Gyerektartás dij

Goodwitch # 2008.07.29. 17:40

Kini!

A te jövedelmed ebben az esetben a GYED. A családi pótlék nem számít bele. Az tképpen a gyermekeknek jár.

Goodwitch

Goodwitch # 2008.07.29. 17:38

Kedves Gyöngyusz!

Lehetőségeid a következők:

Végrehajtást kérsz a volt férjed ellen. Ezt nem a végrehajtónál kell indítani (Monalisa!!!!), hanem a bíróságon, végrehajtási lap (ez egy formanyomtatvány) kitöltésével és beadásával. Ezután a bíróság majd kiállítja a végrehajtási lapot, és továbbítja a végrehajtónak (te is kapsz majd belőle, hogy tudd, hogy hogyan áll az ügy), aki majd gondoskodik a végrehajtásról. Visszamenőleg max. hat havi elmaradást lehet végrehajtatni. (Láma! Nem kell várni, hogy jelentős legyen a hátraléka, az első elmaradt részlet után is indítható az eljárás, sőt!)

Ezzel párhuzamosan folyhat a büntetőeljárás, ami leginkább arra jó, hogy az exférjednek minél nagyobb legyen a kedve a hátralékának rendezésére. Ha nem teszi, akár kétévi (esetleg háromévi) szabvesztre is büntethető. Viszont megszüntetik a büntetőeljárást, ha az elsőfokú ítélet meghozataláig rendezi a tartozását.

Harmadrészt kérheted a gyámhatóságtól, hogy az állam előlegezze meg a gyermektartásdíjat. De ennek szigorú feltételei vannak (alacsony egy főre jutó jövedelem pl.)

Goodwitch

Goodwitch # 2008.07.29. 16:53

Bagaméri!

Ha folyamatban van a végrehajtás, akkor azonnal indítható!!!!

Mellesleg az autónak a törzskönyvét foglalják le csak, és ha kell a munkádhoz, akkor tovább használhatod.

Elsősorban persze bankszámláról kéne, de azért gyanítom ez nem sikerült, mert van egy minimum összeg, ami alá nem mehet az egyenleged.

Felszólítás azért nincs, hogy ne legyen időd eltüntetni a vagyont.

Részletfizetés meg azért, mert tartásdíj-hátralék.

Szóval kérd gyorsan a végrehajtás felfüggesztését a perre hivatkozva. Arra pedig figyelj, hogy amennyit tudsz, annyit mindig időben fizess.

Goodwitch

Láma # 2008.07.29. 15:46

Kedves Gyöngyusz!

Nem kellett volna külön topikot indítanod.Ez a téma is ide tartozik.
Az ismeretlen tettes ellen indított feljelentéssel neked akartak jót tenni. Ugyanis abban az esetben állja meg a helyét,ha semmi összeget nem fizet már több hónapja. Ha mégsem lenne ebben igazad,akkor rágalmazásért visszaperelhetne téged. Így, hogy ismeretlen tettes ellen lett elindítva,konkrétan kivizsgálja a rendőrség. Egyéb iránt tudjál róla, hogyha időközben kifizeti a tartozását,akkor ejtik a vádat (korlátlanul enyhíthető a büntetés). Ha fizet,de kevesebbet,akkor tartásdíj elmaradása van.Akkor jöhet képbe a végrehajtó.A végrehajtó érvényes határozat alapján dolgozik,ami vagy már egy évekkel ezelőtti ítélet, vagy egy friss bírósági végzés.
Ha jól értelmezem az írásodat,akkor a volt férjed részletekben történő törlesztésre kapott lehetőséget a kötelező tartásdíjon felül. Tehát akkor mehetsz a bíróságra VH lapot kiállíttatni, ha a volt férjed nem fizette ezeket az összegeket időben, és ebből komoly elmaradása gyűlt már össze.

Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

monalisa1 # 2008.07.29. 15:19

A végrehajtó megpróbálja a t.díjat behajtani, a rendőrség pedig eljárást indít ellene t.díj nem fizetés bűncselekménye miatt - tehát a kettő egymástól független.

Az meg magától értetődő, hogy futsz a jogos pénz(ed) után, mivelhogy a leírtad szerint nemigen van rá hajlandósága...

Gyöngyusz # 2008.07.29. 14:56

kedves monalisa1,

utána érdeklődtem a bírósági végrehajtásnak, és ez csak akkor működik, ha van a végrehajtásról végzésem, nekem csak egy válásról szóló végzésem van, amelyben szerepel, hogy gyerektartást kell fizetnie, és az elmaradt összeg egyösszegűvé válik, ha a végzésben szereplő dátumig nem fizeti a részleteket + a havi tartásdijat.
szeretném megkérdezni, hogy még mindig úgy gondolod, hogy birósági végrehajtóhoz kell fordulnom? az ügyészségi feljelentést akkor miért kell ajánlották?
nekem az is fura, hogy nekem kell a pénzem után futni... kicsit egyoldalúnak érzem ezt.
köszönöm ha válaszolsz.

Gyöngyusz # 2008.07.29. 13:33

nagyon köszönöm. további szép napot kívánok.

monalisa1 # 2008.07.29. 13:00

Ha a tartózkodási helyed szerinti címet adod meg mint jelenlegi aktuális elérhetésed, akkor ide kapod majd a pénzt - ha kapod...

De ezt a végrehajtó fogja tudni.

Gyöngyusz # 2008.07.29. 12:49

kedves monalisa1,

először is köszi a tanácsot. tudnál abban is segíteni, hogy egy birósági végrehajtó a bejelentett állandó lakcím alapján vagy esetleg a tartózkodási helyem alapján tenné meg a szükséges lépéseket?
sajnos a volt férjem más városban van mint én, de a lakcímünk még mindig ugyanaz,
a biróság már adott ki letiltást de időközben otthagyta a munkahelyét gondolom pont azért hogy ne kelljen fizetnie...
nekem azt tanácsolták, hogy jelentsem fel az ügyészségen, mert ez kiskorú veszélyeztetésének minösül, akkor most ezt hiába tettem meg?
sajnos nem tudom másképpen rákényszeriteni hogy fizessen gyerektartást, és a válás alatt is megítélte a biróság a gyerektartást ideiglenesen, akkor sem fizette, és tudom, hogy nem is akar...
köszi!

monalisa1 # 2008.07.29. 12:45

Ameddig a havi jövedelmedben érdemleges változás nem következik be, addig az a tényleges (= igazolható) bevételed.

T. díj csökkentése iránt bár kéréssel fordulhatsz a bírósághoz, de a jogerős végzésben meghatározott minimum/hó hó összeget mindenképpen fizetned kell.

kini # 2008.07.29. 12:40

Nincs más jövedelmem,de a két gyerekre én fizetek tartásdijat,és csak gyedet és családipotlékot kapok.

monalisa1 # 2008.07.29. 12:40

Bocs, amiért a "kedves jogászok" megszólítás ellenére én, a kéretlen...

monalisa1 # 2008.07.29. 12:39

Vélem akkor is "ismeretlen tettes" ellen kezdődik egy eljárás ha a bejelentő pontos adatokat ad róla., a rendőrség eljár majd megfelelően.

A jogerős végzéssel a kezedben menj a bírósági végrehajtóhoz, aki elindítja a kötelezett fizetéséből történő letiltást, illetőleg esetleges végrehajtást (= lefoglalást) eszközöl ingóságán, ingatlanán.

Monalisa
laikus hozzászóló

Gyöngyusz # 2008.07.29. 12:16

kedves jogászok!

szeretném megkérdezni, hogy tud e valaki abban segíteni, vagy tanácsot adni, hogy a volt férjem nem fizeti a gyerektartást( jogerős végzés van róla) feljelentettem az ügyészségen ( ahogy tanácsolták), mire az ügyészségtől kaptam egy levelet, hogy áthelyezték a rendőrségre " ismeretlen tettes" ellen inditottak eljárást... nekem ez teljesen abszurd, amikor a feljelentésben megírtam az " ismeretlen tettes" pontos nevét, sőt csatoltam egy másolatban a végzést is... vagy ez a Ún. szokásos eljárás és ez így van teljesen rendjén???
köszi előre is !

monalisa1 # 2008.07.29. 12:06

Miért, azon kívül van más jövedelmed is?

Monalisa
laikus válaszoló

kini # 2008.07.29. 11:13

Tartásdijcsökkentés kértem,mivel gyeden vagyok jövedelemigazolásnak beleszámit e a családipótlék és a gyed?

Bagaméri # 2008.07.29. 06:34

Köszönöm a válaszodat.

Nem érzek ellenséget a másodfokú bíróság indokolásában, sőt az indokolás fogalmazása is tetszik.Az ügy körülményeinek leírása is lényegretörő és pontos.Csak nem értettem ezt a törvényi részt.
Elfogadom és mostmár világos is.

A végrehajtás felfüggesztését mikor lehet kérni? Csak akkor,ha megjelenik a végrehajtó,vagy már előtte is?
Legutóbb 1 napom volt,hogy gyorsan fizessek,különben kivonták volna az autót a forgalomból.Nagyon rosszul érintett,hiszen az összes pénzünk elment a munkáltatói hitel visszafizetésére a munkahely elvesztése miatt.A sok negatív "élmény" között még ott volt, hogy 2 hónap után tudtuk meg hogy bejegyeztek az ingatlanra is 60eFt végrehajtásit és a bank felé is elküldték a bejegyzést. A bank azonnal küldte a levelet,hogy fedezet elvonásnak számít és 8 napon belül igazoljuk,hogy rendeztük különben felmondják a hitelt.
Jogilag lehetséges, hogy 60 ezer tartozásra foglalnak 1,2mFt-os autót,10mFt-os ingatlant is? Mindkettőt egyszerre,ugyanarra az összegre? Ez nem túlfoglalás?
Azt sem értettem,hogy hol van a fokozatosság? Fizetési felszólítás, bankszámla, munkabér letiltás, részletekben történő rendezés.
Egyből foglalás, hipp-hopp.

Goodwitch # 2008.07.29. 06:03

Bagaméri!

A bíróság nem tehetett mást. Ideiglenes intézkedésnek a te esetedben nincs helye, mert nem valaminek a teljesítését kérted. HOgy jobban értsd a Pp. idevonatkozó rendelkezését:

Az ideiglenes intézkedés célja azonnali jogvédelem biztosítása az időmúlás miatt utóbb már el nem hárítható jogsérelem megelőzésére Az ideiglenes intézkedés elrendelésével a bíróság teljesítésre kötelezi a kérelmező ellenfelét, mégpedig olyan időpontban, amikor a felek közötti jogvitát érdemben még nem bírálta el.

Tehát ez arra való, ha pl. a bérlő benne marad a lakásban, apuka terrorizálja a családot, a válóper alatt, és ki kellene őket költöztetni, válófélben lévő apuka nem gondoskodik a gyermekei tartásáról, stb.

Esetedben van egy jogerős ítélet a tartásdíj alapösszegéről, amit te leszállítani szeretnél a megváltozott helyzetedre való tekintettel. Ebben az esetben ideiglenes intézkedést nem hoz a bíróság, hanem ha a végrehajtást elrendelték, mód van a végrehajtás felfüggesztésére (Vht. 48. § alapján). Ezt a végrehajtást elrendelő bíróságtól kell kérni, és hivatkozni kell a folyamatban lévő perre, és mindarra, amire a leszállítás iránti kérelmedben is hivatkoztál. Ez sem biztos siker, de egy olyan lehetőség, amit érdemes megragadni. Közben pedig fizess legalább annyit, amilyen alapösszegre kérted a leszállítást.

A bíróság döntését pedig ne vedd ellenséges lépésnek, egyszerűen az adott helyzetben nem volt más lehetősége.

Goodwitch

Bagaméri # 2008.07.28. 20:53

Kedves Goodwitch!

Mint szakértő, kérlek segíts abban hogy ideiglenes gyermektartásdíj leszállítási kérelemnél mit tekintenek közvetlenül fenyegető kár elhárításának, vagy jogvitára okot adó állapotnak, illetve különös méltánylást igénylő jogvédelemnek.

Az elsőfok elutasította az ideiglenes intézkedési kérelmet a leszállításra a kérelem beadásától számítva 7 hónap tanakodás után. Fellebbeztünk és a másodfok helyben hagyta az elutasító végzést.

Innentől kezdve nem nagyon értem.Betegség miatt elvesztettem a munkahelyemet, kényszervállalkozó lettem.Alkalmazottként kerestem átlag 210-et, most 62-őt.A vállalkozás nem megy, szeretnék alkalmazott lenni egy cégnél,de mifelénk nincs munkalehetőség.Még nem sikerült találni munkát (holnap is próbálkozok egy helyen)
Amit nem értek az az, hogy továbbra is ketyeg a magas tartásdíj és ezek szerint nem hiszik el hogy nem tudom fizetni.A 2. végrehajtás lebeg a fejünk felett jelenleg,mert a felét tudtam fizetni ebben az évben.Összesen 3 gyermekről kell gondoskodnom,ebből 2 pici velem egy háztartásban él.
A házunkon komoly hitel van,a 6 éves autónkon hitel van.

A másodfok indokolásában negatívként kezelték azt is, hogy viszontkeresetben kértem a tartásdíj leszállítását (és az ideiglenes intézkedést is).
Holott más lehetőség nem volt,mivel a volt feleségem tudta hogy beteg vagyok és ott akarom hagyni a munkahelyemet, így megelőzve ő adta be a keresetét 20%-ra és magasabb alapösszegre. (A 20% is érdekes,mivel 3 gyermek van.)
Mindig csak azt látom,hogy nem akarnak tudomást venni, hogy van még két gyermek.Tehetetlen vagyok.

monalisa1 # 2008.07.27. 23:08

A záró utolsó két mondat megfontolásra érdemes.

Jó éjt.

Goodwitch # 2008.07.27. 22:51

Monalisa!

OFF
Rosszul számolsz. Arány sokkal rosszabb.

Az esetleg viszont tényleg segítene, ha mondjuk hozzászólásaid végén felvilágosítanád a kérdezőt, hogy most éppen

a.) hallottál már arról, hogy ilyen esetben mi lehet a megoldás

b.) tudni véled, hogy mi a megoldás

c.) az igazságérzeted ezt a megoldást diktálja

és mindenek előtt azt, hogy a jogi végzettségtől olyan távol vagy, mint Makó Jeruzsálemtől.

Szeretnék figyelmedbe ajánlani néhány más fórumozót, akiknek minden egyes hozzászólásából nyilvánvalóan kitűnik, hogy tanácsukat laikusként írták.

Az is sokat segítene, hogy ha nem éreznéd megszólítva magad, amikor a kérdező "kedves jogászok, vagy tisztelt szakértők, esetleg hozzáértők!" megszólítással kezdi a kérdést.

ON

Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.27. 22:30

Természetesen most is igazad van...

Természetesen akár más fórumon is időzhetek, vagy egyáltalán se...

Amúgy én úgy "számolok", hogy laikusként tíz beírásomból/hozzászólásomból ha 6-7 segít - de legalább is nem ront -, akkor mondhatni megérte itt időzni. A többi 3-4 esetben zúdul rám a jeges víz, okkal-ok nélkül, legtöbb esetben megalapozottan.

A rejtett e-mail címnek oka van - magánügy.

Goodwitch # 2008.07.27. 22:12

Mr. kíváncsi!

Ancsának van igaza.

OFF
Monalisa, direkt csinálod? Én értem, hogy ez itt egy szabad fórum, de mégse fair, hogy rendszeresen olyan dolgokat állítasz, aminek semmi jogi alapja sincs. Lassan mást se csinálok, csak téged javítgatlak. Ráadásul rejtett e-mailed van, így privátban nem is írhatok, csak ide a nyilvános fórumra.

Nem lehetne, hogy amihez nem értesz, vagy foggalmad sincs, abban a kérdésben nem adsz jogi tanácsot?

ON

Goodwitch

ancsa06 # 2008.07.27. 19:59

Sziasztok!
Elnézést, hogy belekontárkodom...:)
"Nem képezheti a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóságok, és nem indokolt figyelembe venni a tartásdíj alapjaként a túlmunkából eredő bevételt, amennyiben a gyermek tartása már e nélkül is biztosított (PK 107. állásfoglalás) . "
Ezt a magyarorszag.hu-ról másoltam, szerintem az üdülési csekk, és a többi cafeteria juttatás is ide tartozik.
Szép estét!
Ancsa

monalisa1 # 2008.07.27. 19:37

Cafeteria keretében 150.000 - 400.000 forint között a béren kívüli juttatás - már ahol ezt biztosítja ill. biztosítani tudja a munkahely. Ha valaki szerencsés és részesül ezen adómentes juttatásban, és a "csomagból" választható az üdülési csekk, akkor vélhetően figyelembe vehető a t.díj összegénél.

Ha egyénileg az üdülési utalvány kérelme/hozzájutása, akkor a végtelenségik megkopasztani apukát nem fair...

http://www.cafeteria.lap.hu