Gyerektartás dij

_Wasp_ # 2008.06.03. 10:10

ildi33: érdemes lenne emelés iránt keresetet beadni, ha már megállapodni nem tudsz az exeddel.
Nem csak a bejelentett fizetést veszi figyelembe ugyanis a bíróság, hanem adott esetben az életvitelt és vagyont is.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ildi33 # 2008.06.03. 09:36

Bocsi horvathc!Nem reagáltam a történetedre. A te életed sem könnyű. Havonta 80000 Ft-ot kifizetni,(szinte egy havi kereset) az nem semmi.Én azért ezt sokallom, sokba kerül egy gyermek, de azért annak is meg kell élnie, aki a gyermektartást fizeti.Nem így van?Jól olvastam?

ildi33 # 2008.06.03. 09:27

Szia horvathc!

Igen, jól olvastad 10000,-Ft-ot, ezt is úgy érte el, hogy az akkori munkáltatójának "jól nyalizott" - bocs a csúnya szövegért - (amúgy 2002-ben váltunk el, s azóta nem is emeltettem az összeget),- gondoltam, hogy neki is meg kell élnie-, így minimálbérről hozott munkáltatói igazolást a munkahelyéről.Amúgy a kislányát 3 éve nem is látta, egy telefont sem enged meg, se egy email, vagy egy levél.Az ő részéről a gyermeknek nincs se karácsony, se névnap, se egy ünnepi jókívánság.Milyen apa az ilyen!?
Amúgy Ausztriában dolgozik, ezért is gondoltam, - többek unszolására- , hogy megpróbálom kiharcolni a 10000 Ft-ot.

_Wasp_ # 2008.06.03. 09:11

Na most a kérdés, hogy ezt maximalizálni nem lehet?
Lehet, de nem fogják. Gyermekenként nem sok a 20-30e Ft. (Értem, hogy neked marha sok, de ez van. A gyermek érdekét nézik ebből a szempontból)

Vagy hogy csak az alap fizetésből vonják csak le a gyerektartást? Mert igy nem érzem igazán igazságosnak a dolgot.
Főszabályként abból vonják. Tehát ha pl. túlmunkát végzel, vagy költségtérítést kapsz, akkor az nem tartozik a tartásdíj alapjához. Ha mégis így számolták akkor hibázott a munkáltatód.

_Wasp_

és felesleges megoldása

horvathc # 2008.06.03. 09:02

Ildi33!

Azért ez nem semmi, elég "gerinctelen" hozzáállás ez a volt férjedtől. Sajnálom.
Egyébként nem tudom, jól olvastam-e, de 10.000,- Ft? Az elég kevésnek tűnik.

Nekem kicsit kacifántosabb a problémám, illetve nem tudom, ezen a téren mit lehet tenni, illetve lehet-e? Gyorsan összefoglalva a lényeget: 36 éves férfi vagyok, volt feleségemtől 3 gyermekem van (2 fiú, egy lány), kb. 11 évet voltunk együtt, de sajnos kihűlt a kapcsolatunk, így elváltak útjaink (2001-ben). A gyerekek vele maradtak. Ő azóta újra férjhez ment, így szerencsére nem egyedül kell nevelnie a gyerekeket, sőt nemrég született egy közös gyermekük is. A kapcsolatunk egyébként jó, nincs semmi feszültség, igaz, csak havonta tudom látogatni a gyerekeket a távolság és a munkám miatt. Ezután lett egy újabb kapcsolatom, ahonnan szintén van egy kislányom, de sajnos ez a kapcsolat is megszakadt, mert az ex-párom úgy döntött, mással jobb neki (ez egy hosszú történet). Perpillanat az a kényszer megoldás van, hogy kislányom hétköznap az exem szüleinél van, ott jár oviba, hétvégente meg egyik hétvégét velem, másikat exemmel tölti (bár ő ezzel kevésbé él), mivel máshogy anyagi és egyéb körülmények miatt nem tudtuk/tudtam megoldani.
A lényeg, hogy volt feleségemnek egy darabig én utaltam a gyerektartást (3x12,5%, azaz 37,5%-a a jövedelmemnek), de aztán "jóakarói" tanácsára letiltatta, ami miatt kicsit nehezebb helyzetbe kerültem, mivel pl. kölcsönt is kevésbé tudok felvenni, igy nehezebb kitörnöm az albérletesdiből. Valamint ugye bárminemű jövedelemből vonják az adott százalékot, legyen az jutalom, stb. Ha jól emlékszem, a határozatban úgy van, hogy gyerekenként 12,5%, de minimum 20.000 Ft. Na most a kérdés, hogy ezt maximalizálni nem lehet? Vagy hogy csak az alap fizetésből vonják csak le a gyerektartást? Mert igy nem érzem igazán igazságosnak a dolgot. Én anno szinte mindent ott hagytam a gyerekek miatt, közös lakás teljesen berendezve, stb., a rám eső lakásrészt (40% körül?), azt havi 20.000-es részletekben törleszti volt feleségem, úgy 10 éven keresztül, de ugye sem infláció, sem kamat. Annyiból nem bánom, hogy tudom, hogy ez a gyerekekél lesz. De ugye 4. gyermekemnek is járna ez-az, de ezt igy nem tudom előteremteni nagyon. Ha legalább a plussz juttatásokból nem vonnák le a gyerektartást, már könnyebb lenne. Egyébként közel 80.000,- Ft-ot vonnak havonta az alapfizetésemből.

Köszönöm előre is a válaszokat, és elnézést, hogy hosszúra sikerült. :)

sára93 # 2008.06.03. 08:57

Igen, a kérdés az, hogy közös vagyonnak számít-e!
Nem tud valaki biztos választ adni, esetleg azt, hogy hol tudnék érdeklődni vagy utánanézni?
előre is köszönöm sára

_Wasp_ # 2008.06.03. 08:03

mondjuk, hogy a nyugdíjpénztárral kapcsolatban mégse válaszoltam... nem tudom.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.03. 08:01

közös vagyonhoz számít, ha ez a kérdés.

_Wasp_

és felesleges megoldása

sára93 # 2008.06.03. 06:20

Bocsánat!
Nem ebbe a fórumba akartam kérdezni, csak ezt is olvasom és ide sikerült! sára

sára93 # 2008.06.03. 06:17

Az lenne a kérdésem, hogy nyugdíjpénztár, kiegészítő nyugdíjpénztár, egészségpénztár, részvények ezek mind közös tulajdonnak számítanak-e, ha a házasság alatt történt a belépés és a megtakarítás is? köszönöm Sára

ildi33 # 2008.06.03. 04:35

bobabi

Az én volt férjem is képes volt még a bejelentett munkahelyén is felmondani, csak azért, mert megtudta, hogy kértem a bíróságon a gyermektartás munkahelyi letiltását. 10000,-Ft-ról van szó.
Azóta papíron semmilye sincs.A törvény szerint pedig így nincs mit tenni.5 Ft-ot sem lehet tőle behajtani.
Ő közben meg éli világát, fél évente pedig új autó kerül a "segge" alá.Elég jól él ahhoz képest, hogy papíron nincs jövedelme. Az a szomorú, hogy ezt el is hiszik. Ilyen embereknek nem szólal meg a lelkiismeretük?De én minden utat végigjárok, ha nem is járok sikerrel, de talán egy kicsit megalázom más emberek elött.

monalisa1 # 2008.06.02. 19:33

Jobb dolgom is van annál, mint azon filózni, hogy valakinél a fogantatás természetes úton történt-e, vagy a kémcsőhöz rángattak valakit... Aztán ha utóbb még külön is problémák adódnak, a kettőjük dolgától kívülállónak jobb távol maradni.

Szokták mondani: egy nő úgyis magának szül gyermeket - hát csak tessék...

ObudaFan # 2008.06.02. 19:23

Azt kellene megérteni, hogy a jog korlátozott hatást képes a társadalomra gyakorolni. Azt el lehet érni, hogy az apa fizessen tartást, de semmilyen állami kényszerrel nem lehet arra kötelezni az apát, hogy pl. szeresse azt a gyereket. Márpedig, úgy érzem, a te igényed valahogy erre irányul.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.02. 17:51

:) Azok, de majd jön Mona és átbeszélhetitek az úriember sorsát.:)))

bobabi # 2008.06.02. 16:04

Ugye jól gondolom, hogy mind a ketten férfiak vagytok (Wasp és ÓbudaFan)? Nem az apaság megállapításával van baj, az alól papíron nem is tudott kibújni. Gyermekjóléti Szolgálatnál dolgozom évek óta. A baj itt az emberrel van és ezen tényleg nem tud segíteni a jog. Egy felelőtlen férfi tönkreteszi egy kislány életét, akinek nagy szerencsével lehet majd egy pótapja, plussz még a fizetés alól is ki tud bújni bejelentett jövedelem híján, hiszen gondolom ti is tudjátok, hogy 12.000 Ft egy gyerek tartásában semmire nem elég.
És az úriembernek szerintem nagyon nem ártana a bűntetés. De azt sem a jog, sem az emberek, sem az öregúr odafent nem teszi meg, ő vígan éli tovább világát, és még ki tudja, hány életet tesz tönkre.
Jó a jogi szabályozás? Itt valami zavar van a fejekben. Nem donorspermás megtermékenyítés történt. Mennyiben más a szabályozás, mint nem mesterséges megtermékenyítésnél? Mit érek azzal, hogy nem kellene vérvizsgálattal bizonyítani, ha nem tett volna magától (finom felvilágosító rábeszélés hatására) apaságit?

_Wasp_ # 2008.06.02. 13:20

merthogy, ha az apa spermájával lett megtermékenyítve a kérdező, akkor mire fel mondhataná az apa, hogy "nem ér a nevem"? Szimpla ügy. Csak annyi az eltérés, hogy kevésbé romantikus körülmények között jött össze a baba.

(más kérdés, ha EZT akarta de AZ történt... de hát erre te is utaltál)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.02. 13:15

amit írtam csak példa volt arra, hogy azért rendesen védi a jog a mesterséges fogantatás gyümölcsét. (a felháborodott post miatt)

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.06.02. 13:12

(„tehát pl ha nem az apa spermájával lettél megtermékenyítve, akkor sem támadhatja meg az apaságot)

Már ha így járult volna hozzá az illető. De, ha jól értettem a kérdést, itt nem ez a helyzet, itt az úriamber ahhoz járult hozzá, hogy az ő magzatja legyen az illető gyerek, itt pedig nem korlátozott az ellenbizonyítás véleményem szerint.

_Wasp_ # 2008.06.01. 12:56

sőt, ebben az esetben még az ellenbizonyítás is korlátozott. (tehát pl ha nem az apa spermájával lettél megtermékenyítve, akkor sem támadhatja meg az apaságot)

tehát szerintem igenis jó a jogi szabályozás.

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.06.01. 12:28

Tévedsz, kérheted az apaságának a megállapítását és gyermektartásdíjat. A jog ennyit tud segíteni.

bobabi # 2008.06.01. 10:54

Ez a vicces a jogban. égigcsináltam egy férfival egy lombikprogramot, hogy gyermeke lehessen orvosi segítséggel, aztán az úr meggondolja magát: "Bocs, nem ér a nevem!" Nagyobb emberismerettel kellett volna élnem? Most egyedül maradok egy babával, akinek nem lesz apja (senki nem kényszerítheti, hogy betöltse apai funkcióját), és még a kötelességére sem lehet kötelezni, hogy legalább anyagilag ondoskodjon a lányáról. Az a 10-12.000Ft, amit megállapítanak bejelentett jövedelem híján még a havi pelenkaköltséget sem fedezi.
Nem egy "becsúszott" gyerekről van szó, több éves orvosi előkészítésről, nyilatkozatokról, hogy mindketten akarjuk a gyereket. Mások évekig küzdenek egy lombikprogram sikerességéért, én pont egy olyn férfit fogok ki, aki még a segítséggel megszületett gyermekét is eldobja.
Elnézést, ezek biztos nem egy jogi oldalra tartoznak, lehet, hogy túl fiatal vagyok még a 30 évemmel, vagy csak későn érő, de képtelen vagyok hozzászokni az élet igazságtalanságához.

ObudaFan # 2008.05.31. 11:14

(nem tudom, mi köze a gyermektartáshoz, hiszen váláskor a bírósági tárgyaláson sem kellett részemről benyújtani),

Gyvt. 22. § (1) A gyermektartásdíj megelôlegezésének akkor van helye, ha

1. a gyermeket gondozó szülô vagy más törvényes képviselô nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani,

feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy fôre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

ildi33 # 2008.05.31. 05:26

Sziasztok!
Továbbléptem, voltam a gyámhivatalban. Hát nem tudom, a gyermektartás megelőlegezésének kérése sem egyszerű folyamat.(Irtam nektek, hogy a volt férjemtől nem tudta a végrehajtó behajtani a gyermektartásdíjat)Először is kérik tőlem és a páromtól a jövedelemigazolást (nem tudom, mi köze a gyermektartáshoz, hiszen váláskor a bírósági tárgyaláson sem kellett részemről benyújtani), plusz külön nyomtatványon kell vagyonnyilatkozatot tennünk.
Ezután jegyzőkönyvet fognak felvenni, majd megpróbálják megkeresni a volt férjemet,(ha nem találják, akkor közbelép a rendőrség) őt behivatják, és próbálják rávenni, hogy fizessen. Eközben természetesen mennek a hetek, valószínű lesz, hogy hónapok, pénz még sehol.
Az elmaradt 6 hónappal (amiből biztosan több is lesz)a gyámhivatal nem foglalkozik, azt mondták menjek vissza a bíróságra.Onnan indultam!Kész cirkusz!Megér ennyit a 10000 Ft.?!

_Wasp_ # 2008.05.30. 14:39

bobabi:

Az említett érvvel akkor sem tudna kibújni a tartásdíj fizetése alól, ha igaz lenne. Ha nincs bejelentett jövedelme, tartásdíjat akkor is meg fognak ítélni. (olvass vissza pár oldalt, elég részletesen le vannak írva az ítélkezési gyakorlatban a megítélt összeg vonatkozásában figyelembe vett szempontok)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.05.30. 10:06

Visszaolvasva a fórumot, végre megértettem, mit akart Macskusz.

Nem "tartásdíj túlfizetésből" keletkezett a fizetési kötelezettsége, hanem "tartásdíj nem fizetésből".

Nem mindegy. (más a jogosult, kötelezett, lehet, hogy érdemes lett volna utánanézni az ítélkezési gyakorlatnak is, stb.)

_Wasp_

és felesleges megoldása