Még augusztusban jeleztem a Végrehajtó irodában , hogy július óta nem kapok gyt-t, de azóta sem kaptam semmilyen intézkedésről tájékoztatást, és apuka azóta sem küldi a gyt. Előszőr arra hivatkozott, hogy ő elküldte a régi címünkre, ahonnan 1 éve elköltöztünk, és nem tudta az új címünket - igaz a feljelentgetéseit oda címzi és a gyereket is oda hozza haza?!
Még augusztusban a végrehajtási kérelemmel egyidőben a vállalkozása székhelyére küldtem egy levelet, hogy bizony elköltöztünk 1 éve és megadtam az új címet.
A postán azt mondták, ha senki nem veszi át a régi címen a pénzt, visszaküldik a feladónak, azaz apukának. Viszont neki a kezében van egy feladóvevény, bár az azt nem bizonyítja, hogy át is vették a pénzt.
Mit tegyek? Hogyan tudom igazolni, hogy én nem kaptam meg a gyt-t?
Gyerektartás dij
sziasztok!
azt kérdezném,hogy anyuka elakar menni gyerektartásért,külön élünk. mennyi és milyen fajta anyagi dologra számithatok?????
köszönöm!!
ha anyuka a te anyukád, akkor vélhetően nem nevel téged, tehát valószínűleg nem jár neki semmi.
Ha "anyuka" a te gyermeked anyukája, akkor attól függ, hogy te vagy-e az apa (jogilag), és a pereskedésben milyen költségek merülnek majd fel.
A gyermektartás szokásos mértéke gyermekenként a nettó jövedelmed (Ez nem feltétlenül egyezik a "bejelentett" jövedelmeddel!) 15-25%-a, de tartási kötelezettséged összesen nem haladhatja meg az 50%-ot.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Sziasztok!
Gyerektartás nemfizetés miatt lett följelentve a párom! Amikor kihallgattak, mi vittünk be olyan bizonyítékot, ami igazolja, hogy a gyerek az apa ellne van nevelve, illetve, hogy a gyereknek van "új apukája" (msn-en egy naplózott beszélgetés).
Megtörtént mindenféle kihallgatás, jövedelem vizsgálat, stb.
Kaptunk a rendőrségtől egy levelet, hogy ő minden intézkedést megtett, vádemelési javaslattal küldi tovább az illetékes ügyészséghez.
Mit jelent az hogy vádemelési javaslat? Ja és ez volt szept 18-án! Létezik, hogy azóta nem történt semmi? Vagy talán elővették az anyukát?
A vádemelési javaslat azt jelenti, hogy az ügyészség megvizsgálja és ha alaposnak találja akkor bírósági ügy lesz a dologból. (Abba most ne köss bele, hogy a leírtak alapján "alaposnak" találják-e vádemelési javaslatot - ez az ők dolga elbírálni.)
Másfél hónap alatt ne várj "eredményt", vélhetően sok hasonló ügy van előtte - és egyéb másféle is, vagyis mind az ügyészség mind a bíróság túlterhelt.
Ha a másik szülő a kötelezett ellen neveli a gyermeket, akkor lehet kérni a bíróságtól a gyermekelhelyezés megváltoztatását. Erről a bíróság majd dönt így, vagy úgy, de ebben a kérdésben a rendőrségnek, ügyészségnek és a majd a büntetőügyben eljáró bíróságnak nincs hatásköre. Amíg pedig a polgári ügyben eljáró bíróság nem dönt úgy, hogy a gyermek elhelyezését megváltoztatja, addig a gyermektartásdíjat fizetni kell, mert különben a büntetőeljárás végig fog menni.
Monalisa1!
Megkaptuk a levelet az Ügyészségről! Egy év próbaidőt adnak,illetve kötelezik arra, hogy visszamenőleg 1998 júliusáig fizesse meg a tartásdíjat!
Hozzá kell tenni,abban az időben is adtunk az anyukának pénzt, de bizalomból nem készült róla átadás-átvétel.
Kérdésem: Nincs elévülés? (Ha jól tudom 5 év után elévül, illetve maximum 6 hónapra visszamenőleges hátralékra lehet kötelezni valakit!)
Mire lehet számítani! Illetve a havi kereset sem annyi, ami ebben a határozatban szerepel! Nem is tudjuk, hogy honnan szedték! Érdemes 8 napon belül kifogással élni?
6 hónapnál régebbre nem lehetne senkitől végrehajtani, ha ő a végrehajtást nem indította volna el. Mivel azonban, ha jól értem, elindította, így a végrehajtási eljárás teljes időtartamára, valamint az azt megelőző 6 hónapra érvényesítheti a követelését.
Ha volt teljesítés, és azt a végrehajtást kérő nem ismeri el, pert lehet indítani a végrehajtás megszüntetése, vagy korlátozása iránt.
Kifogással élhettek, de akkor vádemelés lesz.
Nem szabad válasz nélkül hagyni mert akkor úgy megy tovább ahogy abban most rögzítve vannak az adatok: a kötelezés ideje, összege stb. Tehát haladéktalanul kifogással élni és tisztázni a dolgokat - tértis levélként feladni, a másolatát otthon eltenni.
Az 1998 év szerintem elírás lehet - bár ehhez ismerni kellene az íratanyagot -, helyesen inkább 2008 július hónapra vonatkozhat.
A jövedelemet is pontosítani kellene, vagyis aktuális munkahelyi igazolást mellékelni a levélhez. (Nem baj ha már lett adat beküldve, jó azt megerősíteni ismét.)
Továbbá gondosan olvassátok el amit ObudaFan írt a gyermekelhelyezés megváltoztatásának dolgáról.
Monalisa
laikus hozzászóló
zozo73
Hát ha x hónapra/évre visszamenőleges az elmaradt t.díj megfizetésének kötelezése, pl. egy 10 ezer Ft/hó tartásdíjnál és 1998-ig vissszamenőleg + kamatok, akkor az közel másfél millió forint összegre rúg...
Ha nem tud fizetni ráküldik a bírósági végrehajtót - az esetleges következményre még rágondolni is rossz.
Szóval te tudod, te élsz vele együtt.
Ha valaki tudna tanácsot adni a következőkkel kapcsolatban, azt megköszönném.
A férjemnek 3 nagy gyermeke van az első házasságából (21,19 és 17 évesek).
A legidősebbnek nem fizet gytartást, a középsőnek 12,5%-ot ( apai nagyszülőnél él)a legkisebbnek 16,5%-ot (anyukával+új férjjel él). Nekünk egy közös gyermekünk van (7 éves), aki után én annak idején mikor megszületett, kértem gyerektartásdíjat. Így a fizetésének 12,5%-át kapom.A letiltás összesen 41,5%. Viszont most fog megszületni a 2. gyermekünk, tehát én gyeden leszek, ami ugye tudjuk nem egy nagy összeg. Amennyiben én kérem, hogy az első gyermekünk után fizetett gytartást szűntessék meg, kérheti-e a férjem, hogy két nagyobb gyermeke esetében csökkentsék a gytartás mértékét. Most a két nagyobb sráca után kb. havi 50 e ft-ot fizet.
A másik kérdésem, hogy a 19 éves most végez szakközépiskolában, (ez ugye szakmát ad) de két évig még technikumba akar járni. Az ő esetében gytartást kell fizetni vagy van lehetőség fix rokontartásra.(Ez a gyermek ugye 2 helyről kapja a gytartást most).Segítségeteket és válaszaitokat előre is köszönöm.
Az hogy a 3+1 gyermek után a letiltások mindenösszes 41,5%, azzal érdemben nem mondtál semmit - különbözőek a keresetek...
A második gyermeketek megszületése után párod kérheti a bíróságot, hogy a t.díj kötelezettségét - annak mértékét - vizsgálják felül, mivelhogy a továbbaikban +1 gyermekről kell majd gondoskodnia. (A majdan megszületendő gyermek születési anyakönyvi kivonatát csatolni kell majd a kérelemhez.)
T.díjról szülő nem mondhat le, az nem az ő jövedelme, hanem a kötelezett anyagi hozzájárulása a gyermek eltartásához.
A technikumi képzés is nappali tagozatos oktatás, tehát ameddig az oklevelet nem szerzi meg addig a t.díjat párodnak fizetni kell. (Aztán előforduhat, hogy továbbtanulásra "adja fejét", tehát a t.díj bár átvált un. felnőttartásra, de fizetési kötelezettség az tarthat a továbbaikban is még.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Jelenleg nem 3+1 gyermek után vonnak, hanem 3. Egy nagykorú, egy fiatalkorú és egy kiskorú. Úgy tudom, hogy én kérhetem, hogy szüntessék meg a gytartás fizetés megszűntetését, amelyet a mi gyermekünk után fizet. Így a kisbaba megszületése után 2 kiskorú gyermekről kell gondoskodnia.A csökkentés tehát ebben az esetben indokolt lenne, nem? A nagykorú végzős esetében nem nem fizetni nem szeretne a férjem, hanem rokontartásként szeretné fizetni.Vagy erre nincs lehetőség? Ez a gyermeke -19 éves- Cspótlék+ két helyről gytartás. A másik 17 éves, akit az anyukája közösen nevel a harmadik férjével így az ő esetében is lehetne csökkenteni a gytartás mértékét.
"Úgy tudom, hogy én kérhetem, hogy szüntessék meg a gytartás fizetés megszüntetését..." Bocs de ez nekem kínai.
Ismétlem: t.díjról nem lehet lemondani, az nem a gondozószülő járandósága.
A lényeg: miután megszületett a második közös gyermeketek, a férjed adjon be keresetet a bírósághoz - aztán majd ott kibogarásszák a ki-kinek is fizet és a mennyit is fizessen dolgát.
Emelések ill. mérséklések lehetségesek, mindezt igazolni, bizonyítani kell.
Tisztelt Fórum!
Volt férjemtől 9 éve váltam el, s azóta rendszeresen fizeti a gyermektartási díjat. A bírói végzés szerint az apa önként fizeti a havi jövedelmének 20%-át.
Az eltelt hosszú idő után jelenleg nem tudom, hogy mennyi a fizetése,s valóban a megszabott százalékot küldi e a gyermek részére. Ezen kívül, mivel közszolgálati dolgozó, biztosan részesült az évek folyamán 13.havi illetményben, de ezekből egyetlen egy alkalommal sem küldött tartásdíjat.
Van lehetőségem arra, hogy a jövőben letiltás útján kapjam a gyermektartási díjat? Ennek mi a módja?
Köszönettel: kleo
Az első fokon eljárt bíróságon kell ez iránt a kérelmet előterjeszteni.
Üdv mindenkinek!
Gyerekartással kapcsolatban tanácsra lenne szükségem. A férjemmel 3 éve váltunk el, akkor közös megegyezés alapján a gyerektartás összegét 50 ezer forintban határoztuk meg. Két gyerek után fizeti az exem, ők 10 és 14 évesek. A volt férjem rendkívül jó anyagi helyzetben van, de ingatlana nincs, barátnőjénél lakik. Két Kft-ben fele-fele tulajdonos, ezen belül 3 üzlete van. Két kocsma és egy non-stop élelmiszerüzlet. A havi jövedelme már mikor együtt éltünk, akkor 2 üzletből 500 ezer körül volt! Én jelenleg GYES-en vagyok a második házasságomból született 2 éves kisfiammal. A volt férjem a gyerekekkel nagyon minimális kapcsolatot tart, a gyerektartás megfizeténél túl semmit nem vesz nekik, kivéve ünnepek alkalmával. Nemrég kértem, hogy emeljen a gyermektartási díjon, vagy legalább pótoljon bele a nagyfiam havi 10 ezer forintos vízilabda tagdíjába. Hallani sem akart róla. Szerinte ő nagyvonalú, hogy ennyit fizet és szerinte én nem pótolom meg ugyanennyivel az ő tartásdíját. Ez nevetséges! Egész nyáron velünk strandoltak, velünk nyaraltak, természetesen az iskolakezdés tetemes összegét is mi álltuk. Természetesen én nagyon örülök, hogy a gyerekek velünk élnek, félre ne értse senki, véletlenül sem teher, egyedül az bosszant, hogy a volt férjem él, mint marci hevesen, letudja a gyerekeket, mint kötelező havi kiadást és tojik rájuk nagyívben.
A kérdésem az lenne, hogy ha a bírósághoz fordulnék, hogy miután letelt a két év, kötelezzék a férjemet a gyerektartás emelésére, lenne-e esélyem, vagy örüljek, hogy ennyit is fizet, hisz ha jól tudom, még mindig minimálbérrel van bejelentve. Ezt persze nem tudom pontosan. Egyáltalán valahol utána lehet járni ennek?
Köszönöm válaszukat!
A válaszhoz ismerni kellene, hogy pontosan milyen kiadások merülnek fel a gyermekekre, pontosan milyen jövedelmi és vagyoni helyzetben élsz te, és mi bizonyítható abból, ahogy ő él. Ha most is megvan az az 500e Ft-os havi jövedelme, akkor el lehet érni egy emelést, de ezt bizonyítani neked kell tudni.
A jövedelme biztos megvan, ha nem több, mert mint írtam, azóta egy kocsmával több is is van neki. Bizonyítani, azt nem valószínű, hogy tudom-e. Szerintem továbbra is pici jövedelemmel van bejelentve, ingatlana nincs, egy kb. 2-3 Milliós kocsija van, aminek ha jól tudom, a havi törlesztőrészlete is 50 ezer körül van. Elgondolkodtató, hogyan tudja fizetni ezeket a minimálbérből....
Ha nem tudom bizonyítani az ő jövedelmét, mert minimálbéres, barátnőnél lakik, akkor ezek szerint a gyermektartás összegét sem tudom megemeltetni, igaz?
Mint írtam, én GYES-en vagyok. A férjem hivatalos fizetéssel van bejelentve, kb. 200 nettó. Egy fél (ikerház fele) családiházunk van egy vidéki városban. Három gyereket tartunk el. A két nagyobb gyerek, akik közösek a volt férjemmel, iskolásak, felsőtagozatosak. Mindketten sportolnak. Tudom, hogy sokan örülnének ennyi gyerektartásnak is. A kiadás velük kapcsolatban? Mint írtam: sportolnak, nyaralnak, táboroznak (ha van)néha betegek, szórakoznak, mint a többi hasonló gyerek. Azért ők is tudják, hogy túlságosan nem engedhetjük el magunkat anyagilag, különösen így a téli hónapokban.
Ha azt tudod bizonyítani, hogy a kiadásai, az életminősége nem lennének lehetségesek a bejelentett jövedelme mellett, akkor bizonyítottad azt, hogy a jövedelme magasabb. Barátságtalanabb, de hatékony lépés az APEH vagyonosodási vizsgálat kezdeményezése is, de ettől a viszonyotok nem lesz éppen jobb.
Köszönöm szépen a tanácsot! Elgondolkozom rajta, a viszonyunk így sem rózsás! Viszont a szüleivel, különösen az édesapjával (mert ők is különélnek) a gyerekeim miatt (is) jó a viszonyunk, így lehetséges, hogy dúrva eszközöket ezentúl sem vetek be, ha már eddig sem tettem. :)
Tisztelt Fórum!
Nem egészen 1 éve, hogy elváltunk. A tartásdíjat letiltás útján kértem a bíróságtól. A volt férjemtől az akkori jövedelme után 14000ft gyerektartást itéltek meg. Időközben munkanélküli lett, most jelenleg álláskeresőn van.Ebből kapom a gyerektartást, mellette feketén dolgozik amit sajnos bizonyítani nem tudok. A kérdésem az lenne, mivel az álláskeresőn amin van hamarosan lejár, attol tartok ,hogy nem fog tartásdíjat fizetni utána! Inkább dolgozik feketén, mivel abbol nem tudnak vonni.
Mit tudok ez ellen tenni? Végrehajtási eljárást már indítottam ellene egy másik ügyben, nem sok sikerrel.
Válaszukat előre is köszönöm!
Ne csak végrehajtást kérj majd ebben az esetben, hanem a rendőrségen jelentsd fel tartás elmulasztása miatt.
Párom válópere folyamatban van, még nincs megállapított gyerektartás. Viszont útban van a közös baba.
Kérhetek-e én is gyermektartást? Van-e esélyem, hogy 20 % körül ítéljenek? Míg a másik 3 osztozik az 50 % fennmaradó részén?
Tündér4
Bocs, de, te kitől is kérnéd a gyermektartást? A jelenlegi saját párodtól akitől várod a babát?...
Vagy én olvasok el valamit vagy te írsz rosszul - legalább is szerintem.
Egyébként egy kötelezett mindenkori havi összes jövedelemének maximum 50%-át vonják el, illetve veszik figyelembe. (Példásítva: tegyük fel nettó 100 ezer forint a kötelezett igazolt havi jövedelme, mondjuk van 3 eltartott és egy saját háztartásban nevelt gyermek, akkor az 50 ezer forinton osztozkodik mindnégyük, vagyis 3 x 12.500 = 37.500 Ft a tartásdíj.)
Monalisa
laikus hozzászóló

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02