Gyerektartás dij

ObudaFan # 2008.02.27. 21:50

Tisztelt ObudaFan!

Ha elolvasod az egészet, akkor szerintem másképp látod!
Az ex jogtalanul vette fel a gyerektartási díjat!!!

Nem látom másképp. Jogalap nélküli gazdagodás címén a tartásra nyújtott, és arra fordított összeget csak bűncselekmény esetén lehet visszakövetelni.

monalisa1 # 2008.02.27. 13:14

1./ Vagy fizettél szeptember óta (= 6 hónap) folyamatosan vagy nem, ez egy igen - nem kérdés, melyet a bizonylatok egyértelműen eldöntik. ("Igen" alapján ezen vádpontja kiesik.)

2./ Azt te sem vitatod, hogy a 2 év alatt alkalmasint elmaradtál az éppen esedékes tárgy havi befizetéssel.

Azt neki kell magyarázatot adnia, hogy mi okból nem érvényesítette veled szemben a követelést., szerintem esetleges szóbeli "felszólítára" való hivatkozása erre nem lesz alkalmas. (A szó elszál a papír megmarad..., vagyis akár vehető úgy is, hogy számára közömbös volt: kapja-e rendben a t.díjat vagy sem.)

Ha nem tudja magát kimenteni, akkor szerintem csak a 6 hónap időtartam ami esetleges vitás lehet, de azt meg lásd az 1./ pontban.

3./ Azt te sem tagadod, hogy egy ideje csak a "minimum" összeget fizeted., ennek okát előzőekben leírtad már.

A rendőrség szerintem egyenlőre a valóságtartalmát akarja "meglátni" a nnak amit az ex-ed állit.

kzsolnai # 2008.02.27. 12:27

Akkor mégegyszer:
Beidéztek mint gyanusított.
3 váddal.
1.Nem fizetek szept óta.
2.két éve hébe-hóba fizetek.
3.önkényesen a minimumot fizetem.
De nem vádoltak meg .Vallomást sem vettek fel.Bemutattam az én bizonylataimat szept óta.
De beidézték mára anyát.Aki nem vitt be minden papírt.
Felhívott az rendőr hogy hétfőn anya újra megy mert megnézik a 2 évet a kivonataiból.
Utána újra felhív majd hogy menjek be nyilatkozni.
Nem értem az egész eljárást.Igazából ha nem ellenem folyik akkor miről nyilatkozzam?
Azzal nem vádolt hogy 2 éve nem fizetek.Csak azzal hogy néha elmaradok.De ez egy vád?

monalisa1 # 2008.02.27. 11:24

Dr. Attika 02.23. 10:14-i hozzászólásában már megválaszolt a problémádra.

kzsolnai # 2008.02.27. 11:02

Azt kérdezném visszamenőleg mennyi ideig vizsgálhatja a gytartás fizetését a rendőrség.Az én esetemben ezt most 2 évre vissza nézik.Ami nem baj számomra,csak nem értem.Úgy olvastam vhol hogy vissza 6 hónappal kell felelni.
Köszönöm

kzsolnai # 2008.02.26. 18:19

Beidéztek a rendőrségre mint gyanusított hogy nem fizetek egy ideje gytartást.Bevittem a kivonataimat melyből kiderült hogy ez nem igaz.
De azzal is feljelentett hogy önkényesen szerinte kevesebbet fizettem ,amikor mégis fizettem.
Elvileg visszafordul az ügy anya ellen hamis váddal.
Engem pedig nem vádoltak meg, de még vissza kell mennem anya kihallgatása után.Igazán nem értem miért?
Kérdezném hogy van-e még valami amivel feljelenthet vagy esetleg folytathatja ezt az ügyet?

pesti31 # 2008.02.26. 18:15

Tisztelt ObudaFan!

Ha elolvasod az egészet, akkor szerintem másképp látod!
Az ex jogtalanul vette fel a gyerektartási díjat!!!
A gyerek már 1 éve akkor nem járt iskolába, mikor mi tudomást szereztünk róla.

ObudaFan # 2008.02.26. 17:40

szerintem előbb láttok pénzt a dologból, ha fizetési meghagyást ad be a párod a bíróságon. (A bíróság heti ügyfélnapján segítenek azt megfogalmazni, a követelt érték 3%-át illeték címén be kell fizetni.) Ha az anya netán ellent mond a keresetnek, további 3%-ot kell fizetni, és akkor per lesz a dologból. Ott meg feketén-fehéren bizonyíték az iskola igazolása: a tanuló mikor is maradt ki a suliból.

Csakhogy a már kifizetett és felhasznált tartásdíjat ezen az alapon visszakövetelni nem lehet.

pesti31 # 2008.02.26. 17:14

Kedves Monalisa1!

Nagyon szépen köszönöm válaszaidat!!!
Teljes mértékben fel lettem világosítva!

monalisa1 # 2008.02.25. 19:42

Aztán hogy a párod tesz-e a csalás miatt büntető feljelentést az ex ellen, döntse el ő., szerintem nem ártana egy kis megleckéztetés a nő részére...

A kicsalt érték/összeg arányában kaphat pénzbüntetést és hozzá x hónap felfüggesztett fogházbüntetést.

monalisa1 # 2008.02.25. 19:37

"Szerintem az anyának többé-kevésbé tisztában kellett lennie a gyerek lógásával, sumákolásával." - idéztem vissza alanti egyik hozzászólásomból.

Az ügyvéd jó tippet adott a párodnak, vagyis hogy a különbözeti pénzt is be kell vasalni az ex-től, elvégre ő csalta azt ki tőletek.

A feljelentést meg lehet tenni, de szerintem előbb láttok pénzt a dologból, ha fizetési meghagyást ad be a párod a bíróságon. (A bíróság heti ügyfélnapján segítenek azt megfogalmazni, a követelt érték 3%-át illeték címén be kell fizetni.) Ha az anya netán ellent mond a keresetnek, további 3%-ot kell fizetni, és akkor per lesz a dologból. Ott meg feketén-fehéren bizonyíték az iskola igazolása: a tanuló mikor is maradt ki a suliból.

Tehát az anya köteles lett volna benneteket haladéktalanul tájéjoztatni, hogy a párod kérhesse a bíróságtól a t.díj megszüntetését. De mivel az ex ezt "elfelejtette" tudatni - a gyereknek meg ugye eleve nem állt szándékában az apját megfelelően tájékoztatni -, a gondozó szülő felelős a dologban, ergo a jogosulatlanul felvett t.díj kamatostúl visszajár, és a 6% illetéket is bizonyára hozzácsapja a bíróság az ő fizetnivalójához.

Ügyvéd szerintem nem feltétlenül szükséges, az ügy simának látszik.

Ha nem tud vagy nem akar fizetni, a jogerős itélet alapján "rá lehet küldeni" a végrehajtót.

pesti31 # 2008.02.25. 18:49

Monalisa!

Köszönöm válaszod!
Megkérdeztünk egy ügyvédet és ő azt mondta, hogy a visszamenőleges 6 hónap és a tényleges iskolába járás közötti időre felvett gyerektarási díj miatt csalás miatt lehet feljelenteni az anyukát.
Ez tényleg lehetséges?
Még egyszer köszi.

ObudaFan # 2008.02.25. 18:03

Ez egy dícséretes eredmény már, de azért a jogerős ítéletig még van izgulnivaló. 7600 Ft az már tényleg igen kivételesen alacsony gyermektartásdíj.

bébibaba # 2008.02.24. 14:40

Kedves ObudaFan!
Igen. De eddig 20%-ot, vagyis min. 10e ft-ot fizettünk.De ez a 10e ft-t a nyugdíjnak több,mint 20%-a,és a bírónő azt mondta, hogy arra a 20%-ra ami kb 7600 ft arra mindenképpen leszállítja.

monalisa1 # 2008.02.24. 13:37

És ha esetükben a félrevezettség áll fennt? Mert hiszen a gyerek az apjával szemben elsumákolta, hogy egy ideje már nem jár iskolába, ennek ellénére a t. díjat az anyja továbra is felvette., annyira "vak" azért csak nem lehett otthon...

Én vélelmezem a szándékosságot a dologban.

ObudaFan # 2008.02.24. 09:09

Kérdésünk, hogy ha 6 hónapra visszamenőleg esetleg megkapnánk a gyerektartás díj összegét, a 6 hónap és a tényleges nem iskolába járás közötti összeget visza lehet valahogy igényelni? Csak peres úton?

Azt már peres úton sem.

ObudaFan # 2008.02.24. 09:07

A párom rokkantsági nyugdíjából, ami 36ezer forint,abból fizettünk 10ezret havonta, ezt kérjük most leszállítani.

Az más. 10e Ft-ot azért nem egyszerű leszállítani ma már.

kaméleon # 2008.02.23. 22:22

Tavalyi topic tartásdíj visszaköveteléséről:
http://www.jogiforum.hu/forum/35/10996

monalisa1 # 2008.02.23. 20:52

Persze ha a bíróság kimondja: 2006 november hónaptól kell visszafizetni a jogtalanul felvett t.díjat, akkor elég a 11. havonkénti ismétlés a végrehajtó felé.

Szerintem (= laikusként) az anyát kell majd perelnetek, lévén a t.díj az ő kezébe/zsebébe vándodolt másfél éven keresztül...

Aztán hogy a jogtalanul felvett cs.pótlék és a t.díj tartozásokat miként tudja maradéktalanul rendezni (...), nos lehet hogy azt az új házat majd csak a későbbiekben vásárolja meg... Vagy idejekorán el is adja már!...

Mert a végrahajtó végül is "ráteheti a kezét" bármilyére is ami az ö nevén van.

monalisa1 # 2008.02.23. 20:42

Kérni kérheti, és ha kellően megindokolja bizonyára meg is adják neki a lehetőséget. (A kérelembe jelölje meg azt a havi összeget amennyit törleszteni képes, vagy elfogadják v. felemelik valamelyest.)

De benneteket az ő baja miért izgat?!

A konkrét kérdésedre válaszolva: bár egy pénztartozás 5 év után évül el, azonban t.díj visszamenőleg csak 6. hónapra követelhető. Ezért helyesbíttek: NEM 11. havonta hanem 5 (!) havonta egy tértivevényes levél elküldése., tehát ha rendszeresen eszébe juttatják a végrehajtónak a dolgot - lévén ő is csak a beszedett pénzek jutalékából él -, gondja lesz rá, hogy időről időre végrehajtást kiséreljen meg az ügyben. (És minden egyes kisérlet - mint járulékos-, kapcsolódó költség - egyre inkább növeli az adós fizetni valóját, de ez már ő baja.)

pesti31 # 2008.02.23. 19:21

Kedves Monalisa1!

Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen hamar válaszoltál!!
"Nem kell mást tenni, mint 11. havonta", ezt úgy kell érteni, hogy az egy év ne teljen el? Mert utána már nem lehet követelni?
A visszafizetést az anyja kérheti részletfizetésként? "Minimálbéres" vállalkozó, új ház vásárlásával, lakáskölcsönhavi 70 eFt-tal?!!
Még egyszer köszönöm.

monalisa1 # 2008.02.23. 18:59

Bármely, az iskola igazolási időpontja utántól jogosulatlanul felfett kifizetést egyrészt hivatalból visszakövetelnek majd - lévén az anyjától -, másrészt a párod is követelheti az "édes" gyermékétől a t.díjat, az utolsó fillérig.

Lehet hogy most nincs munkája, jövedelme, de idővel csak lesz - mégis csak 4 évtized áll előtte..., és a jogerős birósági döntéssel a kezetekben, a végrehajtó bármikor lecsaphat rá.

Nem kell mást tenni, mint 11. havonta egy tértivevényes levelet küldeni a végrehajtónak a követelés "ébrentartása" végett - így a jogalap a párod részéről soha nem évül el.

Szerintem az anyjának többé-kevésbé tisztában kellett lennie a gyerek lógásával, sumákolásával.

pesti31 # 2008.02.23. 17:35

Tisztelt Fórum!

Gyerektartás díj ügyében kérném a segítséget.
A párom gyermeke tavaly áprilisban volt 18 éves, a születésnapján volt nálunk. Utánna beszéltünk telefonon, de mindig volt valamilyen programja. Tavaly szeptemberben tudtuk meg (mivel többszöri telefon keresésünkre sem vette fel a telefont, és már féléve egyáltalán nem jött hozzánk), az anyukájától, hogy nem jár iskolába. Azt mondta, hogy ő úgy tudja, a gyerek ezt megbeszélte velünk. Mondtunk neki, hogy hozzánk egyáltalán nem jön, mire azt mondta, hogy már tőle elköltözőtt a gyerek a barátjához. Az anyuka azt mondta, hogy pont most akart nekünk telefonálni, mert nem tudta a számunkat ( 1998 óta ez a telefonszámunk!!). A gyerektartás díj lemondásról beadott egy papírt,és állítólag a családi pótlékot is visszamondta. Mi beadtunk egy papirt a gyerektartás díj leállításáról és visszaigényeltük 6 hónapra visszamenőleg. A bíróság bekért tölünk egy papírt, hogy mióta nem jár a gyerek iskolába. Kiderült az iskola által adott igazolásból, hogy már 2006. november óta nem jár iskolába. Kérdésünk, hogy ha 6 hónapra visszamenőleg esetleg megkapnánk a gyerektartás díj összegét, a 6 hónap és a tényleges nem iskolába járás közötti összeget visza lehet valahogy igényelni? Csak peres úton? Lehet, hogy családi pótlékot is felvette, nemcsak a gyerektartási díjat, mikor már nem járt neki. Mit tanácsolnak, mit lehet tenni?
Előre is köszönve a választ.

bébibaba # 2008.02.23. 16:03

Kedves ObudaFan!
A párom rokkantsági nyugdíjából, ami 36ezer forint,abból fizettünk 10ezret havonta, ezt kérjük most leszállítani.

Dr.Attika # 2008.02.23. 09:14

Hamis vád megáll, ha a pénz a számláján volt és ennek ellenére feljelentést tett. Be kell mutatni a banki bizonylatot az átutalásról a rendőrségen. feljelentésre ellene ugyanúgy eljárnak, mint a nem fizető apa ellen.