Gyerektartás dij

monalisa1 # 2008.06.19. 15:22

A t.díj a gyermeket illeti, az anya azt csak beosztja - legjobb tudása szerint. (Meg persze kiegészíti a sajátjából...) Azon időre, míg a gyermek hosszabb időre a másik szülőnél van, ott kajál, ott fürdik, ott a mosás, vasalás stb. stb., tehát mindez költség/többletkiadás. Úgy korrekt, ha az anya ezen időre a t.díjat visszajuttatja az apának - költse a közös gyermekükre.

Ha az anya a gyermek távolléte alatt a gyermek szobáját kifesteti, netán új szobabútor stb., és mindezt számlával tudja igazolni, akkor elmondhatja: a visszatartott (= nem átadott) t.díjat végül is - és közvetvet ekként, mégis csak a gyermekre költötte.

De azért ne tartsa vissza, hogy a pénzt magára...

_Wasp_ # 2008.06.19. 13:49

mert ez a szokás az itélkezési gyakorlatban. Leírhatnám hozzá az ideológiát, de nem hinném, hogy lényeges. (ráadásul vitatható, mint minden ideológia) Elég azt tudni, hogy így van, ahogy leírtam.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

berry # 2008.06.19. 13:45

Kedves _Wasp_!

Kérdésem az lenne, hogy miért van ez így.
Számomra logikátlan és ellentmondásos a dolog.

_Wasp_ # 2008.06.19. 13:44

(más kérdés persze, hogy méltányossági okokból önkéntesen lemondhat a tartásdíjról, vagy akár erre az időszakra ő is fizetheti, de ha per lesz, akkor az eredmény borítékolható.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.19. 13:42

nem így van.

Az anya nyugodtan követelheti a tartásdíjat, és a bírói gyakorlat szerint akkor is meg kell majd kapnia, ha az év felét az apánál tölti a gyerek.

_Wasp_

és felesleges megoldása

berry # 2008.06.19. 13:34

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne.
Ha a gyermek az anyánál van -aki rendszeresen kapja a tartásdíjat-, de a nyarat az apánál tölti, ugye nem kell fizetni gyerektartást az apának, hiszen ekkor Ő gondoskodik róla. A tartásdíjat pedig azért fizeti, mert az anyánál él, ő ruházza, eteti, iskolázza...stb.

Előre is köszönöm a segítséget.

marcika # 2008.06.19. 08:23

Többen beleesnek abba a hibába, hogy azt hiszik, hogy másnak kötelessége eltartani az ő gyerekét. Senkinek, beleértve az új házastársat, nem kötelessége más gyerekét eltartani.

marcika # 2008.06.19. 08:19

igen.

Ha az új férj a nevére veszi a gyereke(ke)t, mert az apa lemond róluk, akkor nem.

tvic # 2008.06.19. 07:33

Üdv,
arra az információra lenne szükségem, hogy az elvált apa kötelezett-e gyermektartásra, ha az anya újra férjhez ment?
Köszönöm.

ObudaFan # 2008.06.18. 14:58

Egy ismerősömmel történt a következő: elvált és a vagyoni perben a volt férj megállípodott vele, hogy nem kér a fickó a vagyonból (lemond a gyerekek javára) ha nem kell neki gyerektartást fizetnie..Kis gyerekekről van szó.

Lehet ezt?

Lehet.

És mi van akkor ha az anya késöbb mégis kér gyerektartást? Ráadásúl ha a volt férj házasságot köt megint, akkor úgy hallottam, hogy az uj asszonnyal közös jövedelmükből állpítják meg a gyerektartást. Vajon tényleg így van ez????

A körülmények lényeges változása esetén lehet kérni az egyezség módosítását.

monalisa1 # 2008.06.17. 15:35

A további t.díj fizetésétől való "szabadulás" érdekében, a gyermekek javára történő vagyoni juttatással lehetőség van az ekkénti megoldásra. Ügyvéd közreműködése szükséges, valamint a gyámhatóság előzetes jóváhagyása.

Az anya a gyermekek 18. életévének betöltésének hosszú ideje alatt ha tartósan munkanélküli, illetőleg ha baleset és/vagy betegség folytán rokkanttá válik, a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel, utóbb kérheti a bíróságot, hogy az apát ismét kötelezzék a t.díj fizetésére. (Ezért írta _Wasp_, hogy nagyon indokoltnak kell lennie a keresetnek.)

Az anya a volt férj további magánéletével ne foglalkozzon, elváltak, punktum.

Zárójelben jegyzem meg: az anya előtt is ott a lehetőség új párkapcsolatra szert tenni...

_Wasp_ # 2008.06.17. 08:36

lehet, nagyon indokoltnak kell lennie a keresetnek, nincs így.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Lárma # 2008.06.17. 06:17

Sziasztok!

Egy ismerősömmel történt a következő: elvált és a vagyoni perben a volt férj megállípodott vele, hogy nem kér a fickó a vagyonból (lemond a gyerekek javára) ha nem kell neki gyerektartást fizetnie..Kis gyerekekről van szó.

Lehet ezt? És mi van akkor ha az anya késöbb mégis kér gyerektartást? Ráadásúl ha a volt férj házasságot köt megint, akkor úgy hallottam, hogy az uj asszonnyal közös jövedelmükből állpítják meg a gyerektartást. Vajon tényleg így van ez????

ObudaFan # 2008.06.16. 16:57

Abból, ami van. Először bankszámla, ha az nincs, ingóárverés, ha az sincs, ingatlanárverés.

elvált apák # 2008.06.14. 17:13

Tisztelt fórumozók!

Mi történik abban az esetben,ha egy vállalkozó apának/önhibáján kívül/ tartásdíj hátráléka van,miből vonják le a díjat,ha nincs elég bevétel?

ujrakezdés # 2008.06.12. 21:46

Tisztelt Anyukák
Együtt érzek mindenkivel,aki nehezen tud megélni és cserben hagyta a párja,akihet hozzá ment,én is válofélben vagyok három csodás fiu anyukája,jelezem havi30.000 kapok,julius 1-töl és elfogadtam,kizárolag a békesség kedvéért,mert ha két szülö a tartásdijért áll harcban egymással,annak csak a gyermek issza meg a levét,ezért probáljatok meg a gyermekek kedvéért egyességet kötni,mert a pénzért marni egymást nem vezet sehová,csak annyit érünk el vele,hogy a gyerekek teljesen eltávoladnak az apjuktol és ettöl a gyerekek még jobban fognak szenvedni.CS.

marcika # 2008.06.12. 18:53

Humantus, szerintem összegre kíváncsiak (te pl. azt mondod, hogy 33000 forint), de majd jönnek az ügyvéd urak és hölgyek, és jól megmondják.

Humanus # 2008.06.12. 18:51

Kedves Bogyra!

Ok, ok...
Mindenkinél máskép zajlik le a dolog...
Bocs, csak engem az APEH feljelentés padlóra tett és mikor olvastam, hogy Te ill. más is ezen gonolkozik... hát...

Ha az apa elzárkózik a gyermekétől, akkor meg van a véleményem róla... A gyermek nem tehet a történtekről...

Nem irigyellek.

Humanus # 2008.06.12. 18:47

Marcika!

Köszönöm, de abíróság ezt jelezte felém.

A gondom az, hogy a bíróság kérte, hogy jelöljem meg a konkrét pertárgyértéket (ami az illeték alap lesz).

Ezt nem tudom, hogy határozzam meg. Egy vagyoni értéknél ez egyszerű, de tartásdíjnál miből számoljam?

bogyra # 2008.06.12. 18:42

Én nem gondolom, hogy a gyereket irányítanom kellene felé, miért is irányítsam egy olyan szituációba ahol Ő nem kívánatos? Az apukáját a napokban az iwiw-en megkereste és azt igazolta vissza, hogy nem ismeri...

Rakjam ki a kapu előtt, ha nem engedi be akkor egy óra múlva menjek vissza érte??? Vagy hogy lehet ezt, ezt nem egészen értem.

Én nem csak a pénzét akarom, nekem az is jó volna ha venne neki iskolatáskát, füzetet, ruhát, cipőt...bármit.

Bár hat éve sem karácsonyi, sem szülinapi, sem névnapi, sem húsvéti, sem semilyen ajándékot nem kapott tőle a gyerek... ezért én csak a minimális dolgokra próbálok koncentrálni.

És még minidg nem gondolom, hogy a kapcsolatuk megszakadásában én lennék a hibás, soha nem tiltottam sőt egy évig havonta nógattam...utána már nem. A férjem sem lenne ellene, hogy akár idejöhessen karácsonykor, vagy szülinapkor... megerőszakolni nem lehet az "apai" érzéseit.

marcika # 2008.06.12. 18:14

Humanus,

A fizetésed 50%-a osztódik 3 fele (ha 3 gyereked van), azaz gyerekentént 16,6%. Ha a netto béred 100.000 forint, akkor 2 gyerekre 33333 forintot fizetsz.

Humanus # 2008.06.12. 18:10

Kedves Bogyra!

Ha az apa nem is kíváncsi, de a gyereket talán irányítani kellene felé.

Hidd el rá lehet venni az apát, hogy költsön a gyerekre a gyerektartáson kívül is.

Én sok mindent vállaltam volna a gyerektartáson kívül, de az ex csak pénzt volt hajlandó elfogadni, mert azt ő osztja be. Én úgy gondoltam, hogy, ha pluszt adok akkor azt csak a gyerekeknek adnám.
De mivel pénzt nem voltam hajlandó adni, (fizettem volna az iskoláztatást, cipőt, ruhát..stb.) így nem adok semmit. Kinek jó ez...??

Mondjuk én csak titokban találkozhatom a gyerekeimmel, mert az ex megtiltotta nekik a velem való kapcsolatot.

Szóval ügyesen, okosan kell kezelni a dolgot, meg kellene találni a gyereknek a legmegfelelőbb megoldást.

bogyra # 2008.06.12. 17:28

Humanus! Nah látod ez az, ezt nem szeretném én sem, ettől én sem a gyermekünk nem fogja jobban érezni magát....

És pont ezt kérdem én is..... ezekszerint nincs:(

Szerintem eredetileg sem volt rossz az ügyvéd, de az ővé jobb volt... talán ebből is látszik kinek mire tellik! :)

Én eddig mindenhol azt hallottam, hogy a bírók általában nőpártiak... én kifogtam egy elvetemült bírónőt :( Igazából első tárgyaláson is egyértelmű volt számomra... hogy mi lesz a vége, de reménykedtem.

Van a végzésben egy mondtam, amitől a mai napig elönt az epe... A gyermektartást díjt kérőnek (ez volnék én) az lett volna a felelős szülő magatartása, ha előbb adja be a keresetet....

Tehát nem a gyermektartás díjat nem fieztő szülőnek lett volna az a felelős szülői magatartása, hogy fizet... HE HE

ezzel a mondattal estem el a visszamenőleges gyermektartás díjtól...

Humanus # 2008.06.12. 17:24

Bocs, ha megszakítom a beszélgetést... Esetleg tud valaki válaszolni a korábbi kérdésemre????

Humanus # 2008.06.12. 17:22

Kedves Bogyra!

Az APEH nem az igazi megoldás. Az én exem feljelentett engem és a munkahelyemet is, mert úgy gondolta, hogy nem annyi a jövedelmem, mint amennyit bevallok. (Megjegyzem én bevallottam a bíróságon, hogy többet keresek...)
A feljelentés eredménye az lett, hogy a munkahelyemről kirúgtak, a vállalkozásomat meg kellett szüntetnem a bírság miatt amit az APEH kirótt.
JÓ ÜGYVÉD KELL. Én ezek után munkanélküliként álltam a bíróság előtt és ennek ellenére a bíróság 80000Ft-ot ítélt meg két gyerek után!!!
Szóval hol az igazság????