Gyerektartás dij

ObudaFan # 2010.08.07. 12:06

Ha meg tudtok egyezni, akkor a megegyezés szerint. Ha nem, akkor a gyermekek szükségletei és a jövedelmetek figyelembe vételével a bíróság dönt.

fru13 # 2010.08.16. 12:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kellemetlen dolog jutott tudomásomra!
Két ismerősöm elvált, mint manapság mindenki, de ez nem is lenne probléma!
A volt férj saját maga elmondta, h hamisítja a fizetési papírját, kb az 5 évvel ezelőttin írja át a dátumot, így jóval kevesebb gyerektartsát fizet mint kellene!
Kérdem én, milyen dolog gyerekek szájából kivenni a pénzt? és elszórakozni!
Mivel semmi közöm nincs a család ügyeihez és nem is szeretnék belefolyni, viszont a lelkiismeretem nem hagy nyugodni! Nem tudnék vmilyen hivatalhoz névtelenül fordulni h fény derüljön a csalásra?

Gondolatait és meglátását előre is nagyon köszönöm

ObudaFan # 2010.08.16. 13:27

Legfeljebb az édesanyát tudja erre figyelmeztetni.

fru13 # 2010.08.16. 13:56

Köszönöm a válaszát

Prym # 2010.08.16. 15:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Páromnak első házasságából van 1 gyermeke aki után 20.000 Ft tartásdíjat fizetett. Munkanélküli lett a tartásdíjat az aktuális jövedelemből utalta a munkaügyi központ, ugye csak töredéke ment a 20.000 Ft-nak. Ez tavaj volt. Januártól semilyen jövedelme nem volt májusig. Időközben jött a végrehajtótól a felhívás a tartozás rendezésére. Én ekkor szereztem róla tudomást.
Májusban kértük a bíróságtól a részletfizetést ill a tartásdíj csökkentését és júniustól a megszüntetését mert a lány nagykorú lett ill befejezte az iskolát. A 2. házasságába is fizet két kiskorú gyermek után 15 ezret.

A levelezések, beadványok ide-oda, ítélkezési szünet lett. Polgári perben fog dönteni a bíróság, de még nincs időpont.
A párom munkahelyéről május óta megy a 20.000 Ft. A végrehajtó most a 90 ezer elmaradás helyett már 240 ezret akar végrehajtani. Mit tegyünk, hogy leálljon a tárgyalásig? Mivel a párom a felperes, kérhetjük-e a per áthelyezését a mi lakóhelyünkhöz közeli bíróságra?
Sajnos az anyagi lehetőségeink nagyon korlátozottak.

Úgy tudom 6 hóra visszamenőleg lehet kérni a tartásdíj csökkentését is. Ezt 4.000 Ft-ra kértük arra az időszakra míg nem volt jövedelme. Erre szerintem minden esély meg van. De a cég havonta utalt 20 ezrével lassan a tartozást már túlfizettük.

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2010.08.17. 08:30

A végrehajtás felfüggesztését kérhetitek a bíróságtól. Az ügy áttételét nem.

Verus76 # 2010.08.17. 10:00

Üdvözlet
Az én gondom az, hogy a volt élettársam, kitett az utcára tavaly nyáron a közös gyerekünkkel, és aláíratott velem ügyvéd előtt egy papírt, hogy ő kifizeti a köztartozásom, ami 2,5 Mft volt, ezért én nem kérek gyerektartást.
Hozzáteszem, mindezt úgy, hogy előtte megmondta, ha nem írom alá, akkor nem kapom meg a pénzt és vonják a fizetésemből kamatos kamattal amig élek, viszont Ő minden hónapban ad minimum 10 ezer ft-ot.
Már csak sajnos 6 órában dolgozom és a fizetésem 56 ezer forint, édesanyámékkal élek, akik már nyugdíjasok. A hajdani házunk az élettársam nevén volt, viszont az én pénzem is benne van, sőt, a szüleimé is, de erről sincs papír, mert megbíztunk (gondoltam én) egymásban.
A megígért 10 ezer ft-ot azóta sem fizeti havonta.Én kérhetek e valamennyi gyerektartást ezek ellenére, vagy felejtsem el?
Nyugodjak bele, hogy a jobbik rosszat választottam? Mert ugye ami szóban elhangzott azt nem tudom bizonyítani....

ObudaFan # 2010.08.17. 11:00

Kérhetsz. Gyermektartásról a gyermek nevében lemondani csak gyámhatósági, vagy bírói jóváhagyással lehet, így ez a megállapodás semmis.

Verus76 # 2010.08.17. 14:13

Köszönöm

ObudaFan # 2010.08.18. 10:28

Nincs mit.

Prym # 2010.08.18. 12:38

Köszönöm!

ObudaFan # 2010.08.18. 13:20

Nincs mit.

anya111 # 2010.08.19. 07:45

Üdv mindenkinek!
Gyermektartás témakörben:
Van egy jogerős ítélet amiben ez áll:
„…, valamint a személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelme gyermekenkénti 18%-át (tizennyolc százalékát).“
Most jutott tudomásomra (véletlenül), hogy 2008. juliusban egy munkajogi per kapcsán a felek egyezsége kapcsán „bruttó“ x „forintot fizetett meg nevezett részére.“ (a kötelezett részre) Ebből nem fizetett gyerektartást és eddig nem is tudtam róla…
Kérdés:
1/ Jár-e belőle? Ha nem miért?
2/ Mit tegyek?
Nagyon reménykedek és várom a segítségeteket!!!!
Köszönöm előre is

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/41/21562#…

ObudaFan # 2010.08.19. 08:46

anya111

Valószínűleg jár. Az elsőfokon eljárt bíróságon kérhetsz végrehajtást.

mostoha

Valószínűleg sikeres lehet a gyermektartás megszüntetése iránti per. A keresetlevél benyújtásakor kellene kérni a végrehajtás felfüggesztését is.

geo29 # 2010.08.20. 08:05

Kedves Fórumozók!

Tudna valaki segíteni, hogy mennyi tartásdíjat ítél a bíróság várhatóan- 2 kiskorú gyermek esetén %-ban és fix összegeben br.630000ft -os jövedelem esetén? Tudtommal 2 évig az ítélet után ez nem változtatható?!Ha az apa több gyerekes nőt vesz feleségül, de közös gyerek nincs, akkor az nem befolyásolja a gyt.fizetési kötelezettségét?
A volt férj ugyanis azzal zsarol, hogy ő elmegy gyesre ha nem elég a havi fix 30 ezer (két gyermekre) és nem fizet egy fillért sem...
Előre is köszönöm a válaszokat!

nandy # 2010.08.20. 09:52

A jövedelem nagyságára tekintettel a havi 30 ezer reálisnak tűnik...

nandy # 2010.08.20. 09:53

br.630000ft

Bocsánat, ez most 630.000,-Ft, vagy 63.000,-Ft?

egryery # 2010.08.21. 04:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni az alábbi helyzetben!
2007-ben váltam el a férjemtől. Akkor úgy egyeztünk meg,hogy a 2 közös gyermekünk után összesen havi 20.000Ft (10.000Ft/fő)tartásdíjat fizet. Ebben a hónapban adódott az a helyzet,hogy a volt férjem bejelentette,hogy most nem ad tartási díjat,arra hivatkozva,hogy az iskola-és óvoda kezdésre a gyerekeknek megvette a szükséges dolgokat és ezek összértéke közel annyi mint a tartásdíj,valamint azért ,mert régebben volt 2 olyan hónap, amikor 20.000Ft helyett 30.000Ft-ot adott,a harmadik ok pedig az,hogy ebben a hónapban a gyerekek 2 hetet náluk voltak nyaralni!

Azt szeretném megtudni,hogy ebben az esetben jár a tartási díj az adott hónapra vagy sem?

Köszönöm a válaszát előre is!

Üdv.:Egriné Erika

ObudaFan # 2010.08.21. 07:07

Az egyetlen érv a 3 közül a korábbi esetleges túlfizetés beszámítása, de az is lehet alaptalan, ha a körülményekből arra lehet következtetni, hogy akkor a többletet ajándékba adta. A másik két érv biztosan alaptalan.

egryery # 2010.08.21. 08:37

Köszönöm szépen a segítségét!

Üdv.:Egriné Erika

geo29 # 2010.08.21. 19:11

Ez br.630000 ft, igen. És két gyerek.

ObudaFan # 2010.08.22. 10:12

Tudtommal 2 évig az ítélet után ez nem változtatható?

Rosszul tudod.

Ha az apa több gyerekes nőt vesz feleségül, de közös gyerek nincs, akkor az nem befolyásolja a gyt.fizetési kötelezettségét?

Az nem igazán.

zsóka91 # 2010.08.22. 15:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Gyermektartásdíj fizetéssel kapcsolatban érdeklődnék.
Szeptembertől nappali tagozaton egyetemen fogom tanulmányaimat folytatni.
Eddig édesanyámmal éltem, de most az egyetem miatt másik városba költözöm.
Ezek után édesapám az részemre nyitott bankszámlámra utalná a gyerektartást.
Tehát fizetne továbbra is, a tartásdíj összegét sem csökkentené, viszont már nem a volt felesége (édesanyám) számlájára, hanem nekem szeretné utalni.
Ebbe viszont édesanyám nem megy bele.

Mit tudunk tenni?
köszönettel: zsóka

MajorDomus # 2010.08.22. 17:36

Ez Obudafan terulete.

En azt javaslom, apaddal egyutt forduljatok a teruletildg illetekes birosaghoz, jovahagyja a megallapodasotokat. Onnan sima ugy.

samael1 # 2010.08.24. 13:27

Segítség! A napokban megkeresett egy régi hölgyismerosöm hogy 14 éves gyermekének én lennék az apja és tartásdíjat követel. Ellenkezö esetben bíróságra viszi az ügyet, stb..a gyereket nem ismerem, apasági teszt elol kitér. Elvileg lehetnék én is az apa, de ezt nemigen hiszem és nem is ismerem el.. Kérdés, ha mégis pozitív lenne az apaságom
1: mennyi idore visszamenoleg állapíthatnak meg tartásdíjat
2: mivel én idöközben külföldön alapítottam családot melyik bíróság az illetékes az eljárásban?
3: milyen jövedelem alapján állapítódik meg az összeg mértéke? HA Mo-on dolgoznék akkor kb 150,000 netto lenne most a fizetésem, kinnt azért ez lényegesen más.A hölgy 70-80 ezret szeretne amit én azért sokallok..

köszönöm a választ