Gyerektartás dij

bogyra # 2008.06.12. 17:17

marcika!

A gyermek apjával (nem az én hibámból) kb két éve nem találkoztam. Nem kiváncsi a gyermekére, főleg mióta új nő van az életében.... Próbáltam hívni, de az új felesége felvette majd azzal a felszólítással, hogy keressem meg a gyerek apját lecsapta a telefont... Én úgy gondolom, hogy megpróbáltam emberi módon megoldani, a munkahelyén is hagytam neki üzenetet, hogy keressen meg...

A gyerek már 10 éves 6 éve váltunk külön, fél éve fizet... végrehajtó által kért fizetés letiltással... kell itt valamiről még beszélni vele szerinted????

marcika # 2008.06.12. 17:10

Hihetetlen, hogy a két szülő (nem feltétlenül ebben az esetben) nem tud megbeszélni dolgokat. A követelőzés és zsarolás dacot szül.Az apákat/anyákat ne csak fejős tehénnek nézze a másik fél hanem legyen beleszólása a nevelésbe.

Bogyra, mondtad már az apának, hogy üljetek le és beszéljétek meg, mert szerinted ez így nem helyes? Vagy azt mondtad (bocs ha nem így volt), hogy ha nem adsz többet, beperellek!

bogyra # 2008.06.12. 17:07

A történethez hozzá tartozik az is, hogy a kedves úr klimaszerelőként dolgozik egy cégnél, ahol történetesen ő maga kérte, hogy minimál bérre jelentsék be, hogy minnél kevesebbet vonjanak tőle... a birónő több tanú ellenére is a minimálbért ismerte el jövedelmeként.... függetlenül attól, hogy ugyanezen a bíróságon ezzel egyidőben zajló vagyonmegosztásban én voltam a "vesztes" fél, gyakorlatilag semmi nélkül maradtam a gyerekkel,pedig volt mindenünk... mert abbana perben viszont elismerte, hogy az életvitele nem a minimálbért sugallja....

Van valahol igazság???? Vagy ezt már rég elfeljtettük???

Jupiter, köszönöm a megállapításodat, én is pont ilyesmire gondoltam.... de már kezdtem úgy érezni hogy egy szívtelen pénzéhes nem is tudom mi vagyok.... :(

Én is szerettem volna valahogy normálisan megoldani, ésszerű kereteken belül, de lehet (ha még sokáig idegesítem magam) egyszerűen az APEH-tól kérek egy vagyonosodási vizsgálatot... ezt lehet név nélkül is ugye??

ObudaFan # 2008.06.12. 17:00

És ha valaki 12e Ft-ot fizet gyerektartásként, akkor az valószínűleg minimálbér körül keres. Ha meg az a fizetése nem emelkedik ennyi idő alatt, az azért jó eséllyel rajta múlt.

Jupiter # 2008.06.12. 16:54

:-) számolni nem szoktak uraim? (hölgyeim)
A 12000 forintos tartásdíj 6 év múlva, ha minden évben 7% az infláció, akkor 18000 forintra emelkedik. Hol van ez egy komplett fizetéstől? Ellenben ugyanez a 12000 forint, ha nem emelkedik az inflációval, akkor a mostani értéknek mindössze 66%-át fogja érni.

bogyra # 2008.06.12. 16:52

kedves mint az ék!

Azért itt nem erről beszéltem, hanem ésszerű, számlával igazolható, nem luxus költségekről!!!!!!

De azért az nevetséges, hoyg egy férfi, az általa vállalt, tervezett, elismert gyermekének tartását havi 12 ezerből megússza.... szerintem ez felháborító.

Én szerintem a helyén való az volna, ha igenis állná a költségek felét.... és erre kötelezni lehetne.

mint az ék # 2008.06.12. 15:57

Képzeld el, hogy a másik fél fizetése sem változik. Akkor 5-6 év múlva majd az egész fizetését átutalja gyerektartásként ?

egyszer? de nagyszer?

bogyra # 2008.06.12. 14:32

Köszönöm a választ! Értem, hogy mit mondasz.... sajnos.

De vajóbán józan ésszel végig gondolva egy osztály kirándulás nem luxus....pl.

És ugye számomra az felfoghatatlan, hogy az én fizetésem sem változik, sőt most hogy gyeden vagyok még kevesebb is, de ezt pl nem kérdezik meg a boltban, vagy az iskolában... hanem azt mondja ENNYIBE KERÜL. slusz...
Tehát ez nekem annyira faramuci, hogy míg én köteles vagyok a saját rovásomra, vagy a másik gyermekem rovására eltartanom a vele közösen vállalt gyermeket, addig őt erre nem lehet kötelezni...

Szóval jók ezek a törvények hogy vannak, csak gyakran az életszerűségtől mérföldekre...

De a lényeg a lényeg, hogy az igényeimnek megfelelően, amik szerintem nem túlzóak... beadhatok egy keresetet, maximum azt mondják fapapucs... perköltség ilyenkor van?

_Wasp_ # 2008.06.12. 13:44

Ha nem nő a fizetése, akkor hogy képzeled a magasabb tartásdíj igényt? (Ha viszont növekszik az inflációval, akkor úgyis többet kapsz majd.)

A tartásdíj mértékének reális megállapításánál a különélő vagy elvált szülők gyermekei is arra kényszerülnek, hogy igényeiket a szükséges mértékre korlátozzák. A gyermek tényleges szükséglete nem azonosítható a luxusigényekkel.
Abban az esetben például, ha az együttélés ideje alatt a sportoló gyermek formában tartása indokolta a rendszeres - külföldi - síelési - programokat, vagy a gyermek sakk nemzetközi versenyen való közreműködését, kulturális vagy rendkívüli képzésben való részvételét (nyelvtanulás stb.), az ilyen részvételre felmerülő költségeket olyannak kell tekinteni, amelyeket a szülők viselni kötelesek.

Átlagon felüli költséges elvárások finanszírozására azonban csak a kötelezett önkéntes vállalása esetén kerülhet sor.

A szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorló szülő a gyermek sorsát érintő - de együttes döntést nem igénylő - saját döntésével nem érvényesíthet olyan indokolatlan kiadásokat a tartásra kötelezettel szemben, melyet a különélő szülő tudta és hozzájárulása nélkül vállalt.

A gyakorlatban sajnos előfordul, hogy a különélő szülők között évekig nincs kapcsolat, a gyermek sorsát nem beszélik meg, és amikor a gyermekkel közös háztartásban élő szülő a gyermeket költségtérítéses iskolába íratja, és az ezzel együttjáró költségeket nem tudja vagy csak részben tudja fedezni, a költségek arányos megosztása érdekében tartásdíj felemelése iránt keresettel él.

Nem okoz gondot, ha a kötelezett - gyermekére figyelemmel - nem tiltakozik a költségek viselése ellen.
Más a helyzet, ha a kötelezett érzelmi vagy anyagi okból nem kíván a költségek viseléséhez hozzájárulni. Ez esetben a Csjt. 69/C. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti körülmények feltárása után lehet állást foglalni abban a kérdésben, hogy a kereset mennyiben tekinthető megalapozottnak.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bogyra # 2008.06.12. 13:32

Nem én valahogy úgy gondolnám kivitelezhetőnek, hogy pl most kapom a minimál bér 16,6 % ami 12 ezer forint az infláció mondjuk 7% akkor a 12 ezer forint 7% ával nő. Vagy ilyesmi, most ezt nem gondoltam végig teljesen.

Tehát szerintem enek biztos van valami bevett módozata... miután az én kiadásaim követik az inflációt, így az ő kiadásainak is követnie kell.

Olyasmire kötelezheti a bíróság, hogy a táborozás, sportszakkörök díjának a felét fizesse a tartásdíjon felül?
Mert ugye vannak a szokványos kiadásokegy kisgyermek kapcsolatosan..amit a tartásdíjjal "támogat"...HE HE
És vannak extra kiadások, amik a gyerek fejlődsének szempontjából nem elhanyagolhatóak, tehát nem az én urikedvem miatt megy pl erdei táborba kerek 28 ezer forintért...

Tehát ha a módosítást beadom és ilyesmiket beleveszek... persze jogász által megfogalmazva...akkor ez megítélhető, vagy kiröhög a bíró?
Oda kell beadjam a módosítást ahol született az ítélet, vagy oda ahol most élünk?

Humanus # 2008.06.12. 12:10

Gyerektartásdíj csökkentésére adtam be kérelmet a bíróságra. (Új házasságomból született egy gyermekem)
Kértem a bíróságtól, hogy az edig fix összegben meghatározott gyerektartásdíjat a jövőben százalékosan állapítsa meg. (Vállalkozásom megszünt, pillanatnyilag alkalmazotti fizetéssel rendelkezem)
A bíróság kérte, hogy jelöljem meg a konkrét pertárgyértéket (ami az illeték alap lesz).

A kérdésem, hogy hogy lehet ilyen esetben a pertárgyértéket megállapítani?

Gábor

_Wasp_ # 2008.06.12. 09:44

a százalék növekedjen az infláció mértékével? és ha öt éven át 20-20%-os infláció lesz, akkor a jövedelemhez képest 120%-os tartásdíjat várnál?

Nem gondolhatod komolyan...

(a fix összeg indexálásáról persze lehet szó. De az általában csak a kötelezett által minimálisan teljesítendőként szerepel. Praktikus megoldás viszont a mimimumösszeget pl a minimálbér X százalékában meghatározni, és egyszerű lesz számolni)

_Wasp_

és felesleges megoldása

bogyra # 2008.06.12. 09:03

Nem tudom, csak gondolom azért, mert például a gyerek menzája az iskolában 5 éve még csak 2900 forint volt, most meg 6400.... Hát vagyok oly bátor arra gondolni, hogy akkor esetleg ez is követhetné az inflációt.... de ezekszerint nem.

Ha viszont nem, akkor ha módosításra benyújtok kérelmet, ezt bele lehet veni?? tehát ennyi meg annyi százalék de évente az infláció mértékével növekedjen...

Bogi

_Wasp_ # 2008.06.11. 18:15

miért járna?

_Wasp_

és felesleges megoldása

bogyra # 2008.06.11. 18:09

Sziasztok!

Lenne mégegy kérdésem, ha a bírósági végzésben nincs kikötve, hogy évenként x százalékkal emelkedik a gyermektartásdíj, gondolok itt az inflációt követő emelésre, akkor ez valóban nem jár?
Köszönöm

Bogi

ildi33 # 2008.06.10. 04:33

Szia anyuka6!

Én is a napokban voltam a gyámhatóságon a gyerm.tart. megelőlegezése végett, mivel a végrehajtó sem járt sikerrel. Nekem azt mondta a hölgy, az apukát is be kell hivatniuk, jegyzőkönyvet kell felvenniük. Úgymond kihallgatásra. Ha nem tudom a címét, próbáljam kideríteni, hogy ők meg tudják találni, így gyorsabb a folyamat.Nekem szerencsém volt, megtudtam, hol lakik.Amúgy 6 hónap nem fizetésnek el kell telnie, hogy el tudj menni a rendőrségre büntetőeljárás kezdeményezése végett, ügyvédek szerint,akikkel beszéltem, ez a leghatásosabb módszer.Most én is várom a gyámhatóság válaszát, ha nem járok sikerrel, irány a rendőrség!
Ne add fel!Az ilyen apukák megérdemlik a sorsukat!Sok sikert!

monalisa1 # 2008.06.09. 20:17

T.díj dolgában a bíróság a felek megállapodását elfogadja, amennyiben az a gyermekre- és az összes körülményre nézve reális. A 35 ezer forint végül is nem rossz - sokan messze nem kapnak ennyit. Jó lenne ha minden hónapban a postás vinné neked a pénzt és/vagy a folyószámládra utalná, mert akkor rendszeresen nyomon követhető a t.díj folyamatos fizetése.

A Megállapodást követő 2 év leteltéig a fenti összeg általánosságban nem változtatható, de ettől független pl. a nyugdíjemelésekkel egyező mértékű évenkénti indexálás - az értékkövetés végett.

A tulajdonjogáról történő lemondáshoz ügyvéd közreműködése szükséges - mint minden egyes esetben amikor ingatlannal kapcsolatos az ügylet tárgya.

És ismét írom: csakis a gyermek részére történhet az ajándékozás, ergo te semmiképp sem lehetsz a kezdeményezett. (A t.díj a kicsit illeti, de mivel azt a továbbiakban nem fogja kapni, így a vagyoni érték kell hogy ellentételezés legyen számára.) És éppen ezen utóbbi ok miatt a gyámhivatalt is be kell vonni az ügyletbe, de ezt az ügyvéd már tudni fogja.

A bankban is be kell majd mennetek, hogy őt a hiteltartozásból elengedjék. Azt, hogy a továbbiakban téged egyedül elegendőnek tart-e a bank adósnak, vagy netán adóstársat kell megnevezned (...), azt majd megmondják.

Ha esetleg soknak találod az egymagad által fizetendő havi hitelösszeget, most lenne lehetőség a kölcsönszerződést átütemeztetni: hosszabb futamidő, alacsonyabb havi törlesztőlészlet.

(Esetlegesen érdeklődj másik banknál egy kedvezőbb konstukció iránt, ahol is alacsonyabb kamattal egy új hitelszerződés.)

szomorka # 2008.06.09. 19:42

Kedves Monalisa1!Köszönöm szépen hozzászolásodat elgondolkoztató volt.Időközben volt a férjem és elfogadta hogy lemond a tulajdonjogárol ha fizetem a teljes hitelt.Én is ezt akartam.A tartásdíjjal kapcsolatban pedig megegyeztünk hogy havi 35.000,-Ft-ot hajlandó fizetni.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha ő nem valja be a fusi munkát csak a 80.000,- havi fizetését, és belemegy a 35e ft tartásdíjba, akkor abba a bíróság beleszól-e.
Köszönöm szépen ha mihamarabb válaszolsz nekem, de ha más tudja erre a választ akkor azt is megköszönöm.

monalisa1 # 2008.06.09. 14:04

Amikor majd azt kezded számolgatni, hogy mennyi is a az esetlegesen tulajdonrésze, nos a ház jelen vagyoni értékéből előszőr is le kell vonni a még fenntálló hiteltartozás őrá eső összegét, és az így visszamaradó nettó összeg vehető figyelembe x évre mint t.díj megváltása.

monalisa1 # 2008.06.09. 13:51

szomorka

Amennyiben a férjed a bíróság előtt bevállalja a 80 + 50 ezer forint havi számítható jövedelmét, akkor annak együttes összeg után, egy eltartott gyermek esetén 15-25 százaléka kérhető/állapítható meg t.díjként. Azonban ha nem vállalja be a maszekolásból származó többlet bevételét, és ezt te nem tudod hitelt érdemlően - esetlegesen tanukkal - bízonyítani, akkor csak a 80 ezer forintot veheti figyelembe a bíróság.

Amennyiben a férjed hajlandó lenne a fele tulajdonáról lemondani, vagyis azt a gyermeknek (!) ajándékozni, akkor annak jelen vagyoni értéke beszámítható a t.díj összegébe. (Tessék leülni számolni: x M Ft osztva kb. 18-20 év : 12 hó/év t.díj.) Ahhoz hogy a tulajdonrészét a gyermeknek ajándékozhassa - a t.díj ellenében - a gyámhatóság jóváhagyó engedélye szükséges.

Azt hogy a továbbiakban miből tudod fizetni /egymagad/ a havi hiteltörlesztészt, aztán a lakásrezsi, valamint a kettőtök megélhetése a gyermekkel, nos azt is neked kell tudni...

Vagyis ha semmiképp nem hajlandó a közösen felvett hitelből az őt terhelő törlesztést fizetni - annak lejártáig, és függetlenül a válástól, valószínűleg csak kénytelen leszel/lesztek eladni a házat...

Ha ő nem fizet, te meg nem tudnád fizetni az ő részét, a bank nagyon rövid idő alatt "reteszi a kezét" a házra, ergo kényszerárverezés történhet. (Igaz, ebben az esetben kivásárolhatod a részét, olcsón..., esetleges rokoni segítségből, vagy külön hitel felvételéből.)

robin # 2008.06.09. 13:44

Kedves Ildi!
Sok pénz az sok pénz. De rendben van, megkapja, illetve a gyerekek kapják. Viszont igy útólag benyögni, hogy márpedig egy buznyák vasat nem fizet rezsit, (kb. 30000,-)
már nekem is kezd elszakadni a cérna.
Nem tudom mit tehetnék?

_Wasp_ # 2008.06.09. 12:38

nem biztos, hogy megelőlegezik a tartásdíjat, ráadásul csak korlátozott ideig jár.

Én azt mondanám, fel kell jelenteni az exedet tartási kötelezettség elmulasztása miatt. (a tartozása egyébként gyorsan elévül, plusz ha fizetni nem is akarna, a börtön fenyegetése sok mindenre rávaheti.)

(off: ez egy gazember. on.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

anyuka6 # 2008.06.09. 10:56

Már majdnem 5 éve,hogy elváltam.A volt férjem gyakorlatilag soha nem fizetett gyerektartást,sőt az adósságait is én fizettem ki(bankok,magánszemélyek,uzsorások,telefon ...stb)A hivatalos cégek mind követelték a pénzüket tőlem-mondván hogy hiába nem éltünk együtt,akkor is a felesége voltam.+ évig nem tudtam tőle elválni,mert azt sem tudtuk hol van.A bíróságon azt mondták:Ők nem nyomozó iroda!
Sikerült elválnom,de többszörösen is bar-os vagyok miatta.Kifizettem egy csomó pénzt,de gyerektartást nem kapok.Tavaly áprilisban ez ügyben elmentem a bíróságra,a végrehajtó sem tudott mit tenni.A gyámügyön keresztül lehetett elindítani,hogy az állam megelőlegezze(6hó várakozási idő után),Ennek már 3 hónapja.Kértek tőlem jövedelemigazolást,hogy jár-e nekem gyerektartás,azóta semmi hír.Ilyenkor mi a tehenő??Tud valaki segíteni?
Köszönettel:Anyuka6

szomorka # 2008.06.09. 10:47

Sziasztok!
A problémám a következő:most válunk a férjemmel.Van egy hitelből vett lakásunk amit itthagyott nekünk,nekem és a kisfiamnak, aminek a havi törlesztése 70.000,-Ft.Eddig nem volt baj mert az én fizetésemből fizettük a hitelt, az ővéből meg éltünk.AZ ő keresete 80.000,-Ft+fusi munka 50.000,-.
A lakást nem szándékozom eladni,márcsak a gyermekem miatt sem, aki most 2 éves.
Az a kérdésem, hogy ha már az összes törlesztést én fizetem annak fejébe hogy ő lemond a tulajdonjogáról, mennyi a maximális gyerektartás amit kérhetek tőle?AZ én fizetésem 100.000,-Ft.
Ha lehet gyors választ kérek mert holnap adom be a keresetet.

ildi33 # 2008.06.09. 10:29

Robin!Sajnállak, ez sok pénz. A volt férjem 1o.ooo,-Ft-ot nem hajlandó fizetni a lányom után, amiért most harcolok. Azért egy határt kellene szabni!A másik félnek is meg kell élni, nekem ez a véleményem.