Gyerektartás dij

Grád András # 2010.11.22. 19:14

Kedves Lilosa!

A kártérítés, miként a neve is mutatja, nem jövedelem, hanem egy káresemény okán kifizetett pénzösszeg. Nem gazdagodás, nem jövedelem, ergo a gyermektartásdíj szóba sem kerülhet. (Hogy minek a "helyébe lépett", az nem értelmezhető jogilag, hacsak bizonyíthatóan nem színlelt szerződésről van szó.) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

melindaanyu # 2010.11.22. 20:32

Kedves Fórumozók!
Apuka 2 hónapja nem fizet tartásdíjat 2 gyermek után (30eFt / hó / gyermek), ill. van ezen felül 50e Ft elmaradása. (összesen 170e Ft)
Anyuka GYED-en van, a jövedelme csak a GYED és a csp, és ebből az összegből gyakorlatilag nem .
Mikor kérhető végrehajtás? várjon még vagy már most érdemes beadnia?

Lillosa # 2010.11.22. 20:34

Köszönöm válaszát! A szerződés elvileg nem színlelt, állítólag több nagy cég szokta ezt alkalmazni hellyel-közzel, hogy akiknek magas összegű végkielégítés járna, azoknak nem vagyoni kártérítést fizetnek, így jobban jár a mvó és a mtató is (adó-tb vonzatok stb). Szép estét!

Grád András # 2010.11.22. 20:43

Kedves Melindaanyu!

Ilyen esetekben általában nem érdemes várni, nincs mire! A végrehajtás során ha van munkabére, akkor abból letiltják, és a hátralék is bejön apránként. A jövőben meg mindez nem tud már előfordulni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

melindaanyu # 2010.11.22. 20:54

Köszönöm a válaszát.

Apuka arra hivatkozik, hogy tönkrement a kft-je és ő kénytelen lesz munkanélküli segélyért folyamodni....Így nincs pénze.
Persze ez így ebben a formában nem igaz, ui. ebben a kft-ben valóban alkalmazott, tulajdonos és ügyvezető is volt (ezért lett fix összeg meghatározva), de közben egy másik kft-ben tulajdonos és a jelenleg is hatályos cégkivonat szerint ügyvezető is (vezető tisztségviselő.....A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2007/02/05 A változás időpontja: 2010/01/20 egyezés kelte: 2010/02/09 Hatályos: 2010/01/20 ...), amely tény - ismereteim szerint kizárja, hogy munkanélküli járadékot kapjon, ill. erre hivatkozzon.

A végrehajtást azon a bíróságon kell kérvényezni, ahol a gyermektartásdíjat megállapították, és célszerű ismét ügyvédet keresni?

ObudaFan # 2010.11.23. 11:01

Azon a bíróságon. Szerintem elég akkor ügyvédhez fordulni, ha a végrehajtás nem megy simán.

melindaanyu # 2010.11.23. 11:08

Kedves ÓbudaFan!
Köszönöm a válaszát.
A bíróságon van erre vmi formanyomtatvány? esetleg célszerű a panasznapon bemenni és ott segítenek?
habár, ha jól átgondolom, célszerű lenne mégis csak ügyvédhez fordulni, mivel apuka elég elutasító a "pénzügyi dolgokban"....

ObudaFan # 2010.11.23. 11:12

Igen, erre formanyomtatvány van.

Timár Zsuzsanna ..nézzmeg # 2010.11.23. 17:44

Timár Zsuzsanna vagyok. Ötlet Manager. Elszánt. Szeretném a jogász és az olvasók véleményét kikérni az alábbiakban leírtak miatt is.

Ne csak a nő dönthessen egy gyermevállalásban hanem a ffi is. Vagy , ha nem. akkor ne is kérhessen gyerektartást. Bővebben is ecsetelném tervemet amit mmegfelelő ffi véleményezés-érdeklődés esetén a Parlament elé is vinnénk erre jelentkező jogászok segítségével.

"Zolival akkori élettársa közölte terhességét. Zoli nem akarta, így a megbeszéltekre oda is adta a megszakításra az összeget. A 40 éve segélyekből élő nő 4 hónapra eltűnt, hogy titokban megtarthassa gyermekét. Megszült. A gyerektartásra igényt tart.
Egy gyermek 50-50%, nem 70-30, vagy 80-20-nemde? Itt a ffi-ak is kérhetik az esélyegyenlőséget, és jogosan.
Vagy magának szüljön, de akkor ne kérhessen gyerektarást! Nagyon várom a véleményeket....T.Zs. 06-70-302-3412

Kati76 # 2010.11.23. 20:24

Jó estét kívánok. Szeretnék segítséget kérni. Arról van szó, hogy válló félben vagyok és a gyerekeim apja nem fizet gyerektartást. Julius 13.-án volt az első tárgyalás amiben a bíróság meghatározta a gyerektartás díjat. ami 80000 ft/hó ( 4 gyermekről van szó). A kérdésem az lenne, hogy számíthatok e visszamenőleg gyerektartásra vagy sem?
Köszömöm szépen a választ.

ObudaFan # 2010.11.24. 12:58

A kérelem benyújtásától 6 hónapra visszamenőleg igen.

miért # 2010.11.28. 20:51

Tisztelt Hozzáértők!
A következőkben szeretnék kérni segítséget, mit lehet még tenni.
A végrehajtóhoz fordultam elmaradt gyermektartási díj miatt, meg is egyeztünk, hogy az adós a havi tartásdíj összege mellett (12000 Ft.) havi 20000 Ft-os részletekben fizeti ki tartozását. Ebből megkaptam 35000 Ft-ot. Azóta (három hónapja) semmi. Jeleztem a végrehajtó felé, aki azóta küldött egy levelet, hogy azonnal írjam meg, hogy mennyi pénzt kaptam, különben lezárja az ügyet. Megtettem. A kérdésem az, hogy mi lehet a következő lépés, bejelentett munkahelye az adósnak nincs, autója a végrehajtó szerint nem értékesíthető, ingatlanban 1/8 tulajdonrésze van, ami szintén nem értékesíthető. Ráadásul tudomásomra jutott, hogy Angliában dolgozik, senki sem tudja, hogy pontosan hol és mit, csak annyit tudnak, hogy valahol ott dolgozik.
előre is köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2010.11.29. 12:31

Meg kell keresni a brit központi hatóságot az EU rendelet alapján. A végrehajtónak tudnia kell.

Kriszti24 # 2010.11.29. 13:37

Tisztelt Fórumozók!

A váláskor megállapított a bíróság az apának havi 10.000.- Ft gyerektartást a fiunk után, mert nem volt hivatalos jövedelme. Három hónap nem fizetés után végrehajtást kértem, ezek után rögtön kifizette az elmaradt gyerektartást, és azóta is fizeti a havi összeget. A kérdésem az lenne, hogy amikor a bíróság megállapított 10.000.- Ft-ot, az a jövedelem nélküli időszak miatt volt. Honnan tudom én meg, hogy van-e bejelentett munkaviszonya? Én nem nyomozok és gondolom nem is nyomozhatok utána. Elviekben. Ilyenkor mi a teendő? Mert az látható, hogy van havi bevétele. A lelkiismerete pedig nem szólal meg. Köszönöm, ha valaki válaszol.

Kriszti24 # 2010.11.29. 13:39

A lényeg kimaradt :-) Szóval hogyan emeltethetem fel a gyerektartást, ha nem tudom bizonyítani azt, hogy apukának van állása?

monalisa1 # 2010.11.29. 16:23

Egy t.díj felemeltetési perben a bíróság valószínüleg vizsgálja a kötelezett életkörülményeit, életmódját., ha valakinek netán nincs legális jövedelme attól "pénze" még lehet. Aztán a bíróság mérlegel és meghatároz x Ft/hó össszeget.

Neked közben igazolnod kell hogy az előző megállapítás óta megváltoztak a körülmények: a bérek, az árak, a szolgáltatások stb., ezzel együtt a gyermek is cseperedik, ergo a vele kapcsolatos rendszeres és időszakos költségek is növekedően.

Arra vigyázz hogy "a" számolást tulzásba ne vidd, vagyis a követelés legyen összhangban a tényleges kiadásokkal.

És még annyit: a közös gyermek neveléséhez az anyának is hozzá kell járulnia a sajátjából, tehát minden pénzt/költségtérítést nem lehet az apától elvárni.

monaLuis
laikus hozzászóló

Kriszti24 # 2010.11.29. 17:31

Köszönöm a választ.
Annyira nem várom el apukától, hogy ő fizessen mindent, hogy több mint egy évig egyedül tartottam el a fiam, hogy össze tudja szedni magát. Lemondtam visszamenőleg a gyerektartásról a válás során, bízva apuka hozzáállásában. Gondoltam jóhiszeműen, neki is fontos annyira a fia, hogy besegít majd a későbbiek során önként. Nos tévedtem. Jelenleg az óvodai költségeket sem fedezi a gyerektartás.
Tehát akkor a bíróság fogja hivatalból ellenőrizni, hogy miből él jelenleg? És ha most sincs hivatalos állása? Akkor nem számít, én hogy tudom eltartani a gyereket?

monalisa1 # 2010.11.29. 17:47

A bíróság mérlegeléssel (= figyelemmel egy óvodás korú gyermek még nem oly túl magas/sok költségeire) meghatározhat egy bizonyos összeget amit az apa minden körülmények közt fizetni lesz köteles - akár saját kárára is.

Külön: ma már nem kötelező dolgozni (...), a lényeg az hogy pénze legyen az embernek, vagyis a klasszikus munkahely/munkaviszony/keresetigazolás nem minden esetben áll meg.

Később, amikor iskolás lesz a kisfiú és a pénz igazoltan nem elég már, ismét bírósághoz lehet fordulni a körülmények időközbeni megváltozása okán. És a későbbiekben majd ismét...

Külön: az anya a t.díjról nem mondhat le az nem az ő járandóságot - a közös gyermeket illeti.

Kriszti24 # 2010.11.29. 17:58

Nos kedves Monalisa1, én pedig lemondtam és a kedves bírónő elfogadta, ráadásul apukának ítélte a kizárólagos lakáshasználatot a közös ingatlanunkra úgy, hogy én semmilyen hasznot nem húzhatok a házból. Mindezt egy közös megegyezéses válás során. Az én hibám, hogy nem tudtam mibe egyezem bele. A bírónő megkérdezte, hogy vissza akarok-e költözni a közös ingatlanba, én pedig nemet mondtam. Hogy akarnék egy fedél alatt élni a volt férjemmel...? Megkérdezte, hogy kérek-e lakáshasználati díjat? Mire fel? Apukának semmi jövedelme nem volt akkor, nekem pedig jó szívem volt. Ezt úgy értelmezte a bírónő, hogy kizárt mindenből a közös ingatlannal kapcsolatban, kivéve a hitelt, mert az továbbra is közös. Jelenleg még ketyeg az áthidaló kölcsön a házon havi 10.000- Ft-tal, amit a volt férjem fizet.

kisskata # 2010.11.29. 18:23

Volt férjem No-ba ment dolgozni, de itthoni cégnél van bejelentve minimálbérre.
Azt mondja, hogy kiküldetési pénzt kap, és az után nem kell gyerektartást fizetnie. Igaz ez?
Köszi előre is a választ!

monalisa1 # 2010.11.30. 10:09

Kriszti24

Oké, a t.díjról lemontál és ezt a bíróság elfogadta (...), most pedig a körülményeid úgy alakultak hogy a továbbaikban szükség lenne rá - amely pénz a kisgyermek gondozásához szükséges.

kaméleon # 2010.11.30. 10:45

Kriszti24,
a tartásdíj módosítását akkor kérheted, ha a bírósági döntés óta a körülményeitekben jelentős változás történt. Nyilván ilyen lehet az is, hogy a kötelezettnek már jövedelme van, így többel tud a gyermek eltartásához hozzájárulni.
Azt viszont nem várhatod a bíróságtól, hogy maga nyomozza ezt ki. Beadhatod az emelés iránti kérelmet, ami után az apának nyilatkoznia kell, van-e jövedelme, ha van, akkor kérnek tőle keresetigazolást. Hogy valami - a hathatós közreműködésed nélkül - ezen túl is történjen, ahogy a nagykönyvben meg van írva, és ahogyan sokszor itt is olvasod, szerintem, ahhoz kivételes szerencse kellene.
Ha többet szeretnél, neked kell utánajárni, hogy hol dolgozik, kb. mennyit keres, hogyan él, mennyit költ, stb. Ha nem jársz utána, és azt nyilatkozza, hogy nem talál munkát, nincs jövedelme, mit teszel? Az olyan kérésnél, hogy „nem tudom, de lehet, hogy több pénze van”, több kell.
(Nemrég nyert egy barátunk pert az emelést kérő exfeleség ellen, és a bíróságnak elég volt a beadványunk. Annak ellenére, hogy az összeg nem túl nagy, és sok éve változatlan, véletlenül sem kezdett a bíró annak kivesézésébe, hogy az apa az életkörülményei alapján nem tudna-e többet adni. A feleség és az ügyvéd a 2. tárgyalásra már el sem jött.(Na persze, nem mindegy, ki nyújt ilyenkor segítséget a felkészülésben és az iratszerkesztésben.))

miért # 2010.11.30. 21:44

köszönöm a választ, értesítem a végrehajtót!

ObudaFan # 2010.12.01. 10:49

Nincs mit.

K.Kriszta # 2010.12.02. 09:54

Kedves Fórumozók!

Gyermekem nagykorú, nappali tagozaton főiskolai hallgató. 2011. évben fejezi be tanulmányait. Eddig a gy.tartásdíjat az apuka nyugellátásából a nyugdíjfolyósító intézet utalta a folyószámlámra. 2011. januártól szeretném a folyósítás megszüntetését kérni. Azt szeretném megtudni, hogy hol kell kérnem, van-e erre vonatkozó formanyomtatvány?
Válaszokat előre is köszönöm!