Gyerektartás dij

fblade # 2013.02.05. 20:34

Köszönöm Neked is ObudaFan!

Az a gond hogy szerintem már csak egy tárgyalás lesz és nem tudom hogy megállapítja e a bíróság a per idejére is a gyermektartásdíjat.
Tehát ha dönt a bíróság az összegről, akkor megállapítja visszamenőleg is?

Én kértem tavaly januártól és azt megelőző 6 hónapra.
köszönöm

ObudaFan # 2013.02.05. 20:44

Azt az ítéletben megítéli.

dozso # 2013.02.05. 21:14

Tisztelt uraim ,hölgyeim!! Lenne egy olyan problémám hogy ,10 éves kapcsolatom megszakadt külön élek a páromtól,2éve.Szóbeli megbeszélés alapján 20000Ft-ot adtam neki sajnos sokáig papír nélkül.Kitalálta egy idő után ,hogy 25000Ft gyerektartást szeretne,ennyit én nem tudtam adni mivel nagyon eladósodott helyzetbe kerültem!!A kisfiam 8 éves,és én már új párkapcsolatban élek 16 hetes terhes az új párom!!Ma voltunk a bíróságon és belekényszerítettek egy olyan helyzetbe miszerint az édesanya a fizetésem 20 %-át szeretné ,DE MINIMUM 250000fT-ot!Ezzel még nem is lenne baj de sajnos munkanélküli lettem és február hónapban mehetek csak jelentkezni(november óta nem találtam munkát)A mostani jövedelmem 0 a páromé 100000Ft,kiadásaink megközelítik a 200000Ft-ot!!Nem tudok ennyit fizetni a kisfiamnak főleg nem a havi 63000Ft-os munkanélküliből!!A fellebbezéssel nem éltem ,a volt párom ügyvéddel jött és azt mondta hogy saját rovásomra is ki kell ennyit fizetnem ,na de kérdezem én,hogy mi lesz a még meg nem született gyermekemmel ,hogyan fogunk tudni így megélni??Milyen lehetőségeim lehetnek bírósági úton !!Legyenek szívesek segíteni még soha sem voltam bíróságon ....Előre is köszönöm a hozzászólásokat....Tisztelettel :Zsolt

Leiah # 2013.02.06. 12:53

Tisztelt JogiFórumozók!

Segítséget szeretnék kérni gyermektartás ügyében!
Kérdéseim a következők:

1. A válás kimondása előtt egy évig az alperes (apa) tartásdíjat fizetett (külön éltek). A kereset a különköltözés után egy hónappal be lett adva, de a válás csak egy év múlva lett kimondva. Az alperes ez idő alatt egy közösen megállapított összeget fizetett, majd a házasság felbontása után is folytatta az ott közösen meghatározott összeg fizetését. Később a munkáját elvesztette, és nem tudott fizetni. Jelenleg végrehajtást kért rá a felperes. Kérheti-e az alperes, hogy a válás kimondása előtt kifizetett összeget beszámítsák a tartozásába? Egyáltalán: kötelezhető-e az alperes tartásdíj fizetésére a válás kimondása előtt?
  2. Természetben nyújtott tartást be lehet-e számítani az elmaradt tartásdíj összegébe, ha számlákkal tudja az alperes igazolni, hogy a gyermekek ruházására/tanszereire pénzt költött?
  3. Kell-e tartásdíjat fizetnie az alperesnek arra az időszakra, amíg a gyermekek folyamatos jelleggel az ő háztartásában tartózkodnak? (Pl. egy egy hónapos nyári szünet idejére)
  4. Lehet-e, hogyan lehet a tartásdíj összegének újbóli megállapítását kérni, ha az alperes jövedelmi helyzete tartósan megromlik (állását elveszíti, új állást nem talál, jövedelme nincs) úgy, hogy közben az elmaradt tartásdíj miatt az alperes ellen végrehajtást kezdeményezett a felperes?
  5. Meg lehet-e támadni egy jogerősen megállapított tartásdíj összeget, ha azt "közös megegyezéssel" mindkét fél aláírta?
  6. Ha a felperes havi nettó keresete 150 ezer forint, az alperesnek pedig nincsen jövedelme (nem csak papíron nincs, hanem TÉNYLEG nincs), akkor mekkora tartásdíj követelése reális a felperes részéről? (2 kiskorú közös gyermek van, plusz a felperesnek van egy 16 éves gyermeke, aki az alperesnek csak mostohagyermeke volt)

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2013.02.06. 13:15
  1. Kötelezhető. A végrehajtási eljárásban beszámításnak csak közokirat alapján lenne helye. Ha alperes úgy véli, hogy arra az időszakra, amelyre a tartásdíj-hátralékot végrehajtják, már teljesített, erre a perben kellett volna hivatkoznia.
  2. Legfeljebb akkor, ha a jogosult azt tartásként elfogadta.
  3. Igen.
  4. A kötelezett pert indíthat a tartásdíj leszállítása iránt.
  5. Ha egyezség született, akkor jelentős körülményváltozás, vagy a kiskorú gyermek érdeke miatt lehet változtatást kérni.
  6. Attól is függ, miért nincs, sőt, attól is, milyen vagyontárgyak vannak.
dozso # 2013.02.11. 21:59

Tisztelt uraim ,hölgyeim!! Lenne egy olyan problémám hogy ,10 éves kapcsolatom megszakadt külön élek a páromtól,2éve.Szóbeli megbeszélés alapján 20000Ft-ot adtam neki sajnos sokáig papír nélkül.Kitalálta egy idő után ,hogy 25000Ft gyerektartást szeretne,ennyit én nem tudtam adni mivel nagyon eladósodott helyzetbe kerültem!!A kisfiam 8 éves,és én már új párkapcsolatban élek 16 hetes terhes az új párom!!Ma voltunk a bíróságon és belekényszerítettek egy olyan helyzetbe miszerint az édesanya a fizetésem 20 %-át szeretné ,DE MINIMUM 250000fT-ot!Ezzel még nem is lenne baj de sajnos munkanélküli lettem és február hónapban mehetek csak jelentkezni(november óta nem találtam munkát)A mostani jövedelmem 0 a páromé 100000Ft,kiadásaink megközelítik a 200000Ft-ot!!Nem tudok ennyit fizetni a kisfiamnak főleg nem a havi 63000Ft-os munkanélküliből!!A fellebbezéssel nem éltem ,a volt párom ügyvéddel jött és azt mondta hogy saját rovásomra is ki kell ennyit fizetnem ,na de kérdezem én,hogy mi lesz a még meg nem született gyermekemmel ,hogyan fogunk tudni így megélni??Milyen lehetőségeim lehetnek bírósági úton !!Legyenek szívesek segíteni még soha sem voltam bíróságon ....Előre is köszönöm a hozzászólásokat....Tisztelettel :Zsolt

ObudaFan # 2013.02.12. 13:56

Pert lehet indítani a mérséklés iránt.

Dóra59 # 2013.02.13. 04:53

Jó reggelt, újra a tanácsotokat szeretném kérni, a gyermektartásdíj emelése iránt per férjem (alperes ellen) már több mint fél éve tart. 3 tárgyalási nap volt, a 4. áprilisban lesz, mi csatoltuk a kért iratokat, (külföldön élünk, külföldi adóhatóság által kiállitott igazolást is) amit felperes nem fogad el valamint hivatkozva hogy ami jövedelemigazolást benyújtottunk (németállam egy kormányhivatala adta ki) túl kevés összeg számukra és véleményük szerint ebből nem lehet megélni. Nekem mint házastárs van egy vállalkozásom és annak bevételéből élünk valamint a férjem jövedelméből. Most a bíróság kéri tőlem hogy igazoljam az én jövedelmemet is mint vállalkozó. Ezt megtehetik? A vállalkozásból befolyó összeg nem képeziszeirntem a gyermektarás díj fizetés alapját, mivel az nem a férjem nettó jövedelme. A vállalkozás az én nevemen van. Ha kötelezhet a bíróság engem mint házastársat hogy nyújtsam be a papírokat a könyvelési anyag fordítását kinek kell állni. Ugyanis az bödületes összeg lenne lefordítatni magyar nyelvre. A férjem munkáltatói igazolását amit a cég állitott ki nevére visszamenőlegesen 4 hónapra lebontva az alperes és ügyvédje nem fogadják el. Alperes és ügyvédje kérték hogy nyilatkozzunk róla hogy a tudásuk szerint német rendszámú autó kinek a nevén van. Az autó a férjem nevén van, de az összes fenntartási költséget én fizetem, amit igazolni is tudok, valamint közössen vásároltuk a házasságunk alatt úgy tudom akkor az közös vagyonnak számít.? Szóval a bíróság vizsgálhatja az én anyagi hátteremet is? Köszönöm a válaszokat.

Dóra59 # 2013.02.13. 05:54

Bocsánat elirtam felperes és ügyvédje kérték hogy nyilatkozzunk az autó tulajdoni jogáról stb.

valoapa # 2013.02.13. 09:44

a gyermektartásdíj megállapításánál a szülők vagyoni helyzetét is vizsgálni kell, ebbe értelemszerűen beletartozhat a szülő élettársának/házastársának jövedelme, vagyona is

Tuli54 # 2013.02.13. 11:18

Érdeklődöm, hogy a GYED folyósított nettó összege, mitől lett kevesebb ebben a hónapban? Az aktuális havi összeg, mindig attól függ, hogy hány napos a hónap amire éppen folyósítják?
Esetleg más oka van?
A baba 2012.05.13-án született, aki után a jogosultság a GYED folyósítására fennáll.
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.02.13. 11:38

Nem lehet, hogy eddig tgyás-t kaptál? Bár az csak fél évig jár.

emic # 2013.02.13. 11:40

Kedves fórumozók! Egy számomra nagyon kellemetlen ügyben fordulok hozzátok. Édesanyám és apám még kiskoromban elváltak. Apám soha nem foglalkozott velem, évente 1x látogatott meg. Édesanyám nevelt fel. Édesanyám 16 éves koromban egy tragikus autóbalesetben elhunyt. Édesapám ekkor se foglalkozott velem, nővérem lett a gyámom. 18 éves koromban az örökségből egy egyszobás lakáshoz jutottam ahol azóta is lakok. Érettségi után 1 évet egyetemen töltöttem, de mivel túl nehéz volt visszamentem előző iskolába 5.-6. évre ( technikusi képzésre ) Apámmal én folyamatosan próbáltam keresni a kapcsolatot, nem igazán érdekeltem. Nem akarta hogy meglátogassam, ha mégis elmentem majdhogynem megsértődött. 2012 Júniusában fejeztem be az iskolát, szeptemberben munkába álltam. Nem szóltam neki róla, nem tudtam hogy kell. Ő beperelt engem a gyerektartás megszüntetésére és 1 évre visszamenőleges visszafizetésére. Havi 30 000 Ft ; azaz 360 000 Ft-ot követel rajtam. Mondván, hogy nem kerestem őt. Elfelejtettem stb. ... A megszüntetésbe beleegyeztem, a visszafizetésbe nem. Hiszen nem 30 000 Ft-ot hanem 22 000 küldött és júniusig iskolás voltam. egy tárgyalás már lezajlott ahol a bíró engem vont felelősségre, hogy nekem kellet volna keresnem az apámat. Amikor vége volt a tárgyalásnak azt mondta nekem, "kezdjem gyűjteni a pénzt". Azt is mondta vegyem fel apámmal a kapcsolatot. Én ennek próbáltam eleget tenni, naponta vagy 100x hívtam, kinyomta a telefont. Aztán nagy nehezen sikerült elérnem. Kértem hogy vonja vissza, törődöm vele ezután stb. Ennek nagyon örült azt mondta visszavonja a pénzfizetési kérelmét. azután is folyamatosan beszéltünk hívtam telefonon ( persze ő 1x sem ). A minap viszont kaptam tőle egy fenyegető levelet hogy 15 napon belül utaljak át neki 400 000 Ft-ot, amennyiben ezt nem teszem meg végrehajtókat küld rám! Vegyek fel hitel vagy oldjam meg. Ilyen esetben miért az apát védi a bíróság? Szükségem volt a pénzre hiszen egyedül lakok, iskolába jártam, jól tanultam, pont hogy meg tudtam élni belőle. És most hogy elkezdtem dolgozni minden borul? Miért véd a bíróság egy olyan apát aki soha nem foglalkozott a gyerekével, még amikor félárva lett akkor sem?!
Lentebb olvastam, hogy legtöbb esetben nem kell visszafizetni az összeget, de akkor nekem miért mondta a bíró hogy gyűjtögessek?

wers # 2013.02.13. 11:54

Tuli54, ezt én szeretném tudni, mert tegnap hívott a lányom majdnem sírva, hogy mennyit kapott.

kaméleon # 2013.02.13. 12:33

Talán segít az információ: az én kismama ismerősöm azért kapott most kevesebbet, mert nem adta le a családi kedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatot (adóelőleg megállapításhoz).
Neki azt a tájékoztatást adták, ha a nyilatkozatát még ezen a héten pótolja, a következő hónapban a most hiányzó összeget is megkapja.

wers # 2013.02.13. 12:36

köszi kaméleon, mindjárt hívom a gyermeket

wers # 2013.02.13. 12:37

gyanítom ezt eddig is le kellett adnia minden év elején

Tuli54 # 2013.02.13. 13:22

Kaméleon, lehet, hogy igazad van, mert egy hete adta postára a menyem a nyilatkozatot, (8 napos határidőn belül),amit a MÁK-tól kapott. Akkor következő hónapban esetleg megkapja a kedvezményt? Jó lenne , ha csak ez lenne a gond. Köszi a tájékoztatást.

Wers, akkor nálatok is ez lehet a gond.
Reméljük.

wers # 2013.02.13. 13:24

Tuli, igen ez lehet, most beszéltem a drága lányommal, igen, tavaly is eljátszott ezt, csak azt nem értem, akkor miért engem hív, ha ő is tudja. De azért imádom.

Dóra59 # 2013.02.13. 13:39

a gyermektartásdíj megállapításánál a szülők vagyoni helyzetét is vizsgálni kell, ebbe értelemszerűen beletartozhat a szülő élettársának/házastársának jövedelme, vagyona is

Én ezt értem, de mi beadtunk az apa nettó keresetét, az alapján kellene a gyerektartást megállapítani nem a kettőnk közös bevétele alapján szerintem.

valoapa # 2013.02.13. 19:30

akkor ezek szerint nem érted, amit beidéztem.

nem mindegy, hogy egyedül élőként keres a különélő szülő havi nettó 100 ezret, és ebből még lakást is bérel, vagy a Hilton család egyik sarjának élettársaként.

nyilván más a terhelhetősége egyik, illetve a másik esetben (bár nettó havi 50 felé az utóbbi esetben sem mehet a tartásdíj)

így már érted?

lolkababa # 2013.02.13. 21:14

T.Ügyvéd Urak!Az volna a kérdésem,hogy a "jövedelem"-be mi számít bele,amikor gyermekekre tartásdíjat állapítanak meg?
Munkabér,étkezési jegy,autó hozzájárulás(benzinpénz),jutalom,stb.?
Ha az van a keresetlevélben,hogy 40% a két kiskorú gyerekre,de minimum 40000 Ft/gyerek,akkor azt a bíróság értelmezheti úgy is,hogy nekem elég a 40000Ft/gyerek? A 40% jóval több ennél.
Ja,és lentebb olvastam egy 'laikus' fórumlátogatótól,hogy számít,hogy a tartásdíjat egy keresetből kell fizetni,vagy esetleg van élettárs és két -nem kevés -bevétel van.Ez valóban így van?
Köszönöm válaszukat előre is.

valoapa # 2013.02.13. 21:54

lolkababa, CSJT:

69/C. (1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:

1. a gyermek tényleges szükségleteire,
  2. mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
  4. a gyermek saját jövedelmére is.

lásd b) pontot

Dóra59 # 2013.02.14. 05:58

Köszönöm igy már értem, tehát vizsgálhatnak engem is, rendben, nincs akadálya, viszont az apa nettó keresetét igazoltunk az alapján a nettó keresetének 20 %-a 22500 ft, mi ennek ellenére 25 ezeret ajánlottunk, Ő a keresetlevélben nettó kereset 20 %-át, de minimum 50 ezer ft kér. A 25 ezret nem fogadja el. Ezért vizsgálja a bíróság az én keresetemet is. Ezért zavaros, mivel a bíróság a kereseti kérelemhez kötött, tehát nem itélhet meg többet mint amit a felperes kér. Vagy rosszul tudom?

Dóra59 # 2013.02.14. 06:06

Tehát ha a 20% 22500, és ő ez kéri, akkor nem ítélhet meg neki 50 ezret,