Gyerektartás dij

Kyra Eleison # 2011.02.12. 15:23

Tisztelt végrehajtó1!

Lehet, hogy Én fogalmaztam rosszul.
Beszkenneltem de sajnos ide nem tudom feltenni, nem add rá lehetőséget a rendszer.

marcika # 2011.02.12. 15:44

Ha beszkennelted, tedd át Word-be (ha nem abban van), töröld ki a neveket, jelöld ki a teljes szöveget, majd kattints a másolásra, majd gyere ide és Ctrl V-vel illeszd be.

Kyra Eleison # 2011.02.12. 16:58

marcika!
Biztos én vagyok nagyon láma de sajnos nem megy pedig minden tőlem telhetőt megpróbáltam. Nekem a gép jpeg-be szkenneli be és hiába változtatom meg a kiterjesztést nem reagál.

Janos4 # 2011.02.13. 16:06

Kedves Végrehajtó1!

Akkor mit kell tennem ahhoz, hogy a hiteles kocsit ne tudják végrehajtás alá vinni? Fele annyit sem ér, mint amennyi hitelem van rajta. Fele áron mennek az ilyen fajta kocsik. Hitel-átvállalással más nevére írni? Vagy mit tudnék tenni, hogy ne tudjanak hozzányúlni? Kérem írjon!
A munkanélküli járadékból vonhatnak? És ha nem tudok fizetni, mert alkalmi munkából élek? A munkanélküli a jövő hónapban letelik. Ezért lecsukhatnak, ha nem fizetek? Milyen esélyeim vannak?

végrehajtó1 # 2011.02.13. 16:19

Kyra Eleison

Akkor irjon az nick nevem melletti emailra.Én visszairok és akkor eltudja majd küldeni a freemailre.

végrehajtó1 # 2011.02.13. 16:25

Janos4

A munkanélküli járadékból vonhatnak?

Csak gyerektarit vonhatnak és jogalap nélküli munkanélküli ellátást.Tehát banki stb tartozást nem.

És ha nem tudok fizetni, mert alkalmi munkából élek?

Akkor ha van ingatlan kocsi ingóság stb az foglalható le.Ha egyik sem akkor szüneteltetik a végrehajtást.

Ezért lecsukhatnak, ha nem fizetek?

De hogy..

Hitel-átvállalással más nevére írni?

mivel a bank is kell hozzá...ha belemegy akkor megoldás lehet.

Milyen tartozása van?

Janos4 # 2011.02.14. 10:06

Kedves Végrehajtó1!
Nincs tartozásom, csak a 700 ezer, ami a kocsimon van a bank felé. A kocsim most kb. 400 ezret ér, de még 700 ezer tartozásom van amit fizetek havonta. A nevemen egy családi ház egyharmad része van, ami a szülőktől örökölendő, de ők még élnek és benne laknak. Hát ennyi. 6 évig nem kellettem, most kell a pénzem:( nem is tudtam róla, hogy gyerekem van. Megcsináltam az apasági vizsgálatot, de még nincs eredmény, azt is én perkáltam ki, mert a nagyságos asszonynak nincs egy vasa sem. Eldöntöttem, nem fizetek egy vasat sem, lesz ami lesz.

manó2004 # 2011.02.14. 16:28

Tisztelt válaszoló!

Gyermektartásdíj felemelése, amit meg is kaptam.

Kérdésem: A Bír. megállapítja, hogy az alperesnek ettől és eddig xx összegű hátralékos gytartásdíj-fizetési kötelezettsége keletkezett, amit 90 napon belül fizessen meg felperesnek. Az ítélet gytartásdíjra vonatkozó rendelkezései előzetesen végrehajtható. 15 napon fellebbezésnek van helye. A mai napon kaptam az ügyvédjétől egy levelet, melyben kijavítás iránti kérelemről beszél, (van elírás az itéletben, mellyel egyetértek én is), de ez lehet fellebbezés is?
Azt írja benne, hogy a "hátralékos tartásdíj megfizetésére 90 napos teljesítési határídőt állapított meg a Biróság, így ügyfelem az írásbeli itélet kézhezvételétől számított 90 napon belül annak megfizetésére sem részben, sem egészben nem köteles."

Ez most mit is jelent?

Másik kérdésem: Lányom jelenleg nappali tagozaton tanul (gimi+2 év) OKJ.-s szakmát szerez. A mai napon adtuk be a Felsőoktatási Felvételi Jelentkezési Lapját,nappali alapképzésre, mely majd a szakmájához kapcsolódik. Nem tudom, ha felveszik erre még jár továbbra is a gyermektartásdíj, vagy csak a jelenlegi (júniusig) tanulmányaira? Ügyvédje felhívja figyelmemet arra, hogy májusban véget ér az iskola, ne felejtsem el határidőben bejelenteni az alperesnek?, vagy a Végrehajtónak?, hogy további fizetési kötelezettsége ne legyen. Jelenleg munkáltatója vonja le.

Köszönettel.....

Dr.Attika # 2011.02.14. 16:44

Tisztelt Manó!
Más az előzetes végrehajtás és más a teljesítési határidő. Igaza van az ügyvédnek. Az első fokú ítélet kézhezvételét követő 90. naptól lehet végrehajtani.

manó2004 # 2011.02.14. 16:50

T. Tanácsadó!

Tavaly áprilisban adtam be végrehajtás iránti kérelmemet, mivel apuka nem volt hajlandó tovább fizetni. Először a tulajdoni lapjára tették nevemet a követelt összeggel+járulékaival. Miután megtalálták munkahelyét, és pár hónap után megkaptam az addig járó összeget, jeleztem írásban a végrehajtó felé. Ebben kérdeztem azt is, hogy van-e további teendőm? Választ nem kaptam.
Én sem érdeklődtem utána tovább, ez igaz. (Ajánlott küldeményként, feladóvevényem meg van). Abban viszont alperesnek igaza van, hogy a nevem továbbra is ott szerepel a tulajdoni lapon. Ügyvédje azt írja, hogy köteles lettem volna a végrehajtónak bejelenteni, ezt én megtettem. Majd hivatkozik arra, hogy a bejelentés elmulasztásából eredő költségekért és kárért Én felelek. Ezek után felszólít, hogy tegyem meg a végrehajtási jog törlése iránti kérelmemet. Ez talán rendben van, de most engem mi is terhel? Én már másnap jeleztem a végrehajtónak....A Törvény nem tudása .....

manó2004 # 2011.02.14. 17:00

T. Dr. Attika!

Én eddig is így gondoltam, hogy bármikor megkaphatom, de kivárhatja a 90 napot is, + kézhezvétel. (letíltás után több hónap alatt). Viszont akkor az emelt összeg ami előzetesen végrehajtható? (duplája) Akkor csak a tulajdoni lapjával van némi gondom (amit részben elismerek), meg a továbbtanulással.

Köszönöm....

végrehajtó1 # 2011.02.14. 17:03

manó2004

hány éves a gyerek?

végrehajtó1 # 2011.02.14. 17:05

Én már másnap jeleztem a végrehajtónak

Ha dokumentálhtóan irásban jelezte akkor semmi teendője.
Ha az ügyvéd okoskodik küldje a vh-hoz.

manó2004 # 2011.02.14. 18:37

Tiszteltek!

Gyermekem 20. életévét töltötte tavaly októberben.
Családi pótlékra még ez év júniusáig jogosult, valamint családi kedvezményre is. (van még egy 6 éves kisfiam, akit élettársammal (apa) nevelek)

Fehércsóka # 2011.02.17. 10:23

Üdvözletem minden kedves fórumozónak!

Egy aprócska kérdéssel fordulok hozzátok:

Mit lehet abban az esetben tenni, ha a válás során megszületett jogerős ítéletben a gyermektartási díjon felül a közös hitelek fele-fele arányban történő fizetése is megállapításra került, viszont azt az egyik fél nem fizeti. A gyermektartási díjat viszont mindemellett végrehajtatja, vagyis az összes hitel és a gyermektartási díj csak az egyik felet terheli. Milyen módon lehet érvényesíteni a követelést? A végrehajtást kell megfellebbezni, vagy új keresetben kell ezt indítványozni?

Várom válaszotokat.

monalisa1 # 2011.02.17. 13:17

Most te keresd fel a végrehajtót és kérd, hogy az itélet alapján járjon el vele szemben.

Egy gondolat: ha nem tud vagy nem akar hitelt törleszteni, akkor esetleges megállapodás alapján a vagyonrészéből értékarányosan adjon át tulajdoni hányadot neked. Ügyvédre szükség lesz.

Aztán ha sehogy sem győzöd a t.díjon felül a hiteleket is egymagad fizetni, akkor el kell adni a lakást. (Amit helyette fizetsz az utóbb levonásba lehet helyezni vele szemben.)

Ha nem egyezik bele az ingatlan értékesítésébe fordulj bírósághoz és kérd a közös tulajdon megszüntetését. (Veled vitatkozhat a bírósággal már nem.) Tehát mégiscsak vagy eladás lesz vagy bírósági árverezés - ezen utóbbiból nem lehet jól kijönni.

monaLuis
laikus hozzászóló

Fehércsóka # 2011.02.17. 13:55

Köszönöm a válaszodat monalisa1!

A bíróságtól jött a letiltás, ez esetben fellebbeznem kell, vagy egy keresettel kell a bírósághoz fordulni a meg nem fizetett összegek miatt?

monalisa1 # 2011.02.17. 14:14

Van a kezedben egy jogerős bírói itélet, fellebbezésre se mód se szükség nincs, végre kell hajtatni.

Az hogy az ex a saját törlesztőit nem tudja vagy nem akarja fizetni, van jogi megoldás a dolgot egymásközt másképp lerendezni. (Keserű a pirula de le kell tudni nyelnie...)

A t.díjat minden körülmények közt fizessed, és az nem lehet "betudás" egy tartozásrendezésbe.

Az más kérdés, hogy az egyik kezével átvett/felvett t.díjat a másik kezével a saját havi törlesztőjére fordítja (részben vagy egészben), ez már az ő dolga, gondja. És az is az ő gondja, hogy ebben az esetben a gyermeknek miből ad enni stb., te a t.díj kötelezettségednek eleget teszel.

A bírósági itélet őrá is vonatkozik!

sagit # 2011.02.17. 14:32

Az hogy a bíróság törlesztőt belevette a válási papírokba egy dolog. Ha valamelyik fél nem törleszt a bank a másik félen fogja behajtani a - adóstárs. Aztán perben lehet visszakövetelni...

monalisa1 # 2011.02.17. 17:58

Ha az egyik nem törleszt mert nem tud vagy nem akar, miközben a másik már kifullad anyagilag, akkor mielőbb el kell eladni a közös lakást - akár áron alul is. Különben a bank elárverezteti, a hitelből meg jelentős rész továbbra is ott marad nekik.

Albérletben- bérlakásban lakni nem szégyen.

József64 # 2011.02.18. 02:36

Tisztelt résztvevők!
Tanácsotokat szeretném kérni: van 4 gyermekem; 2 előző házasságomból 17 és 18 évesek, de utóbbi csak nyáron végez a gimnáziumban. Valószínűleg mindketten tovább tanulnak majd. Mostani házasságomból is van 2 gyermekem 11 és 15 évesek.Jelenlegi fizetésem most 'már elérte' a 94000Ft-ot, ebből fizetek 16000-et.Feleségem évek óta munkanélküli. Kérjem-e a bíróságot a t.díj csökken-tésére ha érettségizett a 18 éves gyermekem; várjam meg amíg a 17 éves is nagykorú lesz, vagy hagyjam és ne bolygassam a status quót? Ahogy olvasgattam a fórumon a felnőttartás egy kicsit lehet kevesebb is mint a régebben megállapított t.díj összege. Köszönettel: Józsi

monalisa1 # 2011.02.18. 09:18

94.000 :2 = 47.000 :4 = 11.750 Ft/fő, vagyis a két különélő gyermeked után 2x11.750 = 23.500 Ft/hó t.díjat kellene fizetned. Tehát a 16.000 Ft fizetéssel havi 7.500 Ft-tal alulfinanszírozod azon gyermekeidet...

Mivel a 18 éves júniusban bevégzi a jelenlegi tanulmányait, a t.díj csak addig jár neki.

Javaslom adj be kérelmet a bírósághoz t.díj kötelezés részbeni megszüntetéséről, egyben jelezd, hogy az ő esetében ősztől már az un. felnőttartás alapján kéred majd megállapítani az őt megillető járadóságot.

Július-augusztus hónapokra a nagyobbiknak hivatalosan nem jár semmi, illetve belátásod szerint...

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.02.18. 09:32

Egy felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek esetében az utazás, a kollégium, a könyvek és jegyzetek stb. messze meghaladják a 11.750 Ft/hó jogos, igazolható szükségletet -igaz az anyjának is hozzá kell tennie a sajátjából-, tehát én a helyedben nem fordulnék a bírósághoz kérni (mit is) a t.díj mérséklést.

Ha jót akarsz tenni a másik két gyermekeddel akkor a 7.500 Ft/hó különbözeti összeget márciustól önként fizeted, mert hát az ex akár ő fordulhatna veled szemben a bírósághoz!...

monalisa1 # 2011.02.18. 09:34

Azt hogy a feleséged munkanélküli azt nem lehet a másik két gyermeked kárára felhozni.

Jocó1965 # 2011.02.20. 06:51

Üdvözletem Mindenkinek!

Gyermektartásdíj csökkentést kértem 16,6 %-ról 35.000 Ft fix összegre az első házasságomból származó gyerek után (3 gyermekem van összesen,a mostaniból 2)
Az 1.fokú bíróság megítélte a fix 35 ezret,a nejem viszont fellebbezett, ezért amíg nem emelkedik jogerőre az ítélet a különbözetet letétbe helyezték.(A volt nejem fellebbezett)
Csakhogy nem a 16,6% mínusz 35.000 Ft-ot,hanem 20% mínusz 35.000 Ft-ot,ugyanis elgépelték

Szóval minden hónapban 3,4%-kal többet helyeznek letétbe (10 ezer Ft)
1.Mit tegyek?
A 2.fokú tárgyalás április végén lesz.