Gyerektartás dij

judith72 # 2009.10.14. 12:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A bátyám már 10 éve elvált. Rendszeresen fizeti a tartásdíjat, havi 40 ezer forintot a két gyermekre: a lány 17 éves, a fiú 20 éves.
Sajnos a volt sógornőm a tartásdíjat nem igazán a gyermekekre költi(gyerekek sokat panaszkodnak nekünk). Az apjuk próbált a bírósághoz fordulni ez ügyben, meg a tartásdíj csökkentése miatt, mivel a válság miatt az ő jövedelme is csökkent, de sikertelen volt a próbálkozása.
Unokaöcsém nyáron végzett el egy két éves felsőfokú tanfolyamot, utána nem ment el dolgozni, inkább jelentkezett megint egy két éves gimnázium utáni technikusi képzésre, ami "alacsonyabb rendű" képesítést ad, mint amit előtte megszerzett.
Kell-e továbbra is a volt nejének fizetnie a fiú után tartásdíjat? Szívesebben támogatná inkább a gyermekét, mint a volt feleségét.
Válaszát előre is köszönöm.

Sly2009 # 2009.10.13. 19:50

Rendőrség, minek? Ők csak akkor foglalkoznak a dologgal, ha az apuka 6 hónapig semmit nem fizet. No, az már bűncselekménynek számít.
Így hát a sorrend: Bíróság, ott visszamenőleg kérni kell (6 hó) a gyt-t. A többi attól függ, mi lesz az ügy kimenete.
Vagyonosodási vizsgálatról: Egy anya a munkanélküliből + a családi pótlékoból biztos neccesen tud megélni. Így ha neki is van valami mellékese (ami érthető is lenne) az is fekete jövedelem. Nem célszerű ezt meglépni. Szerintem!

okosodok # 2009.10.13. 19:14

Értettem. Köszönöm!

ObudaFan # 2009.10.13. 17:09

Első kettő egyelőre. A gyámügy akkor tesz valamit, ha az önálló bírósági végrehajtó behajthatatlansági igazolást adott ki.

okosodok # 2009.10.13. 15:54

Köszönöm a gyors választ! APEH címen nem tudom pontosan mire gondoltak a "tippadók", valamiféle vagyonosodási izét emlegettek. Egyébként a nevén nincs "semmi" csak a ház amiben lakik, annak az 1/2-ed rész haszonélvezeti joga. Gondolom akkor az egy terhelhető tétel. Közben olvasgattam itt pár oldalt. Még azt szeretném megkérdezni, hogy mi a "sorrend"? Először rendőrség, aztán bíróság, aztán gyámügy... Vagy netán az első kettő egyszerre, aztán gyámügy. Hogy érdemes ennek nekiszaladni? Mert hát sajnos az anyukának se könnyű a munkanélküliből, meg a családi pótlékból fenntartani a lakást, meg a gyerkőcöket is kiszolgálni, jól jönne az a +22 ezer havonta. (Ill. ezesetben +16, mert 6 ezret szokott kapni.)

Sly2009 # 2009.10.13. 12:39

Ha 22 ezret állaptott meg a bíróság, akkor annyit kell fizetni apukának. Nem az a lényeg, hogy van-e állása, hanem van-e jövedelme amiből él. Visszamenőlegesen 6 hónapra lehet kérni a gyt-t, ezt a bíróságon kell kezdeményezni. Az, hogy apuka vesz a gyerekeknek ezt-azt az egy dolog, a blokkok gyűtjögetésével semmit nem fog tudni kezdeni, mert nem gyt-t fizet, vagyis csak részben. Ha ő a 22 ezren felül vesz még a gyerekeknek ezt-azt, az az apuka privát dolga, önként teszi.
Szóval ez apukának nagyon gáz. Nem tartanám jó ötletnek az apeh-ot, mert minek is????? Meg aztán fordítva is elsülhet a dolog.:) Ha nncs állása, de van vagyona pl. lakása, és a bírósági letiltó végzés ellenére sem fizet, akkor a lakására terhelik a gyt-t, aztán max. elárverezik. Ilyen esetekben az állam megelőlegezi a gyt-t, aztán majd egyszer apukán számonkérik. Az utóbbit a gyámhivatalnál kell kezdeményezni, de csak akkor, ha az ügy megjárta már a bírósági szakaszt!

okosodok # 2009.10.13. 12:26

Bocsánat, véletlenül ment el kétszer!

okosodok # 2009.10.13. 12:25

Tiszteletem!

Először is, elnézést, ha kérdésem/kérdéseim már megválaszolásra kerültek, de sajnos nincs időm keresőzni, vagy végiglapozni ezt a témát.

Elvált, 2 gyermekes családanyáról van szó, akinek a 2 kiskorú (5 és 9 évesek) gyermeke után 22 ezer Forint tartásdíjat kellene kapnia a volt férjtől. Fentebb említett összegből azonban az ex 6 ezer Forintot küld minden hónapban, hivatkozva arra, hogy, hát neki nincs jövedelme hivatalosan, és, hogy kár is lenne a csekély havi 16 ezer Forint mínuszért hatósághoz fordulni, mert ő biztosan tudja, hogy a hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul. Azt nem részletezem, hogy a szóban forgó apuka szórja az egyébként (papíron) nem lévő pénzét, vásárolgat ezt-azt a gyerekeknek, és szorgosan gyűjti a blokkokat, hogy esetleges ügy kirobbanásánál ezeket majd lobogtathassa, mint gyerekekre költött pénzt. A szóban forgó anyuka felkereste az ügyben illetékes hatóságot, de sajnos a "hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul" részt megerősíteni látszott az ott ücsörgő munkatárs.

Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban így van-e. Mert, ha igen, akkor, akkor meg azt szeretném megkérdezni, hogy minek állapítanak meg összegeket, mikor elég annyi, hogy az ember feketén dolgozik, meg néha küld pár ezer Forintot, és ez így rendben is van?

Esetleg, ha tudna valaki adni pár tippet ezen ügy hivatalos elrendezésének alternatíváiról, azt nagyon megköszönném! Mondták páran, hogy esetleg apukát "meg kéne kínálni" egy esetleges APEH üggyel, ha már költekezik a nem lévőből, de ezt csak hallottam, biztosan nem tudom, hogy mik a lehetőségek, ezért szeretnék egy kis segítséget.

Köszönöm előre is mindenkinek! (Elnézést, ha kicsit hosszú lett!)

okosodok # 2009.10.13. 12:24

Tiszteletem!

Először is, elnézést, ha kérdésem/kérdéseim már megválaszolásra kerültek, de sajnos nincs időm keresőzni, vagy végiglapozni ezt a témát.

Elvált, 2 gyermekes családanyáról van szó, akinek a 2 kiskorú (5 és 9 évesek) gyermeke után 22 ezer Forint tartásdíjat kellene kapnia a volt férjtől. Fentebb említett összegből azonban az ex 6 ezer Forintot küld minden hónapban, hivatkozva arra, hogy, hát neki nincs jövedelme hivatalosan, és, hogy kár is lenne a csekély havi 16 ezer Forint mínuszért hatósághoz fordulni, mert ő biztosan tudja, hogy a hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul. Azt nem részletezem, hogy a szóban forgó apuka szórja az egyébként (papíron) nem lévő pénzét, vásárolgat ezt-azt a gyerekeknek, és szorgosan gyűjti a blokkokat, hogy esetleges ügy kirobbanásánál ezeket majd lobogtathassa, mint gyerekekre költött pénzt. A szóban forgó anyuka felkereste az ügyben illetékes hatóságot, de sajnos a "hajlandóság mutatása már elégnek bizonyul" részt megerősíteni látszott az ott ücsörgő munkatárs.

Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban így van-e. Mert, ha igen, akkor, akkor meg azt szeretném megkérdezni, hogy minek állapítanak meg összegeket, mikor elég annyi, hogy az ember feketén dolgozik, meg néha küld pár ezer Forintot, és ez így rendben is van?

Esetleg, ha tudna valaki adni pár tippet ezen ügy hivatalos elrendezésének alternatíváiról, azt nagyon megköszönném! Mondták páran, hogy esetleg apukát "meg kéne kínálni" egy esetleges APEH üggyel, ha már költekezik a nem lévőből, de ezt csak hallottam, biztosan nem tudom, hogy mik a lehetőségek, ezért szeretnék egy kis segítséget.

Köszönöm előre is mindenkinek! (Elnézést, ha kicsit hosszú lett!)

Dekra # 2009.01.14. 11:45

Ma beszéltem telefonon a végrehajtóval. Azt mondta legyek türelmes még pár hétig, mivel csak akkor tud hivatalos papírt adni, ha ő is megkapja a válaszokat a leveleire. Állítása szerint az APEH november óta nem küldte meg a válaszát.
Ma 20 hónapos a kislányom, pontosan 300000 Ft-al tartozik az apuka... Hát mit ne mondjak, tudnám mire költeni azt a pénzt...

törpanya # 2009.01.13. 23:17

Elméletileg azokra vonatkozna, akiknek városon belül nincs spec suli, csak x kmrel messzebb; (tv városon belüli megoldást kötelez). Elméletileg nekünk sem kellene semmiért fizetni, de valójában még is kell. Ez hívják hiányos gyakorlatnak.

Téma vége.

bodzacska # 2009.01.13. 22:59

a mi osztályunkban is van 2-3 gyerkőc akik még most 3.-ban is alig, szinte betűzve/szótagolva tudnak csak olvasni, ők járnak /a sulin belül/ fejlesztő pedagógushoz és van külön korrepetálás. Illetve még elsőben volt egy kisfiú, akit tantestületi javaslatra átküldtek még félév előtt egy speciális iskolába, ami /ahogy mondta az anyukája is/ csupán annyiban különbözik a rendes általános iskolától, hogy sokkal kisebb /kb 10 fő/ létszámmal vannak, így többet tudnak egyes gyerekkel, a fejlődésével, tanulásával foglalkozni. Az iskola nem kerül többe.
Szóval ebből a szempontból nem értem pl. a diszlexiásokra vonatkozó határozatot, /mert azzal, hogy nehezen tud tanulni/, persze biztos van kirívóan eltérő eset, de ettől még ugyanazon költségeket kell fizetnünk. Szóval nem anyagi rászorultság alapján van.
No mindegy.../ez tényleg kitérő volt/

törpanya # 2009.01.13. 22:43

De ez nem jövedelem vonzatú?

A diszlexia, diszgráfia, affázia, mutizmus stb. betegségben szenvedőket a sajátos nevelési igényű (SNI) (régi nevén - fogyatékkal élő) gyerekek kategóriájába sorolták.
Őket régen speciális suliba járatták, de az integrációs programnak köszönhetően (egészséges-beteg) mostmár egy osztályba járhatnak.
Ez a pedagógusnak jelent plussz speciális munkát, mert egyszerre kell tanítani egy normál ütemben és lassú ütemben tanuló gyereket. Az SNI gyereknek hasznos mert'húzzák', de ez nem mehet az egészséges ütemben tanuló 'kárára'!!
Így az iskola mellett nekik felzárkoztató foglalkozásra kötelező járniuk.
Elnézést az elkalandozásért!!!!

bodzacska # 2009.01.13. 22:18

Köszönöm Obudafan és Marcika a válaszokat!

Törpanya!
az egyedülálló anyáknak csak akkor jár a kedvezmény, ha legalább 3 gyermekük van akit saját otthonukban nevelnek, illetve ha rendszeres segélyben/támogatásban részesülnek, ellenkező esetben nem! Nekem pont ez a bajom, hogy én nem lettem erre jogosult /mindössze 500.-ft híján/ /bár csak egyszer próbáltam pár éve, aztán elment a kedvem../ így, sem étkezésre, sem tankönyvre és semmire nem kapok kedvezményt, ugyanis mindent eltöröltek az egyedülálló szülőkről! Még üdülési csekket sem igényelhetünk, pedig sokat segítene, ha el tudnék menni pár napra nyaralni a gyermekemmel a hosszú fáradtságos napok, hetek, hónapok után...
/ellenben jogosultak lettek a diszlexiások és a hiperaktívok...amit annyira nem tudok megérteni../

törpanya # 2009.01.13. 21:31

Vagyonosodási vizsgálatnál: Azt kell megmagyarázni, hogy a vagyonát(ami a nevén van!) milyen jövedelemből szerezte. Pl.ha valakinek a nevére egy 30milliós ingatlan kerül, de 5éve a bevallásában csak létminimumos bérből él; ez összeférhetetlen, így vizsgálni fogják.
A gytartás esetén elrendelt környezettanulmánynál: Azt kell megmagyaráznia, hogy azt az életkörülményt, amiben él, hogyan tartja fent (mennyi pénzzel járul hozzá), vizsgálva a vele közös háztartásban élők jövedelmi viszonyait is. Ez esetben nem kell annak a nevén lennie.
És úgy tudom, hogyha kérésre még el is rendeli az apeh, de nem talál összeférhetetlenséget, akkor a vizsgálat költségeit a vizsgálatot kérőre terhelik.

törpanya # 2009.01.13. 20:58

Póniló
Ajánlom a fórum-adózás, illeték, pénzügy-vagyonosodási vizsgálat oldalakat. Ott ez konkrét téma

póniló # 2009.01.13. 20:23

Esetleg ha beírnám azt is, hgoy a bíróságon történő bizonyítás miatt kellene? Vagy talán a bíróságot kérjem ennek elrendelésére?
Nem tudom mi lenne a helyes megoldás. :(

póniló # 2009.01.13. 20:21

Tisztelt Obudafan?
Gondolom valamilyen indok kell, hogy elrendelje. Ha esetleg részletezem azokat a kiadásokat, amelyeket ő fedez és a havi bevétele nem fedezi? Pld. eddig kifizetett gyerektartás, kocsirészlete, kocsija fenntartása, valamint ő is elmonta a bíróságon, hogy havi 20-30 ezer csak a telefonszámlája. Mindezt havi 50 nettóból. Amit most próbál bebizonyítani. Amiket most felsoroltam, csak ez legalább a háromszorosa! Ha ez nem alapos indok, akkor mi az, ami alapos lehet az Adóhatóságnak?

Klau14 # 2009.01.13. 20:06

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz!Kiskorú gyermekem egyedül nevelem 7 hónapos kora óta,aki Olaszországban született.Édesapjával aki Olasz állampolgár élettársi kapcsolatban éltünk,ami 2005 novemberében megszakadt.Bírósági eljárás során gyermekünket nekem ítélték.A gyerektartást akkor nem kértem,mivel volt élettársamnak állása nem volt,de szóban megígérte,hogy támogatni fogja gyermekét amint talál munkát.Azóta állítása szerint dolgozik,de az eltelt 3 év alatt 200eurót küldött összesen.Most jól jönne ez az összeg a családi kasszába,mivel gyermekem sokat betegeskedik.
A kérdésem az lenne,hogyha esetleg volt élettársam mégsem dolgozik,vagy nem bejelentett a munkája van e olyan lehetőség az Olasz Állam felől,hogy megkapjam ezt a gyerektartást valami úton módon,itt értem azt,hogy esetleg az Állam kifizeti e helyette?
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát!

ObudaFan # 2009.01.13. 19:57

Minden ellenkező híresztelés ellenére a vagyonszerzési vizsgálatnam megvan az a hátránya, hogy az adóhatóság nem köteles csak azért elrendelni, mert valakinek az exe ezt kéri.

monalisa1 # 2009.01.13. 19:11

Dekra!

Bocs, a végrehajtóval kapcsolatban értettem azt amít írtam.

törpanya # 2009.01.13. 18:53

A vagyonosodási vizsgálattal (névtelenül is kérhető)én óvatosan bánnék, mert ha a végrehajtó sem tud lépni, akkor az sem lesz eredményes, és később adsz a kezébe egy védekezési lehetőséget, miszerint 'te szándékos rosszindulatból jártál el'. És az eddigi elutasítása még erősebb lesz.
Az állam megelőlegezésénél bizonyos feltételeknek meg kell, hogy felelj. (ha az egy főre jutó bevétel több mint x Ft vagy ha a gytartás 50%-nál többet kifizet, már a kérelmező nem jogosult a megelőlegezésre stb)De ezt a gyámügy pontosan el tudja mondani.

Dekra # 2009.01.13. 18:48

monalisa1!
Ne haragudj, de nem értem. Miért is lenne szükségem közjegyzőre?

liridavi # 2009.01.13. 18:38

Ezer köszönet _Wasp_!!!!!!
Az SZJA kérdést megnézem, az csak "menet közben" jutott az eszembe.

monalisa1 # 2009.01.13. 18:36

Dekra!

Csupány azt, ha a közjegyzővel megállapodtok a továbbaikban e-mailban is tarthatod vele a kapcsolatot, költség- és időkimélő.