Apasági kereset

pazs # 2017.01.13. 11:11

Ha azért ő az apa, mert a gyerek születésekor az anya férje volt, akkor a gyerek kilencéves korában már bőven elkésett az apaság vélelmének megdöntésével, ha ő a biológiai apa, ha nem.

Kivéve persze, ha az elmúlt egy évben "merült fel", hogy nem ő az apa.

Ha sikerül az apaság vélelmét megdönteni, a gyerek (illetve az anyja) kérheti, hogy megtarthassa az eddigi családi nevét, gyerektartás viszont tovább nem lesz követelhető.

Barbi87 # 2017.01.13. 10:06

Ezt bírósàgra is vinnénk mivel nem ő az apa a bíróság pedig ugyan úgy csináltat dns tesztet.. Azután nem járna az anyának semmi sem ha kiderül hogy évekig eltitkolta a dolgot.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.13. 07:45

Attól, hogy ti csináltattok egy tesztet, semmi nem változik. (Azon kívül, hogy kevesebb pénzetek lesz száz-kétszázezerrel.)

Barbi87 # 2017.01.13. 05:33

Érdeklődnék hogy a jelenlegi párom elvàlt és van egy 9 éves kisfia. (Fizeti is a nem kevés gyerektartàst) Felmerült a kérdés hogy lehet nem is ő az apa. Ha apasàgi tesztnél kiderül hogy mégsem ő lenne az apa akkor a kisfiú neve hogyan vàltozna? Illetve a gyerektartàst követelheti tovàbbra is az anya?

Szöcsy # 2015.03.19. 18:09

Köszönöm a segítséget! Gyámügyre mentünk az ügyünkel és ők indítják a pert, és ügyvédet is biztosít. Így mindent egy kalap alatt elsikerült intéznem.

Szöcsy # 2015.03.12. 04:30

nem így még mindíg nem kaptam felvilágosítást a kérdéseimre. Mert kinél kell kérnünk a meghallgatást? Gyámügy,vagy bíróság. És miért kell ezt bíróságon intéznem, ha már egyszer a bíróságon kijelentete a volt férj hogy nem az övé a gyermek. Én a vérszerinti apa indítom a dolgot, vagy a gyermek kérelmezi a bejegyzett "apa" ellen, vagy a nejem indítja mert ő a gyermekünk gyámja? Az az igazság hogy nem szeretném a bíróságra vinni a dolgot, mert a volt férj eléggé beszámíthatatlan alkoholista, és ki szeretném hagyni a dologból. Mert ugyebár ha már jegyzőkönyvben bejegyezték nem az övé a gyermek akkor tulajdonképpen szerintem ott se kell lennie....

Szöcsy # 2015.03.11. 19:05

ezt értem, de milyen jogi formában kell indítanom a meghallgatást? És biztos hogy bíróság kell ehez,vagy elég az anyakönyv vezető elött nyilatkoznunk mind a hármunknak? Meg az is kérdés ki kérelmezze a meghallgatást? A gyermek, az anya, vagy én a vérszerinti apa? Ez a része nem tiszta számomra.

ObudaFan # 2015.03.11. 14:45

Ha volt férj is, meg te is, meg az anya is azt szeretné, hogy te legyél a gyerek anyakönyvbe bejegyzett apja, akkor hármatok közös kérelmére a bíróság per nélkül meg fogja ezt állapítani a meghallgatásotok után.

Szöcsy # 2015.03.10. 18:20

inkább hosszabban leírnám az én problémámat!
2008 augusztusában egy házas asszonnyal élettársi viszonyba léptünk. 2009 szeptemberbe megszületett a közös gyermekünk, de mivel a magyar törvények szerint még nem vált el a szülés elött 90 nappal, így nem az én a vérszerinti apa vezeték nevét kapta meg a közös gyermekünk. 1 éve sikerült végre elvállnija, és akkor a gyermek elhelyezést is megállapították. Mert az előző házasságból,van 2 nagyobbik gyermek. A bontóper kereset levelében kértük a közös gyermekünkre ne ítéljenek gyermektartást,és egyértelműen kijelentette a volt férj hogy nem az övé a gyermek. Még is perelnem kell hogy végre megkapja a gyermekem a ezeték nevemet?Élettársammal a bontóper után össze házasodtunk. Így nemtudom hogy a gyermek helyett én kérelmezem hogy megkapja a vér szerinti apa nevét, vagy a gyermeg indít pert és én mint gyámja járok el? Vagy a feleségem intézi mindezt? Vagy kell e perre vinnem ha már az "apa" már kimondta hogy nem az övé a gyermek? Vagy a gyámügyön tudok ezügyben eljárni, vagy közjegyzőnél?

ObudaFan # 2015.03.10. 15:02

Ha még nincs megállapítva az apaság, akkor amíg nincs megállapítva, nem tudsz a gyermek nevének a megváltoztatása iránt eljárást indítani. Előbb az apasági per.
Ha meg van vélelmezett apa, akkor az sem igazán.

Szöcsy # 2015.03.10. 04:43

Tisztelt forumozók!

Kérdésem az lenne hogy a gyermeg vagy én indítom a pert ha a gyermeg nevét akarom megváltoztatni a sajátomra, hisz valóban az én gyermekem?

ObudaFan # 2011.03.24. 10:52

A bíróság megállapította a gyermektartás mértékét. Amíg a bíróság nem módosítja, azt kell betartani.

bond007 # 2011.03.24. 07:26

Tisztelt Fórumozók, a következő kérdésre keresem a választ.

Ha közös megegyezéssel szüntettük meg a házasságunkat és a gyermek felett közös szülői felügyelet gyakorlunk, mely során kizárólag a gyermek érdekeinek figyelembevételével döntünk a gyermek sorsát érintő kérdésekben. (pl: iskola, különórák, sport, vallás, stb.)
Mi van akkor, ha vita van?
Ha apaként beleszólhatok a gyerek sorsának alakulásába , akkor ezzel szemben vállalnom kell-e automatikusan a felmerülő plusz költségeket is?
Pl. az anya szeretné, hogy táncórákra járjon a gyerek, de nekem az anyagi lehetőségeim végesek és örülök, hogy a gyerektartást ki tudom fizetni.
Az anya eldöntötte, hogy jár és most kéri, hogy álljam a költségek felét. A gyerek érdekeire hivatkozva. (De itt említhetném a nyári tábort is.)
Van-e jogi orvoslat? Kényszerítheti-e az anya, hogy plusz terheket vállalva fizessek?

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.01.10. 10:25

A gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon indíthatsz pert az apaságod megállapítása iránt.

gezuv # 2010.01.09. 22:17

Azt szeretném még megtudni,ha az anya nem járul hozzá akkor is a nevemre tudom venni a fiam?

gezuv # 2010.01.09. 22:11

Tisztel Illetékesek!
1 hónapja született meg a kisfiam.Az Anyukával megromlott a kapcsolat.A mai napig nem láthattam a fiam.Nem vagyunk házasok.Apasági nyilatkozat nincs.Az anya a nevére vette a gyereket,nincs senki feltüntetve apának.Ki akar zárni a gyerek életéből. mit tehetek?

_Wasp_ # 2010.01.08. 22:06

a kérdés az volt, miért nem kérdezted meg az apát? elsősorban az ő dolga lenne nevelni a gyermeket, és általában szívessebben nevelik az apák a gyermeküket, semmint, hogy sose lássák többet

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Melani27 # 2010.01.08. 17:29

Tisztelt Kovács Béla Sándor

Nem azért adtam örökbe a picit, hogy megszabaduljak a gyerektartástól, ha csak ez lett volna a gond, akkor nem adom örökbe. Nincs az én helyemben, eléggé fáj, hogy így kellett a piciről a döntenem, nem volt más lehetőségem, szívem szerint legszívesebben én gondoznám, sajnos nem tehetem. Azért köszönöm a válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.06. 09:06

Melani, a biológia apa, ha nem vélelmezett is egyúttal, nemigen tud mit tenni egy ilyen szituációban.
(Más kérdés, hogy neked meg nem volt jogod arról dönteni, hogy ő nevelhesse-e a saját gyerekét. Értem én, hogy így megszabadultál a gyerektartás kötelezettségétől, de azért mégis.)

Barbuska # 2010.01.05. 17:09

Kedves MajorDomus!!
Szerintem nem én vagyok az egyetlen,aki így járt!!
Ha nem ismered az ügyemet,és nem segíteni akarsz,minek szólsz bele!!
Szerintem a középkorban élsz!!
Ha már a sértegetésekről van szó!!

Melani27 # 2010.01.04. 09:51

Tisztelt Illetékes!

Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Másik kérdésem az lenne, ha az apa bemegy a gyámügyre utánam és a baba után érdeklődni, adnak neki bármilyen felvilágosítást? A baba nem ott született ahol a lakhelyem van, így nem is a lakóhely szerinti gyámügyün voltam bennt. Ha bírósághoz fordulna tud ellenem pert indítani? Előre is nagyon köszönöm segítségüket !

Melani27 # 2010.01.04. 09:46

Tisztelt Illetékes!

Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Másik kérdésem az lenne, ha az apa bemegy a gyámügyre utánam és a baba után érdeklődni, adnak neki bármilyen felvilágosítást? A baba nem ott született ahol a lakhelyem van, így nem is a lakóhely szerinti gyámügyün voltam bennt. Ha bírósághoz fordulna tud ellenem pert indítani? Előre is nagyon köszönöm segítségüket !

Melani27 # 2010.01.04. 09:45

Tisztelt Illetékes!

Melani27 # 2010.01.04. 09:25

Tisztelt Illetékes!

Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Másik kérdésem az lenne, ha bemegy a gyámügyre, ott adnak neki bármilyen felvilágosítást rólam? Ha bíróságra megy ott tud pert indítani ellenem ebben az esetben? Előre is nagyon köszönöm segítségüket !

ObudaFan # 2009.12.26. 13:05

Ha rendezett körülményeket biztosítotok ketten a gyermeknek, akkor semmit, mert a te apaságod vélelme folyán nem tud apasági pert indítani, a gyámhatóság meg csak akkor rendel ki eseti gondnokot, hogy a gyermek nevében megtámadja ezt a vélelmet, ha az a gyermek érdekében áll. Így csak a gyermek a nagykorúsága után dönthet esetleg úgy, hogy pert indíta a te apasági vélelmed megdöntése iránt. Viszont azt jó ha tudod, hogy ha attól számítva, hogy megtudtad, hogy nem a tiéd a gyermek, nem indítasz pert a vélelem megdöntése iránt, akkor később ezt már nem teheted meg, csak az ügyész indíthat a nevedben, ha jónak látja.