Gyerektartás dij

macskusz # 2008.05.26. 20:24

akkor se tűnik el a tartozás
>>>
""Nem a fizetés alól akarunk kibújni, csak megoldást keresünk a problémára!""
Nem fogadták el a részletfizetést, de úgy döntöttünk nem is fellebbezünk...forduljon a végrehajtóhoz, ahogy már korábban is tette, majd rajta keresztül törlesztjük. Foglalni csak a lízinges autót tudják, de ha fizetünk addig is a saját belátásunk szerint, törlesztés címszóval, akkor talán nem tehetik rá a kezüket a kocsira sem, továbbá amíg eljutunk majd erre a pontra, csökken a 150000,- is! Jobb ötletem nincs....<zsákutca>

_Wasp_ # 2008.05.26. 14:00

ha van egy jogerős ítélet (mint már leírtam), és nem fizettek határidőre, akkor beállnak a késedelmes teljesítés jogkövetkezményei: pl. titeket terhel a tartozás alapján járó kamat, és az esetlegesen megindított végrehajtások költségei. (a végrehajtasi sorrend: munkabér/folyószámla - ingóság - ingatlan. ha nincs elegendő végrehajtható vagyonotok, akkor se tűnik el a tartozás, időszakonként megkísérlik a végrehajtást, ami az elévülést megszakítja)

Hol van az előírva, hogy hitelbe verjük magunkat egy fizetési kötelezettség miatt
A hitel csak egy ötlet volt, hogy olcsóbban jöjjetek ki.
Ti tudjátok. (vállvonogatás)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

macskusz # 2008.05.26. 10:58

Hol van az előírva, hogy hitelbe verjük magunkat egy fizetési kötelezettség miatt, ami már eleve hátralékból keletkezett, mert részben fizetésképtelenek voltunk. Továbbá, hitelképtelenek vagyunk minden pénzintézet felé, én gyesen, a férjem bejelentés nélkül... 3 kiskorú gyerekkel, saját tulajdonú ingatlan nélkül, lizinges 8 éves autóval(amikor vettük még volt fedezet). Természetesen az alperes jóhiszeműségére alapozván kerestük meg a részletfizetési igénnyel az ügyvédjét, mert ennek ez volt az előírt módja. De mi van ha nem akarnak belemenni? Tegyük fel nem fellebezzünk, mert mi van ha elbukjuk stb.... de akkor hogyan tovább? Nem a fizetés alól akarunk kibújni, csak megoldást keresünk a problémára!

_Wasp_ # 2008.05.26. 10:49

az biztos, hogy pénzkövetelésről lévén szó, részteljesítést is el kell fogadnia. (tehát ha tudtok fizetni akkor az csökkenti a hátralékot)

A késedelembe esés jogkövetkezményei mindazonáltal a teljesítés bíróság által előírt időpontjához fognak kapcsolódni. (kamat / végrehajtás)

Szerintem mindenképpen érdemes lenne a peres út helyett a felperes józan belátására, és jóindulatára apellálni. Nem biztos, hogy megéri a rizikót a per.

Mert ha nyersz, mi van? Részletfizetést kapsz. Ha vesztesz, akár a duplájára is nő addigra a tartozásod.

Nem lenne érdemesebb, (ha a felperessel már nem lehet beszélni) egy személyi hitellel áthidalni a tartozást. (Egy összegben tudtok teljesíteni, ahogy az ítélet előírja, és a banknak fizetitek a részleteket.) A bíróság által pernyertesnek nyilvánított felperes ugyanis nem nagyon kötelezhető arra, hogy kamatmentes hitellel finanszírozzon benneteket.

_Wasp_

és felesleges megoldása

macskusz # 2008.05.26. 10:26

Természetesen értem mire célzol, ....
engem valójában az érdekelne, mire készüljünk fel ha a bíróság sem látja be, hogy az össz havi bevételünket mégsem adhatjuk oda....
Nem az összeg miatt fellebezznénk, haenem a megfizetés határideje és módja miatt. Valamilyen szintem méltányolható ha az ember fizetne de nem tud úgy, ahogy előírták, hanem akként, ahogy felelősséget tud vállalni a fizetési kötelezettsége felett. Ezt tudjuk vállalni / x. összegű részlet/, ha nem engedélyezi a bíró, akkor logikusan nem fogjuk megfizetni, ergo >>> jön a végrehajtó?
Jelzem Már van egy folyamatos hátraléktörlesztés szintén ez ügyből kifolyólag, mert az egész havi 35 ezerről indult és nem volt hajlandó egyezkedni, mi pedig egyszerűen nem tudtunk többet fizetni, mint amennyit kapott. A kieső pénzéért végrehajtóhoz fordult, közel 300.000 -rel, amit havi 5000,- törlesztünk, mert nem tudunk többet. Így most összesen havi 20-at kap! Esélyeket ltolgatok csupán, mert jobb félni, mint megijdni!

_Wasp_ # 2008.05.26. 09:50

Ha a fellebbezés indoka ez lenne: méltányosságnak csak kívételesen van helye.

Egyébként a fene tudja. Az ügyvédet kéne megkérdezni, aki vitte a pert.

(ez amolyan: "beteg az öcsém. Meg fog gyógyulni?" konkrétságú kérdés volt... :) na jó, ennyire nem ilyen... viszont egy elbukott fellebbezéssel könnyen lesz a 158 ezerből 208 ezer. Szerényen számolva.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

macskusz # 2008.05.26. 09:40

Szép napot!
A bíróság csökkentette a gyerektartás díjat, visszamenőleg a keresti levélben feltüntetett dátumig. Azonban a kért és megítélt összegből adódó + összeget, ami jelen esetben 150.000,- (egyszázötvenezer) forint, egyösszegben kellene megfizetnünk az alperesnek. Levélben kértük az Ő jogi képviselőjét tájékoztassa ügyfelét részletfizetési kérelmünkről, és adjon írásbeli választ. 3 munkanapot adtunk erre, melynek eredményeképpen legkésőbb holnap meg kellene érkeznie a válasznak. Ha nem jön semmi szeretnék a bíróságon fellebbezni az ítéletnek erre a pontjára vonatkozólag, miután a havi 158e -ből nem tudunk kifizetni egyösszegben 15 napon belül 150e-t!!!!!
Kérdésem: -Mire számíthatunk a fellebbezés után? Köszönöm előre is.

ildi33 # 2008.05.24. 04:30

Köszönöm szépen a válaszotokat.

sinus69 # 2008.05.23. 05:55

A munkahely megszűnésével nem veszti érvényét a bírói végzés, mert a munkaviszony megszűnésekor, az utolsó munkában töltött napon a munkáltató által kiállított adatlapokon (régen MIL-lap volt) szerepel a letiltás, amit a következő munkáltató bekér, és az abban foglaltak alapján letilt a netto munkabérből.
Ez vonatkozik a munkanélk. segélyre is.
Egyébként mindenkinek van gyenge pontja, csak szerencsén múlik, hogy megtalálod-e. Nekem szerencsém volt. Sok sikert és további szép napot! Üdv: Sinus

sinus69 # 2008.05.23. 05:48

ildi33
Én is gyt-ért küzdöttem, és felhívtam a helyi gyámhivatalt. Maximális tájékoztatást kaptam tőlük, lehet nem jól emlékszem, de mintha úgy rémlene, 3 évre előlegzik meg a gyt-t, én a bíróság által meghatározott min.összeget megkaptam volna (időközben fizetett az édesapa)12.000,- Ft/hó. Az állam megtalálja a módját a behajtásra, nem fogja hagyni a pénzét elveszni. De te legalább 3 évig biztos nyugalomban leszel gyt. ügyben.
Érdeklődj náluk, esetleg ami infót kaptál, oszd meg valamilyen formában a volt férjeddel, hátha arra hajlandó fizetni. Ha nem, akkor nyújtsd be a kérelmedet a gyámhivatalnak.

ildi33 # 2008.05.23. 04:28

Köszönöm a választ. Megprobálok továbblépni.
Csak nem értem, hogy emberek milyen módszerrel tudnak a törvény elöl kibujni.Talán képes a volt férjem mindenéről lemondani, hogy ne kelljen fizetnie a havi 10 ezer ft-ot, még a bejelentett munkahelyén is felmondott.Ilyen esetben például érvényét veszíti a váláskor kapott bírósági végzés, amelyben le van fektetve a gyermektartásdíj összege?

macskusz # 2008.05.22. 19:00

Sziasztok!
A jogerős bírói ítélet alapján a korábbi 35000,- forint tartásdíjat a kért 10000,- helyett 20000,-re csökkentették. A lényeg, úgymond részben pervesztettek lettünk, hiszen a csökkentést sikerült elérni, csak nem annyira mint szerettük volna. Kérdésem a következő:
A bíró a felperest/ a férjemet/ kötelezte az alperes jogi képviselője költségének megtérítésére, mivel az ex felesége végig ügyvéddel a háta mögött kapálózott a pénzért! Az ilyen jellegű pereknél /gyermektartásdíj csökkentése iránt indított/ van- e perköltség? Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.05.22. 18:50

Egyrészt a gyámhivatalon kérheted a tartásdíj megelőlegezését, másrészt a rendőrségen feljelentést tehetsz tartás elmulasztása miatt.

ildi33 # 2008.05.22. 18:33

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék tőletek kérni.
Férjemtől 2002-ben váltam el, akkor 10 ezer ft gyermektartásdíjat határozott meg a bíróság a lányom után.Sajnos férjem csak állandó felszólításra volt hajlandó fizetni, amit kb. 6 hónapja egyáltalán nem teljesített, ezért végrehajtóhoz fordultam. Ma kaptam meg a végrehajtó levelét, hogy a bekért tájékoztató adatokból megállapította, hogy a követelés behajthatatlan, mivel nem rendelkezik gépjárművel, ingatlannal, letiltható jövedelemmel.
Pedig van autója, családi háza, és úgy tudom Ausztriába dolgozik.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy merre tudok ez ügyben tovább lépni.Tavaly októberben ugyan így jártam, akkor a végrehajtó be tudta hajtani az elmaradt összeget, akkor most miért nem?Köszönöm

_Wasp_ # 2008.05.21. 09:07

stillwater: a tartásdíj nem csak a keresménnyel de az ösztöndíj összegének a felével is csökkenthető.

Ha ennyire tojik a fejedre a lányod, lépd meg a megfelelő lépéseket.

Tisztelem a családod iránti lojalitásod, de vannak, akik egyszerűen nem érdemlik meg.

_Wasp_

és felesleges megoldása

timcsi0 # 2008.05.21. 08:00

kicsiszilvi!

Próbálj megegyezni az apukával.Én is ezt tettem.Én is fix összeget kapok.

5 éve váltunk el,akkor 13ezer forintot fizetett,rá 1 évre kértem,hogy emeljük 15e-re,megtörtént,és idén kértem,hogy emeljük 18-ra és évente +2%-os emelés.
Erről írtunk papírt,azóta fizeti így rendesen.
(írásban kértem tőle az emelést)
Én mondtam neki ha ebbe nem megy bele,kérem a bíróságon a 20%-ot.És akkor mindenből kapom(13.havi,jutalom stb)

Inkább belement az emelt verzióba.

monalisa1 # 2008.05.21. 07:46

Ha nem küldi el neked a félévenkénti beíratkozásról a dokumentumot, akkor azon időszakra eleve nem jogosult a t.díjra.

monalisa1 # 2008.05.21. 07:42

stillwater

Sok egyetemista van aki a nappali tagozatos tanulmányok mellett részmunkaidőben már dolgozik, ebben az esetben a t.díj jár, bár összege csökkenthető. Azt próbáld megtudakolni, hogy a lányodnál a munka miként is történik?! (Ha szemesztert hagy ki, arra a félévre nem jár a t.díj - vita nincs.)

monalisa1 # 2008.05.21. 07:33

kicsiszilvi

A gyerekek nőnek, a költségek/kiadások sajnálatosan úgyszintén, így a t.díjnak is követnie kell ezen tendenciát.

A t.díj a jövedelem 15-25 % közötti, gyermekenként. (Két gyermek esetén nagy általánosságban 2x20%)

Innentől már a te tárgyalási ügyeséged, rámenőséged, hogy végül is egy újabb megállapodással mennyit tudsz elérni.

Ha vele szemben első körben "betonfalba" ütköznél, másodjára "kináld meg" az APEH-el, végső soron fordulj bírósághoz és kérd a t.díj ekkénti megállapítását.

kicsiszilvi # 2008.05.21. 06:21

A gyerektartás mértéke jelenleg mennyi?
Mi megállapodtunk egy fix összegben és azt kapom 2 éve se többet se kevesebbet.
A volt férjem egy kisgatyát nem hajlandó nekik venni. Odaadja a gyt, és ő többet nem hajlandó a gyerekeire költeni, viszont én mindent biztosítsak, úgy hogy anno én mindent ott hagytam neki, cserébe nem kezdett gyerek elhelyezési perbe.
Viszont nekem hitelt kellett felvennem, hogy legyen hol laknunk.
Ő jólmenő vállalkozó, bíróság előtt bevallott 300 ezer nettóval (ami persze jóval több, de mindegy), viszont a gyt-ben anno 2 éve nem ez alapján egyeztünk?? meg.
Kérhetem-e és ha igen, mikor, a gyt felülvizsgálatát, újra megállapítását?

sinus69 # 2008.05.21. 05:01

Sziasztok!
Az alant írt kérdésemhez kapcsolódóan csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy felhívtam a vh-t (aki az adós rokona) és elmondtam neki, hogy beszéltem a végzést meghozó bíróval és a gyámhivatal vezetőjével, valamint közöltem vele, hogy minden, rá és az adósra vonatkozó infómat megosztottam a bíróúrral, erre a tegnapi nap folyamán megérkezett az összes gyermektartás :) !!!
Ezúton köszönöm a hozzászólásokat, mindenkinek további szép napot kívánok!
Üdv: Sinus69

stillwater # 2008.05.21. 04:28

Reggel van, a betük még nincsenek a helyükön a billentyűzeten, sorry, ezért a sok elütés alant.

Köszönöm,
stillwater

stillwater # 2008.05.21. 04:26

Jó reggelt mindenkinek.

Akkor a tények: a lányom egyetemre jár, jogra :-), bár ezt csak egyszer (tavaly szept.) bizonyította beír. papírral. Továbbá rólam, az apáról nem akar tudni semmit. Kizárólag emailben érintkezik velem, és ez úton közölte azt is velem, hogy hagyjam békén, ne zaklassam. Ez a levél archiválva.
Lányom a wiw-en is látható, és ott fedeztem fel egy szép napon, hogy dolgozik egy szerkesztsőgben - ahol az anyja is mellesleg - de ezt az infót gyorsan le is vette onnan. Ami "rokontartást" illeti, semmilyen bírósági végzés nincsen, én fizetek, mert így érzem helyesnek.
A kérdésem: mi van akkor, ha pénzt keres? Örülök neki, de mi van akkor, ha emniatt elhanyagolja a tanulmányait? Nem kellett volna (bár nagykorú) ezt tuadtnia velem? Mint azt is megennie, hogy minden félévben elküldi a beírat. igazolást?

Köszönöm,
stillwater

ObudaFan # 2008.05.20. 19:48

A csökkentést lehet kérni. A gyermektartást pénzben kell teljesíteni.

gabesz24 # 2008.05.20. 19:47

sziasztok!

Egy eset: apuka gyermektartást fizet. most családot szeretne alapítani. kérdés: ha megszületik az új kapcsolatából a gyermek, akkor a gyermektartásdíj mértékének csökkentését kérheti a bíróságon, esetleg megosztva részben pénzbeni, részben ermészetbeni támogatást nyujtani az anyával maradt gyermeknek? (mivel a pénzt nem mindig a "megfelelő módon" használja anyuka)
A választ köszönöm!

Gabesz

Gabesz