Amióta itt jártam jól elszabadultak az indulatok.
Penzeri: olvasd vissza Te amit irtál. A lényege az volt, hogy a pasi csak fizessen, mert egy agressziv ördög, Te vagy az angyal, aki mindent megtett a gyerekeiért, és most szeretnéd az agressziv ördög kapcsolattartási jogát megvonatni, a tartásdijat felemeltetni, nehogy az apa véletlenül is elvigye a gyerekeket külföldre, netán az ő szüleihez. Ezen nincs mit szépiteni utólag. Épp Te irtad, hogy: "No én ezt a topikot ezennel itthagyom, mert úgy tűnik a végén én leszek a bűnöző! " mi ez, ha nem megfutamodás. A célom pedig épp az volt, hogy ne tedd, olvasd el mások hozzászólását is, maradj itt és tanulj, ahogy én is tettem, hiszen tanulni legjobban az érintettektől lehet. Lásd, hogy mit érez egy apa, amikor elvesziti a gyerekét, és lásd, hogy mit érez a gyereked, amiről esetleg neked nem beszél, mert nem mer. Vagy azért, mert retorziótól tart, vagy azért, mert nem akar megbántani.
Te meg vagy győződve arról, hogy mindent jól csinálsz, de ez nem igy van. Dr. Grád András irta a félrelépők kézikönyvében: "E téren is nagyon sok múlik a felek emberi intelligenciáján. Amennyiben a másikban kizárólag esküdt ellenségüket képesek látni, aki biztosan nem is szereti igazán a gyermeket és csak azért akarja, hogy a biróság nála helyezze el, hogy ezzel is őket bosszantsa, ez reménytelen zsákutca. Az effajta h ozzáállás legfeljebb arra jó, hogy tartósítsa a háborúskodást, és a gyerek nagykorúságáig egymást érjék a különféle ezzel kapcsolatos perek. Sajnos rengeteg ember ennek ellenére gy jár el, abban a téves feltevésben, hogy ők azok a kivételek, akik nem egy másik emberrel, hanem a sátánnal kötötték össze az életüket, és akitől a gyermeket bármi áron meg kell óvniuk. Eközben sikerrel győzik meg magukat arról, hogy mindez kizárólag a gyermek érdekében történik, h olott ha egy pillanatra őszinték lennének magukhoz, rájönnének, hogy a háttérben igazából mindössze kicsinyes bosszú áll. Az ilyen állandósult háborúskodás mindent inkább szolgál, mint a gyermek érdekét, akinek két szerető szülőre lenne szüksége, nem pedig egy gyűlölködőre."
Sajnos a nők nagy része úgy képzeli, hogy a gyerek vagy az övé, vagy a pasié. Az a verzió, ami a pasik nagy részénél tapasztalható, miszerint a gyereknek két szülője van, csak nem élnek együtt, valahogy sehogysem fér a fejükbe.
Judit67: nő vagyok, és van gyermekem, igaz nem lány, hanem fiú. Nem figyeltél, nem azt irtam, miért szültél gyermeket. Azt irtam, hogy Te választottad a gyermeked apját, tehát tudomásul kell venned, hogy élete végéig a gyermeked apja marad, és gyermeked számára mindig ő marad a vér szerinti apa, akkor is, ha már nem fog élni. A lényeg tehát, hogy mivel ilyen férfit választottál amilyen, ezzel kell együtt élned, akkor is, ha nem tetszik, mert soha nem fogod tudni ezt a helyzetet megváltoztatni, akkor sem, ha utólag nem tetszik, mert nem tudod visszacsinálni, nem tudod a fogantatást meg nem történtté tenni. Te is ott voltál, Te is benne voltál. Vagy akkor kellett volna jobban meggondolnod, vagy most kell tudomásulvenned, hogy volt egy rossz döntésed, ami az egész életedre kihat. Attól pedig, hogy a pasi neked nem felelt meg, a gyerekednek még az apja, és apának adott esetben még lehet nagyon is alkalmas.
És még valami. A pasi vagy ilyen volt, amikor választottad, akkor egyértelműen Te is hibás vagy, vagy melletted lett ilyen, és akkor Te is hibás vagy. Nyilván ő is hibás, hiszen lehetne másmilyen is. Ezt ketten hoztátok össze, nem ő egyedül. Egy kedves, rendes, szerető feleség mellett többnyire nem válnak a férfiak ördöggé.
obsitos: a nehéz helyzetbe került anyák maguk is igen keményen "megdolgoztak" azért, hogy ebbe a helyzetbe kerüljenek. Nem szép dolog csak a pasit rossznak beállitani azzal, hogy a pasi az ördög, ők meg az angyalok. Az ördög és az angyal ugyanis találkozhat egymással, de a legritkább esetben kötnek egymással házasságot, és nemzenek közös utódot.
Penzeri jogi segitséget kért, ez igaz, de nem értek egyet azzal, hogy ha egy nő ahhoz kér jogi segitséget, hogy a pasit levágja, a gyerekétől elzárja, akkor azt meg is kapja. Azt gondolom, hogy épp azért vagyok itt, hogy az ilyen szemléletet megváltoztassam, és ráébresszem, hogy amit most csinál, annál rosszabbat a gyerekével nem tud tenni.
140-nel is lehet biztonságosan vezetni, és 50-nel is lehet úgy, hogy belehalhatsz. Egyik ügyben például az anya folyamatosan azt kifogásolta, hogy a pasi szerinte nem biztonságosan vezet. Ehhez képest a pasinak sosem volt balesete, a nőnek háromszor, abból kétszer a gyerek is a kocsiban ült, és az egyik alkalommal meg is sérült. Ha valaki ilyen sürün karambolózik, az azt hiszem kevésbé alkalmas arra, hogy a gyerekkel kocsiba üljön, még akkor is, ha csak 50-nel megy.
Egyébiránt ráadásul amiket irsz, azoknak semmi alapja nincs, penzeri egyetlen egyszer sem irta, hogy az apa agressziv lenne a gyerekeivel.
Damned: lehet aggódni. Ez természetes is. A gond akkor van, ha ez tullép egy határon, ha már a gyerekek is érzékelik, ha már korlátozza is a gyerekeket vagy az apjukat. Egyetlen módon tudta volna a gyerekeit megóvni, ha meg sem szüli őket. Mert amint megszületnek, bármikor baj érheti őket akkor is, ha bezárkóznak a szobába és ki sem mennek. Ezen felül ha valaki kamiont vezet, nyilvánvalóan tudja, hogy egy kisebb autó nem védi meg. Nem gondolnám, hogy egy barkasban a gyerekek kevésbé lennének veszélyben, sőt... Az, hogy penzeri pontosan mit mond el, egy dolog. Nyilvánvalóan az ő szemszögéből igaz is. Ezért kapott jogi tanácsot is arra vonatkozóan, hogy igenis emeltesse fel nyugodtan a tartásdijat, ezzel semmi gond. De a kapcsolattartás más téma. Amiket irt, azok nem arról szóltak, hogy olyan nagyon oda akarja adni a gyereket (mintha a gyerekek tárgyak lennének). Én azt gondolom, hogy nem penzeri dolga eldönteni, hogy a gyermekek mikor vannak az apjukkal. Ha egyszer ettől a férfitől gyerekeket szült, akkor ennek a férfinak ugyanannyi időt van joga a gyermekeivel tölteni, mint amennyit penzeri tölthet velük. Ez lenne a gyermekek szempontjából a legelőnyösebb felállás. Az, hogy az apa kamionos és nem mindig tud menni, megint egy dolog. Tudomásul kell venni, és akkor biztositani a kapcsolattartást, amikor az apa tud vele élni. Ez szolgálja a gyerekek érdekét, és nem az, hogy játszadozik egy anya azzal, hogy megkapod-nem kapod. Mint az óvodában. Nem adom a játékot, mert az enyém.
Egyébként meg az apa is aggódik. Például pont attól, hogy egy anya mindentől félti a gyereket, a gyerek pedig ezzel megtanulja, hogy mindentől félnie kell, és rettegésben éli le az életét. Nem hinném, hogy ez a jobb megoldás. Egy pasi mindig életre neveli a gyermekét, racionálisan, annak figyelembevételével, hogy ha ő nem lenne, akkor is megálljon a gyermeke a lábán. A nők többsége nem ilyen, babusgatja, tulvédi a gyereket és eszébe sem jut, hogy ő is meghalhat, mint ahogy penzeri ki is jelentette. Eszében sincs meghalni, még fiatal. Ez biztos igaz. De a halál nem válogat, balesetek, betegségek vannak és mindig is lesznek. És ha egyik napról a másikra a gyermekei egyedül maradnak, kérdéses, hogy mi lesz akkor velük, ha az apjukkal nincs, vagy nem jó a kapcsolatuk.
Természetesen mindenkiről lehet véleményt mondani, és ahány vélemény, annyiféle. De épp az, hogy az ember véleményt mond, a másik meghallgatja, alkalmas arra, hogy befolyásolja másoknak a saját magukról vagy másokról kialakitott véleményét. Minél nagyobb a véleménykülönbség, annál inkább alkalmas arra, hogy megvitassák.
Én eddig még mindenkitől tanultam - ha mást nem, akkor legalább azt, hogy igy nem csinálnám.
„Biztosan megvan az oka az exednek arra, hogy így viselkedjen veled. Nem minden ugy van, egészen biztos, ahogyan te beállítod”
- ezzel látod egyetértek, és ez mindenki esetére áll, tehát penzeriére is. Mindig minden két emberen mulik. Nem mondom, hogy a pasi nem hibás, csak azt, hogy a nő is az, tehát kettőjüknek kell a dolgokat rendezni. A csak a „nekemjár” többnyire a nők vezérfonala. Nekik jár a vagyon, a gyerek, a tartásdij, az asszonytartás. Nem emlékszem, hogy valaha hallottam volna olyat, hogy a pasi házastársi tartást igényelt volna.
Kiváncsi lennék például, hogy melyik nő csinálná végig, hogy kéthetente két órát láthatja a gyermekét az ország másik végében, és 4 éven keresztül minden alkalommal ott van ugy, hogy közben a gyereket meg nem kapja meg, még a két órára sem. De tudok olyan pasiról, aki végigcsinálta.
„Vagy: ez egy ötlet: ha már automatikusan standardizálva döntenek akkor adják pontosan a fele időt és akkor megoldják a szülők úgy ahogy tudják. A jogban dolgozó anyapárti garniturától nem várható hogy esetileg bíráljon.
Én mindenesetre ezt fogom javasolni a volt nejemnek ha olyan lesz a helyzet mert ennél jobbat nem tudok kitalálni a gyerek számára. Nálunk szerencsére nincs nagy távolságról szó. ” Ezzel egyetértek. Eleve ennek kellett volna lennie az alapállásnak már régóta. Szerencsére ezt benyujtottam jogszabálymódositási javaslatként, és tudomásom szerint el is fogadták, bevették a tervezetbe. Az alapállás tehát az lesz, hogy a különélő szülő felügyeleti joga nem fog szünetelni, közös szülői felügyelet lesz, és egy hét az egyik, egy hét a másik szülőnél.
Persze nyilván idő kell, mig néhány középkori gondolkodásu gyámhivatali dolgozónál és birónál ez a gyakorlatba is átmegy, de a többség szerencsére már látja milyen problémákat okoz, ha nem igy van.
Németországban már rádöbbentek, és megrémültek.
a német kutatási eredményeket, mely szerint vérszerinti apjuk nélküli családban nő fel:
63%-a a fiatalkorú öngyilkosoknak
71%-a a fiatalkorúként teherbeesett lányoknak
90%-a az otthonról elszökött fiatalkorúak- és tinédzsereknek
70%-a nevelőintézetbe kerülőknek
85%-a a fiatalkorúak börtönében szabadságvesztésüket töltőknek
71%-a a tanulmányaikat megszakító fiatalkorúaknak
75%-a a drogelvonó központokban ápolt fiatalkorúaknak
(forrás http://www.vafk.de/vaeter.htm)
Lehet gondolkodni. Ezt akarják a nők?
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu