Gyerektartás dij

MrTP # 2008.09.30. 13:12

Kerdesem lenne a forumhoz, jogos-e az, hogy valaki ellen ugy nyerjenek pert, hogy az ki sem lett ertesitve a perrol, igy nem is jelenhetett meg a targyalason. Nevezetesen a felperes egy kamu cimet adott meg az alperesrol. Ezen felul tanukat is megjelentetett,akikrol az volt irva, hogy az alperes neveloapja, pedig neki ilyen nincs, ez a tanu igazolta, hogy az alperes beszamithatatlan, igy a biro no megvonatta az alperes nyugdijanak a 20%-at es a gyerek lathatasat csak a "neveloapa" felugyeleteben lehetne vegrehajtani. Ebben meg az is jo, hogy az alperes kulfoldon el es az anya evek ota nem dolgozik. Szoval jogos -e az, hogy egy nyugdijasnak, aki rokkant es beszamithatatlan, kotelessege fizetni a gyerektartast, mig a milliomos egeszseges anyat nem kotelezik arra, hogy dolgozzon es mutassa fel, hogy a gyerektartast a igen is a gyerekre kolti. Tovabba, ha arra nem rokkant egy szellemi fogyatekos, hogy felellossege legyen egy zabi gyerek eltartasaban (aki mellesleg ugy szuletett, hogy a terhesseg titokban volt tartva az apa elol) akkor miert van rokkantnak nyilvanitva (minden fele hivatasos pszihiatriai velemeny nelkul) hogy a gyereket lathassa? Milyenek a Mo-i torvenyek? Hol itt az igazsag? Kerem valaki segitsen, hogy hogy lehetne a gyerektartas osszeget csokkenteni es a gyerek lathatasat megvetozni.
Koszonet

ObudaFan # 2008.09.30. 14:40

Az, hogy az apát kötelezik a kiskorú gyermek tartásához való hozzájárulásra, akkor is jogszerű, ha az anya lényegesen jobb körülmények között él.

A többihez látni kellene az ügy iratait. Nyilván, ha tanúként megjelent valaki, aki kiadta magát valakinek, aki nem is, akkor hamis tanúzás miatt azonnal feljelentést kell tenni, és meg lehet fontolni perújítás kezdeményezését. De azért azt nem kell várni, hogy azért, mert nyugdíjas vagy, ne kellene hozzájárulnod a gyermeked tartásának költségeihez.

Baltazar01 # 2008.09.30. 16:26

Kedves OdudaFan!

Egy privát levéllel bátorkodtam zavarni téged.Ha ráérsz majd kérlek olvasd át (kicsit hosszú lett,elnézést),és ha tudsz, írj valami bátorítót.

MrTP # 2008.10.01. 03:05

koszi ObudaFan
arra nem is gondoltam, hogy nem kell gyerektartast fizetnem a zabi gyerek utan,de az akkor nem kotelezo, hogy az anyanak is hozza kell jarulnia a gyerek eltartasahoz, nem tartom jogosnak, de arra mar rajottem, hogy ami jogos az nem biztos,hogy igazsagos is. Az, hogy lehet, hogy ki sem kell, hogy kezbesitsenek a targyalasrol es megszulethet a vegzes? Nem lehet itt arrol szo, hogy a biro no meg lett vesztegetve, hogy pszihiatria velemeny nelkul valakit ugy itel, hogy nem fitt egy gyerek lathatasara. Irtam neki levelet, de azt irta nincs jogom a per ujrainditasahoz, az O itelet jogeros. Mo-on nem lehet egy biro iteletet II vagy III foku birosaggal ujravizsgaltatni? Csak ugy lehet, hogy uj pert kell inditani? Nagyon furcsak a Magyar torvenyek. Es az is furcsa, hogy 15 eves egyutteles utan valakit semmilyen tulajdonjog nem illetti, nem tunik fel a birononek, hogy egy nem dolgozo no, mibol gyujt ossze milliokat a bankszamlajan es vesz a sajat nevere kp-ra lakast, hol itt a logika?

Gica84 # 2008.10.01. 10:03

Tisztelt Monalisa1!
Habár most laikus hozzászólóként látom a fórumon, mégis feltételezem, hogy ennél több köze van a tárgyalóteremhez. Ha igen, szeretnék kérni egy elérhetőséget. Korábban 2008.07.04-e körül adott tanácsot, körvonalakban vissza tudja nézni az ügyet.
Tisztelettel: Gica84
Tudom, hogy a fórum nem erre való....elnézést.

ObudaFan # 2008.10.01. 10:08

MrTP!

Hogy miért nem kaptál idézést, ahhoz látni kellene az iratokat. Lehet, hogy a posta "nem kereste" küldte vissza. Ebben az esetben, ha az értesítés sem jutott el hozzád, akkor kézbesítési vélelem megdöntése iránt lehet eljárást indítani. Lehet, hogy a felperes nem jelentette be az új lakcímedet, és esetleg a lakcímnyilvántartásban sem szerepelsz (mert azt nem jelentetted be), ebben az esetben hirdetményi kézbesítés után ügygondnokot rendeltek ki részedre. Mindez feltételezés, de te vagy jogosult az iratokba benézni, és onnan kiderül.

Hogy mit kértél, és arra pontosan milyen végzés született, az ennyiből megint nem derül ki pontosan.

monalisa1 # 2008.10.01. 13:03

Kedves Gica84!

Tegeződtünk- tegeződünk, mint majd mindenki itt a fórumon.

Én tényleg csak egy laikus fórumozó vagyok., olvasom az egyes történetek valamint a jogászok hozzászólásait, tanácsait - és arra a válaszokat, valamint hát a saját kútfőn szerint is...

Azért nem jelentetek meg e-mail címet, mert senkivel sem szeretnék külön levelezésbe bonyolódni., azon túl amit itt írok - jó vagy rossz, itéljék meg mások -, érdemi hozzászólásra- tanácsra nincs jogi végzettségem.

Javaslom ObudaFanhoz vagy Kovács_Béla_Sándorhoz fordulni, ők mindketten jogászok, és önzetlen segítségükkel évek óta rengeteg fórumozónak adtak már hasznos tanácsot, segítséget.

Egyébként 2008.07.14. 11:30-tól lehet olvasni az első beírásodat, mely tényleg elég kacifántos történetet taglal.

Elnézést kérek...

monalisa1 # 2008.10.01. 13:18

Egyébként minden valószínüség szerint azt fogják javasolni, hogy forduljatok ügyvédhez, mert összetett a férjed problémája.

szzsan # 2008.10.01. 14:30

Sziasztok!

Segítséget kérek, hátha volt vki ilyen helyzetben. Nejemmel 2 éve elváltunk, de közös házban maradtunk. Kisebbik fiam után havi 14 ezer gyerektartást fizetek. Egyik nap úgy mentem haza, hogy a nejem kipakolta a lakást: de szó szerint. Se ágy, se szekrény, de még karnisok sem. Otthagyott a nagyobb fiammal (ő önellátó) egy 2 szintes családi házban, amin jelzálog van. Megkaptam a határozatot, h kéri a tartás felemelését 25 ezerre, mert megnőttek a költségei (elment albérletebe).Rokkantnyugdíjam van és 6 órás munkám. A ház rezsije szinte elviszi az egészet, eladni még nem tudtuk. Közben kijöttek a számlák, mindenhol tartozás van. Tudok valamire hivatkozni, hogy ne kelljen ennyit fizetnem? Nem a gyerektől sajnálom, megveszem neki amit kell, de az anyjának nem szívesen adok pénz. Előre is köszönöm!

Gica84 # 2008.10.01. 15:15

Köszi a választ Monalisa1 sajnálom, hogy nem vagy ügyvéd. Tudom, hogy kell keresnem egyet, de nehéz eldönteni kit is válasszunk, aki már járt hasonló helyzetben, az tudja, hogy óriási különbség van ügyvéd-és ügyvéd között. Eddigi tapasztalaink alapján azt hiszem túl sokat várok el ha azt kérem, képviselje az érdekeinket a legjobb tudása szerint, felkészülve jöjjön a tárgyalásra, ne kössön a hátunk mögött alkut a volt feleséggel, mert esetleg több pénzt kínál...Tisztelet a kivételnek, de ha valaki magára ismer (ez egy bonyolult ügy)várom a jelentkezését. Azért ide írok, mert azt gondolom, aki veszi a fáradságot, s fórumon keresztül is segíti az embereket,az szereti a munkáját, s elég elhivatott ahhoz, hogy ne sajnálja az időt hogy legjobb tudása szerint képviselje az ügyfelét.

ObudaFan # 2008.10.01. 19:40

szzsan!

Talán taktikailag az lenne a legjobb, ha viszontkeresetet indítanál a csökkentésre. Aztán legfeljebb megegyeztek a mostaniban.

monalisa1 # 2008.10.02. 07:35

Közben adj be lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet az önkormányzathoz - egy űrlapot kell kitölteni, csatolva jövedelemigazoláse, havi rezsisköltséget stb. -, melynek alapján az egyes közüzemi számlákhoz néhány ezer forint havi rendszeres támogatás adható. (Az űrlap letölthető a http://www.magyarorszag.hu honlapról.)

Amúgy vélem nem volt kötelező elköltözni a volt feleségednek, hiszen három ember egy kétszintes házban..., tehát az albérleti díjra való hívatkozás elég gyenge lábon áll.

Monalisa
laikus hozzászóló

Kiccsaj # 2008.10.02. 07:58

Kedves Obudafan!
Kinek kell ügygondnokot kirendelni? Az előző oldalon irtad nekem, de kórházban volt fiam most olvastam. Már van gondnoka, azaz ügyvédnő aki elinditotta a hirdetményt is, de mivel ő is 500km-re van tőlem, sokat nem tehetek. Hogyan gyorsitsam meg az ügyet??? Nagyon nagy szükségem volna a gyerektartásra már, de még előtte az apaságot is meg kéne állapitani, ami számomra persze bizonyos... Lehetséges hogy valamiféle rendőrségi körözést adassik ki gyerekem apja után, ha nem kerül elő?? Mert ha lehet ilyet én már indulok is. Köszi a választ előre is!
Edina

Edina

ObudaFan # 2008.10.02. 09:42

Nem lehetséges, de nem is szükséges. A hirdetményi idézést kell végigcsinálni. A kirendelt eseti gondnoknál kellene érdeklődni.

MARA57 # 2008.10.02. 11:45

Még néhány kérdés.
Élettársi kapcsolatom 7 évig tartott ez idő alatt a volt párom 3,5 évet volt munkanélküli és én fizettem a gyermektartásdíjat helyette és a közösen felvett lakásvásárlási hitel rá eső részét is. A közös hitel felével az ő tulajdonrésze is nőt.
Kérhetem én ezt tőle, hiszen nem az én tartozásomat egyenlítettem ki, hanem az övét.

Az élettársi kapcsolatunk előtti és alatt szerzett vagyonomat feléltük a munkanélkülisége miatt,tudom hogy egy nagy marha voltam,de hogyan tudom ezt érvényesíteni, bár tudom jogilag ez szinte lehetetlen.
Viszont a közös lakás vásárlásakor ( 4. évben) ő megkapta az előző házasságából a külön vagyonát és akkor abban egyeztünk meg, hogy annak fele engem illett mivel az én külön vagyonomat közösen feléltük, ezért abból a pénzből is betudtuk a megbeszélt összeget az én tulajdonrészembe, amit most ő nem akar elismerni.
Mit tudok tenni?

szzsan # 2008.10.02. 17:41

Köszönöm az eddigieket!

A feleségem arra is hivatkozik, hogy a kicsi diszlexiás, és ezért havi 10 ezer korrepetálást kell fizetnie. Csak a bíróságtól kaptam levelet, h be lett adva a kérvény, tárgyalás csak novemberben lesz. Ettől még érvényes határozat ez, vagy addig fellebezhetek? Mit kell egy ilyen levélben/kérvényben megírni? Mi az a viszontkereset? Ne haragudjatok a sok kérdésért, de soha nem volt még dolgom bírósággal és a feleségem úgy látom felkészültebb mint én...
Köszönöm a másik fórumcímet, a segítséget

bjbj # 2008.10.03. 03:07

Lányom 24 éves, II éves egyetemista, ez majd a 2. diplomája lesz, de az elsőt még nem kapta kézbe nyelvvizsga hiánya miatt. Apja 18 éves kora óta havi 12.000Ft-ot fizet, mint "falusi körorvos", ami összeg igencsak jelképesnek tekinthető...Ám ennek a fizetését is beszüntette 3 hónapja szó nélkül. Mit mutat a gyakorlat, kérhetem-e tovább ezt az összeget, vagy méltányosabb emelését? Feleségével még 2 gyermeket tartanak el, feleség pedagógus...
Üdv.

ObudaFan # 2008.10.03. 08:38

Abban hibázott, hogy megegyezés, vagy ítélet nélkül szüntette meg a fizetést, és emiatt végrehajtást kérhetsz, egészen addig, amíg ő be nem adja a keresetet a megszüntetés iránt. Ezt követően azonban a bíróság meg fogja szüntetni a gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségét.

Láma # 2008.10.03. 09:13

Sajnos a törvényeink még bjbj-nek kedveznek. Nincs visszamenőleges tartásdíj visszakövetelés.

Talán a jövőben lesz az is: előzetesen végrehajtható tártásdíj túlfizetés visszatérítése.
Hogy hangzik?

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

ObudaFan # 2008.10.03. 09:36

Nem valószínű. az Új Ptk. Javaslata 5:532. § a régi szabályt tartja meg.

MARA57 # 2008.10.03. 12:52

A "nem valószínű" válasz nekem szólt?

ObudaFan # 2008.10.03. 14:03

Nem.

bjbj # 2008.10.04. 03:56

Nos, én a megoldást keresem gyermekem részére, hogy valamilyen módon az apja is támogassa a tanulását, mert csak a tandíja félévente 200.000Ft+ élni is kell valamiből és a lakóhely és a tanintézet nem egy helyen van...Rokontartás lenne a megoldás, ki kérje?

lacirek # 2008.10.04. 08:25

Tisztelt Fórumozók!

Tudna valaki mondani valamit a nagyszülő láthatási jogával kapcsolatban a kiskorú unoka vonatkozásában?
köszönöm
lacirek

monalisa1 # 2008.10.04. 11:19

bjbj

Mivel a gyermeked egészséges, valamint a diplomája már meglenne - a nyelvizsga késedelme neki róható fel, hiszen sokan már középiskolás korban eredménnyel levizsgáznak -, így a másoddiplomához a t.díj már nem jár. A tanulmányokat a továbbiakban levelező tagozaton folytassa - miközben az önálló munkajövedelméből már elvárhatóan megél majd.

Valószínűleg az apja is ekként látja a dolgot.

Monalisa
laikus hozzászóló