Gyerektartás dij

Colorpoint # 2009.11.03. 16:41

T. Jogi Tanácsadó!

Abba a sajnálatos helyzetbe kerültem, hogy az apa két heti láthatásának korlátozását kérjem a gyámhivataltól. Mivel kiskorú bántalmazása történt és a gyermek nem egészséges, igazságügyi szakértőt rendeltek el. Ebben a stádiumban tartunk jelenleg. Azóta, hogy hivatalosan kértem a láthatás megváltoztatását, nem kapok gyerektartást. A bíróság 2003.évben a gyerekelhelyezésre és gyt. összegére vonatkozón bírósági végzést hozott. Az akkor megállapított 21.000 Ft gyt. nem a fizetése alapján, hanem egy közösen megegyezett összeg volt. Az elmúlt 7 évben is ezt kaptam, igaz volt némi kivétel, mert tavaly nyáron egy havi gyt-t megtagadott pont az iskolakezdésre, mondván, hogy nála volt összesen egy hónapot, arra a hónapra miért fizessen. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e az összeg 2009. évi megélhetésének megfelelő megemelését, ennek a fizetése 20 %-a az alapja? Számít-e, hogy saját cége van, ill. gondolom az számít, hogy a cégnél mennyi bérrel van bejelentve. A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e. Illetve még azt kérdezném érdemes-e összevontan kérnem a gyerekláthatás és gyt. ügyet, vagy ez utóbbiban a Bíróság az illetékes? A jelenlegi törvény szerint visszamenőleg 6 hónapra lehet még kérni az elmaradt gyt. megfizetését? Számíthatok-e arra, hogy esetleg még kevesebbet állapítanak meg. Figyelembe veszik-e a körülményeket, hogy miért nem kapok gyt. és milyen kényszerűség vitt arra, hogy ilyen beadványt adjak a gyámhivatalba? Ez esetben lesz-e nekem perköltségem?

Nagyon köszönöm a sok feltett kérdésemre a választ! Nagyon fontos lenne, egyedül maradtam beteg gyerekemmel, aki a történtek után látni sem akarja az apját annyira fél tőle.

Colorpoint # 2009.11.03. 16:33

T. Jogi Tanácsadó!

Abba a sajnálatos helyzetbe kerültem, hogy az apa két heti láthatásának korlátozását kérjem a gyámhivataltól. Mivel kiskorú bántalmazása történt és a gyermek nem egészséges, igazságügyi szakértőt rendeltek el. Ebben a stádiumban tartunk jelenleg. Azóta, hogy hivatalosan kértem a láthatás megváltoztatását, nem kapok gyerektartást. A bíróság 2003.évben a gyerekelhelyezésre és gyt. összegére vonatkozón bírósági végzést hozott. Az akkor megállapított 21.000 Ft gyt. nem a fizetése alapján, hanem egy közösen megegyezett összeg volt. Az elmúlt 7 évben is ezt kaptam, igaz volt némi kivétel, mert tavaly nyáron egy havi gyt-t megtagadott pont az iskolakezdésre, mondván, hogy nála volt összesen egy hónapot, arra a hónapra miért fizessen. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e az összeg 2009. évi megélhetésének megfelelő megemelését, ennek a fizetése 20 %-a az alapja? Számít-e, hogy saját cége van, ill. gondolom az számít, hogy a cégnél mennyi bérrel van bejelentve. A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e. Illetve még azt kérdezném érdemes-e összevontan kérnem a gyerekláthatás és gyt. ügyet, vagy ez utóbbiban a Bíróság az illetékes? A jelenlegi törvény szerint visszamenőleg 6 hónapra lehet még kérni az elmaradt gyt. megfizetését? Számíthatok-e arra, hogy esetleg még kevesebbet állapítanak meg. Figyelembe veszik-e a körülményeket, hogy miért nem kapok gyt. és milyen kényszerűség vitt arra, hogy ilyen beadványt adjak a gyámhivatalba? Ez esetben lesz-e nekem perköltségem?

Nagyon köszönöm a sok feltett kérdésemre a választ! Nagyon fontos lenne, egyedül maradtam beteg gyerekemmel, aki a történtek után látni sem akarja az apját annyira fél tőle. De ettől még az apjának is gondoskodnia kellene róla…

Lüszi # 2009.11.03. 16:08

Köszönöm a gyors információt , ez fontos volt számomra...
Üdvözlettel :Lüszi

tyukanyó55 # 2009.11.02. 20:36

Bocsánat, ha tévesen jellemeztem a hölgyet !
Ő még mindig a neje, hiszen még a válóper sem indult el, mivel a hölgy nem hajlandó semmiféle egyezkedésre, kompromisszumra !
A párom már három éve külön él tőlük, mi másfél éve ismerkedtünk meg, és azóta van kapcsolatunk! Tehát nem miattam költözött el a családjától.
A gyerekeknek a pénzt teljesen önszántából, kötelességtudatból küldte idáig, mindenféle hivatalos előírás nélkül !

Köszönöm , hogy meghallgatott és válaszolt a kérdésemre!

ObudaFan # 2009.11.02. 20:10

Az elsőfokon eljárt bíróságon segítenek.

rockmachine # 2009.11.02. 19:56

Érdeklődnék, hogy jogerős tartsádíjnak az Euban történő végrehajtására hova kell benyújtani a papírokat, melyekből hányat és kb. milyen költsége van..ha van magyar jogszabály ami ezzel kapcsolatos megköszönném

üdv

ObudaFan # 2009.11.02. 18:26

Ha a volt neje, akkor kell, hogy legyen határozat a gyermektartásról.

tyukanyó55 # 2009.11.02. 18:22

Köszönöm a gyors választ!
Semmiféle eljárás nem volt még, a párom önként fizeti a havi 40 ezer forintot a két gyerek után. / a volt neje semmiféle egyezkedésre nem hajlandó - válás- vagyonmegosztás , csak a havi gyerektartási díjat várja /
Tudjuk, hogy a tanuló leány után még jár a díj évvégéig, amíg befejezi a tanulmányait! Ezzel nincs is semmi gond sem !
De a fiú után szerintünk már ebben a tanévben egyáltalán nem kellene fizetnie a páromnak !
Ő még önként vállalta, hogy ez évben kifizeti, de közölte a fiúval, hogy januártól már önállóan kell megoldania az anyagi részét a tanulmányainak.
Januártól már csak a leány részét fogja továbbítani.
Köszönettel :

ObudaFan # 2009.11.02. 17:49

tyukanyó55

Véleményem szerint a fiú után már nem kell fizetni, amennyiben azonban volt bírói döntés, vagy bírói egyezség erről, akkor ennek perben kell kérni a megszüntetését. A leány után az őt saját háztartásban eltartó édesanyja követelheti a tartásdíjat.

csillagocska

Az elsőfokon eljárt bíróságon segítenek a végrehajtás elindításában.

tyukanyó55 # 2009.11.02. 15:48

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném, ha valaki konkrét választ adna az alábbi témával kapcsolatosan :
" Egy gyerektartási ügyben lenne kérdésem :

• Barátomnak két nagy gyereke van. Ikrek.

Huszadik évesek .

A párom a különválása óta önként fizet havi 40 ezer forintot a két gyerek ellátásához.
A leány nappalira jár, ő ebben a tanévben fog érettségizni, vendéglátós, vele egyenlőre nincs probléma.

• A fiú eddig villanyszerelőnek tanult, az idén érettségizett, de a technikusira már nem ment tovább, abbahagyta az iskolát.

Önállóan - nem egészségi okok miatt - beiratkozott egy - kétéves nappali tagozatos masszőr iskolába, kollégiumi elhelyezéssel.

Tudomásunk szerint, mivel nem a megkezdett szakmát folytatja, és már nagykorú - nem jár ettől a tanévtől neki a gyerektartás.

• Ráadásul a kapcsolatot sem akarják tartani az édesapjukkal, csak a havi ellátást várják a postán !

Kérdésünk : kell -e ilyen körülmények tudatában fizetni a gyerektartást a következő két tanévben is ???

Önállóan befejezte az iskolát , és ez már nem a szakmájához való iskola, amit elkezdett !

• A gyerekeknek ilyen adatok birtokában meddig jogos a gyerektartási igényük ??
  • A gyerekeknek - vagy a volt feleségnek kell igényelni a pénzt??
  • Tudomásunk szerint csak a gyerekeknek van joguk reklamálni a pénz miatt! /Bár a pénzt minden hónapban időben átutalással megkapják !/

Köszönettel várom a fenti email. címre a válaszukat !

• A következő témám majd a beérkezett válaszuk után megy !!

Tisztelettel ::: tyukanyó55

csillagocska # 2009.11.02. 15:36

Sziasztok

Kérdésem a következő lenne.

Apuka másfél éve angliában él és dolgozik, azóta a gyerektartást viták árán fizeti vagy nem. újabban nem.
kérdésem. Tudom-e érvényesiteni a magyar birói itéletet angliában és ha igen, akkor hogyan? a biró itélet szerint a jövedelme 20 százalékát kellene fizetni, ehhez képest amikor küld akkor is max 15.000 Ft-t ami a 8 éves itéletben az akkori jövedelme alapján lett megitélve. Amig magyarországon dolgozott, nem volt gond, ert a fizetését biróságon letiltattam, mert akkor sem fizetett, de jelenleg nem tudom érvényesiteni a biroi itéletet mivel külföldre távozott. persze nem tudom hova. annyit tudok hogy angliában hivatalosan dolgozik a metrónál.
Kérem válaszoljon aki biztosat tud.
Segitséget előre is köszönöm.

csillagocska

kisokos # 2009.11.02. 14:14

lili,

Ha beszédes az ellentmondás a papíron kapott jövedelem (illetve annak hiánya) és a vitt életstílus között, akkor azért az APEH-ot érdekelheti, hogy miből él. Adócsalás miatt mondjuk már kerülhet börtönbe.

kisokos # 2009.11.02. 14:09

Lili,

következőre reálisan már kaphat szab. vesztést?
Nem. Ma már nincs olyan, hogy "adósok börtöne". Ha nincs jövedelme és nincs mit végrehajtani, akkor sajnos nem sokat tudnak tenni vele.

Ilyen körülmények között hogy lehet hozzájutni a megítélt összegekhez?
Kérni lehet a gyh-tól a tdíj 2x3-évre való megelőlegzését. Egyben meg lehet próbálni alkut kötni a kötelezettel azon az alapon, hogy a kevés is több a semminél, és mellesleg ő is jól járjon. Érdemes lenne beszélni vele, hogy ő mit szeretne. Lehet, hogy a tartozás egy részének elengedése fejében hajlandó lenne vmit fizetni. Ha semmire sem hajlandó, akkor marad a feljelentés-végrehajtás, de ott már sajnos mindent megtettél, amit lehetséges.

Lili** # 2009.11.02. 13:46

Sziasztok!
Az én rövid történetem:
apuka másfél-két éve nem fizet. Behajtani lehetetlen, semmi nincs a nevén, és papíron nem dolgozik. A tartozása, melyet mostmár két jogerős bírói végzés is alátámaszt, közel 1M.
Feljelentés megtörtént, majd a bíróság pénzbüntetésre ítélte. Mivel továbbra sem fizet, újabb feljelentés.

Kérdésem: következőre reálisan már kaphat szab. vesztést? Volt már ilyen egyáltalán? Nem kívánom neki, de talán ettől megijedne és fizetne.
Ilyen körülmények között hogy lehet hozzájutni a megítélt összegekhez?
Köszönöm a válaszokat és jótanácsokat!

Tündér4 # 2009.11.02. 12:50

köszi

kisokos # 2009.11.02. 12:46

Tündér4,

Bírói mérlegelés kérdése. Általában figyelembe veszik a körülmények negatív változását, de láttam már ennek ellenkezőjét is. Ha ilyen történik, akkor fontos, hogy önhibán kívüli és valós legyen a csökkenés. Pl. a 13. havi bér megvonása a közszférában valószínűleg ilyen. Ezzel szemben, ha pl. a kötelezett erősen jutalék alapon dolgozik és a jelenlegi válságban jó eséllyel nem fogja tudni hozni a korábbi teljesítményét, akkor tartok tőle, hogy emiatt nem fog a bíróság alacsonyabb min. összeget meghatározni.

Akárhogy is, a hozott kereset kimutatás elég nagy jelentőséggel bír, mert az alapján mérlegel (nem számol!) a bíró. Ha csökken a jövedelem, akkor érdemes húzni a pert és idővel új kimutatást vinni, amelyen már egyértelműen látszik a csökkenés.

Tündér4 # 2009.11.02. 12:19

Kisokos!

Akkor is azt az időszakot veszik figyelembe, ha például 4-5 évig tart a per és esetleg a jövedelmi viszonyok változnak?
Nem rosszándékú munkahelyváltozásra gondolok, hanem pl a közszférát érintő 13. havi bér, keresetkiegészítés megszűnése.

Köszi:
Tündér

ObudaFan # 2009.11.02. 12:10

Nem.

gizike # 2009.11.02. 12:05

Segítségeteket,tanácsotokat szeretném kérni abban,hogy a férjemmel már május óta nem élünk együtt,de van egy pici gyermekünk aki után június óta fizette a gyerektartást,egészen októberig.Most adtuk be a válópert,mivel csináltattunk egy dns vizsgálatot hogy nem ő az apa.Így az eddig kifizetett gyerektartás díját visszakérheti a bíróságon???

Gizike

kisokos # 2009.11.02. 12:03

Lüszi,

a keresetlevél beadását megelőző 1 év összes jövedelmét kell alapul venni.

Lüszi # 2009.11.02. 10:28

T!
Azt szeretném ,megtudni hogy hány hónap átlag keresett vesznek figyelembe a gyerektartás megállapításánál . Erről nem találtam semmilyen információt ...
Köszönettel :Lüszi

monalisa1 # 2009.10.14. 15:19

A leírtak alapján az apának 2+2 gyermekről kell gondoskodnia, vagyis a mindenkori havi összes nettó jövedelmének 50%-a osztódik a gyermekeire = 12,5%/gyermek.

Azonban ez csak nagy általánosságan van így, mert előfordulhat, hogy a kisebb ill. nagyobb gyermekek esetében a százalékos arány picit eltérhet - a max 50%-ig.

Tessék bírósághoz fordulni, egyrészt a t.díj újbóli megállapítása, másrészt hogy mennyit is keres az ex mostanság...

Az új házasság nem befolyásolja az ő fizetési kötelezését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.10.14. 15:05

Bár nem tudom, miért én lettem a címzett:

annyi jár, amennyi az ítéletben meg van határozva (emelést lehet kérni), a tartás a házasságától lényegében független.
_________

Józsi a hentes

.

.

.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

margareta73 # 2009.10.14. 14:59

Tisztelt Címzett!

Gyerektartásdíj ügyében fordulnék Önhöz. 10 éve hogy elváltam a férjemtől, akkor a bíróság 10.000,-Ft-ban állapította meg a gyermektartásdíjat két gyermekünk után azzal a kiegészítéssel ha 30.000,-Ft-nál többet keres önként ad át pénzt a gyerekek után. Ez működött is, amíg újból meg nem nősült. Addig a keresete 40 %-át küldte (persze, amivel be volt jelentve). Volt elmaradása is, azt a bíróság behajtotta és kötelezte a munkáltatóját, hogy vonja a fizetéséből az összeget. Mikor otthagyta a céget, sajnos ők a papírra elfelejtették feltüntetni a levonást. Született két gyermeke, most már csak 10.000,-Ft-ot küld. Igaz, amíg nem volt gyermeke akkor is max. 12.000,-Ft-ot kaptam (miután a hölgyet elvette feleségül) a két gyermek után tartásdíjként. Érdeklődni szeretnék, hogy mivel dolgozik, gyermekeimet ezek után mennyi tartásdíj illeti meg %-ban. A másik kérdésem pedig az lenne, ha férjhez megyek akkor is megilleti a gyerekeket a gyermektartásdíj folyósítása, vagy kérheti annak eltörlését, mivel én is férjnél vagyok?
Válaszát előre is megköszönve: Margareta

kisokos # 2009.10.14. 12:19

judith72,

már régen nem kellene a volt feleségnek fizetni. Kérni kellett volna a bíróságtól a gyermektartás megszüntetését és ezzel együtt rokontartás megállapítását, amelyet a nagykorú gyermeknek direkt módon lehet megfizetni.

Nagykorú akkor tarthat igényt tartásra, ha arra pl. tanulmányai végzése miatt rászorul. Tekintve, hogy itt a fiú már elvégzett egy nappali felsőfokú iskolát, így elvárható tőle, hogy hasznosítsa is az ott tanultakat, legalább részben tartsa el magát. Ha még tovább akar tanulni, vagy mást akar tanulni, esetleg útkereső időszakát éli, akkor megteheti, de ebben az apa már nem köteles támogatni. Ennek megállapítását is a bíróságtól kell kérni. Erre jó esély van, de addig fizetni kell a régebben megállapított tdíjat.

Furcsállom, hogy az említett csökkentés iránti perben ezek nem merültek fel. Ha igen, akkor sajnos nem lehet hivatkozni rájuk egy újabb perben.