Gyerektartás dij

monalisa1 # 2008.08.14. 19:02

A közös gyermekre hivatkozva eredménnyel lehet kérni a t.díj csökkentését. Ami pedig az ex jövedelmét illeti, azért mert valaki zöldségesnél dolgozik és feketén, attól még nem kell "akkora" havi pénzt vélelmezni nála.

Azt hogy végül is a bíróság miként dönt, és előzőleg mit vizsgálnál, innen nem lehet megmondani.

Ahogy ObudaFan javasolta lentem: tessék megindítani a pert.

monalisa1 # 2008.08.14. 19:08

Sok ember önhibáján kívül nem tud legálisan elhelyezkedni, az, hogy "feketén" több-kevesebb keresményre tesz szert - nos lehet, de a t.díj kötelezzségnél végül is az a lényeg, hogy rendszeresen fizeti azt. A többivel neked nem kell foglalkozni.

Makkukac # 2008.08.15. 15:42

Nem önhibáján kívül dolgozik feketén.Sajnos ő az a fajta pénzéhes fajta,és ezt nem azért írom mert nem csípem őt, hanem mert sajnos ez van.A párom rendszeresen fizeti a gyerektartást,csak sok, mert hiába is fog mostantól fizetés emelést kapni(mert be ígérték a munkahelyén), sajna az nekünk a bevételünkön nem fog meglátszani, csak kb. 1-2 eft-tal.Köszönöm szépen a segítséget.

mamocska # 2008.08.17. 11:17

A szüleim válni készülnek,van egy 11 éves öcsém,én pedig októberben töltöm a 18. évemet.Az lenne a kérdésem,hogy mivel főiskolára szeretnék menni,továbbra is megillet-e majd a gyerektartás,hiszen addigra felnőtt leszek.Ha igen,akkor körülbelül ez mekkora összeg lehet?Apám nyugdíjas,emelett dolgozik...havi keresete 220 ezer körül lehet.Öcsémre,vagy ránk így együtt a bíróság mekkora tartásdíjat szabhat ki?(ha én egyáltalán jogusult vagyok rá)
valamelyik fórumban olvastam,hogy a továbbtanuló gyermek esetén a havi hozzájárulása a szülűnek 7500 Ft.Ez nem kevés egy csöppet?neten is böngésztem,de a jogszabályoknál sem találtam választ erre konkrétan.
Válaszotokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.08.17. 12:24

Amennyiben nappali tagozaton végzed a felsőfokú tanulmányokat, annak végéig megillet az un. felnőttartás.

Apukádnál tisztázni kell mennyi a nyugdíja és mennyi az azon kívüli munkajövedelme, mert egy bizonyos keresményen túl a nyugdíjat szüneteltetik - ez a törvényes előírás.

Csupán a számítás végett: mindenösszes havi bevétele havi nettó 220 ezer forint, ennek két eltartott gyermek után a t.díj 2 x 15-25% lehet - majd a bírósg melhatározza. (Általában a 20%/fő, de lehet hogy csak a 15%/fő kerül meghatározásra.)

Édesanyátoknak kell kérelemmel fordulni a bírósághoz., minden bíróságon van heti egy nap "ügyfélnap" amikor akár személyesen is elő lehet adni a kérést, megfogalmazásában segítenek, fizetni érte nem kell. (Vigye magával a t.díj meghatározó végzést, a jövedelmi/bevételi igazolásokat, kiadásokat, valamint nem ártana ha már lenne a te főiskolai felvételedről valamiféle visszaigazolás.)

marcika # 2008.08.17. 16:44

bevétele havi nettó 220 ezer forint, ennek két eltartott gyermek után a t.díj 2×15–25% lehet – majd a bírósg melhatározza. (Általában a 20%/fő, de lehet hogy csak a 15%/fő kerül meghatározásra.)

A felének (110.000 ft) a 15-20%-a, de felnöttkorú esetében már rokontartásról beszélünk, és az más kategória.
Kiskorú gyermeket köteles akár saját kárára is eltartani, míg felnött esetében ez már nem így van.

Láma # 2008.08.17. 17:41

Monalisa!

Ne írj össze vissza.

Rokontartásról van szó.Nem derül ki,hogy rokkant nyugdíjas-e a szülő pl.Nem kötelezheti a bíróság rokontartásra,csak ha a jövedelmi viszonyainak terhelhetősége lehetővé teszi.A 11 éves gyermek után viszont köteles fizetni mindenféleképpen,akár saját kárára is.

Mamocska!
Mivel 18 éves leszel októberben, feltételezem,hogy jövő júniusban fogsz csak érettségizni.Addig nem változik semmi.Jövő nyáron eldől,hogy felvettek-e valamelyik felsőfokú intézménybe nappali tagozatra.Gondolom több intézményt fogsz megjelölni.
Ha mégsem vennének fel,akkor lesz pótfelvételi is.
Amíg nappalin folyamatosan tanulmányokat folytatsz,akár szakmát tanulsz,akár egyetemre jársz,addig megillethet a rokontartás.De ha kihagysz egy évet,vagy nem sikerülnek a vizsgáid, vagy ha átíratkozol levelezőre,vagy mellette munkát vállalsz,vagy már 3. éve gyűröd az első évfolyamot,akkor már megszüntetheti a tartásdíjat a bíróság.(Apukád kérelmére!)Akkor neked kell bizonyítanod,hogy önhibádon kívül szakítottad meg a tanulmányaidat rövid időre,de most folytatod.Ha jelenleg édesanyád pontosan a megállapított %-os tartásdíjat kapja utánatok,és ezt rendben meg is kapja,akkor nem kell bíróságra mennie.(Nem kell mindig elhinni amit Monalisa mond.)

Marcika!
Te is kevered. A tartásdíj összesen nem haladhatja meg a netto jövedelmének az 50%-át.
A gyakorlat szerint 2 gyermek esetében a netto jövedelmének a 20-20%-a, vagyis összesen 40%-a.
Három gyermek esetében ez a netto jöv. 16,6%-ára jön ki.Ott van még a minimum összeg is,pl.20%-a,de minimum 15.000-Ft.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

marcika # 2008.08.17. 17:54

igen Láma, igazad van, elírtam, de tulajdonképpen ezt akartam írni.

Még annyit, hogy az egyetemisták/főiskolások többnyire dolgoznak suli mellett, ezzel könnyítve szüleik terheit. Természetesen a törvény ezt nem írja elő.

monalisa1 # 2008.08.17. 18:18

A 18. életévet betöltött gyermektől a szülő bizonyos esetekben elvárhatja, hogy a továbbiakban többé-kevésbé gondoskodjon magáról, vagyis ha a tanulmányok mellett jövedelemre tesz szert, akkor a t.díj fizetésére kötelezett kérheti a bíróságtól a mérséklést, esetleges megszüntetést.

Láma # 2008.08.17. 19:16

Ez nem így van!

A nappalin tanuló esetében minden nap be kell járnia előadásokra, ZH-kra kell készülni évközben is.Ez mellett nincs idő munkát vállalni is.Maximum nyári szünetben az a 2 hónap.Ott nincs olyan lógás,mint levelezőn.Vannak tárgyak például,ahol aláírásos,nincs osztályzat.Megköveteli feltételként a tanár,hogy ott legyen minden órán.(ellenőrzi is)

Akit nem vesznek fel,hanem levelezőn kerül be,az dolgozhat mellette.Persze!Ott azért a plusz 100 körüli díjat félévenként elő kell teremteni.

Egy szó,mint 100: Ha jó a kapcsolat,akkor miért ne segítené az ember a gyerekét.Ha csak X öszeggel tudja,akkor is meg lehet vele beszélni,hogy ennyi van,de ez mindig lesz,számíthat rá.Viszont,ha le se sz...,vagy ellene van (mert anyuka így nevelte),akkor nyűg az egész.Vagyis a gyermektől is elvárható,hogy tisztelje a másik szülőt is.Valamit valamiért.
Szerintem jó apák igenis léteznek,csak a volt feleségek szeretik bepiszkítani egy életre az apa-gyermek kapcsolatot.Az szép dolog,hogy a kapcsolattartást akadályozó volt feleség ellen fel lehet lépni.(haladás)

monalisa1 # 2008.08.17. 19:41

Kedves Láma!

Idézem alanti saját magamat: "A 18. életévet betöltött gyermektől a szülő bizonyos esetben elvárhatja..."

Egyrészt tehát ez, másrészt egy árva betűt nem írtam le azzal kapcsolatban, hogy egy nappali tagozatos egyetemistának/főiskolásnak mennyi a tanulással kapcsolatos lekötöttsége stb.

Egy tanulónak elsősorban az a dolga, hogy tanuljon, a szülőnek meg az, hogy ezt segítse, támogassa.

Amit a volt feleségek az apa-gyermek kapcsolatának negatív hatásával kapcsolatban írtál, azzal maximálisan egyet értek.

Láma # 2008.08.18. 06:17

"Idézem alanti saját magamat: „A 18. életévet betöltött gyermektől a szülő bizonyos esetben elvárhatja…“"

Ez a bizonyos eset elég tág fogalom,nappalis egyetemista,főiskolás esetében irreleváns.

Most miről is beszélünk? Mamocska esetéről,aki még jövő júniusban fog csak érettségizni.Ne ijesztgessük.Hadd tanuljon még a középiskolában,és sikeres érettségit kívánunk neki.

Gyöngyusz # 2008.08.18. 07:17

Sziasztok,

Szeretném megkérdezni, hogy hallottátok-e hogy meg akarják változtatni a gyermektartási dijjal kapcsolatos szabályokat?( pl. visszamenőleg 5 évre lehet kérni, vagy hogy szigorúbban veszik a nemfizetést?)
Ha igen írnátok róla, hogy esetleg mit és hogyan?
Nagyon köszönöm!
Gy.

monalisa1 # 2008.08.18. 10:53

Ha lesz is az a bizonyos 5 év, visszamenőlegesség szerintem valószínűleg nem lesz, hanem a jogszabály-módosítás hatályba lépését követő majdani új eljárási esetekben. (Azért mert a kötelezett nem fizetett, a végrehajtó zargathatta már eddigiekben is - az most más kérdés, hogy milyen eredménnyel.) A nemfizetés szigorítása az bizonyára bejön.

Monalisa
laikus hozzászóló

nyuszika01 # 2008.09.05. 13:31

Sziasztok!
Meg tudja valaki mondani, hogy a jogosult akkor is kérheti visszamenőleg a gyerektartást, ha a saját hibájából nem kapja meg? Az apa - megegyezés szerint - az állandó címükre küldi, ahonnan elköltöztek, de továbbra is be vannak ide jelentve. Más elérhetőség nem ismert (cím, bankszámlaszám), a megadott telefonszámok sem élnek már. Korábban valaki mindig felvette a pénzt, de egy ideje saját kézbe küldjük, és így "nem kereste" feljegyzéssel visszajön. Ha az anya egyszercsak meggondolja magát, megítélik neki visszamenőleg? Nem is a hat hónap zavar, annyit félreteszünk, de ha tényleg változik a törvény, lehet rá esély, hogy évekre visszamenőleg is megkapja??
Az apának lehet ebből valami kellemetlensége? Hiszen ő küldi minden hónapban, a csekkek is mind megvannak, de azt a pénzt a gyerekének küldi nem pedig az anya testvérének (valószínűleg korábban is ő költötte el).
Köszi a segítséget!

monalisa1 # 2008.09.05. 14:32

Kérni bármit is lehet, de a jogosultnak kell elfogadhatóan megindokolnia, hogy x idő óta miért nem veszi fel a t.díjat, illetőleg miért nem ad információt elérhetőségéről - külön is figyelemmel a láthatás/kapcsolattartás biztosításáról...

Javaslom hogy az apa keresse fel a gyámhatóságot és mondja jegyzőkönyvbe a dolgot - jó ha mielőbb van róla "papíros".

Monalisa
laikus hozzászóló

nyuszika01 # 2008.09.06. 10:29

Köszi monalisa!
Remélem is, hogy ha sor kerül rá, az anyát is kérdőre vonják!
A gyámhivatalról annyit, hogy többször tettünk bejelentést, de két-három hetente csak azt hallgattuk végig, hogy most éppen miért is nem tudtak tenni semmit. És, hogy próbáljuk kideríteni a címüket, meg kérjük a kapcsolattartás újraszabályozását. Ezt már tavaly megtettük, nem értem miért kellene újra. De azt hiszem, most taktikát váltunk, és nekiállunk jegyzőkönyveket gyűjteni. Legalább valami papírunk legyen.
Jut eszembe, igaz, hogy ha a gyereket öt évesen sem iratják be a "területileg illetékes" óvodába, akkor az önkormányzat is elkezdi keresni?

szz_66 # 2008.09.06. 20:38

Sziasztok!

Gyermektartási díj csökkentését szeretném kérni a bíróságtól. Ez idáig fizetésem 25%-át vonták le első gyermekem után, viszont nemrégiben megszületett új kapcsolatomból a második gyermekem is. Van -e esélyem a csökkentésre? Milyen mértékben reális a csökkentés. A nettó jövedelmem ~200e.

Előre is köszi a válaszokat.

monalisa1 # 2008.09.07. 08:13

szz66

Az újabb gyermeked születése: a körülmények lényeges változása, és mint ilyen, a jövedelmedből mostantól őróla is gondoskodnok kell.

Haladéktalanul fordulj bírósághoz, mert amíg érdemi döntés nincs, továbbra is köteles vagy a 25%-ot fizetni.

Egy gyermekre 15-25% állapítható meg, aztán minden esetben az adott körülmények, a gondozással kapcsolatos költségek, kiadások.

monalisa1 # 2008.09.07. 08:20

nyuszika01

Az önkormányzat nem magánnyomozó társaság, vagyis legfeljebb bírságolni tudják az anyát ha nem mutatja be az igazolást, hogy a gyermeket beíratta óvodába. (Ha van mutasd be a születési anyakönyvi kivonatot, azon a dátum bizonyító erejü.)

A "területileg illetékes" óvódával kapcsolatban annyit, hogy nem az a lényeg "hová" a beíratás, hanem hogy járjon a gyermek iskolaelőkészítő óvodába.

Ha nem tudod az ex címét, a t.díjat végső soron gyámhivatali letétbe is fizetheted hónapról hónapra, igazolandó, hogy a bírósági kötelezésnek te eleget teszel. (Egy esetleges későbbi perben ez jó pont részedre.)

Monalisa
laikus hozzászóló

kini # 2008.09.08. 11:50

Sziasztok!

2 éve elváltam és a biróság az apának itélte a gyerekeket,igy 30.ezer forint határozott összegü tartásdijat fizetek a 2 gyermekem utám.Viszont azóta újra férjhez mentem és tavaly novemberbe megszületett közös gyermekünk.Kértem a tartásdij csökkentését,viszont a volt férjem azt kérte a biróságtól,hogy utasitják el a kérelmemet.A kérdésem,hogy elutasithatja e a biróság a kérelmemet,vagy figyelembe kell vennie a 3-ik gyermekemet is a biróságnak!Csak családipótlékot és gyedet kapok utánna,nincs más jövedelmem.

kini # 2008.09.08. 11:51

Sziasztok!

2 éve elváltam és a biróság az apának itélte a gyerekeket,igy 30.ezer forint határozott összegü tartásdijat fizetek a 2 gyermekem utám.Viszont azóta újra férjhez mentem és tavaly novemberbe megszületett közös gyermekünk.Kértem a tartásdij csökkentését,viszont a volt férjem azt kérte a biróságtól,hogy utasitják el a kérelmemet.A kérdésem,hogy elutasithatja e a biróság a kérelmemet,vagy figyelembe kell vennie a 3-ik gyermekemet is a biróságnak!Csak családipótlékot és gyedet kapok utánna,nincs más jövedelmem.

ObudaFan # 2008.09.08. 12:34

Figyelembe kell vennie. De ettől mág a kereset elutasítható, ha pl. jelentősen megnőtt a jövedelmed azóta, vagy az övé jelentősen csökkent. Szóval: ennyiből biztos választ adni nem lehet.

kini # 2008.09.08. 12:59

Az én jövedelmem családi.12.200,de gondolom ezt nem fogja figyelembe venni a biróság mivel ezt a pénzt a kislányomra kapom,és van a gyed ami 73.ezer havonta.Több jövedelmem nincs.Viszont a volt férjem biztos,hogy kifog találni valamit mert pénz éhes,csak nemtudom lebuktatni.Kapja rendszeres gyermekvédelmi támogatást is mivel azt mondta hogy egyedül álló közben meg már 1 éve élettársikapcsolatban él.Az államtól kérte a tardásdij megelölegezést is kapot is 2 hónapot aztán kiderült hogy eltitkolta hogy fizetem a tardásdijat is,visszakellett neki fizetni.ráadásul a gyámhivatal is feljelentett a rendörségen hogy nem fizetek tardásdijat igy a rendörségen is kiderült hogy fizetem a tartásdijat.Szóval kész őrület.

ani0115 # 2008.09.08. 13:56

Azt szeretném kérdezni, hogy a párom 20-20% gyerektartást fizet a volt feleségének a közös gyermekeik után,de miután mi élettársi kapcsolatot létesítettünk, ő lett a kiskorú gyermekem gondviselője.
A kérdésem az lenne, hogy lehet e kérvényezni a tartásdíj összegének a felülbírálást, esetleg csökkentését?
Előre is köszönöm.