Bírságra a gyámhatóságtól, ha erre sem, akkor büntetőeljárásra.
Gyerektartás mértéke
Szép napot! ha birosági végzés van a gyermekláthatásról,de nem engedi láthatásra a gyereket a volt feleségem, mire számithat? a törvény mit mondd? köszönöm
betti22!
Az önkormányzatnál érdeklődj, mert ez jellemzően helyi önkormányzati rendeletben szabályozott kérdéskör, így minden településen más lehet a helyzet.
akár ez is előfordulhat...
ehhez az kell, hogy bíróság megítélje a tartási kötelezettséget, és a tartás elmulasztásánál fennálljon az önhiba.
Az önhiba akkor állapítható meg, ha akár a mulasztás, akár annak oka az elkövetőnek felróható.
Felróhatóság kérdésében is a bíróság dönt.
A bíróság tartás megítélésénél általában az alábbi sorrendet tartja: házastárs, leszármazók, felmenők, testvérek. (A közelebbi rokon a távolabbit megelőzi, és ha a sorban korábbi tudja a tartást biztosítani, akkor a későbbi nem lesz kötelezve)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Kedves Wasp!
Nem igazán értem, amit írtál, ha jól értelmeztem akkor, ha apuka nem tud fizetni gyerektartást, mert mondjuk nincs jövedelme akkor akár az apai nagymama nyugdíjából is levonható a gyerektartás? És ha nagymama nem tud fizetni akkor megy a börtönbe ő is?
Köszönöm válaszát,ennek kapcsán viszont felmerült még egy kérdés.Az önkormányzattól milyen cimen lehet kérni a támogatást?Ugyanis volt egy formanyomtatványunk egy ismerös segitsége által de arra is az volt a válaszuk,hogy adhaó de nem jár,ha édes anyánk fent tudja tartani az autoját(egy régi Lada)akkor a gyerekeket is.Annak ellenére hogy a polgármesterünk is a foluban él és tudja hogy anyu rendesen nevel minket és nem hülyeségekre vágja el a pénzt.Válaszát köszönöm.
Viszont bíróság megállapíthat más, részleges tartásra kötelezettet a kiskorú gyermekek részére: nagy-dédszülők, nagykorú testvérek.
Aztán ha mégsem fizetnek, majd leültethetik őket is...
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
A gyámhatóság nem fog tovább előlegezni. Ugyanakkor a végrehajtó a rabkeresetből olyan nagyon sokat aligha fog tudni behajtani. Valószínűleg az önkormányzaton kellene valamilyen szociális segélyért próbálkozni.
Tisztelt Ügyvéd nő/úr!
Olyan problémánk van,hogy szüleink már 13 éve elváltak,Édes anyánknál vagyunk el helyezve.Mivel apánk nem ment el dolgozni az állam fizette a gyermektartást,3évig majd hosszabbítással még 3évig.Mivel a végrehajto nem tudott lefoglalni töle semmit ezért leültették.Most ott tart a dolog hogy Édes anyánk semmit nem kap,a családipótlék és az Ő minimál béres fizetéséből élnek 4en.Probálkozott a gyámügyön de azt tanácsolták neki,hogy a végrehajtohoz mennyen mert jár de nem tölük.A végrehajto hasonló válasszal az önkormányzathoz küldte,ahol ismét közölték hogy ők sem segíthetnek,mert nem az Ő dolguk mennyen a gyámügyhöz.Igy a gyerekeknek sajnos nem tudja megadni mindazokat amire szükségük lenne.Megtudná mondani hogy ilyen esetben mi a tehendö vagy kihez kell fordulni segitségért.Elöre is köszönöm.
Sziasztok!
SOS a segítségetekre lenne szüksége az egyik kedves ismerősömnek!
Ma kaptam egy e-mail,amiben megkér,hogy rakjam fel ide,hát ha van itt valaki aki tudna nekik segíteni!
Röviden:Angélának és a férjének jelenleg van két kiskorú gyermeke,de a férj előzőbbi házasságából is van kettő(egy kiskorú és egy nagykorú),ahova gyerektartást fizetnek,de a napokban megjelent náluk egy végrehajtó...szóval így kezdődött a probléma!A többit ő leírja:
Idézet tőle:
2004 nov.-től itélte meg a bíróság a tartásdíjat, a gyerekek nem jártak
iskolába.Az anyjuk azt mondta, most íratja be őket, a bíróság ezt így
jóvá hagyta.Fizettük a tartást 2006 4. hó végéig, közben 3xkértünk
iskolalátogatási igazolást.3x pedig ügyvéd is kért.Nem mutatott be ig.-
kat. Ekkor a nagyobbik lány(Kati) részére már nem fizettünk. Kiderült, hogy a bíroságnak
bemondott iskola abban a formában nem is létezik. A kissebbiknek(Emese) tovább
fizettük. Közben Emese és társa>így volt a feljelentésen végreh.-t kért
ellenünk.Kijött a végrehajtó, megnézte a csekkeket és rendben találta.
Mondtuk, hogy 140E túlfizetésünk van. Közben, Katit beíratták a
szakm.képz. első osztályába (21 éves). Mi nyugodtak voltunk, hogy
még így is túlfizetésünk van, és addig nem kell fizetni, míg le nem jár.
Valamint ügyvéd is képvisel, intézi a dolgokat. íazt mondta addig nem
lehet csinálni semmit, amíg vissza nem vonják a feljelentést. 4 hónap
múlva a munkáltató közölte Zolival, hogy 50 % levonás terheli a
fizetését.Kati részére 2006 jan-ig visszamenőleg levonták még azt is,
ami postán fel lett adva(4hó.)Lehet-e 50%-ot levonni két kiskorú
gyermek mellett. Lehet-e érdemtelenségre hivatkozni és a tartás
megszüntetését kérni? Nagykorúnál van-e olyan jogszabály ami előírja
a folyamatos iskolalátogatást a tartás követeléséhez?
Mit lehet tenni, hogy elkerülhető legyen hogy beíratja isk.-ba amikor
igazolni kell, egyébként nem jár iskolába. Hogyan lehet visszakövetelni
a jogtalanul levont pénzt? 140ezer amit postán feladtunk, ezt nem, de
a most letiltott és a továbbiakban letiltásra kerülő pénzt szeretnénk
visszakapni. Tudván, hogy Kati nem fog isk.-ba járni. 2kiskorú gyerekünk
van én gyes-en vagyok.
A végrehajtási eljárásról:
Jogerős, már végrehajtott határozattal szemben mit tehetünk?
fellebezni kell-e ellene vagy eljárás megszüntetését kérni, vagy egyéb
eljárás lenne-e a gyorsabb. Vagy esetleg lehet-e jogellenességre
hivatkozni és megsemmisítését kérni a határozatnak, mert olyan
összegek is vannak benne ami már ki lett fizetve(van róla csekk),
valamint Csjt.68§74(2) szerint 6 hónapnál régebbi időre csak akkor
lehet érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében
mulasztás nem terheli.(ő pedig épp az iskolalátogatási bizonyítja
szeptembertől jár isk.-ba)
Ez nagyon fontos, mert még ma délelőtt szeretnénk elintézni, hogy a
letiltás mihamarabb megszünjön!
A Vhtv.41§ alapján meg kell szüntetni a letiltást, ha az adós a
követelés legalább egy részének kifizetését igazolni tudja. A mi
esetünkben ez fennáll.
Ha nem szüntetik meg, akkor hivatkozni lehet-e arra, hogy
jogszabályellenes határozat van ellenünk érvényben? És hol tehetjük
ezt meg?
Köszi a segítséget!
A tartásdijról lemondás még gyámhivatali jóváhagyással sem érvényes és nincs is olyan gyámhivatal, amelyik ezt jóváhagyná.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Igyekezz megosztani vele minden gyerekek körüli gondot, az anyagiakat is, ne érezze úgy hogy csak kaszálják.Többre mész igy, többet profitálnak az apjuk anyagi eszközeiből a gyerekeid, hidd el.
Tudod, a férfiak nagyon utálják hogy a válás után "letiltatásokra",ilyesmikre van a nőknek joguk.Egy apa sokkal szívesebben ad ki akkor pénzt, ha közben komolyan felelős apának érezheti magát.Nézd csak meg,amikor például nyaralnak, nem garasoskodik és nagyon jól ellátja a gyerekeket.Ha ismered,hogy működik egy férfi lelke az csak segíthet neked is.Világos hogy védeni akarja magát és az anyagi javait attól,hogy valaki más,éppen az elvált felesége ossza be annak egy részét, akármilyen jól és helyesen.
Igy én csak azt tudom ajánlani,hogy konkrét igényekkel fordulj hozzá, sőt kérd meg rá,a befizetéseket intézze el személyesen és menjen a gyerekekkel ruhát - cipőt venni például.Ne csak a láthatásokkor érezze magát az az ember apának, hanem a hétköznapokban is.
Nem bizonygatom a segítő szándékomat, ha érted miről beszélek akkor használni is tudod. Én is igy működöm,sok barátom is, mást nem mondhatok.
Kedves pappa!
Először is köszönöm, hogy reagáltál!
Az ötlet jó, sőt, magam is próbálkoztam vele! (Mert mindentől függetlenül beszélő, és nem ordító viszonyban vagyunk egymással...)
Azt mondta, ha nem tiltatom le a fizetéséből a tartásdíjat, akkor magasabb összeget is hajlandó fizetni. Csakhogy amikor kimondták a válásunkat, akkor - naívan - rábíztam a tartásdíj-fizetést. de hamarosan rá kellett jönnöm, hogy "át vagyok verve": akkortól kezdve, érdekes módon, csak töredékét kereste a házasságunk alatti összegnek...
Ezért nem tudom, hogy mennyire bízhatok meg benne.
Üdv: Kriszta
Kriszta
Talán próbáld meg volt férjeddel személyesen megbeszélni,mire van szükségük a gyerekeknek és kérd hogy bizonyos különkiadásokat ő vállaljon. Egyetlen apa sem ellensége a saját gyerekeinek és ha nem hatósági úton kezdődik a kommunikáció vele, biztosan szívesebben vállal nagyobb anyagi terheket is.
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem, ha lehet, kérem a segítségeteket!
Tíz éve váltam el a férjemtől, ma a lányaink már 12, ill. 15 évesek. A bíróság tartásdíjként 20-20%-ot állapított meg, 2002-ben pedig gyerekenként 17.500Ft-ban minimalizálták ezt az összeget. 2005. áprilisáig egészen jól keresett (260-300ezer), ekkor azonban felmondott és elment a bátyja cégéhez - bruttó 70 ezer Ft-os bejelentett fizetéssel. Azóta a minimálisan meghatározott összegnél kevesebbet fizet, és kérte a tartásdíj összegének csökkentését is, 10-10 ezer Ft-ra.
Erre reagálva kértem, hogy egyrészt kötelezzék őt az elmaradt tartásdíj megfizetésére, másrészt a jövedelmi viszonyaiban bekövetkezett változásokat róják fel az ő hibájának és vizsgálják meg vagyoni körülményeit, életvitelét, valamint kértem, hogy a tartásdíj összegét emeljék 20-20 ezer Ft-ra.
Az első tárgyaláson túl vagyunk. Az elmaradt tartásdíj ügyében a bírónő meg sem kérdezte őt, tudná-e, akarja-e rendezni tartozását, csak azt magyarázta nekem, hogy a mai magyar "helyzetnek" köszönhetően úgysincs semmi esélyem hozzájutni a hátralék összegéhez (lévén minden, a ház és a kocsi is, volt férjem élettársának nevén van), ne is törjem magam, mert csak gyomorfekélyem lesz.
Második kérésemmel kapcsolatban először felszólított, hogy vegyem tudomásul, hogy már semmi közöm a volt férjemhez. Ezt követően felszólított, hogy bizonyítsam állításaimat-feltételezéseimet, miszerint életvitele, vagyoni helyzete alapján a papíron ígazolhatónál nagyobb jövedelemmel rendelkezik. Figyelmen kívül hagyta, hogy a volt férjemnél elvégzett környezettanulmány hamis állításokat tartalmaz, melyeket egyértelműen bizonyítani is tudok.
A tartásdíj gyerekenkénti 2500 Ft-tal történő emlésére irányuló kérésemmel kapcsolatban kérte, hogy bizonyítsam, valóban megnőttek a kiadásaink, holott szerintem egyértelmű, hogy két, akkor 8, ill. 11 éves lány szükségletei és igényei négy év alatt, 12, ill. 15 éves korukra jelentősen megváltoznak.
Kérdéseim a következők:
- Mivel valóban semmi közöm volt férjemhez, hogyan bizonyítsam be, hogy neki telik külföldön és itthon is pihenéssel töltött, hosszú hétvégékre, hogy lovakat tart, melyek közül havi szinten egy állat tartása is meghaladja a gyerekeire általa szánni kívánt összeget? Hogyan bizonyítsam, ha ezt csak a gyerekek elbeszéléseiből tudom, és őket nem akarom belerángatni semmibe?
- A gyerekekkel kapcsolatos megnövekedett kiadásoknál mire hivatkozhatok? Arra, hogy nagyobbik lányunk szeptember óta Pesten gimnazista, kollégiumban lakik, és a pesti életvitel több kiadással jár? Hogy a tanév kezdetekor személyi kölcsönt kellett felvennem, hogy a kollégiumban szükséges, de itthon sem nélkülözhető felszerelést (pl. angol szótár) biztosítani tudjam a számára? Hogy másfél éve fogszabályozót visel, havonta jár fogorvoshoz (és ez is pénzbe kerül, mégha elvileg ingyenes is az egészségügyi ellátás...). Hogy 43-as a lába, és cipővásárlásnál az árra nem lehetek tekintettel, mert örülök, ha egyáltalán kapok rá női (lány) cipőt? Hogy kisebbik lányunk szemüveget visel, melybe speciális - így nem olcsó - lencse szükséges? Hogy ő lassan csak a nővére kinőtt ruháit hordja? Hogy őt is szerettük volna elküldeni Londonba, ahogy nővérét ebben az életkorban, de ez most már csak nagyszülői segítséggel sikerült? Hogy nyelvi osztályba járó nagylányunknak le is kellett mondani az angliai útját, mert azt már végképp nem tudtuk kifizetni?
Vigyek számlát a bérletről, a színházjegyről, a cipőről, az intimbetétről?
Mindettől függetlenül egyébként el kell ismernem, hogy volt férjem foglalkozik a gyerekekkel, nyaralni viszi őket, számon tartja név- és szülinapjaikat.
Még annyi, hogy második férjemmel a két nagylány mellett neveljük közös, lassan négyéves kislányunkat is.
Kíváncsian várom válaszotokat, esetleges észrevételeiteket, ötleteiteket!
Köszönettel: Kriszta
Kriszta
A párom szereti a gyermeket és ha van határozat a neje nem sokat tud tenni ellene. Mivel ez nem tetszene neki ezért irtam azt hogy megkeseritjük az életét.
Az viszont egyértelműen jár, más kérdés, hogy ilyenkor a határozat érvéyesítése gyakran nem könnyű.
Azt hiszem félreértettél! Az anya azt szeretné és mindent megtesz annak érdekében hogy a kapcsolattartást megakadályozza. Nincs a gyermekkel kapcsolatban infó (lakhely, tel szám) ahol elérhető lenne. Az iskola előtt szokta várni a párom ha találkozni szeretne vele. Kérdeztül a gyermeket akarja-e a kapcsolatot tartani mert akkor megteszük a szükséges lépéseket (bíróság). A gyermek válasza hogy jó lenne csak anya meg ne tudja. Nem boszút szeretnénk csak a jogokat.
Ha a kapcsolattartás szabályozását azért kéri, hogy keserítse az anya életét, azzal nem sokra fog menni a párod. Meg fogják adni a kapcsolattartás lehetőségét, na és?
Szomorúan olvastam válaszodat.
Azt hiszem nem vagyunk felkészülve egy ujabb perre hiszen még a vállóperen sem vagyunk túl és nem is biztos ,hogy megnyernénk azt. Addig is inkább keserítjük az anya életét azzal hogy kérjük a gyermek láthatásának hivatalos szabályozását és ragaszkodunk a közös felügyelethez. Mivel ő kérte ennek megszüntetését. Hozzáteszem semmi rossz szándék nincs bennünk és nem a gyerektartás alol szeretnénk kibujni. Nevére vette és viseli a következményeit amiben támogatom.
Kiskorú gyermek tartása esetén pedig a szülő a tartást saját szükséges tartása rovására is állni köteles. Elvileg ez alól kivétel, ha a gyermeknek folyamatos jövedelmet biztosító vagyontárgya, vagy tartásra kötelezhető más hozzátartozója van, de ez utóbbit - hiba, vagy nem hiba - a mai bírói gyakorlat egyedül a másik szülőre szűkíti. Ez pedig azt jelenti, ha a másik szülő nem milliárdos, akkor megítélik a szükséges tartás rovására is a gyermektartásdíjat.
A két gyermekre levont 40% teljesen papírforma, kevés az esély a csökkentésre. A tartásról lemondás még írásban is csak gyámhatóság, vagy bíróság jóváhagyásával érvényes, erre nem tudtok hivatkozni. Az, hogy szívességi vállaláson alapul az apaság, ebből a szempontból nem számít. Abból a szempontból viszont igen, hogy az apaság megdöntési per indítására nyitva álló 1 éves határidő ilyenkor az apasági elismerő nyilatkozat megtételétől kell számítani, ennek letelte után a pert csak az ügyészség indíthatja az apa érdekében.
Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket gyermektartás ügyben.
Párom jelenleg válófélben és felesége mindent megtesz hogy őt idézem "kicsinálja". Szóban megálapodtak hogy a gyermek után tartásdijat nem kér a felesége. Az első tárgyaláson a bírónő közölte hogy valami összeget megkell állapítani igy lett a tartásdij 20e/hó. Párom ezt nem fizette hisz szóban megállapodtak. A köv. tárgyaláson a hölgy ügyvéddel jelent meg és kérte a gyt. levonását ill. visszamenőleges kifizetését. Ez meg is történt de a feleségnek nem volt elég. Februárban ujabb tárgyalás ahol közölte hogy 20% gyt. kér és azt is visszamenőleg.
A teljességhez az is hozzá tartozik hogy a gyermek nem a párom vérszerinti gyereke szivességből-jószándékból vette a nevére és nevelte sajájaként 12 évig.
Kérdésem hogy kérhetjük-e ezzel az indokkal a gyerektartás csökkentését és mik az esélyeink.
Párom első házzasságábol született gyermeke után 20% gyt. fizet. A 40% levonása a létfentartását is veszélybe sodrhatja. A feleség nem él a közös lakásban és annak terheit a párom egyedül viseli (jelzálog, felujításikölcsön, közösköltség).
Várom észrevételeiteket és véleményeteket!
Macaroon: én már több olyan itéletet láttam, ahol az apa jövedelmének 50 százalékát állapitották meg, sőt nemrég hozott a bíróság olyat is, hogy 120 százalékát (két gyerekre 210 ezret, holott az apa jövedelme 180 ezer forint volt.)
Az 5 milliós nettó jövedelem egy évre nem olyan kimagasló, a három gyerekre 200 ezer forintot jelent havonta, amit simán rájuk lehet költeni minden luxus nélkül. Szerintem minden további nélkül megállapítja a bíróság.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02