T. Jogi Tanácsadó!
Abba a sajnálatos helyzetbe kerültem, hogy az apa két heti láthatásának korlátozását kérjem a gyámhivataltól. Mivel kiskorú bántalmazása történt és a gyermek nem egészséges, igazságügyi szakértőt rendeltek el. Ebben a stádiumban tartunk jelenleg. Azóta, hogy hivatalosan kértem a láthatás megváltoztatását, nem kapok gyerektartást. A bíróság 2003.évben a gyerekelhelyezésre és gyt. összegére vonatkozón bírósági végzést hozott. Az akkor megállapított 21.000 Ft gyt. nem a fizetése alapján, hanem egy közösen megegyezett összeg volt. Az elmúlt 7 évben is ezt kaptam, igaz volt némi kivétel, mert tavaly nyáron egy havi gyt-t megtagadott pont az iskolakezdésre, mondván, hogy nála volt összesen egy hónapot, arra a hónapra miért fizessen. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e az összeg 2009. évi megélhetésének megfelelő megemelését, ennek a fizetése 20 %-a az alapja? Számít-e, hogy saját cége van, ill. gondolom az számít, hogy a cégnél mennyi bérrel van bejelentve. A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e. Illetve még azt kérdezném érdemes-e összevontan kérnem a gyerekláthatás és gyt. ügyet, vagy ez utóbbiban a Bíróság az illetékes? A jelenlegi törvény szerint visszamenőleg 6 hónapra lehet még kérni az elmaradt gyt. megfizetését? Számíthatok-e arra, hogy esetleg még kevesebbet állapítanak meg. Figyelembe veszik-e a körülményeket, hogy miért nem kapok gyt. és milyen kényszerűség vitt arra, hogy ilyen beadványt adjak a gyámhivatalba? Ez esetben lesz-e nekem perköltségem?
Nagyon köszönöm a sok feltett kérdésemre a választ! Nagyon fontos lenne, egyedül maradtam beteg gyerekemmel, aki a történtek után látni sem akarja az apját annyira fél tőle.