Gyerektartás dij

kzsolnai # 2008.02.23. 09:06

Természetesen a minimum díjat mindig kifizettem , akkor is ha nem volt esetleg munkám.Bár azért többnyire dolgozom és nem célom a gyerekemet kisemmizni.Ha bebizonyosodik hogy az anyuka tudta hogy hazudik amikor azt a feljelentést tette hogy nem fizetek.Hiszen régen a számláján volt a pénz és feltehetőleg azt onnan le is vette.
Tehát ha ez kiderül akkor a rendőrség vele tesz-e valamit?Esetleg én jelentsem fel amiért engem jogtalanul meghurcolt?Van ilyenkor valami megoldás?

Köszönöm a rengeteg választ a rengeteg kérdésemre.

Zsolnai

ObudaFan # 2008.02.22. 17:46

Nem számít luxusnak, de nem ártana tudni, most mennyi a gyt., és mennyire kéritek leszállítani, mert nem mindegy.

bébibaba # 2008.02.22. 16:46

Sziasztok!
A férjemnek most volt az 1. tárgyalása gyerektartádíj leszállítása ügyében, úgy tűnik egy bizonyos összegig le is szállítják.
Kérdésem a következő lenne: azt mondta a tisztelt bírónő, hogy el fogják végezni a környezettanulmányt. Valaki meg tudná nekem mondani, hogy mit jelent ez? A szüleimnél lakunk a párommal és a kisfiúnkkal egy szobában ( úgymond szívességi lakáshasználók vagyunk).Amíg a párom dolgozott és keresett, és mondjuk 4-5éve vett pár dolgot,pl. számítógépet meg 2 hangfalat, az már luxusnak számít? vagy hogy nézik ezt?Hogyan befolyásolja ez az ügyet?
Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2008.02.21. 21:18

Tudtommal egy középiskolás a 20. életéve betöltéséig jogosult tartásdíjra, ha nappali tagozaton folytat tanulmányokat. (Onnantól szépen átiratkozik esti tagozatra., nappal dolgozik - eltartja már saját magát.)

Felsőfokú tanintézetbe az ő középiskolai "eredményeivel" bejutni, vélem hiú ábránd...

marcika # 2008.02.21. 20:55

Köszönöm szépen,
De továbbra sem tudom, hogy ha a gyermek megbukik a középiskolában és ismétlésnél is csak 2,5-ös átlagot teljesít és nagykorú, akkor kell még fizetni a gyt?

ObudaFan # 2008.02.21. 19:44

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;

A Csjt. 60. §-ának (2) bekezdése tartásra jogosultnak tekinti a munkaképes leszármazót is, ha erre szükséges tanulmányainak folytatása érdekében rászorul. Ilyen esetben a gyermek nagykorúságának elérése után is jogosult a tartásra. A továbbtanuláshoz fűződő egyéni érdek összhangban áll a társadalom érdekével, s e kettős érdek érvényesülésének előmozdítását zavartalan családi kapcsolat esetén a szülők maguk is alapvető erkölcsi kötelességüknek tartják. A családi kapcsolat meglazulása vagy felbomlása azonban nem lehet indok arra, hogy az említett érdekek háttérbe kerüljenek, különösen nem abban a vonatkozásban, hogy a családi kapcsolat alapján tartásra kötelezett szülő a gyermeknek és a társadalomnak az érdekét figyelmen kívül hagyja.
A gyermek rendszerint gimnáziumban, szakközépiskolában, szakmunkásképzőben folytatja tanulmányait. A középiskolai tanulmányok sikeres elvégzése után azonban sor kerülhet valamely szakképzettség megszerzéséhez szükséges további tanfolyamnak a végzésére (pl. gyors- és gépíró, nyelv-, számítástechnikai, menedzserképző tanfolyam stb.), valamint főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatására a főiskola, egyetem nappali tagozatán. A Csjt. 60. §-ának (2) bekezdésében foglalt rendelkezés alkalmazása szempontjából a szükséges tanulmányok folytatásán általában az életpályára előkészítő szaktanfolyamnak, valamint a főiskolai és egyetemi tanulmányoknak a végzését is érteni kell, ezért e tanulmányok folytatásának idejére az arra rászoruló munkaképes leszármazó is jogosult a tartásra.
Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára előkészítő tanfolyamra, főiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett s arra képes szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek munkaviszonyt létesítsen, és tanulmányai költségeiről, valamint megélhetéséről maga gondoskodjék.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerűen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a főiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelőzően megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követően hosszabb idő telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a főiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülőtől elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elő. E vonatkozásban jelentősége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kieső időben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelőzően hosszabb idő alatt akkori életkörülményeinek megfelelően választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülőtől, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az időre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérő vagy magasabb képzettség megszerzését igénylő újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettől elvárható (pl. a megszerzett képesítés az időközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
A főiskolai, egyetemi tanulmányok folytatásához fűződő egyéni és társadalmi érdek a gyermekre is kötelezettséget ró, nevezetesen a tanulmányait köteles a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezni annak érdekében is, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit enyhítse. Megfelelően együtt kell működnie a gyermeknek és szülőjének abban is, hogy a továbbtanuló gyermek a társadalmi ösztöndíj lehetőségét igénybe vegye. A gyermeknek mindezzel kapcsolatos felróható magatartását a terhére figyelembe kell venni, és az nemcsak a tartásdíj összegének a megállapítására hathat ki csökkenőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségére is vezethet.
A már említett általános művelődéspolitikai szempontokra tekintettel a gyermeknek a továbbtanulásra való alkalmatlanságát lehet megállapítani, ha főiskolai, egyetemi tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni. Ugyanilyen elbírálás alá esik, ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik. A magatartás okait, a gyermek körülményeit, a szülőknek vele szemben tanúsított magatartását természetesen igen behatóan vizsgálni kell. E vizsgálódás során a főiskola, egyetem véleményének a beszerzése is szükséges, mert csak valamennyi ok kellő ismeretében bírálható el, hogy a gyermek továbbtaníttatásának anyagi támogatása a társadalmi felfogás szerint a szülőktől elvárható-e.

marcika # 2008.02.21. 19:39

Köszönöm a gyors választ, már csak egy kérdésem van. Meddig kell fizetni Gyt-t, mert elvileg már végeznie kellett volna a középiskolával. Ha elmegy főiskolára és ott is húzza-halassza, megbukik, akkor a végtelenségig?

ObudaFan # 2008.02.21. 19:36

Ha az anya saját háztartásában eltartja, akor kezdeményezheti az anya.

marcika # 2008.02.21. 19:21

Szép jó estét.

Nagykorú gyermek esetében (19 éves és másodikos szakközépiskolás!) kinek kell a gyermektartás felemeléséért indított pert kezdeményezni? Az anyának vagy a nagykorú gyermeknek?

ObudaFan # 2008.02.21. 19:11

Ha nem kapsz fizetést, akkor is fizetni kell a gyermektartásra megállapított minimumösszeget.

kzsolnai # 2008.02.21. 16:11

Ez óriási!
Lassan ott tartok hogy megyek gyesre 1 évet a kislányommal a párom meg vissza dolgozni.Mert minden amiért az ember vállalja a külföldi utat el is megy a végén.De ez úgy fest ha most hazamegyek az idézésre nem lesz hirtelen probléma hogy mennyit fizessek mert nem kell visszajönnöm.Na ezt ki fizeti majd ki?
Még egy kérdés?
Ha nem kapom meg a fizetésemet akkor is fizetnem kell?

kaméleon # 2008.02.21. 15:16

A gyermektartásdíj alapjának meghatározásánál, elsősorban a kifizetett jövedelem tényleges rendeltetését, nem pedig a kifizetés jogcímét kell figyelembe venni. (Nem emlékszem a hivatkozásra, otthon megkeresem, de sztem, Ti jobban tudjátok.)
Tehát, hiába nyilatkozza pl. a munkáltató a nyilvánvalóan bérjellegű kifizetésről, hogy ksgtérítés, az beszámít, ugyanakkor, az irányelvnek fordítva is működnie kell (elvileg).

Bizonyítani kell, hogy a jövedelemként kifizetett x ft-ból y összeg rendeltetése költségtérítés.

Hogy elkeserítselek: bizonyítottuk, sőt! A végén mégis a teljes összegből indultak ki (indoklás nuku). Gondolom, bírója válogatja.

kzsolnai # 2008.02.21. 09:41

Minden levonás között szerepel.
De ha én úgy tekintemhogy a végén írt bér a béremés egyszer az derül ki hogy nem az akkor mi történik.
Ebben az esetben jelenleg kb 60 000-t fizetek.
De lehet inkább elfogadom a magyar plusz kiküldetési pénzt és fizetek kicsit többet mint ami abból járna.
Akkor talán nem tud megfogni.

kzsolnai # 2008.02.21. 09:33

Milyen módon kérjem az útiköltségem megtérítését?

kzsolnai # 2008.02.21. 09:32

Én szívesen bekalkulálnám.
De anya mellett ez kizárt.De ha így lesz örömmel fizetem a tovább tanulását.
Bár az hogy kivette egy rajz speciál iskolából és bedugta
egy lakótelepibe az sajnos nem erre utal.
Most már azt is tudom hogy nemtehtte volna meg,de már késő.2 vagy 3 éve történt.
Amúgy valahogy útlevelet is csináltatott a lányomnak ahhoz nem kellett volna az én aláírásom?

_Wasp_ # 2008.02.21. 09:26

Tényleg benyújhatom a számlát anyának az oda-vissza össz 2600km-re hiszen igazán jogtalanul jelentett fel.
Kérheted a költségeid megtérítését. Sőt, kérned is kellene.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.02.21. 09:24

ha a cég bérli, és te annyival kevesebb bért kapsz (itt a jogcímek a lényegesek, és nem az, hogy ki utalja a bérleti díjat) akkor vélhetően nem számít hozzá a tartásdíj alapjához.

Elgondolkodom majd hosszútávon mi lenne a legjobb megoldás.Bár már csak kb 6 éve van.Én már 10 éve fizetek.
Nem tudom mennyi idős a gyereked, de azt is belekalkuláltad, hogy egyetemre/főiskolára/valamilyen képzésre megy akkor kb 25 éves koráig is fizethetsz akár?

_Wasp_

és felesleges megoldása

kzsolnai # 2008.02.21. 09:22

Tényleg benyújhatom a számlát anyának az oda-vissza össz 2600km-re hiszen igazán jogtalanul jelentett fel.
A rendőrségen azt állította hogy szept óta nem kap gyt.
tette ezt jan valahányadikán.
Holott decemberben küldtem az okt. nov.dec egyben de úgy hogy a közleményben benne volt okt.nov,dec gyerektartás.
Ezen időszakban nem volt jövedelmem ezért a minimum.
Be tudom mutatni az aktuális munkaszerződésemet amely jan
15- kelt.Igaz az sem magyar nyelvű.
Tehetek panaszt hiszen nyilván tudatában volt annak hogy hazudik?

kzsolnai # 2008.02.21. 09:15

Köszönöm szépen a tanácsokat.
Elgondolkodom majd hosszútávon mi lenne a legjobb megoldás.Bár már csak kb 6 éve van.Én már 10 éve fizetek.
Most úgy kapok fizetést hogy a lakást levonják a béremből mert a cég bérli.Ez a bérpapíromon szerepel ami nem magyar nyelvű egyébként mert most teljesen külföldi alkalmazásba vagyok.Feltéve ha ki nem rúgnak amiért haza kell mennem 1 hónap után emmiatt a hercehurca miatt.
Akkor az az alap ami a végén van,vagy a lakás árát nem számít?

_Wasp_ # 2008.02.21. 09:03

Az új helyzetre tekintettel, szerintem az ex-nek kell a bírósághoz fordulnia és kérni a t.díj összegének újbóli megállapítását - ne siesd el erre felhívni a figyelmét...
Ugyanakkor mostantól mégis fizess többet, amennyit még reálisnak tartasz, de ne legyen kiugró - vérszemet kap...

Amit Monalisa ajánlott, óvatosan kezelném, ha az exed megtudja, hogy mi a szitu, alapból be tud futni max 6 havi hátralékot, de ha ehhez egyéb cselekmények társulnak (csalás, okirathamisítás, stb) akkor az egyben kifizetendő összeg sokkal több is lehet.
És nem kell az exednek bírósághoz fordiulnia, hogy többet fizess, hiszen a tartásdíj összege nincs maximálva.

Van egy másik ajánlatom is ami magyar bejelentés és hozzá külföldön talán ellátmány /ha jól emlékszem/.
Annál mi az alap?

Ami munkabér, az után kell gyermektartást fizetned, ami pedig költségtérítés (benzinpénz, stb), az után természetesen nem.
Vélhetően ez lenne a kedvezőbb, nem tudna belekötni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.02.21. 08:56

Vagy csak az apáknak találták ki a túlórát?
nem. Viszont az is igaz, hogy általában az tud túlórázni, aki nem nevel eközben gyereket.

Ja és persze a gyerektől húzzak jó messzire.
Gondolhatja ezt. Befutni úgy se tudja.

Ha perre kerül a sor figyelembe veszik a kinti magasabb fieztéshez párosuló magasabb árakat is?
Jellemzően nem.

Ja és szeretnénk még egy gyermeket. Talán az után kellene mennem a bírósághoz újra megállapításért?

Érdemes lenne. Kb 20%-al csökkenni fog.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kzsolnai # 2008.02.21. 08:01

Ja és szeretnénk még egy gyermeket.
Talán az után kellene mennem a bírósághoz újra megállapításért?

kzsolnai # 2008.02.21. 07:58

Köszi a sok segítséget.
Egyszer valaki azt mondta a gyerektartás megállapításánál az elsődleges szempont a gyerek igénye.
Azért gondoltam hogy 40 -t ha fizetek meg kap 13-t családit az 53e.
Azt is kizárt hogy ráköltse minden hónapban.
Van még egy kislányom aki velem él ő még pelenkás.
Tudom mennyibe kerül egy gyerek.Ezért is nem értem miért nincs egy kötelező max.a többi meg szabadon választott.
Hiszen aki otthon keres fél milliót az sem gondolom hogy minden hónapban 100-t költene egy gyerekre.
Sőt az hogy magamnak fent kell tartanom egy helyet ahol élek én az ugye nem kérdés.Ezt anyának is így kellene.
A gyerek ezek felett van.De azt mindenki normálisnak tartja hogy hát szegény anyukának "sajnos" nagyon szűkösek az anyagi lehetőségei.
Vagy csak az apáknak találták ki a túlórát?
A csúcs egyedül álló anya gyereke ingyen eszik az iskolában ingyen kap könyvet / legalábbis én még így tudom/....
Én meg fizessem ki a másiknak mindezt majd aztán tartsam
el azt az anyát is.
Ja és persze a gyerektől húzzak jó messzire.
Egyébként elő fordulhat hogy végleges lesz a külföldi állásom és ott is telepszem le a családommal.
Ha perre kerül a sor figyelembe veszik a kinti magasabb fieztéshez párosuló magasabb árakat is?

monalisa1 # 2008.02.21. 07:44

A 20% az középarányosnak mondható, mert lehetne 15 de lehetne akár 25 százalék is, és egy mindenkor fizetendő minimum összeget is meghatároz a bíróság.

Az új helyzetre tekintettel, szerintem az ex-nek kell a bírósághoz fordulnia és kérni a t.díj összegének újbóli megállapítását - ne siesd el erre felhívni a figyelmét...

Ugyanakkor mostantól mégis fizess többet, amennyit még reálisnak tartasz, de ne legyen kiugró - vérszemet kap...

Közben meg kezdj el ésszerűen takarékoskodni, mert a külföldi munkalehetőségnek sajnos egyszer csak vége lesz majd.

Ami a másik munkavariánst illeti: itthoni anyacég kiközvetít és a kinti élet költségeinek több-kevesebb fedezésére költséghozzájárulás. (Valamennyit abból is "lecsíphet" a bíróság, de az egészet nem veheti figyelembe jövedelemként.)

kzsolnai # 2008.02.21. 06:55

Ez azért akkor is nagyon szomorú.
Még egy kérdésem lenne.
Én az építőiparban dolgozom és most sikerült elhelyezkednem jan közepén külföldön.
Talán meg is fizetnek.
A tartásdíjam 20% de min.10e.
Ha keresek kb.500e ft-t akkor 100e-t el kell utalnom anyának?
Nem lehet ezt maximálni agyerek igényeihez.
Van egy másik ajánlatom is ami magyar bejelentés és hozzá
külföldön talán ellátmány /ha jól emlékszem/.
Annál mi az alap?
Nem akarom azt a gyerekemet sem kisemmizni,csak nem akarom hogy az anyja éljen belőle.
Van vmi mód arra hogy ne neki fizessek?