Gyerektartás dij

Zella20 # 2008.07.02. 09:38

Judmi, az meg hogy lehet? Hiszen én ugy tudom hogy ha nincs semmije, nem tudják behajtani rajta. Talán még abban reménykedem ha ügyvédet fogadok elérek valamit. Mert ez semmiféleképp nem hajlanó fizetni, és ezt ki is nyilvánitotta.

Judmi # 2008.07.02. 08:09

Zella20 az én párom suliba járt,nem volt semmije(végrehajtó is volt nálunk)mégis fizetnünk kellett a tartásdíjat...

reker # 2008.07.02. 06:53

Igen, azt úgy szeretném, hgoy vonva legyen tőle.

Meddig tud ő "fellebbezni" a bírói döntésnél, hogy neki nem tetszik a tartásdíj összege és százaléka? Mert ha rajta múlik, akkor még jövőre is itt fogunk tartani.

monalisa1 # 2008.07.02. 06:38

Szerintem a gyermek születésétől kezdve, mert a t.díj visszamenőleges megállapítása iránti kérelemet az ügyvéd ama 6 hónapon belül előterjesztette - az eljárás elhuzódásáról nem tehetsz. (Az más dolog, hogy "apuka" képes lesz-e egyösszegben kifizetni a felgyülemlő összeget., javasolt havi t.díj + egy időre időarányosan elosztani a késedelelembe került tartozást - de ez már legyen az ő gondja.)

A jogerős bírói itélet/végzés alapján t.díjat kérd a munkahelyén letiltatni., havonta hozza a postás v utalva legyen a folyószámládra.

reker # 2008.07.02. 06:02

Sziasztok!
2007. októberében született egy gyermekem. Apukával azóta pereskedünk e lőször apaság megállapításáért ami most van már folyamatban, aztán gyerektartásdíjért harcolok majd.
Kérdésem az lenne, hogy mire ennek az egésznek vége, addigra a gyerek, akár már 1 éves is elmúlhat. A pert a gyermek 3 hónapjában indítottuk meg az ügyvéddel.
Kérdésem az lenne, hogy akkor is csak 6 hónapos visszamenőleges gyerektartást kapok???? Mert ez így nem lenne igazságos. Vagy megkapom születéséttől kezdve.

Köszönöm a segítséget

Zella20 # 2008.07.01. 08:23

Igen ezen már gondolkodtam h kinyomoztatom hogy merre dolgozik, csak félek hogy ha véletlen rossz helyet mondok az adóhivatalnak még engem fognak megbüntetni.

elvált apák # 2008.07.01. 06:44

6. §
Tartásra a vér szerinti gyermek, a mostoha- és a nevelt gyermek, illetőleg a vér szerinti szülő és – ha a törvényes feltételek egyébként fennállnak – a mostohaszülő, valamint a nevelőszülő egysorban jogosult.

Tisztelt Fórumozók!

Ez a törvény azt jelenti,hogy a tartásdíj alapjául szolgáló max.50 % -os fizetéslevonás a két édesgyerek /exnél élő/,és a velünk élő mostohagyerek között egyenlő arányban oszlik?

monalisa1 # 2008.06.30. 22:56

Valamilye valamikor csak lesz neki, hosszú még az életút - ha semmi más, majdan nyugdíja... És az ügyes végrehajtó időbenileg akár "végtelenítheti" az egyes megkisérelt végrehajtásokat: nem kell mást tennie mint 11. havonta egy tértis levélben felszólítani a felgyülemlett tartozások (+ halmozódó végrehajtási költség) rendezésére., az 5 év elévülés rendre megszakad, illetőleg újra indul.

Persze, tudod, téged a "távlatok" miatt sajnálatosan nemigen tud ez fellelkesíteni, de azért a semminél mégis több.

Írtad: nem tudod hol dolgozik. Nos probáld megkérni egyik-másik ismerősödet, hogy "magánnyomozásként" reggelente kövesse hová is jár dolgozni., igaz ehhez komplett utazókésznek kell lennia az ismerősnek, mert a volt férjed utazhat kocsival, busszal netán vonattal - attól függően hová is jár dolgozni. (Jó esetben csak biciklivel a viszonylag közeli munkahelyre.)

Aztán amikor megvan a cím és a cég neve, "beszélni" lehet a férjeddel: vagy fizet vagy feljelentést teszel az adóhivatalban...

Zella20 # 2008.06.30. 22:20

Köszi! De éppen ezt mondom, hogy az a gond, hogy már a behajtáson is tul vagyunk, azok annyival lerendezték hogy nincs semmije és kész. :(

monalisa1 # 2008.06.30. 22:05

Javaslom lentebb olvassad el ObudaFan 06.23. 12:24 és _Wasp_ 06.23. 10:30-kori beirásait, hozzászólásait.

Vagyis jelentsd fel a rendőrségen!

Ettől függetlenül a bírósághoz adj be t.díj felemelése iránt keresetet.

Továbbá az előző perből már kezedben lévő jogerős itélet/végzés alapján indíts ellene végrehajtási eljárást - mielőbb, nehogy a 6 hónap visszamenőlegességi időből kifuss.

Azt az sms-est jól őrizd meg!

Zella20 # 2008.06.30. 21:52

Üdv mindenkinek!

Tudna e valaki segíteni hogy mit tudnék csinálni ha a fiam apja nem fizeti a gyerektartást?
Van egy 3éves fiam. És már a kezdetektől fogva egyedül nevelem. Voltunk bíroságon, gyermektartás, gyermekelhelyezési peren. A kicsit természetesen ide itélték, igaz az apjának nem is volt semmiféle ellenvetése. A gyerektartást pedig havi 8ezerre itélték meg. az elején még ugy ahogy fizette, de mostanra már egyeltalán. December ota semmit nem küldött és soha nem is látta még a kicsit. Volt már ilyen helyzet, akkor mentem a bíroságra , azok tovább adták a behajtoknak. Majd fizetett. Aztán megint nem volt hajlando fizetni, immár december óta. És igazábol kétségbe vagyok esve mivel nem tudom mit tudnék tenni. Hisz már a behajtóknál van. Azok meg ugy vannak vele hogy nincs semmije (miért is lenne, gondolom erről gondoskodott hogy semmi ne legyen a nevén)és evvel letudják. Pedig tudom hogy feketén dolgozik, de nem tudom hogy hol.Pedig még most egy sms-t is küldött hogy ő nem akar fizetni, nem akarja látni a gyereket .. stb. Nem tudom hogy ezt esetleg fel tudnám e valahol használni. Ha valaki esetleg tudna valami tanácsot adni, nagyon örülnék. Előre is köszi

elvált apák # 2008.06.30. 20:58

6. §
Tartásra a vér szerinti gyermek, a mostoha- és a nevelt gyermek, illetőleg a vér szerinti szülő és – ha a törvényes feltételek egyébként fennállnak – a mostohaszülő, valamint a nevelőszülő egysorban jogosult.

Tisztelt Fórumozók!

Ez a törvény azt jelenti,hogy a tartásdíj alapjául szolgáló max.50 % -os fizetéslevonás a két édesgyerek /exnél élő/,és a velünk élő mostohagyerek között egyenlő arányban oszlik?

der Alte # 2008.06.30. 12:01

Köszönöm a részletes választ! Egy utolsó kérdésem maradt csak... :-)

"A körülményeknek a kötelezett teljesítőképességét csökkentő megváltozása sem vehető figyelembe viszont a kötelezett javára ..., ha azt a jogosult érdekeinek kijátszása, illetőleg a tartásdíj összegének csökkentése érdekében maga idézte elő"

Hol van a hangsúly? Maga idézte elő, vagy hogy a jogosult érdekeinek kijátszása érdekében tette? Kin van a bizonyítási teher?

marcika # 2008.06.30. 10:43

érdekes volt olvasni, de azért halkan megjegyezném, hogy egy 13 és egy 17 éves gyermek mellett, lehet alkalmi munkát (pluszmunkát) vállalni.

.....és a gyermekek tényleges gondozásával összefüggő terhek a jövedelemkiegészítő alkalmi munkák vállalásában is gátolják.

Egyjogász # 2008.06.30. 10:17

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja az alábbi.

"I. A Csjt. 69. §-ának (1) bekezdése szerint a tartás mértékének megváltoztatását, vagy a tartás megszüntetését csak akkor lehet kérni, ha a közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapított rokoni tartás megállapításának alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás állott be.

A tartás mértékének a megváltoztatására alapot adó körülmények megváltozása mind a jogosult, mind pedig a kötelezett oldalán egyaránt bekövetkezhet ugyan, a tartás mértékét azonban csak akkor befolyásolja, ha a változás lényeges, tartós, és a jogosult szükségleteivel, vagy a kötelezett teljesítőképességével is összefüggésben áll.

A körülményeknek a kötelezett teljesítőképességét csökkentő megváltozása sem vehető figyelembe viszont a kötelezett javára a Legfelsőbb Bíróság PK 108. sz. állásfoglalása szerint akkor, ha azt a jogosult érdekeinek kijátszása, illetőleg a tartásdíj összegének csökkentése érdekében maga idézte elő; nem mentesíti a kötelezetett a tartásra jogosult gyermek úgynevezett alapszükségleteinek: a megélhetéséhez és taníttatásához szükséges költségek fedezése alól [Csjt. 65. §-ának (1) bekezdése] és nem befolyásolja azt sem, hogy a szülő a saját szükséges tartásának a rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll [Csjt. 69/A. §-ának (1) bekezdése].

A felperes állandó munkaviszonyban elért havi átlagkeresete a korábbi egyéni vállalkozói tevékenységből eredő jövedelménél igazoltan alacsonyabb volt ugyan, kétséget kizáró bizonyítást nyert azonban az is, hogy egyrészt rendszeres munkavégzés esetén lényegesen magasabb átlagkeresetet érhetett volna el, másrészt rendszeres jövedelme származott a munkaviszony mellett folytatott állattartásból is. Nem jogszabálysértéssel, hanem az 1952. évi III. törvény 164. §-a (1) bekezdésének a helyes alkalmazásával értékelték tehát a perben eljárt bíróságok a felperes terhére annak a bizonyítatlanságát, hogy a több forrásból származó jövedelme nem éri el, illetőleg a tőle elvárható rendszeres munkavégzés esetén sem érné el a korábbi mértéket, úgyszintén azt is, hogy előbb a vállalkozói tevékenységét, majd a munkaviszonyát neki fel nem róható okból és indokoltan szüntette meg.

II. 1.) A Csjt. 62. §-ának (1) bekezdése szerint a házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba, az élettársra viszont hasonló kötelezettséget sem a hivatkozott törvényhely, sem egyéb jogszabály nem ró. Nincs jogszabályi alapja tehát a felperes azon felülvizsgálati érvelésének, mely szerint az élettársának kiskorú gyermeke a Csjt. 69/C. §-a (1) és (2) bekezdésének az alkalmazási körében a mostohagyermekének minősülne, és erre tekintettel a perbeli vérszerinti gyermekei tekintetében nem a havi jövedelme gyermekenkénti 15-25%-ának, hanem csak a 16,6%-ának megfelelő mértékű gyermektartásdíj megfizetése terhelné.

2.) A 4/1987. (VI. 14.) IM rendelet 11. §-a értelmében a tartásdíj megállapításánál, valamint kifizetésénél a jövedelmet terhelő adó és nyugdíjjárulék levonása után fennmaradó összeget kell alapul venni. Nincs jogi lehetőség tehát arra, hogy a tartásdíj alapjául szolgáló jövedelem megállapításánál a bíróság a kötelezett lakásának a fenntartásával kapcsolatos közüzemi díjak, az általa felvett kölcsöntartozások és az őt terhelő egyéb kötelezettségek havi törlesztőrészleteinek az összegét figyelembe vegye, úgyszintén arra sem, hogy a kötelezett tartásdíj alapjául szolgáló jövedelmének az összegét a korábban keletkezett társadalombiztosítási járulék tartozásával csökkentse.

3.) Helyesen hivatkozik a felperes a felülvizsgálati kérelmében arra, hogy a Csjt. 69/A. §-a (1) bekezdésének a megfelelő alkalmazása nem vezethet olyan eredményre, hogy a szülő megélhetése teljesen ellehetetlenüljön (BH1996. 591.). Alaptalanul érvel viszont azzal, hogy a terhére megállapított tartásdíj változatlan teljesítése az eltartását veszélyeztetné. Az életkora és egészségi állapota folytán munkaképes, és a jogerős ítélet meghozatalakor 13, illetve 17 éves korú gyermekeinek az eltartására köteles felperestől ugyanis egyértelműen elvárható az, hogy olyan keresőtevékenységet folytasson, amely a terhére megállapított és a gyermekek létfenntartásához, illetve taníttatásához feltétlenül szükséges gyermektartásdíj megfizetését lehetővé teszi. Helyes okfejtéssel mutatott rá ugyanis az elsőfokú bíróság az ítéletében arra, hogy a megállapított tartásdíj változatlan összegben történő megfizetésével a felperes nem kerül hátrányosabb anyagi helyzetbe, mint a gyermekek eltartására vele egy sorban köteles, de a felperesnél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező alperes, akinek a saját tartása - a gyermekek egyre növekvő szükséglete miatt - veszélyeztetettebb a felperesénél, és a gyermekek tényleges gondozásával összefüggő terhek a jövedelemkiegészítő alkalmi munkák vállalásában is gátolják.

marcika # 2008.06.30. 10:04

bocs, nem fix összeg, hanem minimum összeg

marcika # 2008.06.30. 10:03

a jogerősen meghatározott %-ot von a munkáltató, a többi marad hátraléknak.

Egyáltalán, megteheti vki, hogy csak azért „változtasson az életén“, hogy kevesebb tartásdíjat kelljen fizetnie?

azért ezt bizonyítani is kell. Ezenkívül az extra magas fix összeget csökkentheti a bíróság (ha indolkolt és kéri a kötelezett)

U.I. Nem vagyok ügyvéd

der Alte # 2008.06.30. 09:52

Köszönöm a választ.

Szeretnék még néhány kérdést feltenni.
Ha a bíróság által megítélt min. összeg meghaladja, az új munkahelyen kapott fizetés 50%-át, akkor mi történik? Az új munkáltató mindenképpen levonja a min. összeget, függetlenül az 50%-os szabálytól? Vagy levonja a fizetés jogerősen meghatározott %-t a többit pedig hátralékként tartja nyilván? Utóbbi esetben kérhető végrehajtás a különbözetre? Mennyi %-t von ilyenkor a munkáltató, ha a fizetésre kötelezettnek van az új kapcsolatából is eltartott gyermeke?

Egyáltalán, megteheti vki, hogy csak azért "változtasson az életén", hogy kevesebb tartásdíjat kelljen fizetnie? Figyelembe kell ilyenkor venni a kötelezett "kereső kapacitását", vagy csak a tényleges jövedelmét, ami papíron van? Kötelezhető arra, hogy legalább a korábban megállapított min. tartásdíjat fizesse? Vagy ilyen egyszerűen ki lehet bújni a jogerős ítélet alól?

marcika # 2008.06.30. 08:52

50%-nál többet nem vonhatnak le.

Kérhető ilyen alapon a fix összeg leszállítása a % megtartása mellett?

Attól függ, hogy mennyi a fix összeg.

der Alte # 2008.06.30. 06:52

Sziasztok!

Ha vki úgymond "változtat az életén", aminek az egyik kiemelt eleme, hogy legalábbis papíron lényegesen kevesebb pénzt visz haza, akkor kérheti a bíróságot, hogy csökkentse a megítélt tartásdíjat? Nem arról van szó, hogy önhibáján kívül változtatni kényszerül, hanem arról, hogy saját maga dönt erről. Mennyire köti ilyenkor a bíró kezét az a szabály, hogy a jöv. 50%-nál többet nem lehet elvonni?
A tartásdíj nálunk egyébként %-ban és min. fix összegben van megállapítva. Kérhető ilyen alapon a fix összeg leszállítása a % megtartása mellett? Milyen esély van erre?

sinus69 # 2008.06.25. 19:42

A félreértések elkerülése végett, nekem (hála Isten) nincs semmilyen anyagi problémám tekintettel az én munkámra. Ha a volt férjem nem fizeti a gyt-t, nem fogok a kardomba dőlni, nem fog a családom sem éhen halni. Viszont a lányom rettenetesen kiakad, mert az az ő havi zsebpénze. Egyébként maximálisan megértem azokat a szülőket (légyen az apa, vagy anya) akiknek bosszúból nem adja fel a tartásdíjat a volt házastársa, ugyanis rengeteg olyan szülő és gyermek van, akiknek az életét lehetetleníti el már 1 elmaradt tartásdíj a mai világban. Én ismerek speciel ilyet is. Ezen akadtam ki, valamint a hozzáállásokon, miszerint mindenki hibás, csak a sumák ex nem.
Csupán csak erre szerettem volna utalni 06.20-án. Ebben a véleményemben nem panaszoltam fel semmit, és a felháborítóan alacsony kifejezés sem szerepelt a hozzászólásomban. Tényként közöltem a leírtakat, amit idáig mindenki helyeselt. Ettől függetlenül tényleg alacsony a min.összeg.
Egyébként rezsit, kaját mindenkinek kell fizetni, csak ugye mégsem mindegy hány ember után fizetik meg azt a fogyasztás alapján. Arról meg nem is beszélve, ha egy gyerek megbetegszik, annak gyógyszerköltsége is van példának okán, és ez egy több gyerkőcös családban hatványozódik.
Kaméleon, visszaolvastam egy hozzászólásodat, veled tényleg nem érdemes vitába szállni. Rettentő elfogult vagy. Ettől függetlenül én sem biztos hogy örülnék ha a tejesdobozon a volt férjem lesne ránk :))

_Wasp_ # 2008.06.25. 12:21

Sinus, félreértetted.

Én a 2008.06.20. 00:57-es hozzászólásodra reagáltam, ahol felpanaszoltad, hogy a tartásdíjak milyen felháborítóan alacsonyak Magyarországon.

A te példád, hogy amikor kapod a tartásdíjat (már ha kapod, merthogy írásod alapján úgy tűnik, a férjed egy tróger alak) akkor nagyon (nevetségesen) kevés a 20%, amikor viszont ki kellene fizetni, akkor bizony nagyon sok is lehet.

(Az, meg hogy kételkedek egy 4 gyermekes család megvan-e a leírt összegből, hadd legyen az én szívem joga. Mint írtam, egy elvált apa általában a másfélszereséből sem tudhat megélni.)

Köszi, hogy szemléltetted az álláspontom.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judmi # 2008.06.25. 12:20

Sinus ne legyél mérges,megértik itt a helyzetet... de kaméleonnak abba igaza van ,hogy van aki csóróbb 1 gyerekkel mint már 3 vagy annál többel. De... Pl. a barátnőm férjnél van, a gyereke bölcsis,és semmilyen támogatást nem kap,mert dolgzik a párja és ő gyesen van. Holott én egy gyerekkel(hála istennek) nagyon sok támogatást kapok,mert egyedülálló vagyok,mert csak együttélünk. úgyhogy valamilyen szinten mindekttőtöknek igaza van!!

kaméleon # 2008.06.25. 12:20

Egyetértünk. Tényleg van amikor, illetve akivel nem szabad vitába bonyolódni.

Én nem a párom exére céloztam

Nézd, én a kiemelt mondatod alapján írtam, ami ez volt: „Adott egy család 4 gyermekkel, és a másik család (volt feleség) 1 gyermekkel. Szerinted melyik család fenntartásához kell a több pénz?

Azt hittem, nem neked volt feleséged, hanem a párodnak. Különben, nekem tényleg mindegy. Hozzád nem is lesz több „comment …” . Megígérem.

sinus69 # 2008.06.25. 10:55

Kedves kaméleon, ha csendben maradtál volna,....
Tudod hogy folytatódik, ugye? Kár volt ilyen vicces tojásos és egyéb sületlenségeket írnod.
Nehogy már megmagyarázd, hogy 1 gyerekkel csóróbb az ember, mint 4-gyel, mert még elhiszem.
Én éltem egyedül a lányommal is anyagi gondok nélkül, úgyhogy van összehasonlítási alapom.
Tökéletesen tisztában vagyok az 1 és a 4 gyermek eltartási különbségéről.
Tipikus magyar mentalitás. Felvetődik egy gyt. elmaradással kapcsolatos probléma, és a kötelezett helyett a jogosult zsebeit forgatják ki.
Én nem a párom exére céloztam, ha már hozzászólsz valamihez, olvasd el tisztességesen a lentebb írtakat!
_Wasp_ célozgatott a párom által fizetett tartásdíj nevetséges mértékére, de nem tűnt fel, hogy a másik exnek is ugyanennyit kell(ene) fizetnie??? Azt támadjátok aki fizet, aki meg nem teljesít az nem számít??? No comment...