Jo estét énvelem alá irattak egy oan papirt akratomon kivül amiben az állt hogy a fizetésem 20 százalékát de minimum 20000 ft-ot köteles vagyok fizetni és a tanuk joval elöttemm irták alá namár most én irtam egy másik kérelmet és személyesen adtam be a biroságon amelybe beleirtam h akaratomon kivül irtam alá és hogy a biroság döntse el a gyerektartási dijat. Az a kérdésem hogy a amit a másik fél add be az érvényét veszti vagy azt ugyan ugy figyelembe fogja venni a biroság??? A másik kérdésem pedig az lenne hogy a közjegyzö elfogadhatja és elbirálhatja azt a kereseti kérelmet amelyet a másik fél irt?? Válaszukat elöre is köszönöm
Gyerektartás dij
A közjegyző kereseti kérelmet át sem vesz.
2003.júniusában az akkori élettársamtól született egy kisfiam, akit 20003. augusztusától egyedül is nevelek.Ő ellenem beadott egy keresetet, mivel magának akarta a kisfiunkat, a bíróság nekem ítélte a gyereket és 10 ezer forint gyerektartást.Eleinte csekken fizette, majd kézbe mondván így neki sokkal kényelmes, 2006. májusától kértem fizessen többet, mert óvodába indult a fiam és úgy éreztem kevés a 10 ezer forint.Azóta 20 ezret fizet, de nagyon zavaró, hogy amit megbeszélünk időpontot soha nem tartja magát ahhoz.Mindig valamilyen nevetséges kifogással későn (nagyon későn)teljesíti a kötelességeit.Jó viszonyunk maradt, és úgy érzem minden egyes beszélgetésünkkor, hogy megérti amit akarok ( hogy időben fizessen) de rendszerint becsap, mintha bosszantana.Hogyan tudnám elérni nála, hogy rendszerezze a fizetési határidejét?
A másik problémám az, hogy a felesége rettentő kutakodik a párom és az én életemben a kisfiamon keresztül, kértem az exemet, hogy ez fejeződjön be, mert nem viheti akkor oda a gyereket, de nem változott semmi, bár a kisfiam már egy hónapja nem akar menni az apjáéknál és sejtem miért?Mit tegyek?Hogyan érjem el anélkül, hogy sértődés lenne, hogy ne a gyereket faggassa, mert lelkileg tönkreteheti, ha már tönkre nem tette?Féltem a kisfiamat?Kérem segítségüket!!!El vagyok keseredve!!!
Nos először és utóvégre : gyermekETEK született közös a szegény pára! Az hogy kapod még mindig jó mintha semmit sem kapnál. Az hogy a gyerek nem akar menni inkább a TE hibád mert ezt érzi rajtad hogy így tehet boldoggá és elégedetté -> olvass vissza. Az hogy érdeklődnek rajta keresztül hát valószínű te is ezt teszed... Tessék megbékélni a mássikkal és annak társával mert még ott vana gyermek ő gondozza neveli eteti... amiért légy hálás inkább. Egyébként a kézbe fizetés a "sz@rabb" dolog mert azt bármikor le lehet tagadni. Lehet erősködni hogy a fizetéséből tiltsák de annak mint írtad - eddig jó a viszony - lőnének.
Aki önmaga képes pár év alatt a duplájára emelni a gyt-t és fizetni kissebb csuszásokkal az igen is szereti a gyermekét és jó apa... ha hagyják hogy apa legyen... !!!
Sziasztok!
Felmerült bennem egy kérdés, remélem tud valaki válaszolni!
A cafeteria-ból(remélem jól írtam), vagy Pl:ruhapénzből is jár gyerektartás?
A válaszokat előre is köszönöm!
Kedves destino,
a cafeteriából nem jár.
Nem képezheti a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóságok, és nem indokolt figyelembe venni a tartásdíj alapjaként a túlmunkából eredő bevételt, amennyiben a gyermek tartása már e nélkül is biztosított (PK 107. állásfoglalás)
Kedves "ancsa06"!
Köszönöm a válaszod!
T Tanácsadók!
Gyermekem apjától 10 éve külön élünk. Akkor a bíróság 12ezer Ft-ot ítélt meg gyt-ra. 2008 óta 20ezer Ft-ot fizet magunk megegyezése szerint. Most a gyerek 16 éves, élsportolói gimnáziumba jár. Kértem az apát, emeljen a havi összegen, mert vannak bőséggel kiadások a versenyek miatt is (utazások, akár külföldi meccsekre is). Próbáltam rá érzelmileg is hatni, hisz büszke a teljesítményekre, de elutasítja a segítséget. A fizetés is döcögős, mert jelenleg nincs bejelentett jövedelme. Gyermektől tudom, hogy lenne munka, amit nem vállal el, mert nem a neki megfelelő összeget kapná, így a saját megélhetése is nehezebbé fog fordulni....
Kérdésem, hogy érdemes lenne-e bírósághoz fordulni emelésért vagy nem ajánlott, mert esetleg még kevesebbet állapítanának meg? És ha nem fizet, melyik rendőrségen kell bejelenteni? Pesten lakunk, ő is, de az ő állandó lakcíme a fővárostól 250 km-re van.
Válaszokat köszönöm!
Ameddig fizeti a 20 ezer forintot -ha döcögősen is- még mindig jobb mint pl. minimálbérről jövedelemigazolás és annak alapján a 20% t.díj. (Ami méginkább lesz majd döcögős...)
Annyi esze csak van hogy valamennyit mindig fizessen, így pedig hiába is mennél a rendőrségre.
Bocs, de azt az élsportolói gimnáziumot ujra kellene gondolni a bizonytalan szülői (= anyagi) háttér miatt., az élsportolás a későbbiekben is költséges lesz majd.
Mint a t.díj jogosultja, a lakhelyed szerinti városi bírósághoz fordulhatsz, ha úgy gondolod.
Külön: a sportoláson kívül valami kézzelfogható képesítést/szakmát/végzettséget szerez-e majd, mert az érettségi után valamiből csak meg kell élnie...
Tisztelt "Sagit" hozzászoló!
Én hagyom, hogy apja legyen a gyermekünknek az apa, sőt akarom is hogy ismerje meg az édesapját, de pont most hétvégén történt, hogy a keresztanyjánál jó szívvel elment a gyerek, az apjánál nem.Mielőtt elment volna a kisfiam, kérdezte, hogy apa is ott lesz kerinél, mondtam igen, azt mondta akkor nem megy.Szóval az, hogy megkérdezem a gyerektől, mikor haza érkezik az apjától, hogy hogy érezte magát, vagy mit főzött a 'pótanyuci'. én ezt még nem tartom kutakodásnak, mert igen is tudnom kell, hogy hogy bánnak vele, amikor én nem látom.Jogom van hozzá!De soha nem erőszakoskodom a gyerekemnél, hogy te most aztán ide ülsz mellém és igenis elmondod, hogy mi történt veled apádnál, ennek soha nem tenném ki a fiam.A másik, most hogy több mint egy hónap után elment a keresztanyjáéknál, a keresztanya elmondása szerint a fiam állandóan (szóval minden kéthetente eddig) ott volt náluk, ott aludt, az csak egy dolog, hogy tőlem az apja vitte el!De hogy egy napot nem képes a gyermekével tölteni, azért ez kicsit hogy is mondjam, szánalmas, és állítólag a kezdetektől ez van, ezt mind hat és fél év távlatából tudtam meg.A kisfiam most 7 éves.Az hogy 20 ezret fizet, azt csak annak köszönhető, hogy egy: megteheti (20x20 ezer sem lenne neki megterhelő), kettő nagyvonalúnak érezte, hogy ezt ő megteheti velem, mert anno a bíróságon, mindent elkövetett az akkori haverjával, hogy csak jelentse be minimálbérre a cégéhez, hogy ne tudjon nekem többet fizetni, mint amennyit a bíróság megítél.Szóval egy igazi apa nem csak könyörgésre vesz meg egy cipőt, egy iskolatáskát, egy gyógyszert, hanem önzetlenül!Pláne ha még milliomos is vagyok mellé!Szerintem nem nekem kellene 10.-e után öt nappal megkérdezni, hogy figyelj mikor hozod a gyt.-t?Ez kicsit fárasztó tud lenni hosszú távon, és igenis nekem mint kis pénzű embernek nagyon zokon tud esni, ha nem idejében érkezik meg a gyt. és kellemetlenül érzem magam én, hogy nekem kell erre egy felnőtt embert mindig figyelmeztetnem.És nem hagyom, hogy egy számomra és a gyermekem számára ismeretlen nő állandóan ossza az eszet és bántsa a gyermekemet, például:Anyád már megint ezt a nadrágot adta rád?Én csak annyit fűznék a dologhoz, hogy egy normális ember, aki úgy vállal fel egy kapcsolatot, hogy tudja annak az illetőnek van egy gyereke, akkor fel bírja mérni a súlyát a dolgoknak és kellene, hogy átérezze a dolgokat, hogy ezzel nem engem bánt, hanem a gyermekemet.Szóval én egy olyan anya vagyok, aki tíz körmével harcol a gyermekéért és próbálom ezek ellenére mosolyogva elküldeni a kisfiamat egy ilyen felfogású emberhez.Ja és amikor az apának szóvá tettem, hogy a kisfiam panaszkodott, hogy a feleséged megbántotta a nadrágjával, a fiam füle hallatára azt mondta, hogy a gyerek hazudik, szeret hazudozni.AZ ÉN FIAM SOHA NEM HAZUDIK.Ezek után "sagit"hozzászoló, remélem nem véded ismeretlenül is annyira az én fiam apját.Mert 3 kilométerre lakik tőlünk és még a kötelező láthatáson kívül még soha nem vitte el a fiát egy fagyira, egy focizásra, sehova.ÉS az én párom is olyan ember, aki mindig mondja neki, hogy az ajtó nincs zárva előtte.Akkor ezek után hova legyek még jobb?Megértőbb?
Mást nem mondhatok mind azt hogy olvass vissza mert tele van a fórum az ilyen anyukákkal... ÉS ez nem bántás. A harag a gyűlölet rossz tanácsadó! A gyermek igenis azt mondja ami TE hallani akarsz. Nálam sokkal okossabbak és felkészültebbek is megmondták már : " A gyerek csak kicsi de nem hülye" Szépen ellavírozik a ti érzelmi hullámaitokon kihasználva mindkét szülőjét egymás ellen... Sok mindent írhatnék de ahogy olvasom soraid nincs éetelme és nem akarok felesleges vitákba keveredni mert látom úgy sincs értelme. Te tanácsot kértél... Kaptál.... úgy használod fel ahogyan akarod...
Tisztelt "Sagit" hozzászóló!
Én is gyermek- és ifjúságvédelmet illetve pszichológiát tanultam, erre írtam Önnek azt, hogy az én fiam nem hazudik és az hogy sok a sérelem ebben a kapcsolatban, az nem titok, én azon munkálkodok, hogy a kisfiam minél kevesebbet érzékeljen ezekből.Sőt.....
Ettől többet nem kívánok hozzászólni a dolgokhoz, de az mellett nem tudok elmenni, hogy tanácsot kértem gyerektartás ügyben és nem abban, hogy nekem milyen viszonyt kell fenntartanom a gyermekem apjával.Ez mindenkinek a saját lelkiismereti dolga, de egyetértek: A bosszú rossz tanácsadó!
És nem kérek Öntől több hozzászólást, mert úgy érzem nem szolgáltam azon sorára, hogy :"nincs értelme és nem akarok felesleges vitákba keveredni mert látom úgy sincs értelme. Te tanácsot kértél… Kaptál… úgy használod fel ahogyan akarod…"
További szép napot kívánok!
Tisztelt Szakértő!
A következő problémámmal kapcsolatban kérem segítségét. 2 kiskorú lányom után 4 évvel ezelőtt a bíróság 20-20%, de minimum 25 000,- gyerektartásdíjat állapított meg számomra. Apuka 2 éve nem látogatja a gyermekeket. Ezen a problémán kívül mostmár anyagi jellegű gondok is vannak, ugyanis pár hónapja munkanélküli lett, jelenleg 12 000- ot kaptam a Munkaügyi Központtól. Tudomásom szerint apuka külfölre távozott időközben.
Köszönöm segítségét,
Tímea
Segítségre, tanácsra lenne szükségem. 12 hetes terhes vagyok, sajnos a párom akkor hagyott el mikor terhes maradtam, utána 1 héttel tudtuk meg. Próbáltam helyrehozni vele a kapcsolatot, de nagyon antiszociális, teljesen ellentétesen cselekszik azon szavaival, amikkel együttlétünk alatt kábított. Babát is nagyon szeretett volna. Most sajnos úgy néz ki sem irántam, sem a születendő gyermeke iránt nem érez semmit. Kérdéseim: Ha a nevére veszi, az apasági nyilatkozaton kívül milyen dokumentumokat kell még intéznem (nem élünk együtt, házasok sem vagyunk). Ha nem veszi a nevére kaphatok-e gyerektartást és ha igen, azt mikor kapom meg először a szülés után és milyen papírok kellenek hozzá. Nekem mindenképpen szükségem lenne a gyerektartásra, mert minimálbérrel dolgoztam és nagyon kevés lesz a gyesem gyedem tgyás-om. Abból sajnos egy ember sem él meg, nemhogy az anyuka és gyermeke. Várom szíves válaszukat.
Timi74
Ha az "apuka" tartósan ismeretlen helyen tartózkodik, a t.díj állam általi megelőlegezése dolgában fordulj a gyámügyhöz - ehhez ott minden szükségesről tájékoztatnak.
Truu
Olyan kérdéseket tettél fel melyek előzőekről többször is kivesézettek már itt a Fórumon, ezért javaslom olvasd vissza a címben azonos ill. közel azonos topicokat, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni és hasznosítani.
A gyermeket megszületéséig van még bőven időd ezeken kellően átrágni magad.
Minden jót.
Tisztelt fórumozók!
Egyetlen kérdésem: a gyermektartás díj állam általi megelőlegezésének a jelenlegi jogszabályok szerint kizáró oka-e, ha a kötelezett tartózkodási helye ismeretlen (nem külföldön, itthon!)
Köszönöm
Írd be a Google keresőbe a "t.díj állam általi megelőlegezése" kifejezést és a megjelenő x számú találat közül az elsők is már részletes tájékoztatást adnak a problémáról. (Addig míg az ügy eredménnyel lezárul és kezdik folyósítani azt a kis pénzt, sok utánjárást, ügyintézést igényel.)
Ami a kérdést konkrétan: végrehajtói határozat kell hogy a t.díj jelen idő szerint behajthatatlan, DE mire ezt kiadják ahhoz kell 3-4 hónapis is, akár. (Mivelhogy vizsgálódnak apuka után...)
Tisztelt Szakértők!
A következő a problémám.A volt páromtól egy éve elköltöztem, múlt hónaptól nem fizet gyermektartást.Elküldték, de úgy, hogy még 2 hónapig munkanélkülit sem kap.A baj az, hogy én egy közeli városba költöztem 2 kiskorúval,(csak a kisebb gyermek közös)ALBÉRLETBE, a saját 1/2 tulajdonú közös családi házunkból,aminek még adóstársa is vagyok, és a volt párom azt sem fizeti.Pedig ő lakik benne.Már kaptam a banktól papírt, hogy nagy összegű hátralék van rajta, mielőbb rendezzük.Vissza sem tudnék költözni a munkám és a gyerekek iskolái is már idekötnek, azt nem tudnám megoldani, hogy a gyerekeket egyedül utaztatni,nem merném.Még az, hogy albérletben élek, nem olyan megterhelő, mintha onnan vidékről kéne pluszban még utazni mindenkinek, és a volt párom sem hagyna békén.Gondoltam arra is hogy lemondok a ház tulajdonjogáról de tudom hogy a volt páromnak előbb kellene munkahely, és a "helyemre"új adóstárs(Lehet, hogy a barátnője vállalná is)Meg tudom akadályozni valahogy hogy letiltsák a fizetésemet?Van valami amire hivatkozva esetleg tudok kérni felmentést a fizetés alól, vagy hogy legalább ne 33%-ot vonjanak?Még nem volt szó ilyesmiről, de gondolom hamarosan bekövetkezik.Kihez fordulhatok segítségért?Teljesen ellehetetlenülnék anyagilag, ha letiltásom lesz...Ilyen esetekben sem lehet valami kibúvó?
Amíg a bank más biztosítékot nem kap, kizárt, hogy hozzájáruljon.
Tisztelt fórumozók!
Alapvető kérdésem volna:
- A válás után a gyermekek után járó tartásdíj megfizetése, megszűnik ha, új élettársi kapcsolat létesül?
Köszönöm:
Rudolf
Nem.
Tisztelt Fórumozók.
Kérdésem a következő lenne: meddig kell gyerektartást fizetni?
Az én, talán speciálisnak mondható helyzetem a következő. Amikor elváltam (1997) a lányom 12 éves volt és a bíróság megállapította a szokásos 20%-ot. Ez rendjén is volt. Akkor. Évet késett, nulladik típusú gimnáziumban járt 2005 évig. Most 26 éves egyetemista, és a Magyar Bálint féle „csodálatos”bolognai rendszernek köszönhetően, kb. másod éves a Műszaki Egyetemen, amelyet, mivel „mindössze 6 éve látogat”, ezért még 4 évig hallgatója lehet az intézménynek. És itt jön a kérdés, hogy törvényileg hol van a határ, ameddig támogatnom kell a tőlem immár földrajzilag is eltávolodott gyermekemet? Mit kell kérvényezni a bíróságon? Nekem csak egy korabeli válóperes ítélet áll a rendelkezésemre. Milyen iratok kellenek még.
Akkor fogja a bíróság megszüntetni a tartásdíj-fizetési kötelezettségedet, ha önhibájából végzi ilyen lassan az egyetemet. De neki kell egy ilyen időtartam után már bizonyítania, hogy nem.
Köszönöm ObudaFan!
Akkor csak "riogattak" vele :-(
Üdv.Rudolf
Üdv!
Ha gyermektartás díj vonatkozásában valaki jogfenntartással él,ez mit jelent?
Köszi a választ!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02