Az erndben van, de ha nem volt teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat, akkor addig nem kell őr apának tekinteni, amíg az apaságot bíróság jogerősen meg nem állapítja.
Gyerektartás dij
Edina!
Jogilag még nem Ő az apja.Ezt előtte meg kell gondolom állapítani és majd utána lehet "jogos" követelésed.
Wasp
Igenis vannak olyan emberek akik azért mondanak fel,hogy ne kelljen gyt-t fizetniük,példa rá az én esetem.Nagyon jó életet hagyott itt az exem,nettó félmillásat,majd passzív táppénz,és munkanélküli segély után most 2 hete dolgozik.3 gyermekről gondoskodok a semmiből január óta,és eddig 2 munkanélküli segélyből utalás meg 20 ezer ft-os csekken(rendőrségi feljelentés után)kívül még nem kaptam tőle semmit,hiába van jogerős ideiglenes végzésem.Él az élettársával mint hal a vízben,és nem hiszi el nekem ha azt mondom neki hogy nincs pénzem,biztos ha leteszem a telefont jót röhögök magamban stb stb.Nincs semmi reményem se ingó se ingatlan vagyona nincs,az apeh most vitte el a full hiteles kocsiját illetéktartozás miatt,de sorolhatnám a felelőtlen döntéseinek a következményeit.Ahol lakunk se segítség se munkahely se semmi nincs amivel előbbre jutnék,de még Ő akarja a szabályokat szabni.Nem volt rossza apja a gyerekeinknek,álmomban nem gondoltam hogy ez éppen velünk megtörténhet,de most kifordult Önmagából,és elfelejtette hogy van 3 gyermeke.Bocs 4 van,mert van 1 nagy fia az egyik előző házasságából is.(oda se fizet semmit).Igaz őt a mostani kapcsolatában le is tagadta))Reggeltől estig lehetne sorolni,de felesleges,mert előbbre nem jutok sajnos.Küzdök a napi megélhetésért,aztán majdcsak lesz valami.
Jogilag nem ő az apja de ezt is együtt tárgyalja a gy.tartással a bíróság, és ha nem veszi át az idézéseket, ugyanúgy nem lesz semmi ebből se. Ezért kérdeztem mit tegyek? Vagy mit lehet tenni? Alapból nem érdekli a gyerek, még soha nem is látta képen sem...
Régebben is csak igérgetett ezt-azt, de semmi nem lett abból se.
Edina
Azt , amit a jogi képviselőd már megtett: hirdetményi kézbesítést kért.
Obudafan és az micsoda? El tudnád magyarázni? Mert én nem tudom. Bocsi a sok hülye kérdésért, de sose volt ilyen problémám, bár most se lenne. Mire számitsak ha továbbra se kerül elő az apuka??
Edina
Ügygondnokot kell a részére kirendelni, és lehet tárgyalni.
Nos,ha valaki tudna segíteni ebben a zavaros történetben,akkor szívesen venném:
16 hónapja folyik a per tartásdíj ügyben.Mikor beadtam a keresetet tartásdíj leszállításra,akkor kiderült hogy volt nejem megneszelte és megelőzött.így az enyém viszontkereset lett.Ő 20%-ot és min.40-et kért.
Betegség miatt el kellett jönnöm a munkahelyemről 2007-ben.Volt feleségem jól tudott a betegségemről.Nem tudtam ellátni a munkámat.35 ezer fix volt megállapítva 2005-ben.
Azóta volt amikor csak 15-öket tudtam fizetni 3 hónapon keresztül.Rögtön elindított volt nejem egy végrehajtást.Sajnos kölcsönt kellett felvenni,hogy ne legyen árverés.Azóta se jobb a helyzet.Nem találtam még másik állást.
Kértem már ideiglenes intézkedést leszállításra.Másodfokon is helyben hagyták az elutasítást.Kifogást nyújtottam be a tárgyalás elhúzódása miatt, szintén másodfokon helybenhagyták az elutasítást.Legalább 6 tárgyalás volt,a volt feleségem megjelölt tanúkat,akik persze nem jelentek meg és újabb tárgyalás lett.Húzzák a pert,mert a 35 ezer a kötelező most.
Ez van.8 éve váltunk el hivatalosan,egy közös gyermekünk van,lassan már nagykorú.A nagylányt nem érdekli az apja,úgy lett nevelve.
Azóta (8 éve) új családot alapítottam,normális feleségem és 2 tündéri óvodás gyermekem van.
Sajnos nincs ügyvédem anyagi okok miatt és azt látom,hogy teljesen le is nézik az embert,és eltapossák,mert ügyvéd nélkül jelenik meg.
Tehetetlennek érzem magamat.Elsőfokon abszolut elfogultságot érzek,mert a volt feleségem közalkalmazott.Másodfokon pedig már nem is tudom,hogy mire számítsak ezek után.(Hol van az még?)
Még valami: október első napjaiban lesz a következő tárgyalás,azaz a jövőhéten.Mit tegyek,ha a bíró akkor sem hoz ítéletet?
Egy t.díj leszállítási perhez nem okvetlenül szükséges ügyvédi képviselet, bizonyára te magad is jól elő tudod adni az érveidet.
Vagy a volt feleségedtől vagy a végrehajtótól kérj részletfizetésre lehetőséget - az utóbbi bizonyára megadja, és minden hónapban fizess tőled telhetően, akár a saját károdra is. (Az elmaradt különbözetet meg majd utólag, visszamenőleg.)
Ameddig a bíróság másképp nem dölt, sajnos a jelenlegi 35 ezer Ft/hó a hatályos, és az esetleges "túlfizetés" nem kérhető vissza - azt a nagyobbik gyermeked folyamatosan elkölti...
Monalisa
laikus hozászóló
Most kezdtem el a válási procedurát és egyezkedni a feleségemmel a tartásdíjról.
Azt kérdezném hogy a tartásdíjnak van-e valami maximális értéke, korlátja a t.v.-ben meghatározttakon kívűl (15-25% ill. a max 50%), ha magas az apa jövedelme (300-400Eft netto között) ill. mi ezzel kapcsolatban a bírósági gyakorlat? Megítél-e ilyen esetben a bíróság pl. 100Ft-s tartásdíjat?
Mi a helyzet, ha az anya jövedelme is ilyen nagyságrendű?
Lehet-e ellenőrizni valahogy, hogy az anya a tartásdíjat a gyerekre költi? Pl. Külön bankszámlára utalni a tartásdíjat, amire van betekintési jogom, számlákkal igazoltatni a felhasználást, stb.
Kössz,
Keszeg.
"Vagy a volt feleségedtől vagy a végrehajtótól kérj részletfizetésre lehetőséget"
Sajnos a való világ más ennél.Árverezték volna az ingóságokat két nap múlva.Ezt a saját bőrömön tapasztaltam.
Most azért azt a részét nem értem,hogy 16 hónapja fizetem azt az összeget,aminek az alapja nincs meg.Az nagyon nagy igazságtalanság lenne,ha nem adnák vissza a különbözetet. A gyerekek, a feleségem nélkülöztek 16 hónapig.A volt feleségem a nagylánnyal ment nyaralni hetekre,mi meg azt sem tudtuk,hogy akkor miből is fogjuk kifizetni a lakás részletét,miből veszünk kaját hónap végén.
lehet,hogy sokan nem hiszik el,de az a hiányzó 25 ezer Forint a hónap végén eléggé összeszorítja az ember gyomrát.Főleg,ha jön egy fizetési felszólítás a banktól.
Á!Nem hiszem hogy ekkora igazságtalanság lenne a magyar jogban.Itt már régen nem arról van szó,hogy "a saját káromon", hanem egy egész családot szívatnak ezzel.
Nem fogják visszaadni, de a későbbi részletekbe beszámíthatod.
Keszeg!
A legalacsonyabb, amit mostanában láttam, pár éve, 8000 Ft volt.
NEm számoltathatod be a másik szülőt. Ha azonban a gyermeket elhanyagolja, akkor a gyermekelhelyezés megváltoztatásának helye lehet.
Egy óvodás gyermeknek nyílván nincs 100 ezer forintos tartási "igénye". Igaz nem adtad meg a gyermek életkorát, valamint az "elkényeztetett" kategórián kívül 20-30-40 ezer forint általánosságban elég szokott lenni. Meg aztán az anyukat is hozzátesz a magáéból - ha módjában áll.
Az évek = iskolaévek előhaladtával a t.díj összege esetlegesen növekedhet, de ekkor sem a csillagos ég...
Azt csak indokolt esetben ellenőrzik hogy az anya ténylegesen mire is költi a t.díjat - az ellenőrzést akkor is legfeljebb a gyámhivatal végzi.
Monalisa
laikus hozzászóló
Ja, hogy a maximális volt a kérdés. Azt nem lehet meghatározni, mert egy nagyon beteg gyereknél pl, akinek a gyógyítási költsége nagyon magas, de a különélő szülő bankvezér, lehet az igen magas összeg is.
Az egyezségben vállalhatod, hogy a t.díjon kívül bizonyos nagyobb - és indokolt - kiadásokhoz részben hozzájárulsz, és erről már kérheted a számla utólagos bemutatását.
Október első napjaiban lesz a következő tárgyalás,azaz a jövőhéten.Mit tehetek,ha a bíró akkor sem hoz elsőfokon ítéletet? (16 hónapja folyik a per)
Kedves ObudaFan!
Hol is kezdjem? Talán az elején. Az élettársam most válik a nejétől. Történelmileg úgy alakultak a dolgok, hogy a 16 éves kamaszlány az anyjával ment, a sérült (középsúlyos autista) kisfiú velünk maradt, mivel az anyjának egy fogyatékos gyerek nem kell.
A kisfiú állandó felügyeletre szorul, nem bírja a várakozást, a tömeget, a hangzavart stb. Ezt csak azért írtam le, mert például egy heti nagybevásárlást sem lehet Vele végigcsinálni, mivel ez számára kész tortúra. A mindennapjainkat maximálisan hozzá kell igazítanunk. Hozni vinni az iskolába, elkészíteni az ennivalóját, felügyelni a tisztálkodását stb., ami az állapotából eredően mindig így marad.
Az anya nagyon lazán értelmezi a közös felügyelettel beadott válást. Annak ellenére, hogy a kamaszlány minden második hétvégén péntek délutántól vasárnap késő délutánig nálunk van, addig anyja a kisfiút nagy általánosságban vasárnap délelőtt elviszi és kora délután már hazatolja. Ez alatt a pár óra alatt kell elintéznünk a heti bevásárlást, s ha még marad energiánk és időnk, akkor esetleg eljutunk egy moziba. Színházról vagy egyéb szórakozási lehetőségről álmodni sem merünk, mert az anyának „körülményei vannak” dögivel, amiket nekünk csendes belenyugvással tolerálnunk kellene, de hogy a mi körülményeinkkel mi van, az őt nem érdekli. Ha el akarunk menni pár órára bárhová (akár olyan prózai okokból, hogy a páromnak el kellene kísérnie az orvoshoz, de akár azért mert szükségünk lenne egy kis kikapcsolódásra) akkor súlyos óradíjért kellene valakit felfogadnunk, aki addig vigyáz a kisfiúra.
Kérdésem a következő lenne: milyen jogi eszközzel lehetne az anyát rábírni arra, hogy aktívabban kivegye a részét, a sérült gyermeke ellátásban, ezzel kvázi minket kicsit tehermentesítene?
Tovább arra lennék kíváncsi, hogy ha az előző kérdésemre nemleges lesz a válasz (gyanítom az lesz), akkor milyen eséllyel indíthatnánk az anya ellen egy tartásdíj megállapítására eljárást, ha az Apa anyagi helyzete kedvezőbb, mint az anyáé?
Köszönettel: Tanácstalanka
Az elsőre sok pozitívumot nehéz mondani. A másodikhoz meg tudni kellene egyrészt, hogy mennyivel jobb itt a óz anyagi helyzet, mint ott, másrészt, hogy mennyivel jár több költséggel ez a gyermek, mint a másik.
Kedves ObudaFan!
Először is köszönöm a gyors reagálást.
Higgye el, nem a pénz kell. Komolyan nem. Észérvekkel, az erkölcsi-morális hozzáállására apellálva nem jutottunk eddig semmire. Mivel pénzéhes némberről van szó, gondoltam talán ezzel rá tudnánk bírni a felelősségteljes együttműködésre. De addig nem akarjuk ezzel megfenyegetni, amíg nem vagyunk azzal tisztában, hogy van-e ennek valós alapja.
Nehéz számszerűsíteni, hogy mennyibe kerül a kamaszlány és a sérült kisfiú nevelése főleg, hogy nem tudom ebbe bele lehet-e számolni azt, hogy ahhoz, hogy életvitelszerűen megközelítőleg (szabadidőre gondolok, s itt csak és kizárólag a hétvégéket kell érteni, arra már lemondtunk, hogy hét közben is legyen szabad esténk) úgy tudjunk élni, ahogyan az anya, az nekünk komoly kiadásokat jelent. Óránként 1.200-1.600 forintba kerül a felügyelet. Mi havonta kétszer legkevesebb 48 órára mentesítjük az anyát a gyereknevelés kötelezettségei alól, Ő ezzel szemben mindössze pár órára viszi el a fiát kéthetente. Szeptember 26-át írunk, legutóbb augusztus 30-án volt nála a kisfiú.
Az anyagiakon túl, még megemlíteném, hogy össze sem lehet hasonlítani egy majd 17 éves kamaszlány és egy sérült kisfiú nevelésével együtt járó kötelezettséget, felelősséget és a saját igényekről való lemondást.
Üdvözlettel: Tanácstalanka
Bocs a kéretlen közbeszólásért: nektek is jár az a 48 óra szabadidő, ha nem tartja be, a gyámhivatal bírságolhatja, és ha kell ismét és ismét.
Tehát a láthatás le van szavályozva, helyes - azt már csak be kell tartatni vele., vagy fizeti minden esetben az x óra x kb. 1.400 Ft szítterdíjat, tetszik nem tetszik.
Ne engedjétek, hogy a fejetekre nőjjön.
Egy pénzéhes embert a saját fegyverével kell megverni...
Vagy közös megegyezéssel a jelenlegi kéthetenkénti láthatást havi egyszeri alkalomra redukálni, bár vélem ez ártanak a fiunak, a vele való kapcsolatotoknak.
Monalisa
laikus hozzászóló
Helytelenűl írtam: nem "megverni" kell hanem sarokba szorítani: mivel a fiú nem hagyható felügyelet nélkül, de nektek alkalmanként mégis el kell mennetek - akárhová is, az ezen kényszerűen felmerülő költséget térítse meg.
Kedves Monalisa!
Köszönöm a tanácsaidat. Az érdekelne pontosan, hogy a költségtérítést, hogyan hajthatom be rajta? Milyen jogi eszközök állnak rendelkezésemre? Mert ugye, ahogyan azt már leírtam, a szép szó, nem vezetett eredményre. Ő szeptemberben elutazott egy hétre, s mi természetesen addig vigyáztunk a Lányra. Ő meg 28 napja nem látta a fiát:(
Kinél kell eljárnom azért, hogy "kötelezhető" legyen a két hetenkénti elvitelre, vagy a költségek megtérítésére?
Sajnos a válás (amit a mai napon mondtak ki) nem rendelkezik a láthatásról, mivel közös felügyelettel lett jóváhagyva. De ettől szerintem az anya még nem mentesül a kötelezettségei alól. Azzal érvelni felé, hogy akkor mi sem hozzuk el a lányt nagy butaság lenne, hiszen ezzel csak a gyerekkel szúrnánk ki.
Az anya egy majd 17 éves lány mellett akkor és azt tesz amihez úri kedve van. Annyi szabadidővel rendelkezik, amennyit nem szégyell magának kiszakítani a gyereknevelési kötelezettségeiből, s ezt meg is teszi. Utazik, szórakozik, kirándul, csak épp a fiával nem törődik, mert neki kötetlen munkaideje van és dolgoznia kell:(
Köszönettel: Tanácstalanka
Ez emberileg érthető, de amikor így egyeztetek meg a gyermekelhelyezésről, akkor ezt vállaltátok. A gyámhatóság elvileg bírságolhatja a különélő szülőt akkor is, ha nem él a kapcsolattartási jogával, de a gyakorlatban szerintem nem nagyon szokott ez hatni.
Kedves ObudaFan!
Megegyezésről akkor lett volna szó, ha mindkét szülő ragaszkodott volna a sérült gyerekhez, aztán az érvek és ellenérvek felsorakoztatása után a kisfiú nálunk maradt volna.
Az anyának NEM KELL a gyerek, egyszerűen szégyelli:(
Bár megjegyezném, hogy mivel az anya elutasította a gyerekét, a párom volt az aki minden szeretetévek körülvette, ebből eredően nagyon apás lett, tehát nem is adta volna az anyjának.
Nem rágom tovább az öklöm:( Ez akkor is igazságtalan. Nem akarom elhinni, hogy az egyik szülőnek bele kell döglenie, le kell mondania mindenről, míg a másik él, mint hal a vízben:(

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02