Gyerektartás dij

valoapa # 2013.01.30. 15:33

Kérjél ideiglenes intézkedést a tartásdíj megállapítását illetően. Valószínűsíteni kell azt, hogy a gyermek érdeke súlyosan sérül enélkül.

Hívd fel a bíróságot, szokott lenni ingyenes tanácsadás ilyen esetekre.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

153. § (3) ... Szükség esetében a bíróság az ideiglenes tartás megállapítása felől hivatalból is határozhat.

156. § (1) A bíróság kérelemre ideiglenes intézkedéssel elrendelheti a kereseti kérelemben (viszontkeresetben), illetve az ideiglenes intézkedés iránti kérelemben foglaltak teljesítését, ha ez közvetlenül fenyegető kár elhárítása vagy a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása, illetve a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelme érdekében szükséges, és az intézkedéssel okozott hátrány nem haladja meg az intézkedéssel elérhető előnyöket. A bíróság az ideiglenes intézkedés elrendelését biztosítékadáshoz kötheti. A kérelmet megalapozó tényeket valószínűsíteni kell.

(3) Az ideiglenes intézkedés tárgyában a bíróság soron kívül határoz.

kobeci # 2013.01.30. 16:46

Elnézést,de megtudnák nézni a tegnapi(01.29.)21:50-es hozzászólásomat,hátha valaki tudna segíteni?!Köszönöm

monalisa1 # 2013.01.30. 17:11

Detti27

Fordulj bírósághoz és kérd, hogy a körülmények időközbeni kedvezőtlen változására tekintettel, a továbbaikra nézve kötelezzék az apát t.díj fizetésére. Valószínűleg vizsgálni fogják a juttatott részingatlan vagyoni értékét, mely hívatott lenne a gyermekről való gondoskodásra. Előfordulhat csak kisebb/alacsonyabb t.díj összeget, százalékot állapítanak majd meg.

A fentiektől független: előfordulhat, hogy kisebb lakásba kell költöznöd, alacsonyabb a törlesztő, kevesebb a rezsi.

----
  • laikus hozzászóló
Detti27 # 2013.01.31. 07:51

Kedves monalisa1,
Nem kaptam részingatlant sem,meg semmi mást sem,még a személyes tárgyaim,bizonyítványaim,stb is a volt férjemnél maradtak.Kisebb lakásba sztem nemigen kell költöznöm, 33nm-en élünk,ezt vettem,hitelből,egyedül.Csak a gyerekemhez ragaszkodtam,minden másról önként/félelelmből lemondtam.
Akkor is kérhetem a tartásdíjat,ha a határozat óta nem telt el 2 év?
Kell ehhez ügyvéd,vagy csak bemegyek vagy írok a bíróságra?

ObudaFan # 2013.01.31. 08:07

fblade

Ideiglenes intézkedést kérj.

Judmi # 2013.01.31. 09:18

Üdvözlök mindenkit!

Segítségetek szeretném kérni! A párom a téli időszakban munka hiányában 4 órába van belejelentve(ez kb 42.000 Ft-ot jelent havonta). Az ex 15.000 Ft-ot tartásdíjat kér. Nekünk van két közös gyermekünk. Kérdésem az lenne hogy nekünk ezzel szembe mik az esélyeink a 2 gyerekkel (egy 7 és egy 1 évessel). Nem menekülni akarunk előle,de fogjuk tudni sajnos fizetni. Az én két gyerekemet ebben az esetben figyelembe veszik ? Kérek mindenkit,hogy ne véleményt (főleg ne "mocskolódást" írjon). Próbáljatok meg segíteni nekem :) Köszönöm!

Judmi # 2013.01.31. 09:19

Elnézést elírtam! Nem fogjuk tudni ezt az összeget fizetni (amíg 4 órában dolgozik)

valoapa # 2013.01.31. 11:54

Figyelembe veszik.

Ha jól tudom, az összes tartás nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át, és itt a közös gyerekeiteket is figyelembe kell venni.

sagit # 2013.01.31. 13:11

Igen 4 gyereknél az 50% négy felé oszlik. Vagyis a két gyerekre 25% köteles lesz fizetni kb.

Judmi # 2013.01.31. 13:24

Itt 3 -ról van szó 2 közös,egy az exé ,remélem így nem az lesz hogy kap az ex kap 25% meg én a két gyerekre is annyit ugyanannyit kapok,mint ő az egyre.

valoapa # 2013.01.31. 13:34

Ez szerintem nem olyan egyszerű, mint ahogy Sagit mondja, mert számít páldául, hogy van-e más tartásra kötelezhető személy.

Ha például az ex nagyon rosszul keres, te pedig nagyon jól, akkor a közös gyerekeitek tartásához elég, ha alacsonyabb értékben járul hozzá a párod, így az 50% harmadánál nagyobb tartásdíj is jogos lehet.

Judmi # 2013.01.31. 13:44

Jelenleg 40.000 Ft-os gyeden vagyok plusz a két családi

kobeci # 2013.01.31. 18:54

Valaki legyen szíves mondja meg,ha rossz topicban próbálok választ várni,mert akkor átmegyek másikba és kérdezek ott,és hogy melyikbe menjek?Angliában élek és a volt élettársam a 9éves kislányunkra kapja a gyerektartást.Volt párom azzal fenyegetőzik,hogy beperel,ha nem fizetek neki kb 70-80e forintot gyerektartásra.Eddig közös megegyezés alapján fizettem,de most már ez nem jó neki,mivel,hogy külföldön vagyok,ergo, ,,több pénzt keresek".Annyit persze tudni kell,h még csak pár napja vagyok kint és még munkám sincs,de ha találok is,akkor sem valószínű,hogy rögtön több ezer fontot fogok keresni.Kérdésem pedig az lenne,hogy mennyi pénzt,százalékot tudna a bíróság által legombolni rólam.Természetesen a lányomat a pótlékon felül is sok mindenben támogatom,pl ebéd befizetések,táborok,ruháztatom,stb.,de persze ez természetes,csak nem vszínű,hogy a volt társamnak még indokoltan szüksége legyen 70-80ezer forintra,miután a lányomnak mindent megveszek/kifizetek amire szüksége van,neki pedig a rezsibe kell csak beleadnia az új barátjánál,ahol a lányommal laknak és etetni.Ez sztem nem 70-80e(vagyis nem 140-160e,mert ugye nem csak apja van gyereknek),plusz az egyéb költségek.Ha valaki tudja,h még is ez hogy működik jogi úton,kérem írjon pár sort!Előre is köszönöm.

sagit # 2013.02.01. 05:57

ja 3 gyerek esetén kb 16,6% / gyerek. De nyilván lehet ettől eltérés.

Nocsi # 2013.02.02. 15:30

Segítséget kérnék!!!!!

Páromnak előző kapcsolatából van egy 8 éves fia. A nő titkolta terhességét, otthon szülte meg. Párommal akkor már külön voltak. De mikor megszült ő találta meg és vitte őket kórházba mert felhívta a nő. Ő kijelentette hogy párom az apja, aki a nevére is vette a gyereket. Nem voltak házasok. Mint később kiderült egy másik férfinak is azt állította hogy ő az apja, de a férfi nem vállalta.
Kérdésem az lenne, hogyha kiderül(DNS teszt alapján) hogy nem a párom a vér szerinti apa akkor is neki kell gyerektartást fizetnie? És ha nem ő az igazi apa akkor a láthatást is elvehetik tőle? (mert az apaságot ebben a 8 évben aktívan gyakorolta, rendszeresen elhozza és természetesen szereti is a fiút!!)
Megköszönném ha vki segíteni tudna!

lolkababa # 2013.02.02. 20:35

T.Ügyvédurak!
Az volna a kérdésem,hogy a gyermektartásdíjnál honnét számolják vissza 6 hónapot? Ha a beadott keresetben nincs megjelölve az igény a "visszafelé számolásra",ez akkor is automatikus -ha a különélés jóval több,mint 6 hónap- vagy akkor csak a tárgyalás napjától? Esetleg mindenképpen a kereset beadásától? Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.02. 21:28

Miért kellene egyáltalán visszaszámolni, ha a felperes nem kéri visszamenőleg a tartásdíjat. Egyébként majd fogja, bármikor megteheti. Akkor a keresetlevél benyújtásától számított hat hónapra kérheti.

lolkababa # 2013.02.03. 10:52

A felperes én vagyok,és az ügyvédeimmel megbeszéltem a visszamenőleges igényemet,csak a beadott keresetlevélben nem láttam.Azért kérdeztem meg,hogy ez automatikus-e,mert szerintem sem jár,ha nem kérem.De nem szerettem volna "letámadni" őket ezzel,gondoltam itt kérek először segítséget.Tehát,ha a héten megyünk az első tárgyalásunkra,akkor most célszerű jelezni,hogy a kereset beadásától visszamenőleg kérem a tartásdíjat,vagy a per végén úgyis megkérdezik az "igényeimet",várjak békével? Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.03. 10:57

Nem kérdezik meg. A néma gyereknek anyja se érti...

Dr.Attika # 2013.02.03. 11:01

Ha ebben a perben ügyvédek (nem is egy) járnak el jogi képviselőként, akkor mi szükség van az itteni jogi tanácsadásra?

lolkababa # 2013.02.03. 11:30

Elnézést,félre pötyögtem,természetesen 1 ügyvéd jár el!
A kérdést pedig azért tettem fel,mert én elmondtam neki a visszamenőleges igényemet,de a keresetlevélben nem szerepel.Egy ismerősöm aki nem túl régen vált el mondta,hogy az övében benne volt LEÍRVA az igény,hogy a ...keresetlevél benyújtásától visszafelé 6 hónapra igényli.Mivel az ügyvédek is emberből vannak,ezét gondoltam,hogy lehet,hogy az én ügyvédem tévedett,de az is lehet,hogy az Ővé volt "túlbuzgó",és bár evidens,Ő mégis beleírta.Nem akartam letámadni feleslegesen az ügyvédemet,gondoltam kérek Önöktől szakmai tanácsot,és ha nem kell beleírni csöndbe maradok,ha bele kellett volna,akkor pedig megbeszélem az ügyvédemmel,hogy hogy lehet megoldani a problémát.
Mivel nem vagyok szakmabeli,és még sosem volt dolgom bírósággal,-lakáseladáson kívül-ügyvéddel,ezért nekem nem annyira egyértelműek a dolgok.Tőlem akár meg is kérdezhetnék...,akkor meg miért "pattogjak" előre? Az én szakmám olyan,hogy meg kell kérdeznem az előttem ülőt/állót,hogy szeretne-e még valamit.Nem tudhatom,hogy nem mindenhol van ez így.ELNÉZÉST,ha buta volt a kérdés!
Akkor ezek szerint szóljak az ügyvédemnek,hogy bár beszéltünk róla,ez kimaradt a keresetlevélből és jelezze a bíróságnak,hogy a gyermektartást a kereset benyújtásától visszamenőleg kérem? Köszönöm ha válaszolnak!

Dr.Attika # 2013.02.03. 11:42

Nem automatikus a visszamenőleges 6 hónap. Ez egy törvényi korlát tartásdíj esetén. Ennek indoka, hogy ha 6 hónapig meg volt tartásdíj nélkül a tartásra jogosult, akkor nem is volt rá szüksége. A bíróság a kereseti kérelemhez kötött, tehát nem ítélhet meg többet, mint amit a felperes kér. Szólni kell a kollégának (Ön is mondta, hogy "emberből van" az ügyvéd), hogy ezt elmulasztotta kérni, de tegye meg pótlólag. Ezt megteheti mindaddig, amíg a bíróság határozat meghozatalára vissza nem vonul.

lolkababa # 2013.02.03. 11:54

Nagyon szépen köszönöm a választ! Szólni fogok!

durward # 2013.02.04. 10:21

valoapa!

Monogramja Z.Zs.

valoapa # 2013.02.04. 13:41

Köszönöm Durward, nem ismerős - sajnos úgy tűnik, egyre általánosabb ez a fajta megoldás...