek 2 hete született. A szülők idén nyáron váltak el 3 év különélés után. Az anya az élettársától volt várandós a válóper idején. Ha a vélelmezett apa nem adja be a megdöntés iránti kérelmet, akkor neki is kell "gondoskodni" a gyerekről, gondolok itt a gyerektartásra és társaira? A valódi apa által a kórházban tett apasági nyilatkozat ilyenkor hova kerül? A gyámügy nem avatkozik be ilyen helyzetben?

ObudaFan # 2006.11.22. 17:23

Akkor továbbra is apának kell tekinteni, kivéve ha a gyermek kéri, és alapos lesz a keresete.

Estella # 2006.11.22. 14:07

Sziasztok!

Mi történik akkor, ha a vélelmezett apa nem kéri az apaság vélelmének megdöntését?

Döbbenő # 2006.11.22. 14:02

Óbudafan! Erre csak valami roppant cinikus, mondhatni "bunkóságot" tudtam volna/tudnék írni. Mégpedig azt, hogy szerinted, ha felolvasom neki a Csjt. idevonatkozó szakaszát, és elhajt, mondván, hogy mit kell kötözködni, mert ő utánaérdeklődött a bíróságon, és ott azt mondták, hogy beadhatja ő is, és különben is átvették tőle a papírt, úgyhogy jól van így minden, akkor szerinted gondolt ő arra, hogy a gyerek nevében adja be, és még a gyámhatóságot is megkérdezze? Nem hinnéééém... ;) Egyébként láttam a kérelmét, ő a saját nevében nyújtotta be.

ObudaFan # 2006.11.21. 23:18

Ha viszont a gyermek még cselekvőképtelen, és az anya az ő nevében adja be a keresetlevelet, és mindehhez a gyámhatóság is hozzájárul, akkor máris tárgyalást kell kitűzni.

Roni04 # 2006.11.21. 16:43

Szia.
Így igaz.
A Pp. 130.§ (1) bekezdés g) pontja szerint a bíróság a keresetet idézés kibocsátása nélkül elutasítja ha a pert nem a jogszabályban erre feljogosított személy indítja, (vagy a per csak jogszabályban meghatározott személy ellen indítható, illetve meghatározott személyek perben állása kötelezõ, s a felperes e személyt (személyeket) — felhívás ellenére — nem vonta perbe.)
Ha viszont ezt nem veszi észre a bíróság, és a keresetlevelet az alperes részére is kézbesítette, akkor az eljárást meg fogja szüntetni.

Döbbenő # 2006.11.21. 11:59

Köszi tomas! :)

tomas64 # 2006.11.21. 10:53

A bíróság idézés kibocsájtása nélkül megszünteti az eljárást.

Döbbenő # 2006.11.21. 10:19

Szia Roni!

Én is ilyesmire emlékeztem, csak arra lettem volna, illetve lennék még mindig kíváncsi, hogy ha mégis az anya nyújtja be, akkor a bíróság visszaküldi a kérelmét vagy értesíti, hogy "kezit csókolom, majd legközelebb kicsit legyen figyelmesebb"?

Üdv,
Döbb

Roni04 # 2006.11.20. 20:54

Szia.
A Csjt. 43.§ (3) bekezdése szerint:
A megtámadásra jogosult

1. a gyermek,
  2. az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni,
  3. a gyermek halála után leszármazója, ilyennek hiányában az ügyész.

(4) Az anya volt férje akkor is jogosult a megtámadásra, ha a vélelem az, hogy az anya újabb házasságbeli férje az apa, de ennek a vélelemnek megdõlte esetén a volt férjet kellene apának tekinteni.

Döbbenő # 2006.11.20. 20:39

Üdvözlet Mindenkinek! Olyan kérdésem lenne, hogy csekélyke jogi ismereteim szerint az apaság vélelmének megdöntése iránti kérelmet vagy a gyermek, vagy az, akit az apának kell vélni, illetve a gyermek halála után annak hozzátartozója, illetve az ügyész nyújthat be. Na most, mi van olyankor, hogy ha a párom - akit hivatalosan az apának kell vélni - volt neje roppant okosnak és tájékozottnak gondolja magát és ő adja be a kérelmet, mert hogy "ő utánakérdezett a bíróságon, és neki azt mondták, hogy beadhatja ő is"? Előre is köszönöm a segítséget.

Döbb

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 21:14

Igen, maga a gyermek a 18. életéve után indíthat pert. Ugyancsak egy évig.

jegeskave # 2006.08.28. 20:54

Köszönöm!
A gyermeknek meg gondolom, csak nagykorúságát betöltve lehet kezdeményezési joga, már ha él vele örökösödés esetén.Lehetséges ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.27. 20:44

Furcsa dolog ez, de apaság megállapítása iránti pert csak akkor lehet indítani, ha egy gyereknek jogilag nincs apja. Egyébként előbb az apaság vélelmének megdöntése iránt kell megindítani a pert. A magát a gyermek igazi apjának tartó személy ezt a gyermek születéséről való tudomásszerzését követő egy éven belül teheti meg. Amennyiben sikerrel jár, és az apaság vélelmének megdöntése után az ő apaságát megállapítják, úgy jogosult lesz a gyermekkel való kapcsolattartásra, az életét befolyásoló lényeges döntések meghozatalában való részvételre. Ugyanakkor gyermektartás-díj fizetésére lesz köteles.

jegeskave # 2006.08.27. 18:28

Üdvüzlet Mindenkinek!

Nekem is lenne egy kérdésem. Házasságban élek négy gyermekkel.A negyedik gyermek nem a férjemtől van, de az ő nevét viseli. A vérszerinti apja nem akar tudomást venni a gyermekről egyenlőre. Ha idővel meggondolja magát indíthat-e apasági keresetet az apa?Milyen jogai vannak a vérszerinti apának ?

jegeskave # 2006.08.27. 18:08

Üdvüzlet Mindenkinek!

Nekem is lenne egy kérdésem. Házasságban élek négy gyermekkel.A negyedik gyermek nem a férjemtől van, de az ő nevét viseli. A vérszerinti apja nem akar tudomást venni a gyermekről. Milyen jogai vannak a gyermeknek a vérszerinti apja felé? Lehet-e követelni tőle anyagi hozzájárulást, vagy hogy egyáltalán elismerje az apaságát? Ha idővel öröklésről lenne szó, milyen jogokkal élhet?

zs.ildi # 2006.06.06. 19:33

Ne haragudj, igazad van, nekem egyértelmű csak. A követelés alatt pedig azt értem, hogy eddig is megtehette volna a jogi utat, de nem tette, és nem tudom meddig tart egy ilyen ügy, viszont addig csak magára marad, mint eddig. És talán gyerektartást is fél évre visszamenőleg kérhet, úgyhogy addig is marad minden változatlan. De köszönöm észrevételed, máskor figyelmesebb leszek!

pocak # 2006.06.06. 07:14

(a kiemelést néha teljesen máshogy hozza ki, így remélem, most már helyes kiemeléssel jön...)

zs. ildi,
Nem Monalisa figyelmetlen, hanem te írsz össze-vissza. Az írásodból egyáltalán nem derült ki, melyik gyerekről beszélsz, és mivel ugyanazon mondaton belül az elején a nagyobbik gyerekről esett szó, így ha az utána való tagmondatok már a kisebbikre vonatkoznak, azt valahogy nyelvtanilag is jelezned kellett volna.
A másik, hogy ellentmondás van a beírásaidban.
Most legutóbb azt írtad, hogy:
"És valószínű ezek után is egyedül fogja nevelni a gyermeket,mert azt sem írtam, hogy bármit is követelne"...,
a legelső beírásodban viszont ez áll:
"Barátnőm apaság megállapítása iránti keresetet szeretne benyújtani és gyermektartást kapni a továbbiakban".

Én pont ezért írtam, amit írtam.