Köszi a választ, gondoltam, hogy várnunk kell addig. Még egy kérdés: mi az az ideiglenes intézkedés pontosan?
Köszi!
Köszi a választ, gondoltam, hogy várnunk kell addig. Még egy kérdés: mi az az ideiglenes intézkedés pontosan?
Köszi!
Rossz példa, a születéstől lehet kérni, de akkor azonnal érdemes beadni a keresetlevelet, és ideiglenes intézkedést is célszerű kérni.
Sziasztok,
kérdésem a tartásdíjjal kapcsolatban lenne. A párom régi házasságából 3 gyereket tart el, a fizetésének 50%-át adja oda a volt nejének.
Most úton van a közös gyermekünk is. Úgy tudom, (és úgy olvasom) hogy ilyenkor lehetősége van ennek a tartásdíjnak a csökkentésére (nem mintha sajnálnánk a 3 gyerektől, csak tapasztalat, hogy sajnos anyuka nem rájuk költi, hanem a saját nyaralását finanszírozza belőle - persze, nélkülük...). A kérdésem az, hogy csak a baba megszületésekor van erre lehetőség, vagy hamarabb is kérvényezheti (mert pl. az adójóváírást már a 91. naptól lehet kérni, tudom, hogy rossz példa)?
A válaszokat előre is köszönöm!
Kedves Monalisa!
Az erdei iskola kötelező... havonta félrerakok, és úgy tudom összespórolni a rá valót... Tehát nem lovasíjász táborról beszéltem :-)
köszi a korrekt válaszokat! :)
"mivel az apuka rengeteg hitelt + egy jó nagy összeget fizet az exének, és ez még talán évekig így is lesz"
A vagyonközösség megszakadásáig az adósság is közös.Ha az apuka fizeti az ex helyett is az exre eső hiteltörlesztőrészt,akkor azt rögzíteni kell írásban.Be lehet számítani a tartásdíjba,ha az ex helyett is fizeti a közös tartozást.Ha viszont "csak úgy" fizeti megállapodás nélkül,az olyan mintha annak a hiteltörlesztésnek a felét az ex fizetné.
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Tündér4!
"Párom válópere folyamatban van" - tehát nem házasok(!).Ezek szerint nem is lehettek házasok,amíg párod törvényesen el nem válik.
(Ezt szeretném figyelmedbe ajánlani kedves Monalisa.)
Akkor miért ne perelhetné be tartásdíjra?
Más az az eset,amikor a kötelezett saját otthonában gondoskodik a gyermekéről,mintha az egyedül élő anyánál él a gyermek és az apuka pénzben teljesít.
Abban kicsit igaza van Monalisának,hogy alapban a kötelezett igazolt(vagy becsült) netto jövedelmének 50%-áig terhelhető tartásdíjjal és az osztódik el a gyermekek számával, vagyis a ti esetetekben 4 gyermeknél 12,5%. De figyelembe veszik minden gyermek tényleges szükségletét.Úgy tudom,hogy a bírósági norma szerint a gyermek életkorával nő a szükséglete is.Ezek alapján minimálisan differenciálhat a bíróság.A kérdés,hogy mekkora ez az alapösszeg,és hogy melyik fél milyen gyermekkel kapcsolatos rendszeres kiadásokat tud leigazolni.Ha pl. a gyermeknek orvos előírta az úszodát,akkor ott ténylegesen felmerül minden hónapban egy úszodabérlet (ez egy példa a sok közül).
Mint írtad,hogy a gyermek még nem született meg.De gondolom lesznek kiadások még a baba hazaviteléig.Az orvosi vizsgálatok költségei,szülés költsége,a babakelengye előre beszerzése,stb.Ezt igazolni kell számlákkal majd.
A különórákkal az a bajom,hogy ha a gyermeknek hobbija van,akkor az rendben van,hozzá kell járulni a kötelezettnek is.Ha viszont a gyermek képességei gyengék és ezért korrepetálásra szorul,akkor ott más gond van,amit vizsgálni kell.Pl. számára megfelelő iskolába/osztályba/fakultázsra jár a gyermek? Vagy hogy nem-e hanyag a gyermek,vagy más érdekli az órán?
Manapság inkább fix összegű tartást szoktak megállapítani.Ha pl. vállalkozó,akkor csak fix összeg jöhet szóba.De ha kugróan változó jövedelme van,akkor is a rendszeres minimum jövedelem után állapítják meg a %-oshoz viszonyított fix összegű kötelezést.
De ha közalkalmazott és nincs más jövedelme,akkor %-os és minimum összeg,
A %-osnál jellemző még,hogy minden jövedelemnek minősülő bevételből kell fizetni a tartásdíjat.Prémium,nem rendszeres mellék kereset,végkielégítés.A fix összeg pedig minden hónapban ugyanannyi.
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Nincs mit, nagyon szívesen.
Köszönöm :)
Tapasztalatból mondom, nem kell semmi kerülőutat bejárni ahhoz, hogy a bíróság egyforma %-ot állapítson meg a gyerekeknek. 4 gyerkőc esetén 12,5 % a gyt, persze ha nem (ne adj Isten tartósan) beteg valamelyik. A bíróság azt veszi figyelembe, hogy az apukának hány gyermekéről kell gondoskodnia, és egyenlő mértékben ítél. Van olyan bíró, aki pl. az alperes apuka feleségének jövedelmi viszonyaira is kíváncsi és bekéri az igazolásokat, a felperes elvált asszony jövedelmét bemondásra is elfogadja. A %-os mérték mellett a min. összeget az apuka éppen aktuális nettó bére 50%-ából számolja ki, ebben az esetben elosztva néggyel.
Az meg közel sem biztos, hogy egy kisbaba szükségletei kevesebbek lennének, mint pl. egy óvodás gyerkőcé (pelenka, tápszer, stb).
Az utiktg.térítés nem gyt. alap. Sem az üdülési csekk például.
A nélkül is figyelembe fogják venni a közös gyermeket.....
Gondold csak el...............bepereled, így be lesztek mindhárman hívatva a bíróságra, ugyanazon tárgyalásra...
A bírónő kapásból azt fogja kérni, hogy add elő, a te által szült gyermeknek miért kétszer annyi a szükséglete mint a másik háromnak......mert ő NÉGY EGYFORMA ELTARTANDÓ GYERMEKET FOG LÁTNI.
Ne tudj ilyet mondani.. hidd el, nem gonoszkodni akartunk....
„Kérhetek-e én is gyermektartást? Van-e esélyem, hogy 20 % körül ítéljenek? Míg a másik 3 osztozik az 50 % fennmaradó részén?”
Kedves Tündér!
Hidd el, senki nem akar neked rosszat!
Egyszerűen csak ha visszaolvasod mit is szeretnél, hogy a közös baba 20%-ot kapjon, míg az előző házasságból születettek 10%-ot fejenként, rá kell jönni, hogy nem fognak az ujszülött babátoknak kétszer annyit megítélni mint egy iskolás, óvodás, talán középiskolás gyermeknek akinek a szükségletei eleve meghaladják egy ujszülött/csecsemő/kisgyermek szükségleteit. Ha talán valamelyik még beteg, asztmás, szemüveges, fogszabályzós, vagy jár spec. iskolába, talán sportol vagy bármi kimagasló kiadás van vele kapcsolatban azt még inkább figyelembe fogják venni...........
Én pedig nem kívánnám nektek azt, hogy a közös babátoknak valami olyan problémája legyen ami miatt kétszer annyi gyermektartást állapítanának meg mint a többi gyermekeknek.......
Hidd el, a családjogi tv sem rendelkezik máshogy...... és egy nem szakmabeli, talán évek óta itt fórumozó is ismerheti azt. Nem rosszindulatból ad tanácsot, ilyet.
És az is érthető, hogy bosszantóan magas...........hát meg kell próbálni egy fix összegben megyegyezni. Ha nem sikerül, kérni kell a bíróságtól azt, hogy állapítson meg egy reális összeget, ami a gyermekek szükségleteivel arányos....
Mindent lehet kérni......
És ha tényleg több mint a szükségleteik, akkor jó esély van arra, hogy azt a bíróság megállapítsa :)
:)
A hangulat látom megint összejött :)
Kérdésem a következő:
A tartásdíj alapját képezi-e a fizetéshez hozzátett utiköltség elszámolás/hozzájárulás????
bertus!
Mindenképpen kérheted!
Kedves Monalisa1!
Ha nem tudsz kulturáltan fórumba írni, nagyon sajnállak. Ha nem akarsz nekem válaszolni, egyszerűen ne reagálj. Én sem kritizállak ilyen módon.
Te, ahogy írod is, CSAK laikus hozzászóló vagy, ahogy a többség is. Nem ismered az egész Csjt + a magyarázatokat és a bírói gyakorlatot is betéve.
Obudafan pont azt írta korábban, hogy a gyerek szükségletei a döntők!
És miért ne kérdezhetnék még tőle, ha nem pontosan értem a jogi kifejezéseit? Nem erre van ez a fórum kitalálva?
További jó észosztást!
Sziasztok!
Csak annyit szeretnék megtudni a hozzáértőktől van-e lehetőségem gytartás díj csökkentésre.
A felállás a következő:első házasságomban született 2 gyerek után -19 és 17 évesek- fizetek gytdíjat 30%-ot.
Második házasságomban most születik meg a második gyerkőcöm. Kérhetem-e tehát hogy csökkentsék a levont gytartást összegét ha meglesz a 2. babánk?
Szép napot mindenkinek.
Mammut
Te valahogy nem érted a szót...
Többen és többször is leírtuk: ahány az eltartott (= gondoskodásra szoruló) gyermek, az 50% annyifelé osztódik. Pont. Kéretik részedről ezt már megérteni! Nincs 3+1 külön számolás, hanem lesz: 50% : 4 = 12.5%.
Legfeljebb majd maszekol és/vagy feketén dolgozik még a párod, és az ottani keresményt teszi le CSAK a te kezedbe. Mint esetleges megoldás... Valamint ameddig a másik nő meg nem neszeli a dolgot...
Jogászként ObudaFan minden fontos, lényeges dolgot leírt neked, fogadd el tanácsát, javaslatát.
Monalisa
laikus hozzászóló
Nincs még semmilyen megegyezés, sem ítélet sem a válóperben, pedig már egy éve tart. Nagyon távolinak tűnik a vége. Ezért gondoltam, hogy a vagyonmegosztásnál és az eredeti gyerektartás megállapításánál is szempont lesz a közös baba. S mivel a válóper iszonyúan húzódik, próbálom "beelőzni" a másik anyukát. Még ha pár százalékkal is többet kapnék az 50% negyedénél már érdemes lenne végigjátszani.
Ha nem lehet a másik anyukával megegyezni, akkor szükséges a per, mert amíg sem egyezséggel nem változtattok a korábbi ítéleten, sem a bíróság nem hoz új ítéletet, addig az végrehajtható.
Szerintem nincs. Már ha arra gondolsz, hogy pl. megegyeznétek 30%-ban, hogy a fennmaradó 20-at lehessen csak osztani... A gyermekek között egyenlően fogják elosztani (hacsak valamelyik gyermeknek nincs valamilyen különleges, költséges betegsége pl.) azt az 50%-ot.
És ebből a szempontból teljesen mindegy hidd el, hogy kreáltok egy műgyermektartást a közös gyermekre vagy sem, hiszen így is,úgy is figyelembe fogják venni UGYANOLYAN arányban az 50%-ot illetően.......... Az exxel közös gyermekeket és a sajátot is egy kalap alá veszik, mint eltartandó gyermekeit a párodnak, és úgy osztják az 50%-ot, ha bepereled ha nem akkor is. Fölösleges.
ObudaFan!
Ha jól értem, van jogi lehetőségem, hogy bepereljem a párom gyerektartásért + a válófélben lévő feleségét is be kell perelnem?
Gondolom, csak majd akkor, ha megszületett a közös babánk. Néhány százalék is sokat jelenthet.
Van jelentősége, ha a párommal megegyezünk valami reális százalékban, és úgy megyünk a bíróságra?
A gyermek szükségleteit veszik figyelembe, de azért a túl nagy eltérésekre ritkán van mód. Perben kell állnia anak a szülőnek is, aki jelenleg kapja a tartást, és a párodnak is.
Az 50% kb. 100e ft lenne, és mivel az apuka rengeteg hitelt + egy jó nagy összeget fizet az exének, és ez még talán évekig így is lesz, amíg nem lesz ítélet, reménykedem, hogy van jogi lehetőség, hogy mi egy picivel többet kapjunk a matematikai negyed résznél. A másik 3 gyerkőc közel egykorú, és egynemű.
Tündér4
Így már értem... Azonban ahol 4 gyermekről kell gondoskodnia egy apának, ott nemigen lehet a százalékokban különösebb eltérés a gyermekek közt - vélhetően nem akkora összeg az az 50% ami differenciálásra adna lehetőséget.
Igen, a mostani páromtól kérném a gyerektartást, hogy a kedves volt neje kicsit kevesebbre tarthasson igényt. Úgymond "lefognám" az új családunk részére ezt az összeget. Úgy tudom, hogy a gyerek szükségletei határozzák meg a gyt összegét, és remélem, hogy nem csak egyszerűen 4 felé dobják az 50%-ot.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02