Gyerektartás dij

Grád András # 2010.10.07. 19:18

Kedves Kissné79!

Mivel egyrészt nem egyezség volt, másrészt nem döntött érdemben a bíróság, már aznap beadhatták volna újra, ez nem vált ítélt dologgá ettől. A tartásdíj leszállítása iránti kérelemnek bármikor helye van, csak a körülmények lényeges megváltozását kell bizonyítaniuk, pl. a gyermekek születési anyakönyvi kivonatával, hogy immár hárman vannak eltartottak, meg a jövedelemkimutatással, hogy 100.000 a nettó fizetése. 3 példány keresetlevél, 3 pld. melléklet az alperes lakhelye szerinti bírósághoz, még illeték sem kell, mert tárgyi költségfeljegyzési jogos. Ha ügyvéd csinálja, kell persze a meghatalmazás is. Szinte el sem lehet rontani. Hajrá!

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kertivereb # 2010.10.08. 07:22

2 gyermek után fizetek gyerektartást. A NAGYMAMA neveli öket. Hogy miért az hosszú történet.8 éven keresztül fizetésem 50 százalékát fizettem. Elötte elváltam.Majd utána élettársi kapcsolatból született egy gyermekem. Ezután gyerekenként fizettem 10000-10000 ezer forintott. Egészen 2008ig ,akkor 5hónapon keresztül csak 10000fttott.Itt lett az elmaradásom.Azért mert gyermekem sokat volt beteg.APAI mamárol van szó,az apa elhagyta öket és ő semmit sem fizet nem is látja őket.Ötöle nem követel semmit. utolag követeli a pénzt, amit nekem ki kellene fizetnem, de akkoribban beleegyezet a fizetésbe. Most tagadja,és követel.Eddig is élettársam segitett fizetni,de munkanélküli lett,nem tud elhelyezkedni, elég benünket eltartania.

lorinakiss # 2010.10.08. 11:40

Tisztelt Fórumozók !

A többségtől eltérően én egy olyan gyermektartást kapó fél vagyok ,aki meg szeretné szüntetni a jövőben a folyósítást,ugyanis gyermekem jövőre munkavállalóvá válik (reményeim szerint )

Az iratminták között csak a megszüntetés iránti kereset mintáját találtam,amit a másik fél illetékes beadni-/én ezt nem várnám meg / egyszerűen bejelenteném mikor eljött az ideje,és e művelethez lenne szükségem egy iratmintára (kérvényre? ).

Köszönöm előre is, ha valaki megosztaná velem.

monalisa1 # 2010.10.08. 14:52

kertiveréb

Annak idején a bíróság bizonyára meghatározott egy minimum összeget is melyet minden körülmények közt fizetni kell - akár a saját károdra is. A nagymama -a fia helyett- jogosan követeli az elmaradt t.díj összegeket hiszen az általa nevelendő gyermekeidet valamiből el kell tudni tartani. (Az hogy a fiától nem kér hozzájárulást az nem tartozik ide.)

Haladéktalanul fordulj bírósághoz -a gyermekek lakhelye szerinti városi bírósághoz- és kérd a t.díj összegének felülvizsgálatát, külön is figyelemmel az időközben megszületett ujabb gyermekedre.

A díjelmaradást utólag levonásba fogják helyezni a keresetedből.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.10.08. 14:56

lorinakiss

Nem kell külön iratminta után keresgélni, amikor a gyermeked munkavállalása bekövetkezik írj egy pár soros levelet a bíróságnak és tudasd majd ezen tényt. Onnantól a t.díj fizetés kötelezettsége az apának megszűnik - tárgyalás nélkül fog majd érkezni egy bírósági végzés.

monaLuis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.10.08. 16:34

Haladéktalanul fordulj bírósághoz -a gyermekek lakhelye szerinti városi bírósághoz- és kérd a t.díj összegének felülvizsgálatát, külön is figyelemmel az időközben megszületett ujabb gyermekedre.

Gyermekenkénti 10e Ft-nál nagy csökkentésre nem lehet számítani.

pumpoka # 2010.10.11. 04:35

T. Fórumozók!

Azért fordulok ide, mert nem tudom, hogy érdemes-e vagy van-e értelme egyenesen a bíróságra menni.

Az exférjem havi 30ezer gyerektartást fizet a két gyermekre nekem. Volt már többször, hogy kevesebbet kaptam és nagy unszolás és könyörgés árán több hónap alatt letörlesztette az adósságát felém.

Most megint ott vagyok. Augusztusban 10ezer ft-tal kevesebbet adott, mondván, nem kapott annyi fizetést és neki nem marad pénze, ha odaadja. Pont iskolakezdés előtt, ráadásul a kisebbik fiú is most kezdte a sulit, ami nem kis anyagi ráfordítással jár. Szeptemberben ígérgetett, de nem kaptam +pénzt. Most tegnap összevesztem vele, mert közölte, hogy csak 5000ft+ fog adni a tartozásából, mert, mert.... csak. És ha sokat jár a szám és problémázok, még annyit sem.
Mindig azzal jön, hogy 70ezer az albérlet, meg 30ezer a gy.tartás és alig marad pénze.
Én 3 gyereket nevelek egyedül csp-ből, gyesből és némi alkalmi munkából. A legkisebbre az apa fizet, az nem gond, csak a két nagyobbnak az apjával van mindig ez, hogy ezért és azért nem hajlandó a teljes összeget odaadni.

Érdemes bíróságra mennem 10ezer ft elmaradás miatt?? Nekem ez sok pénz, csak nem tudom, hogy foglalkozni fognak-e velem ennyi pénz miatt? Illetéket kell fizetni, ha bíróságra mennék?

Köszönöm előre is.

Ágnes

lorinakiss # 2010.10.11. 09:07

monalisa1

Köszönöm!

sadow # 2010.10.11. 09:32

Tisztelt Fórumozók!

Gyermekem jelenleg 6hónapos. Az apa eddig egy forintot nem adott a tartásdíjra.Igazából nem szeretnék pereskedni,csak ha nem marad más lehetőség. A kérdésem az hogy ő egy vezető beosztásban dolgozó személy,minimum havi 200ezer ftot keres.mennyit illene neki adni,bírósági végzés nélkül,a gyerek szükségleteit figyelembe véve?Felszeretném szólítani először magam ez iránt, és ha másképp nem megy jön a peres út.Nagyon nem akarom koppasztani,ő nem akarta ezt a gyermeket.

közgazdász (törölt felhasználó) # 2010.10.11. 10:07

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérek, szeretném tudni, a gyermek hány éves koráig jár gyermektartás. Fiam elvégezte a gimnáziumot, majd felvették egyetemre, de az első év után abbahagyta, nem igazán neki való volt, nem teljesítette a megfelelő kreditpontot. Úgy döntött, hogy akkor inkább abbahagyja az egyetemi tanulmányait, s szakképzést választott, ezt idén szeptemberben el is kezdte. Kérdésem, hogy ha ezt a szakképzést befejezi 3 év múlva, és akkor mégis úgy döntene, hogy folytatná tanulmányait valamilyen felsőfokú intézményben nappali szakon, akkor a szakképzés utáni felsőfokú tanulmányai idejére jár-e még majd gyermektartás. Addigra 24 éves lesz, mire elkezdené a felsőfokú tanulmányait, és legalább 28 éves, mire befejezi. Van-e valamilyen életkori határ, ameddig az apa gyermektartásra kötelezett. Ugyanez a helyzet lányomnál is, aki először szakmát szeretne szerezni a gimnáziumi érettségi után, s majd csak azután járna egyetemre. Ez esetben jár még neki a felsőfokú tanulmányai idejére a gyermektartás?

Várom szíves válaszukat, ötletüket.

sagit # 2010.10.11. 10:20

Kedves Közgazdász
Gyanítom most hogy abbahagyta az egyetemi tanulmányait a különélő szülő joggal indíthat pert legalábbis a tartás csökkentésére de lehet hogy megszüntetésére is.

sagit # 2010.10.11. 10:23

Kedves Sadow.

A gyt. a különélő szülő (ha akarta a gyereket ha nem! Ő is ott volt nem?) nettó jövedelmének 15-25%.
Te erről le nem mondhatsz mert nem téged hanem a gyermeket illeti!!!
Az hogy az apa nem akarta és te mégis ez már nem jogi kérdés ezzel majd te elszámolsz magadnak és a gyermeknek...

aancha # 2010.10.15. 13:04

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket,véleményüket szeretném kérni.
Egy 8 éves kislány édesanyja vagyok.Egyedül nevelem őt a válásom óta.
A bíróság a válás végén havi 20.000 ft összeget állapított meg gyermektartásdíjként.Nagy szerencsém volt ezzel az öszeggel,a többiek helyzetét látva.A válás során mindenről lemondtam,csak váljunk el gyorsan,minnél hamarabb akartam szabadulni.Egy ingbe és gatyába a 3 éves gyerekkel jöttem el.(nagyon vert minket)
Évekig vonták az összeget a volt férjem fizetéséből és utalták nekem,rendesen ahogy kell.Idén viszont létszámleépítés miatt elküldték az exem a munkahelyéről./Végkielégítésből is utaltak nekünk/1 hónapig volt munkanélküli,a Munkaügyi is utalta a gyerektartást.
Most viszont új munkahelye van,gyorsan talált munkát,és azóta 2000ft-ot utal át Ő maga nekem gyerektartásként.Fizetését számlára kapja,bejelentett munkahelye van és az exem azt mondja a cége nem akar foglalkozni a tartási kötelezettség levonásával és átutalásával.Létezik ilyen????Hiszen az előző munkahelyi kilépő papírjai között ott kell szerepelnie hogy tartási kötelezettségi van!Lehet hogy nem adta le ezt a papírt??És a cég nem is tud róla??Kérem segítsenek mit tehetek??
Nem szeretnék pereskedni nekem erre nincs lelki erőm,sem pénzem!

ObudaFan # 2010.10.15. 16:39

Az elsőfokon eljárt bíróságon kérj letiltást a fizetésére, és tegyél feljelentést a rendőrségen tartás elmulasztása miatt.

sadow # 2010.10.15. 18:49

Állandóan ezen a gyerektartáson gondolkozom.
De nem fogok pereskedni érte,mindig erre lyukadok ki.
Van bennem tartás, nem fogok lealázkodni.

sió # 2010.10.15. 19:24

aancha

Verte a 3 éves gyereket? Ne szívass már!

sió # 2010.10.15. 19:38

sadow

Tehát kicsit akarod kopasztani?
Menyit kell fizetnie, ami reális egy kisgyereknél?
Annyit amennyinek a részedről történő mellérakása, biztosítja a gyerek fejlődését, pelenkázását, stb.
Az hogy mennyit keres nem játszik kategória.
Ha a 200 000 nettóját vesszük, akkor a 20 % 40 000 Ft. Feltételezzük, /a jog is,/ hogy te is ennyit teszel mellé, tehát 80 db Mátyás király áll rendelkezésére.
Az etikusság más kérdés.

sió # 2010.10.15. 19:52

Sagit

Egyoldalúan állsz /most,/ hozzá.

Az előzőekben leírtam, hogy havi 80 Mátyás illeti a gyereket. /átlag,/
Ez véleményem szerint egy nyolcadikos gyerek tartására is elég. Egy hat hónapos lényegesen kevesebbet fogyaszt, mind kalóriát, mind energiát. Szerintem elsiklottál pár részlet felett, amit a beíró botor módon nem törölt ki a beírásából!
A koppasztás szó nagyon motoszkál bennem, és bíbelődik a szépérzékemmel!
A van bennem tartás, nem fogok lealázkodni, is rávilágít pár személyiségjegybeli vonásra!

aancha # 2010.10.16. 06:08

Nagyon köszönöm a segítséget.

Kedves Sió!

Nem találok ki magamtól semmit.Nem hiába költöztem el egyik napról a másikra.
Szeretném elérni hogy soha ne láthassa a gyereket.Tudod ha van kedve,évente egyszer elviszi,és nem mondhatom neki hogy ne mert akkor feljelentéssel fenyegetőzik.Legutóbb ugy jött haza a gyerek hogy gennyes seb volt a kezén mert Kiégette cigivel!!!!Előtte évben eltörte valahogy a nagylábujját a kislányom,és az apja nem vette észre,én meg néztem hogy miért sántít a gyerek.Lehúzta a cipőjét és ott viritott a lila,duplájára dagad törött lábacskája.Volt hogy nem akarta a gyerek megenni a kaját,és belenyomta a fejét a tányérba!Nyáron mikor a volt cége átutalta nekünk a végkielégítéséből a pénzt,hetekig telefonált hogy utaljam vissza mert azért ő dolgozott meg és én jogtalanul vettem föl!!Úristen.Hiába váltam el..örökre a keresztem lesz.

sadow # 2010.10.16. 16:32

Sió
Te miért szeretsz mindenkinek beszólni?

sió # 2010.10.16. 17:26

aancha

Tudod mindig a gyerek oldaláról közelítek meg egy problémát elsősorban. A csak papíron Felnőttkorú Magyar állatpolgárok, azonban a saját kicsinyes harcukat sokszor kiterjesztik a szerencsétlen gyerekre is aki mindössze szeretne felnőni, és egészséges emberként élni az életét. Sajnos van olyan szülő, aki nem hagyja abba a hazaságon belüli harcot, és amíg él csatározik. Többnyire a gyerekre hivatkozik, mondván hogy tudja mi a jó neki. Közben a saját sérült lelkét istápolja, az erőszakosan magához láncolt gyermeki érzelmekkel!

Itt a fórumon általában kiszúrom az elidegenítő szülőt, aki először panaszkodik mindenre, patakzik a könny a monitorból, aztán a sokadik beírása általában tovalibbenti a fátylat, a valódi szándékát felfedve.

Írod:
Szeretném elérni, hogy soha ne láthassa a gyereket.
Na ezzel mindent elárultál. A mozgatórugó megvan, a fő gond hogy a kicsinyes harcodba bevonod a gyereket is, és sajnos véget nem érő filippi csatát csinálsz az életéből.

Ha gyereket szültél neki, akkor csak van benne valami jó is!

Amit írsz az gyakorlatilag a közveszélyes kategória.
És nem hiszem el.
Érdekes, minden különélő szülő ilyenné válik, a gondozó szülő szemében. Többnyire harcolnak a gyerekükért, és közben éheztetik, szisztematikusan verik, meg minden létező módon terrorizálják. /a fő gond, hogy aki napi szinten ezzel foglalkozik, annak ez közhelyszámba megy! Találj ki valami újat,/

Illő volna magadba nézni.
Egyetlen gyerek sem érdemel olyan szülőt, aki így gondolkodik. Merthogy az ilyen nem szülő!

2fiúanyukája # 2010.10.16. 18:24

Szia aancha!
A mai családjog konkrétan azt mondja ki,hogy addig kell családban tartani a gyermeket,amíg az szó szerint nem veszélyezteti őket.Ez konkrétan csak a családban élőkre vonatkozik.Tehát,akkor veszik el a gyermeket a szülöktől,ha az már valóban indokolt.
Elvált,illetve különélők esetében ez teljesen más kategória.
Mindig a bírósági határozatban megszabott láthatási jog az aktuális.Mivel a bírók is emberek empatikusak lehetnek és nem biztos,hogy a tényszerűség a döntő.Sajnos.
Nem Mi gondoskodó szülöknek kell eldöntenünk mi is jó a gyermeknek,hanem majd eldöntik azt helyettünk.Hol jól,hol rosszul.
Megváltozhatnak körülmények mindkét szülőnék is akár és ezáltal lehet új szabályozást kérni,de ehhez 2 évnek el kell telnie az utolsó határozat óta.
Én a saját szememmel néztem végig,hogy a két fiam akik nagyon apásak voltak,miként mentek tönkre az általuk oly nagyon szeretett apuka örökös zaklatása,bántalmazása által.Pszihólogus segítségét vettem igénybe melyet az apuka úgy komentált "nem érdekel hová hordod őket".
200 kilométerre költöztünk,hogy megoldodjanak a napi zaklatások által okozott trauma.4 hónapja nem jelentkezik mert nem ér rá gondolom,a gyerekek szülinapja és névnapja nem számottevő az apa részére,hisz azt sem mondta a gyerekeknek sok boldogságot.
Nem gondolom,hogy egy normális értékrenddel bíró szülő csapot-papot feladva kitenné a gyermekeket az új életkörülmények okozta megprobáltatásoknak.Nálunk mindkét gyereknek döntési joga volt!!Ha az egyik is azt mondta volna maradjunk,maradtunk volna.

sagit # 2010.10.18. 06:29

Kedves Sió:
Tudom hogy ez az összeg IGEN magas de a kérdés nem ez volt :-)Hanem hogy mennyit illene fizetnie. Nos nemm "illik" hanem kötelezö.
Én sem értek egyet azzal hogy koppasszuk meg a kölönélő szülőt. DE ha akarja ha nem akkor is fizetnie KELL a különélő szülőnek. Más kérdés az hogy sokan saját, és nem gyermekük tartására akarják azt felhasználni. És azt is tartom: hogy nem szabad és nem is lehet törvényesen a gyt-ről lemondani mivel az a gyermeké rá KELL-ene költeni. Tudom hogy egy 6hónapos és egy kamasz más összegbe kerük egy hónapban ezért is van meghatározva általában a 15-25% gyt + egy min összeg. Természetesen azzal is egyetértek hogy annyit amennyit az együttélő szülő követel a különélőtől saját maga is tegyen mellé így lenne tisztességes... (!)

sió # 2010.10.18. 07:06

sagit

.........így lenne tisztességes......!

Lillosa # 2010.11.22. 18:38

Sziasztok!

Szerintetek (végkielégítés helyett kapott) nem vagyoni kártérítés alapját képezi a gyermektartásnak?

Köszi