Gyerektartás dij

monalisa1 # 2009.01.06. 19:11

Szerintem ne várj "a" papírokra - azok időközben majd meglesznek - hanem mielőbb add be az elhelyezési és gyermektartásdíj megállapítása iránti keresetet, valamint valahogy egyezzetek meg a láthatás/kapcsolattartás dolgában is - és lehetőleg írásban, mindkettőtök által aláírva.

Ha semmi jövedelme nincs (?) a bíróság akkor is meghatároz egy bizonyos - ebben az esetben elég szerény - összeget, melyet mindentől függetlenül fizetnie kell - akár a saját kárára is.

Tudnám javasolni olvassad vissza ezt a topicot., mások esetéből és az azokra írt válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

barby2 # 2009.01.06. 18:45

üdvözlök mindenkit,remélem valaki tud segíteni. Van egy 15 hónapos fiam,az apjával 14 hetes terhesen szakítottunk.5 hó­napot voltunk együtt,de megbeszéltük hogy vállaljuk a gyereket,aztán jött neki valaki.A fiam apja kb 4 hónapja írta alá az apaságit a gyámügyön,mikor megjött a papír a bíróságtól.A fiát nem látogatja nem fizet semmit.Az új anyakönyvi még nincs meg így a pert még nem tudom indítani,de érdekelne hogy körülbelül mire számíthatok.Nincs bejelentet munkahelye és bejelentet vagyona sem.Ilyenkor mennyi összeget szoktak megállapítani? Válaszukat előre is köszönöm

monalisa1 # 2009.01.06. 18:00

Csak annyiban, hogy az "... általa megszabott gyerektartást" felül lehet vizsgáltatni, vagyis nem örök- megváltoztathatatlan összegű a kötelezés. Mert ahogy nőnek a gyermekek úgy változnak (= általában növekednek) a kiadások is. Ha nem tudtok megegyezni tessék a bírósághoz fordulni.

verde # 2009.01.06. 15:18

Kedves _Wasp_!, akkor már akár holnap írhatom a bejelentést a végrehajtó irodának, hogy megint nem kaptam meg 5-ig a gyt-t, vagy várjam meg a hónap végét, hátha mégis elküldi?
Bár az elmúlt hónapokban is, hol a gyermekjólétisek telefonjára, hol a végrehajtó levelére küldte meg.
Olyan hülyén érzem magam, hogy kuncsorognom kell, hogy valamivel hozzájáruljon a gyerekek neveléséhez. Főleg így, hogy azt az elvet vallja, hogy az ő dolga az általa megszabott gyerektartást fizetni (ami egyébként jóval kevesebb, mint a jövedelme 15-20 %-a, de ebbe én is belementem annó. Fix, meghatározott összeg.), az én dolgom pedig abból MINDENT biztosítani nekik, még az ő láthatási napjaira is!

Lolita # 2009.01.06. 15:06

hát remélem elérünk valamit. sajnálom, hogy én érzem magam kellemetlenül, de lassan ellehetetlenül az életünk. milyenek tudnak néha lenni az emberek? én még azt is a gyereknek adtam mindig, amim nem volt, nemhogy megtagadjak tőle bármit. Egyszerűen nem értem a férfiakat (tisztelet a kivételnek, mert tudom és ismerek olyat is, bár keveset, aki ennek az ellenkezője).

monalisa1 # 2009.01.06. 14:44

Azért meg a fizetése (= jövedelme?) nulla, attól még vigan fizethet - ha akarna...

Ha valaki nem tud vagy nem akar jövedelmet bevallani/bemutatni, attól még a bíróság egy bizonyos (= szerényebb) összeget megitélhet t.díj címén, vagyis egy minden körülmény közt fizetendi "legalább" összeget. Azt hogy ezt miből teremti elő az már a kötelezett dolga.

De mível akár a saját kárára is köteles ezt az összeget havonta fizetni, ez már az ő gondja.

A sajnálatos fiatalkori cukorbetegséggel nagyon kell vigyázni, a későbbiekben súlyos szövődmények okozja lehet. Szóval egy "közeli" betegség is nagyon sok pénzbe kerülhet, azon kívül hogy nagyon fontos odafigyelést igényel.

A lényeget ObudaFan megválaszolta.

Lolita # 2009.01.06. 14:31

köszönöm, amit írtatok. sajnos nem tudok semmi konkrétat a jövedelmi viszonyairól, a kocsit láttam és ő mondta hogy új és részletre vette.
egy időben párszor találkoztunk és bemutattam neki a gyereket és akkor pár éve kb. párszor adott egy kis pénzt,de mivel ez elenyésző a 17 évhez képest, így azt gondolom, nem kell figyelembe venni. Ráadásul azt ígérte fizeti a gyerek suliját és ezért alapítványi iskolába irattam, amit most szintén én nyögök, de a gyerek szeret odajárni és mivel jövőre végez nem szeretném megbolygatni. Így is van épp elég baja. Beteg lett egy éve, hiperinzulinémiás. Olyan mint a cukorbetegség, legalábbis az étkezést illetően = iszonyatosan sokba kerül és vigyázni kell, ha nem, akkor cukorbeteg lehet. A volt élettársammal (aki egy másik tag), 6 évig éltünk családon belüli erőszak alatt, végre elköltözött, most második éve pereskedünk, épp elegem van mindenből. Másodállásom van, harmadállást akartam már vállalni, de sehová nem vesznek fel.Ennél többet én nem tudok tenni. Ezért kéne a papa aki azt mondta nekem hogy ne aggódjak a fizetése nulla, annak a 20 %-a is nulla:-( na ezen kicsit berágtam!!

ObudaFan # 2009.01.06. 14:21

Azért a gyermektartás végrehajtása nemcsak EU-n belül működik tűrhetően.

Viszont ha azt szeretnéd, hogy viszonylag tisztességes tartásdíjat kapj, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy a valós jövedelmi viszonyait hogyan tudod bizonyítani, ha azok a jövedelmi viszonyok jók.

monalisa1 # 2009.01.06. 14:03

Hát...
Szóval a bíróság majd beidézi, aztán vagy megjelenik vagy nem... A bíróság egy minimális t.díjat valószínűleg mindenképpen megállapít, az már más kérdés, hogyan fogod tudni érvényesíteni...

Tudnám javasolni: olvassad vissza ezen topicot - és a címben/tartalomban közel hasonlóakat -, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Külön írom: ha kezedben van a jogerős bírósági végzés, EU országon belüli kötelezett valahogy csak elérhető a jog által.

Legjobb lenne valahogy szóba/írásban megállapodni., lássa már be: egy tanuló nagylányra nem kevés költségek- kiadások vannak, és hát mégis csak az ő gyermeke is...

Lolita # 2009.01.06. 13:31

Önhibám...igen, nem akartam börtönbe küldeni...és igyekeztem megélni, amíg ment. de most már nem megy.
külföldön van és nincs bejelentett munkahelye.akokr is van esélyünk? emiatt is nem kértem. ja és nős. szerintem MINDEN tulajdon a nő nevén van. ilyenkor honnan tudnak levonni?

monalisa1 # 2009.01.06. 13:25

A gyermek lakhely szerint illetékes városi bírósághoz kell a t.díj iránti kérelmet beadni. (Minden bíróságon hetente van egy un. "panasznap" ahol is segítenek a keresetet megfogalmazni - költségmentes.) Kell vinni a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát valamint ha volt házasság és azt a bíróság a későbbiekben felbontotta, akkor azt is.

Aztán türelmesen várni (...) mire az első tárgyalási nap lesz majd, ahol is az apát megkérdezik: dolgozik-e és ha igen hol s mennyit is kap?... Ha a válaszok "pozitívak" akkor a következő tárgyalásra be kell mutatnia jövedelemigazolását, melynek alapján a bíróság meghatározza a mindenkor fizetendő t.díj összegét. (Az nem baj, hogy mindeközben telnek-múlnak a hónapok, mert a kötelezés visszamenőleg arra a napra/hónapra érvényes amikor a kereset a bírósághoz beérkezik.)

Mivel hosszú éveken keresztül nem kérted a t.díj megállapítását - önhibád, amúgy az a bizonyos 5 év meg szóbeszéd csak. Az állami megelőlegezés is egész más esetekben csak.

Kívánom a legjobbakat.

Lolita # 2009.01.06. 13:05

Sziasztok
segítséget szeretnék kérni. Lányom 16 és fél éves, soha nem kaptam gyerektartást, mert nem akartam az apját börtönbe küldeni. Mostanra viszont olyan szinten ellehetetlenült az életünk, hogy kellene nekem mindenképpen a segítsége, amire nem hajlandó. Be szeretném adni a bíróságra a kérvényt, mivel most olvastam hogy visszamenőleg is már akár 5 évre megadhatják és az önkormányzat valamennyit megelelőlegez. A kérdés, hová menjek és mit kell tennem? Budaörsi bejelentett lakos vagyok. ELőre is köszi. (a lányom remélem még 6-7 évig iskolás lesz, szóval annyi ideig muszáj a pénz).

monalisa1 # 2009.01.06. 12:00

Mível levonásról van szó, valójában a könyvelőjét kell pontosabb munkára ösztökélni - de ez nem a te dolgod hanem alapvetően az övé.

verde # 2009.01.06. 11:52

Kedves monalisa1, mégis hogyan rázzam gatyába? Hova fordulhatok?

monalisa1 # 2009.01.06. 11:49

Szerintem apuka "játszik" veled, vagy egyszerűen csak figyelmetlen... Természetesen be kellene tartania határidőt, de ha a bankszámláról nem tudsz rendszeres levonást eszközöltetni akkor a pénz "időben" megérkezése dolgában a továbbiakban is idegeskedhetsz.

Vagyis "rázd gatyába" a volt férjedet, vagyis a pénz PONTOS fizetése a közös gyerekek ellátásához van, tehát a kajájuk stb. dolgában ne szórakozzon már.

Az x milliós kocsi nem az övé (...), azt a cég vette és fizeti a havi nem kis összegű lizing dijat és/vagy a bérletet, ergo a kocsi témával nem jutsz előbbre...

Monalisa
laikus hozzászóló

verde # 2009.01.06. 10:25

Kérdésem a következő lenne:

Ha a határozat kimondja, hogy minden hó 5-ig kell utalnia gyerekatartást, akkor mit lehet tenni, abban az esetben, ha a kötelezett szülő ezt semmibe véve, jobban szereti hó végén, vagy következő hónapban utalni?

A Végrehajtó Iroda kiadta a végzést, miszerint a bejelentett munkahelye minden hóban köteles levonni a béréből és átutalni a jogosultnak, de mivel ez a munkahely a kötelezett saját cége, nem történik meg a dolog. Illetve ugyanúgy késve.

Az érdekes az egészben az, hogy a kötelezett közben 10 milliós autókkal rohangál és él mint a hal a vízben.
Mit lehet tenni?
És valóban köteles-e 5-ig fizetni, vagy elég, ha valamikor az esedékes hónapban elküldi?

monalisa1 # 2008.12.20. 18:49

Itthon is el tud tünni egy apa - ha akar - mint szürke szamár a ködben, hát még ha külföldön él., a dolgoknak utána járni módfelett nehézkes, körülményes, nem egy esetben kilátástalan.

monalisa1 # 2008.12.20. 18:45

Sőt, még az sem kell hogy munkája legyen (...), valamiként utalja a megállapodás szerinti havi x összeget - és slussz.

monalisa1 # 2008.12.20. 18:44

Javítva: nehéz helyzetben vagy, mert ha nem igazolja a munkája legális voltát, akkor elég ha az itthoni pénze 20%-át utalja - és slussz.

pimpaaa # 2008.12.20. 18:42

Itthon nincs munkahelye, 3 éve él külföldön...

Köszönöm a gyors válaszokat, kedvesek vagytok :)

monalisa1 # 2008.12.20. 18:41

A megállapodást írásba foglalni és mindkettőtök által aláírni! Így ha valaki esetleg nem tartja be (...) a gyámhatóságnál ill. a bíróságon el lehet járni.

monalisa1 # 2008.12.20. 18:38

Egy eltartott gyermek esetében a t.díj a mindenkori havi nettó összejövedelem 15-25%-a közötti, általában 20%.

Ha hajlandó igazolni (?) hogy külföldön legálisan dolgozik, valamint a szállás, utazás, adók, biztosítások stb. levonása után x összegű valuta a nettója, akkor abból a 20%-ra igényt tarthatsz. Természetesen azon felül amit itthon kap, mármint ha cég hivatalosan küldi ki és biztosít neki ott (is)munkát.

Nehéz helyzetben van.

Ezen kívül a láthatás/kapcsolattartás dolgát is rendeznetek kell, vagyis az apának akkor is joga van találkozni a gyermekkel ha időlegesen/tartósan külföldön dolgozik, de csak ritkábban van itthon. Aztán még az, hogy ha gyermek már 4-5 éves, akár a nyári időszakban x hétre magával is viheti - hadd lásson világot a gyerköc. Az utlevél kiadása ellen ne tiltakozz!

Csak leírtam ezeket.

Monalisa
laikus hozzászóló

tomas64 # 2008.12.20. 18:11

A magyar bíróság a magyar jog szerint állapítja meg a tartásdíj mértékét akkor is, ha a kötelezett külföldön húz jövedelmet. Ennek mértéke vagy 20% de min. 20.e forint, vagy nem, a bíróság az egyedi ügyekben az összes körülményt mérlegelve dönt jogszabályi keretek között azaz, a jövedelem 50 % nál magasabb összegű tartásdíjat nem állapíthat meg.

pimpaaa # 2008.12.20. 17:56

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem és az előző 10-14 oldalon nem találtam hasonlót. Szóval a helyzet a következő: a gyermekem apja külföldön dolgozik(nem élünk együtt) és most tart ott az ügyünk(nincs bíróság előtt), hogy meg kellene egyeznünk a gyerektartás díj összegében. Azt tudom, hogy Mo-on dolgozóknál a fizetés 20%-a de ált.ban min. 20.000Ft. Külföldön dolgozókkal mi a helyzet?? Ha vkinek van erről infója, kérem írjon.

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2008.12.20. 10:06

Ha kéri a gyermektartásdíj csökkentését, akkor a bíróság fokozottan fogja vizsgálni, hogy mi volt az oka annak, hogy így változott a munkaideje és a bére, nem terheli-e mulasztás.