Gyerektartás dij

ObudaFan # 2011.02.20. 12:19

Ha a bíróság írta el, akkor a végzése kijavítást kell kérni.

Jocó1965 # 2011.02.20. 12:40

A bíróság írta el,de áttették 2.fokra.
Az első foknak kell kijavítania?

ObudaFan # 2011.02.20. 12:58

Igen.

bond007 # 2011.02.20. 16:38

Kedves Fórumozók!

Hogyan számolják ki a gyerektartási díjat?
Mind a két fél kereső, kiskorú gyermek esetén (6 éves).

(Köszönöm a segítséget és elnézést, hogy nem vettem a fáradságot, hogy régebbi hozászolások közt utána olvassak. )

Köszi a választ.

ObudaFan # 2011.02.20. 17:38

A gyermek szükségletei szerinti költségeket kell alapul venni, és figyelembe kell venni mindkét fél vagyoni-jövedelmi viszonyait. Általában a különélő szülő jövedelmének 15-25%-át kell megállapítani gyermektartásként.

Márta70 # 2011.02.21. 08:38

A következőben szeretnék tanácsot,segítséget kérni. 5évig éltünk együtt a volt párommal összeházasodva, hivatalos formában élettársi viszonyban nem voltunk.Ebből a kapcsolatból közös gyermekünk született, akit együtt neveltünk, sajnos a kapcsolatunk megromlása miatt 4 éve külön költöztünk, a fiunkat egyedül nevelem.Akkor szóban megegyeztünk hogy havonta 10e ft ot ad a kisfiúnak , sajnos ebből minden hónapban vita van hol fizet, hol nem, ezen kívül semmi másban nem segít a fiának se beiskolázás se semmi.Kérdésem az lenne hogy hol tudnám hivatalos úton kérni a tartásdíj, és annak mértékének megállapítását a 10e ft-ot nagyon keveslem,ezt hol kell elindítanom, milyen okiratokra van ehhez szükség, és ez milyen költségekbe kerül nekem?
Köszönettel: Márta

ObudaFan # 2011.02.21. 10:22

A gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon. A gyermek születési anyakönyvi kivonatára van szükség. Előre nem kell illetéket fizetni, majd utólag a pervesztes.

Márta70 # 2011.02.21. 11:46

Kedves Óbudafan, köszönöm a válaszát, bár ezt a "pervesztes" kifejezést nem értem,hogy konkrét legyek, nekem az anyagi körülményeim nem engedik meg hogy még ügyvédet is fogadjak, vagy bármilyen formában ez nekem költségekbe kerüljön. Azt hittem ez úgy működik hogy a bíróság a szülők anyagi körülményeit is figyelembe véve megállapít egy, az apa részéről kötelezően fizetendő tartásdíjat, és ennek kell eleget tennie.Ha még lehet egy kérdésem ,egy ilyen keresetmegállapítási per mennyi idő alatt szokott lezajlani?

ObudaFan # 2011.02.21. 12:32

Néhány hónap.

Lusy # 2011.02.21. 12:51

Kedves Fórumozók!

Szeretnék meg tudni egy pár dolgot.
2010 Októberében elváltam. A válóper lezajlott és, az ítélet jogerős.
A probléma az hogy a két kiskorú gyerek nálam van elhelyezve közös megegyezés alapján, bírósági határozat alapján őrájuk az volt férjem fizet gyerektartást.
De a nagykorú fiam aki 20-éves, szintén velem él. Egyetemi tanulmányait nappali tagozaton folytatja.
A halhatói jogviszonya 2010 szeptember 1-én kezdte, amit elvileg 2017-ben fejez be.
Kérdés az, hogy a fiamra a volt férjemtől kérhetek-e gyerektartást, mivel tovább tanul nappali tagozaton , és én tartom el.
Ha igen akkor kihez és milyen papírokat kell beadnom.
Szóban a volt férjemmel evvel a témával kapcsolatban semmire sem jutottam, ő úgy van vele, hogy oldjam meg és a gyerek adjon oda havonta nekem pénz a diák hitelből amit fel vesz, de azt magára is költi, bérlet stbb, mivel én nem tudom fedezni az ő plusz kiadásait.
Hogyan tovább????
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv:Lusy

sagit # 2011.02.21. 13:38

Ha volt jogerős itélet akkor azt tessék betartani betartattni...

Lusy # 2011.02.21. 14:16

Igen ezt értem.
De akkor a fiamra aki nappalin tanul, arra nem kérhetek gyerektartást, vagy 5 évig én tartsam el őt.
Akkor az apa csak avval büszkélkedik, hogy a fia egyetemre jár, az anyja meg eltartja, ezt én nembíróm anyagilag sajnos.
Vagy a gyerek hagyja abba a tanulmányait?

monalisa1 # 2011.02.21. 15:13

Jelen esetben un. rokontartásról beszélhetünk., tessék mielőbb bírósághoz fordulni, illetve saját érdekében fordulhat már a nagykorú gyermek is.

Ha a bíróság fizetésre kötelezi az apát, a gyermeknek minden félévben (szeptember ill. február) iskolai igazolást kell bemutatni az apjának hogy az adott félévre beíratkozott, ellenkező esetben azon időszakra nem jogosult a rokontartásra. (Míg egy középiskolásnál még magától értendő a tanév elvégzése, egyetemistánál előfordulhat hogy valamely okból halasztás történik stb.)

A fiad próbáljon meg ösztöndíjra szert tenni -általában a jó tanulók kaphatják-, ezen kívül a diákmeló jöhet még szóba mint jövedelemforrás.

marcika # 2011.02.21. 16:29

A halhatói jogviszonya 2010 szeptember 1-én kezdte, amit elvileg 2017-ben fejez be.

Milyen egyetem az ami 7 éves? Még az orvosi is "csak" 6 év

Lusy # 2011.02.21. 16:48

Az Egyetem által kiadott igazoláson, úgy szerepel:
Nevezet hallgató hallgatói jogviszonya 2010év szeptember hó 1 napján jött létre és hallgatói jogviszonya megszűnésének a tanulmányi teljesítmény és a követelmények alapján becsült időpontja:2017év június hó hó 30.
Szó szerint másoltam le.
Ezt most adták ki a 2-dik fél évre.

ObudaFan # 2011.02.21. 19:01

2017? Az egyetemet az arra rendelt idő alatt kell befejezni, ha valaki azt szeretné, hogy az egyetemi tanulmányai alatt tartásdíjat kapjon.

marcika # 2011.02.21. 19:22

Ezek szerint az egyetem/főiskola 3,5 éves. A 7 év a max ami alatt el kell végezni, de ez nem azt jelenti, hogy az apukának 7 évig kell fizetni.

Lusy # 2011.02.22. 08:16

Tisztelt marcika!
Természetes ha a gyerek halaszt vagy befejezi a tanulmányait akkor nem jár gyerektartás evvel tisztában vagyok .
Kérdés az hogy most kérhetek-e a volt férjemtől a fiamra gyerektartást, és a bírósághoz kell beadni a kérelmet, mivel az exemmel erről nem lehet beszélni. Így is elég probléma van a volt férjemmel amit sosem mertem volna gondolni.

kovi64 # 2011.02.22. 08:22

Tisztelt Fórumozók!
Gyermekeim apja tartásdíjat önszántából soha nem fizetett.A bíróság letiltást rendelt el.A pénz eljuttatását postai úton kértem.A közeljövőben más országrészbe költözöm ( nem utolsó sorban volt férjem és családja végett).Mivel az apa egyáltalán nem közreműködő, nem tudom hogy tudnám megváltoztatni a postacímem ahova a tartásdíjat kérem. Ebben kérném tanácsotokat!
Köszönettel. Mamóca

végrehajtó1 # 2011.02.22. 09:04

Közöld levélben a munkáltatójával.

kovi64 # 2011.02.22. 09:20

Nem ismerem a munkáltatót. Mindig mástól érkezik néhány száz vagy néhány ezer FT. Mindenhonnan kirúgják mert egy kötekedő masszív alkoholista. a mostani utalványon is csak egy betűszó van amivel nem mentünk semmire A postán is próbálkoztam de azt mondták Ők sem tudnak többet. Képtelenek vagyunk a munkáltató nyomára lelni.

ObudaFan # 2011.02.22. 13:22

A bíróságon az iratokba be tudsz nézni, és akkor látod, ki a munkáltató.

monalisa1 # 2011.02.22. 16:57

kovi64

Abban próbálj megállapodni vele hogy a pénzt a továbbiakban ne kézből kézbe fizesse és/vagy küldje, hanem nyíss valamelyik nagyobb banknál/takarékpénztárnál számlát és arra fizesse be mindenkor az aktuális összeget, mellyet kártyával automatából fel tudsz venni bárhol is laksz majd.

Ha elköltözöl "a" küldönc úgysem fog téged az ország másik szegletében megkeresni...

Én a nagyobb problémát abban látom, hogy az apa hozzájárulása nélkül önkényesen nem változtathatod meg a gyermek lakhelyét (!) mégpedig azért nem, mert így ellehetlenül az eddigi láthatás/kapcsolattartás lehetősége.

Keresd fel a gyámügyet és kérj tájékoztatást, segítséget.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.02.22. 17:01

Ha eddig netán nemigen tartotta a kapcsolatot a gyermekével, meglásd mostantól nagyon is akarni fogj, ha semmi más okból azért, hogy a te elköltözési szándékodat keresztülhuzza...

Írány a gyámügy, végső soron a bíróság.

monalisa1 # 2011.02.22. 17:20

Pontosítok: elköltözhetsz, de minden egyes esetben a saját költségeden köteles vagy a gyermeket visszavinni az aktuális láthatásra, tehát ha pl. szombat 10-től vasárnap délután 5-ig akkor azon időre a gyermeknek OTT KELL lennie. Ellenkező esetben panaszt tehet a gyámhatóságon hogy nem biztosítod számára a láthatást, ergo téged fognak rendre bírságolni...

Szóval nagyon ki tud veled szúrni, ha akar. Ezért kell a gyámüggyel beszélni, végső soron a bíróság hozzájárulása az elköltözéshez.

De még ebben az esetben is az iskolai szünetekre stb. történő láthatásokra, az elhozatal-visszavitel nagy valószínűséggel a te költséged lesz majd.