Gyerektartás dij

ObudaFan # 2009.11.02. 17:49

tyukanyó55

Véleményem szerint a fiú után már nem kell fizetni, amennyiben azonban volt bírói döntés, vagy bírói egyezség erről, akkor ennek perben kell kérni a megszüntetését. A leány után az őt saját háztartásban eltartó édesanyja követelheti a tartásdíjat.

csillagocska

Az elsőfokon eljárt bíróságon segítenek a végrehajtás elindításában.

tyukanyó55 # 2009.11.02. 18:22

Köszönöm a gyors választ!
Semmiféle eljárás nem volt még, a párom önként fizeti a havi 40 ezer forintot a két gyerek után. / a volt neje semmiféle egyezkedésre nem hajlandó - válás- vagyonmegosztás , csak a havi gyerektartási díjat várja /
Tudjuk, hogy a tanuló leány után még jár a díj évvégéig, amíg befejezi a tanulmányait! Ezzel nincs is semmi gond sem !
De a fiú után szerintünk már ebben a tanévben egyáltalán nem kellene fizetnie a páromnak !
Ő még önként vállalta, hogy ez évben kifizeti, de közölte a fiúval, hogy januártól már önállóan kell megoldania az anyagi részét a tanulmányainak.
Januártól már csak a leány részét fogja továbbítani.
Köszönettel :

ObudaFan # 2009.11.02. 18:26

Ha a volt neje, akkor kell, hogy legyen határozat a gyermektartásról.

rockmachine # 2009.11.02. 19:56

Érdeklődnék, hogy jogerős tartsádíjnak az Euban történő végrehajtására hova kell benyújtani a papírokat, melyekből hányat és kb. milyen költsége van..ha van magyar jogszabály ami ezzel kapcsolatos megköszönném

üdv

ObudaFan # 2009.11.02. 20:10

Az elsőfokon eljárt bíróságon segítenek.

tyukanyó55 # 2009.11.02. 20:36

Bocsánat, ha tévesen jellemeztem a hölgyet !
Ő még mindig a neje, hiszen még a válóper sem indult el, mivel a hölgy nem hajlandó semmiféle egyezkedésre, kompromisszumra !
A párom már három éve külön él tőlük, mi másfél éve ismerkedtünk meg, és azóta van kapcsolatunk! Tehát nem miattam költözött el a családjától.
A gyerekeknek a pénzt teljesen önszántából, kötelességtudatból küldte idáig, mindenféle hivatalos előírás nélkül !

Köszönöm , hogy meghallgatott és válaszolt a kérdésemre!

Lüszi # 2009.11.03. 16:08

Köszönöm a gyors információt , ez fontos volt számomra...
Üdvözlettel :Lüszi

Colorpoint # 2009.11.03. 16:33

T. Jogi Tanácsadó!

Abba a sajnálatos helyzetbe kerültem, hogy az apa két heti láthatásának korlátozását kérjem a gyámhivataltól. Mivel kiskorú bántalmazása történt és a gyermek nem egészséges, igazságügyi szakértőt rendeltek el. Ebben a stádiumban tartunk jelenleg. Azóta, hogy hivatalosan kértem a láthatás megváltoztatását, nem kapok gyerektartást. A bíróság 2003.évben a gyerekelhelyezésre és gyt. összegére vonatkozón bírósági végzést hozott. Az akkor megállapított 21.000 Ft gyt. nem a fizetése alapján, hanem egy közösen megegyezett összeg volt. Az elmúlt 7 évben is ezt kaptam, igaz volt némi kivétel, mert tavaly nyáron egy havi gyt-t megtagadott pont az iskolakezdésre, mondván, hogy nála volt összesen egy hónapot, arra a hónapra miért fizessen. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e az összeg 2009. évi megélhetésének megfelelő megemelését, ennek a fizetése 20 %-a az alapja? Számít-e, hogy saját cége van, ill. gondolom az számít, hogy a cégnél mennyi bérrel van bejelentve. A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e. Illetve még azt kérdezném érdemes-e összevontan kérnem a gyerekláthatás és gyt. ügyet, vagy ez utóbbiban a Bíróság az illetékes? A jelenlegi törvény szerint visszamenőleg 6 hónapra lehet még kérni az elmaradt gyt. megfizetését? Számíthatok-e arra, hogy esetleg még kevesebbet állapítanak meg. Figyelembe veszik-e a körülményeket, hogy miért nem kapok gyt. és milyen kényszerűség vitt arra, hogy ilyen beadványt adjak a gyámhivatalba? Ez esetben lesz-e nekem perköltségem?

Nagyon köszönöm a sok feltett kérdésemre a választ! Nagyon fontos lenne, egyedül maradtam beteg gyerekemmel, aki a történtek után látni sem akarja az apját annyira fél tőle. De ettől még az apjának is gondoskodnia kellene róla…

Colorpoint # 2009.11.03. 16:41

T. Jogi Tanácsadó!

Abba a sajnálatos helyzetbe kerültem, hogy az apa két heti láthatásának korlátozását kérjem a gyámhivataltól. Mivel kiskorú bántalmazása történt és a gyermek nem egészséges, igazságügyi szakértőt rendeltek el. Ebben a stádiumban tartunk jelenleg. Azóta, hogy hivatalosan kértem a láthatás megváltoztatását, nem kapok gyerektartást. A bíróság 2003.évben a gyerekelhelyezésre és gyt. összegére vonatkozón bírósági végzést hozott. Az akkor megállapított 21.000 Ft gyt. nem a fizetése alapján, hanem egy közösen megegyezett összeg volt. Az elmúlt 7 évben is ezt kaptam, igaz volt némi kivétel, mert tavaly nyáron egy havi gyt-t megtagadott pont az iskolakezdésre, mondván, hogy nála volt összesen egy hónapot, arra a hónapra miért fizessen. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e az összeg 2009. évi megélhetésének megfelelő megemelését, ennek a fizetése 20 %-a az alapja? Számít-e, hogy saját cége van, ill. gondolom az számít, hogy a cégnél mennyi bérrel van bejelentve. A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e. Illetve még azt kérdezném érdemes-e összevontan kérnem a gyerekláthatás és gyt. ügyet, vagy ez utóbbiban a Bíróság az illetékes? A jelenlegi törvény szerint visszamenőleg 6 hónapra lehet még kérni az elmaradt gyt. megfizetését? Számíthatok-e arra, hogy esetleg még kevesebbet állapítanak meg. Figyelembe veszik-e a körülményeket, hogy miért nem kapok gyt. és milyen kényszerűség vitt arra, hogy ilyen beadványt adjak a gyámhivatalba? Ez esetben lesz-e nekem perköltségem?

Nagyon köszönöm a sok feltett kérdésemre a választ! Nagyon fontos lenne, egyedül maradtam beteg gyerekemmel, aki a történtek után látni sem akarja az apját annyira fél tőle.

ObudaFan # 2009.11.03. 17:35

Először is az elsőfokon eljárt bíróságon kérj végrehajtást, mert azt valóban csak 6 hónapra vissza lehet kérni. Hogy emelést kérhetsz-e, azügyben a bíróság vizsgálja a gyermek szükségleteit, és mindkét szülő vagyoni-jövedelmi helyzetét. Erre illetékes a másik szülő lakóhelye szerinti bíróság is, és a yermek lakóhelye szerinti bíróság is, választhatsz. A kapcsolattartás korlátozására nem a bíróság, hanem a gyámhatóság rendelkezik hatáskörrel.

radar3 # 2009.11.04. 10:52

Colorpoint

A cég kutatás-fejlesztésre nyert pénzt, ez beszámít-e.

A cég nyerte kutatás-fejlesztésre a pénzt.
Mi köze az apa gyerektartás fizetési kötelezettségéhez?
Akkor is feltetted volna ezt a kérdést ha a volt férjed nem saját cégében dolgozna?????
Egyébként sokan örülnének ha 21.000 ft gyerektartásnak. Ismerek olyat aki 7.800 ft-ot kap /gyerek. ( tartósan beteg gyerek )

Üdv

radar3 # 2009.11.04. 10:53

Colorpoint

Akkor is feltetted volna ezt a kérdést ha a volt férjed nem saját cégében dolgozna?????
Egyébként sokan örülnének ha 21.000 ft gyerektartásnak. Ismerek olyat aki 7.800 ft-ot kap /gyerek. ( tartósan beteg gyerek )

Üdv

radar3 # 2009.11.04. 10:54

Colorpoint

Üdv

radar3 # 2009.11.04. 10:55

nem szándékosan küldtem el háromszor

kisa6 # 2009.11.04. 11:42

Szép napot!
Mit tehetünk?Két napja megtörtént az ítélethirdetés,anyuka nem alkalmas a gyereknevelésre,2 éve tartott a per.Apuka egyedüli felügyeleti jogot kapott,gyerektartást visszamenőleg,és szabályozták a láthatást.ezzel meg is kezdődött a pokol.Már másnap reggel írt anyuka,nem fizet,nincs miből,hagyjuk őt békén,de a láthatáshoz ragaszkodik,mondván az jár neki.Természetes.Nekünk mi jár?Az elmaradt gyerektartás pl.Ma reggel is jött az sms,káromkodva,szapulva minket,hogy hétvégén viszi a gyereket.Viheti.És mi mit tudunk csinálni,havi 14000 e.FT-ot ítéltek meg,de cinikusan kiabálva közölte,nem ad semmit,ezzel elrohant az ítélethirdetés előtt.Ilyenkor mi van?Az ilyen "anyukákkal"mit lehet kezdeni?

kisokos # 2009.11.04. 11:57

kisa6,

de a láthatáshoz ragaszkodik,mondván az jár neki
Ez tény. Nincs olyan jogszabály, hogy csak akkor tarthatja a kapcsolatot, ha "fizet érte".
A két dolog független egymástól.

Az ilyen „anyukákkal“mit lehet kezdeni?
részletfizetésben megállapodni, vagy végrehajtani. Mint mindenki mással, aki nem fizet. Szerintem hamarabb megjön az esze, csak most nagyon fájhat neki a bíró döntése.

Colorpoint # 2009.11.04. 17:29

radar3

Köszönöm a választ, de nem kioktatást, hanem tanácsot kértem. Az anyagikra vonatkozóan a helyzetet részleteiben nem ismerve ilyet szerintem nem kellett volna írni. Csak a tisztánlátás végett: az állandó gyógyszerek mellett tandíjat is kell fizetni, mivel a gyerek problémájából adódóan speciális iskolába járhat, ezen kívül a fejlesztése is külön költség. Ez nem pár ezer Ft-ot jelent, amit "normál" esetben szerintem felesben kellene a szülőknek fedezni. Próbálkoztam az integrálásával, de hiába...Vagy ez is csak az anyák terhe? Normális, élhető körülményeket szeretnék neki biztosítani, remélve, hogy az állapotában javulás várható. Ez esetben az összehasonlítás is felesleges, mindegyik gyerek más és más. Örülnék én is, ha egészséges lenne és nem lennének plusz költségek!

bombázó # 2009.11.05. 09:28

Sziasztok!

Egy másik topicban már kérdeztem ezzel kapcsolatban.Most újra felteszem a kérdést, mert akkor nem kaptam rá választ.

Túlfizetésnek számít-e: az exem felé tdíj hátralékom van, amit fizetek is.Viszont a bíróság csökkentette a tartádíjat visszamenőlegesen.Én kértem, hogy a két %-os mérték különbözetét számítsák bele a hátralékba.Elsőfokon elutasították, fellebeztem.

Szóval ez túlfizetésnek számít?

KÖSZÖNÖM.
B.

ObudaFan # 2009.11.05. 09:57

Milyen indokkal utasították el?

bombázó # 2009.11.05. 10:15

Obudafan!

Az indoklásban az szerepelt, hogy az alperes "rossz"anyagi körülmények között él, és a tdíj összeget elköltötte, valamint a Ptk 362.§.

Én kértem ideiglenes intézkedést, választ nem kaptam.(Korábbi pereinkben zároltatta a bíróság az összegeket, most nem.)

Én a Ptk. 297.§-re hivatkozva fellebeztem.De félek, hogy kifutok az időből, és már nem tudják mibe beleszámítani.

ObudaFan # 2009.11.05. 12:10

Szerintem ez nem érv, be lehet számítani. (Szerintem külön bírói döntés nélkül is egyébként.)

bombázó # 2009.11.05. 12:14

Obudafan!

A volt feleségem nem egyezett bele, hogy számítsák bele, mondván elköltötte a gyerekre.A bíróság elfogadta.
Elmarasztalható az elsőfokú bíróság, ha már nem lesz mibe beszámíttani?
Kötelező választ adni a bíróság, ha kértem id. intézkedést? (igen vagy nem)

ObudaFan # 2009.11.05. 12:49

Mire választ adni?

bombázó # 2009.11.05. 13:32

Arra választ adni, hogy hoz ideiglenes intézkedést vagy elutasítja.
Elmarasztalható, hogy nem zároltatta?
A tárgyalások alkalmával azt mondta azért nem hot id. intézkedést, mert majd beszámítja a túlfizetést a hátralékba.
Majd az ítélet hirdetéskor azt mondta "hozok egy ítéletet, maguk meg úgy is megfellebezik".

Elmarasztalható, hogy pl. nem zároltatta a különbözetet?

ObudaFan # 2009.11.05. 18:22

Zároltatta? Ez nem büntetőeljárás.