Gyerektartás dij

Judmi # 2008.07.31. 11:19

Sziasztok!

Ismét segítségért jöttem,de ne ítéljetek el,azért mert ezzel/ilyen kérdréssel fordulok hozzátok...
Mi a párommal az én szüleimnél lakunk,ő be van ide jelentkezve állandóra. Anno a bíróság meghatározott neki egy összeget,amit gy.tartásdíjként fizetni kell. A párom alkalmi munkavállalóival dolgozik... Kérdésem a következő lenne. Én hogyan tudnám "beperelni" a páromat,hogy nekem is fizessen gy.tartást? Neki ideiglenesen be kellene jelentkeznie valami címre?(pl. keresztanyukámékhoz,vagy mamámhoz-Ők jók lennének?)Ha esetleg követelnék vagyis követelni tudnék tartásdíjat,megfeleződne az összeg a két gyerek között?? Ehhez pert kell indítani???

Köszönöm a segítségeteket... (egy mok.mok nevű hozzászóló ajánlott ilyet egy másik fórumozónak)

monalisa1 # 2008.07.31. 09:33

Bocs, nem volt szándékom kétszer is beírni, de nagyon lelassult a motor - az utóbbi időben nem is egy esetben már.

monalisa1 # 2008.07.31. 09:30

SHARK

Az írásaidból azt én nem tudom kihámozni, hogy előzekről édesanyád kapott-e már utánad t.díjat vagy sem, ha igen, akkor a bírói itéletben/végzésben benne van - elől a rendelkező részben -, hogy az a te esetedben a papád mindenkori jövedelme alapján százalékosan mennyi is. (15-től max 25%-ig.)

Ha folytatod nappali tagodatos tanulmányaidat, és erről a papádnak a hiteles igazolást októberben/februárban kötelezően bemutatod - és szemeszterenként újra és újra -, akkor jogosult leszel ismét a papád keresményét a meghatározott százalék erejéig megkapni.

A papád meg akár keresetet indíthat az édesanyád ellen t.díj mérséklése iránt, mivelhogy mint nagykorú gyermeke, több-kevesebb saját keresménnyel rendelkezel már. (Anyukádnak az ezirányú bírói kérdésre a valós helyzetre vonatkozóan válaszolnia kell.)

Monalisa
laikus válaszoló

monalisa1 # 2008.07.31. 09:29

SHARK

Az írásaidból azt én nem tudom kihámozni, hogy előzekről édesanyád kapott-e már utánad t.díjat vagy sem, ha igen, akkor a bírói itéletben/végzésben benne van - elől a rendelkező részben -, hogy az a te esetedben a papád mindenkori jövedelme alapján százalékosan mennyi is. (15-től max 25%-ig.)

Ha folytatod nappali tagodatos tanulmányaidat, és erről a papádnak a hiteles igazolást októberben/februárban kötelezően bemutatod - és szemeszterenként újra és újra -, akkor jogosult leszel ismét a papád keresményét a meghatározott százalék erejéig megkapni.

A papád meg akár keresetet indíthat az édesanyád ellen t.díj mérséklése iránt, mivelhogy mint nagykorú gyermeke, több-kevesebb saját keresménnyel rendelkezel már. (Anyukádnak az ezirányú bírói kérdésre a valós helyzetre vonatkozóan válaszolnia kell.)

Monalisa
laikus válaszoló

Bagaméri # 2008.07.31. 06:16

Kedves Goodwitch!

A betegségemmel kapcsolatosan a bíróság külön megkereste a szakorvost, aki állítólag (én nem láttam) több oldalas információval látta el a bíróságot.A bíró pedig orvosi titokként kezeli a dokumentumot.Tehát ez rendben van.

Én nem az a típus vagyok,aki ki akar bújni.Most is pályáztam egy állásra és bízok benne,hogy sikerül.(Max. túlképzettség miatt esek ki.Már ilyen is volt.)

"a per alatt befizetett magasabb tartásdíjat utólag már nem lehet visszakövetelni"
A helyzet az, hogy a feleségemet is megviselte már az egész történet.(Sírógörcsök,remegés,nem tud aludni - fél év óta küszködik)
Tegnap előtt felkerestünk egy pszichiátert,és egy rakás gyógyszer,vissza kell járnia - "teljes idegi kimerültség".
Így, hogy ki lett fizetve,talán segített a feleségemen is pillanatnyilag.Ez nagyon lényeges.
Úgy tudom,hogy ha megállapítják a kereset beadástól kezdődően a leszállított összeget,akkor azt a következőkben beszámítják majd.(Vagy nem kell fizetni egy darabig, vagy kevesebbet,amíg ki nem egyenlítődik.)

SHARK1 # 2008.07.31. 05:55

Nandy!
Te megbeszéled a főnököddel a magánéleted?
Bocsi,de én nem szeretném!
Nem kell semmi csavart keresni abban,amit írtam.
Egy egyszerű kérdés volt,de ha te élvezed ezt a "magyarázzunk bele mindent-mindenbe", akkor nagyon szívesen kreálok neked valótlan dolgokat csak azért,hogy elszórakoztassalak!:-)
Tudod!Mindent az ügyfélért...:-)

Köszi a válaszokat

nandy # 2008.07.30. 22:21

Shark!

Azért elég vicces, hogy ügyvédi irodában dolgozol és mégis itt kérdezel :))

Amúgy az ügyvédi irodánál dolgozom…

Egyedül vagyok gyerkőc és még nappali tagozatra járok a fősulin!

de szeretnék visszamenni nappalira tanulni,

Idézetek tőled. hmmmm...

Nem áskálódás volt a célom, csupán szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy van némi ellentmondás az állításaid között.

Goodwitch # 2008.07.30. 22:05

SHARK!

Mivel nagykorú vagy, és a tanulmányaidat megszakítottad, már nem egyértelmű, hogy megítélné a bíróság a rokontartást. Ráadásul önálló jövedelemmel is rendelkezel.

Egyébként is max. 25%-ra lehet "lenyúlni" az apádat (látom, nem felhőtlen a kapcsolat), de 20%-nál többet nemigen ítélnének akkor sem, ha folyamatosak lennének a tanulmányaid, és nem lenne jövedelmed.

Megpróbálni meglehet, a per illetékmentes, de én nem fogadnék a sikerre.

Goodwitch

Goodwitch # 2008.07.30. 21:58

Bagaméri!

Hidd el, tudomásul vette, hogy van még másik két gyerek. De ezt tovább már hová ragozza? Az ítélethozatalnál majd figyelembe veszi, és nyilván nem fog 20%-ot megítélni, ahogyan azt a felperes szeretné.

Nyilván azzal van elfoglalva, hogy a keresetcsökkenésed indokoltságát bizonyítva lássa, mert lássuk be, azért vannak külön élő szülők (szándékosan nem írtam apákat), akik képesek csak azért minimálbéres vállalkozók lenni, hogy minél kevesebbet kelljen a gyerekekre "költeni".

Gondolom nyújtottál be orvosi igazolást az egészségi állapotodról. Ha még nem tetted meg, az nem ártana.

Egyébként a per alatt befizetett magasabb tartásdíjat utólag már nem lehet visszakövetelni, ezért tanácsoltam, hogy annyit fizess, amennyi alapösszegre kérted a leszállítást, és az esetleges végrehajtáskor kérd annak a felfüggesztését.

Goodwitch

SHARK1 # 2008.07.30. 21:27

Sziasztok!
Jó lenne az áskálódást abba hagyni!
Úgy tudom,hogy ez a fórum azért van,hogy segítsünk egymásnak illetve megosszuk a tapasztalatainkat!

KEDVES OKOSKODÓ NANDY ÉS MONALISA1!
Örülök neki,hogy ennyire imádtok,de EZT BE LEHET FEJEZNI!

Ha esetleg tovább gondolkoztatok volna egy kicsit akkor azt a lehetőséget is számba veszitek,hogy lehet hogy van egy állásom(ami szerintetek biztos, hogy jól fizető..közben meg nem...),de szeretnék visszamenni nappalira tanulni,amihez nem árt egy kis anyagi támogatás (gyerektartás).
Sajnálom,hogy nem tudtátok ezt a lehetőséget számba venni...de azért gratulálok az nick fordításhoz...
De hogy ne legyenek álmatlan éjszakáitok elárulom:a kedvenc állatom...ennyi a nagy titok. :-)

ÉS SENKI SEM DICSEKEDETT AZZAL,HOGY AZ ÜGYVÉDI IRODÁNÁL DOLGOZOM (Dr.Kováts Sebestyén)!AZÉRT ÍRTAM,HOGY TUDJAK SEGÍTENI!

Na de ezek a reakciók...annyira jellemző, ez az áskálódás...pffff
Tényleg olyan hihetetlen,hogy valaki segíteni akar???

Azért köszi a választ.

Bagaméri # 2008.07.30. 10:36

Kedves Goodwitch!

Feleségem nagymamája tegnap adott nekünk kölcsön pénzt,hogy ne legyen végrahajtás.(1 év alatt majd csak visszapengetjük.)Ma befizettem az elmaradást júli 1.-ig.
Ha majd csak a másodfok fogja leszállítani a tartásdíjat,akkor ez a pénz hogy lesz jóváírva szerinted? (az elsőfokban már nem bízok,tisztán látszik hogy elfogult)
Elküldöm a bíróságnak a kölcsönről a papírt a tartozás befizetésének igazolásával együtt.Tehetek még valamit, hogy végre elhiggyék, hogy jelenleg képtelen vagyok a meghatározott magas fix összeget fizetni?
Már nem tudom azt sem,hogy hívhatnám fel a figyelmet jobban a velem együtt élő két kiskorúra?
Az elsőfok nem is akar tudomást venni róluk...,szomorú de nagyon.Az eddigi tárgyalásokon a bíró sosem hozta fel témának, a beadványokban és a tárgyaláson előadottakra nem is reagált.Nem is érdekli, hogy ők miből élnek.

Goodwitch # 2008.07.30. 09:58

Ott nem vonják le. Azt neked kell fizetned tovább a feleségednek.

Goodwitch

Kefir66 # 2008.07.30. 08:56

Elvált vagyok és a nettó jövedelmem 20%-át birói végzés alapján (1 gyermek után)a jövedelmemből automatikusan levonják.
A kérdésem a következő, külföldi hivatalos munkavállalás esetén is automatikusan levonásra kerül ez az öszeg, vagy ott (Egyesült Királyság) ez nem tartozik a magyar bírói végzés hatálya alá, vagy fizetése megegyezés kérdése a volt feleséggel.
Köszönettel:Kefir

monalisa1 # 2008.07.29. 22:19

A shark fordítása akár a kapzsi embert is jelentheti.

monalisa1 # 2008.07.29. 22:15

Csak utóbb olvastam a beírásodat. A SHARK (= cápa = ragadozó) nich név közben már nekem is emlékezetbe jutott - másik topicból.

nandy # 2008.07.29. 22:14

SHARK1 # e-mail 2008.07.21. 16:04 Herzeleide!
Félre értettél!Nem akarok senkit sem leszólni!
Amúgy az ügyvédi irodánál dolgozom…

http://www.jogiforum.hu/…/20/8859.1.0

nandy # 2008.07.29. 22:11

Monalisa!

A kérdező egy másik topikban épp azzal dicsekedett, hogy ő egy ügyvédi (behajtó) irodánál dolgozik!

Nem fogod a lényeget???

monalisa1 # 2008.07.29. 22:04

Szerintem egy kicsit pontosabban: 1. édesanyád netán mindmáig nem kért t.díjat, vagy 2. kért és meg is van határozva egy bizonyos százalék/összeg, de papád "elvből" nem fizet, vagy 3. a külföldi keresmény alapján összegszerűen többet akar majd juttatni neked.

Egy eltartott gyermek esetében a kötelezett mindenkori havi jövedelmének 15-25%-a állapítható meg t.díj címén, általános a 20%.

Ha itthon van munkahelye és az közvetiti ki, akkor tudomásom szerint mindkét fizetésből jár a t.díj, ha csak ő szerzett magának kinti állást, akkor ha legális a munkavégzés, a t.díj követelés "utoléri". (Ha svarcban dolgozik akkor...)

Más. Egy főiskolástól/egyetemistától (= nagykorútól) akár elvárható már, hogy többé-kevésbé tartsa el magát - a nappali tagozatos tanulmányok ellenére is -, tehát a papád akár kérheti is bíróságtól, hogy a t.díjat mérsékeljék.

nandy # 2008.07.29. 21:55

(MIért lenne köteles tartásdíjat fizetni, ha egyszer már van egy fizető állásod?)

nandy # 2008.07.29. 21:53

Aha... nemrég még te voltál a BKV behajtó irodájának (dr. K.S.) munkatársa. :)

SHARK1 # 2008.07.29. 21:34

Sziasztok!
Szeretném ha segítenétek!
De csak az írjon, aki biztosan tudja a választ.
Mi van abban az esetben, ha a faterom nem fizet utánam tartásdíjat és kimegy külföldre melózni?
HA jól tudom, akkor bírósági uton tiltható a fizujából...de akkor is ha külföldön van neki bejelentett melója?
Max. mennyire foszthatom ki?33%-40%?
Egyedül vagyok gyerkőc és még nappali tagozatra járok a fősulin!
Köszi a válaszokat előre is

Bagaméri # 2008.07.29. 19:11

Goodwitch!
Az az első volt még, tavalyi elmaradás,amit kifizettem másnap hogy ne vigyék el az autót(ez év februárban).Azóta eltelt fél év, a per húzódik, a 2. végrahajtás van a fejünk felett.Július elején volt tárgyalás,ott jelezte a volt feleségem ügyvédje,hogy "kénytelen elindítani" megint. A bíró pedig rábólintott,hogy "annál is inkább,mert a 2005-ös ítélet szerint előzetesen végrehajtható".

(Az ügyvéd és a bíró jóbarátok.)

monalisa1 # 2008.07.29. 18:29

Gyöngyusz!

Az előbb olvastam másutt: "Elmélet és gyakorlat hogyan dobjuk ki az albérlőt?" c. cikket:

http://www.ingatlanmagazin.com/read/4955#…

Goodwitch # 2008.07.29. 18:18

Bagaméri!

Elindították!

Legutóbb 1 napom volt,hogy gyorsan fizessek,különben kivonták volna az autót a forgalomból

Vagy ez nem ugyanaz a tartozás?

Goodwitch

Bagaméri # 2008.07.29. 17:52

Kedves Goodwitch!

Köszönöm,sokat megtudtam a válaszodból.A törzskönyv a banknál van,mert az autó értékének kb. a fele még hitel. Márcsak azt nem tudom,hogy elindították-e a végrehajtást vagy nem.Ha még nem indították el,akkor hülyének néznek.De pár nappal később meg elindíthatják.
Írok egy beadványt a Vht 48.§ (5) bekezdésre hivatkozva és akkor leírom a tényeket. (ez illik ide úgy láttam)
Köszönöm a segítségedet.