Gyerektartás dij

ObudaFan # 2008.05.20. 19:41

Nem vonnak.

timcsi0 # 2008.05.20. 19:17

Köszönöm a jogszabályt....,de laikusra lefordítva ez mit takar?

1.Vonnak belőle gyermektartást vagy nem?

2.A családi adókedvezményt lehet egyösszegben is visszaigényelni vagy csak havi lebontásban?

ObudaFan # 2008.05.20. 19:12

BH2005. 216
A családi adókedvezmény nem tekinthetô a kötelezett jövedelmét befolyásoló, olyan juttatásnak, amelyet a gyermektartásdíj alapjául szolgáló nettó jövedelem kiszámításakor külön figyelembe lehetne venni [1952. évi IV. törvény 69/C. §; 1995. évi CXVII. tv.; 4/1987. (VI. 14.) IM r.]
Az, hogy a kötelezett mely jövedelmei után köteles adózni, továbbá milyen adókedvezmények illetik meg (a családi kedvezményen kívül ilyen lehet pl. a szellemi tevékenység jövedelmének adókedvezménye, a lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összeg kedvezménye, a közhasznú szervezet részére befizetett összeg kedvezménye stb.), a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. tv. hatálya alá tartozó kérdések, melyeket az adó elszámolásának idôpontjában a kötelezettnek az adózásra kiható körülményeiként kell értékelni.
A Vhr. 11. §-a a tartásdíj alapjául szolgáló jövedelemnek az ott felsorolt terhek levonása után fennmaradó összegérôl rendelkezik. Ennek kiszámításánál csökkentô tényezôként - egyebek mellett - a tartásra kötelezett személynek a Vhr. 10. §-a (2) bekezdésének a) és b) pontjai szerinti járandóságait terhelô, és - adónemekre, illetve adókedvezményekre tekintet nélkül - ténylegesen befizetett vagy levont adót jelöli meg. A gyermektartásdíj alapjául szolgáló nettó jövedelem megállapításánál tehát már nem vizsgálandó, hogy a kötelezett tiszta jövedelmének alakulásánál az adózásra vonatkozó szabályok szerinti kedvezmények családvédelmi célokat vagy egyéb érdekeket szolgálnak. A családi adókedvezmény ezáltal nem tekinthetô a kötelezett jövedelmét befolyásoló olyan juttatásnak, amelyet a gyermektartásdíj alapjául szolgáló nettó jövedelem kiszámításánál külön figyelembe lehetne venni.

timcsi0 # 2008.05.20. 05:42

marcika!

tehát lényegében akkor úgy van ahogy gondoltam,hogy a nettó jövedelemből vonják,azaz a családi adókedvezményből is

Akkor marad az évi egyszeri visszaigénylés.Ez így járható út nem?

sinus69 # 2008.05.20. 05:06

marcika!
Tény, hogy nincs semmi közöm az új feleség jövedelméhez, de ha fordítasz egyet a dolgon, neki mi köze van a gyermekemnek az apuka által fizetendő tartásdíjhoz?
Ha belegondolsz, közös pénzből közösen költik el azt is nem?
Vagy ahhoz már van köze, mert ő a feleség?
Pedig az a kislány pénze, vagy nem?
Vajon miért akarta magára írtani az egész házat szerinted?
Egyébként meg tévedsz marcika, igenis megvizsgálja a bíróság az új feleség jövedelmi és vagyoni viszonyait is. Sőt, ha lenne másik gyermeke egy előző házasságból, a kapott gyt-re is rákérdez.

marcika # 2008.05.19. 18:35

Timcsi,

ezt ma találtam:

Az APEH Adónemek foosztálya által kiadott 2003/3. számú "Adózási kérdés" kapcsán született ez ügyben (a gyermekek után járó adókedvezmény) állásfoglalás. A házasságról, a családról és a gyámságról szóló törvény végrehajtási rendelete szabályozza, hogy a tartásdíj alapjául szolgáló jövedelem megállapításánál a levonandó tételek között szerepel a jövedelmet terhelo adó (adóeloleg), a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék, a magán-nyugdíjpénztári tagdíj, valamint a munkavállalói járulék. A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a számított adót csökkenti az adójóváírás. Ezt a kedvezményt a munkáltató már az adóeloleg megállapításánál és levonásánál is köteles figyelembe venni, ami által csökken a munkavállaló által fizetendo adó összege, no a nettó jövedelme, amely után a gyermektartásdíjat fizetnie kell. A gyermektartásdíj kiszámításakor tehát a levonások és kedvezmények érvényesítése utáni összeget kell alapul venni. (APEH Adónemek foosztálya 1225853363/2002. PM Jövedelemadók foosztálya 19672/2002.; AEÉ 2003/1.) Ez csak egy állásfoglalás, nem köti a bíróságot,

marcika # 2008.05.19. 18:19

sinus,

nem szeretnélek megbántani, de itt valami nem stimmel. Az új feleségnek "mi köze" a te gyerekedhez? Őt nem kötelezhetik, hogy idegen gyereket tartson el, hiszen nem vér szerinti gyereke, nem fogadta örökbe.
Az új feleség nem fizethet neked gyerektartást. Az más kérdés, hogy a közös pénzből fizetnek, de neked semmi közöd nincs az ő fizetéséhez/jövedelméhez.

sinus69 # 2008.05.19. 17:52

Szia marcika!
Ennek az előzménye szintén egy sorozatos nemfizetésből adódó vh. elrendelés volt, ahol az adós 1/2-ed tul.hányadára bejegyezte a vh. a zálogjogot. Ezt követően fizetett rendesen és időben addig, amíg le nem került a tul.lapról a zálogjog bejegyzés 1 év után. A földhivatal megküldte nekem is a tul.lapokat mind a bejegyzésről, mind annak megszűnéséről, és abban láttam, hogy az új feleség benyújtott egy kérelmet, hogy a saját nevén legyen az egész ingatlan, ami elutasításra került. Ekkor szűnt meg a gyt. korrekt fizetése az édesapa részéről. Ezt megírtam a Bíróságnak, amikor kértem a folyamatos vh-t, a bíróság pedig helyt adott a kérelmemnek, és egyetemlegesen kötelezte, mint adóstársat a gyt. fizetésre. Ennyi. De hát semmit nem ér el vele az ember, ha a vh. az adós rokona. Annyira nem foglalkozott a dologgal, hogy az x-dik telefonon történt érdeklődésemre én hívtam fel erre is a figyelmét, amit nem akart elfogadni, mondván, ez hülyeség, mert nem ez a bírói gyakorlat. Hallottam a titkárnője "beszólálát" hogy márpedig ez tényleg így van, ekkor benn akadt a szó a vh-ban.

marcika # 2008.05.19. 16:47

Sinus69,

" legutolsó bírói végzés elrendelte a folyamatos gyermektartás végrehajtását, és az új feleségre is egyetemlegessé tette a fizetést.”"

Mit értesz azon, hogy az új feleségre is egyetemlegessé tette a fizetést?

sinus69 # 2008.05.19. 15:49

Köszi _Wasp_ , ezt az ügyvéd általi felszólítást megpróbálom.
Egyéni vállalkozó az édesapa, amikor a legutolsó tárgyalás volt, akkor hozott egy munkáltató igazolást a szülei Kft-jétől, hogy ő tulajdonképpen ott dolgozik. Kértem a letiltást, ekkor "hirtelen" megszűnt a munkaviszonya. A vh. meg azt írja, hogy "az adós munkahelye ismeretlen"
Ezzel nem tudok mit kezdeni.
A házát nem akarom megterheltetni, mert kölcsönük van rá, és félő, hogy ezért a bank felmondja a hitelüket. Nem áll szándékomban kiszúrni vele és a családjával, leginkább a gyerkőceire nézve nem akarok problémát neki, de azért nekem a lányomra kell tekintettel lennem.
Telefonon nem tudok értekezni vele, mert azt nem veszi fel, vagy egyből kinyomja.

_Wasp_ # 2008.05.19. 15:26

harmadrészt meg: milyen vállalkozó? Ha nem egyéni vállalkozó (azt írtad jól menő...), akkor lehet, hogy valamelyik cége alkalmazásában áll. Kérni kellene a bíróságtól a tarásdíj letiltását.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.05.19. 15:24

azért ilyenkor az elmaradás alapján jár a kamat egyfelől, másrészt meg kell ügyvéddel irattatni felszólító levelet amiben benne van pl. a 20.000 forintos tartásdíj, 140 forint kamat, 27.000 forint ügyvédi munkadíj.

leszokik majd erről a második ilyen után.

_Wasp_

és felesleges megoldása

sinus69 # 2008.05.19. 14:32

Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket, tanácsotokat az alábbiak vonatkozásában:
Lányom 17 éves, az apukával 15 éve külön élünk. Ott is van család 2 gyerekkel, nálam is van plusz 3 gyerköccel. Ő kereskedő vállalkozó, én meg Gyesen vagyok. Gyermektartást (nem)fizetése miatt rengetegszer volt nézeteltérésünk, ezeket most inkább mellőzöm. A legutolsó bírói végzés elrendelte a folyamatos gyermektartás végrehajtását, és az új feleségre is egyetemlegessé tette a fizetést. Közben kiderült, hogy a végrehajtó szegről-végről rokona az édesapának. A mai nap folyamán rákérdeztem a vh-tól, mit sikerült intéznie az ügyben. Azt mondta, hogy semmit, mert volt bennt nála az apuka, és közölte, hogy minden hónap 30-31-én fogja feladni a tartásdíjat azért, hogy engem bosszantson. Azt is mondta, hogy hiába fordulok ügyvédhez, vagy gyámhivatalhoz, nincs eszköze a határidőben történő fizetés kikényszerítésére, én vagyok a telhetetlen
:(, ugyanis minden hónap utolsó napján, de az adós feladja a gyermektartást és minden hivatal azt fogja mondani, hogy a szegény apuka megszorult, azért fizet hónap végén. Na de állandóan???
Lányom nagyon számít azokra a havi pénzekre (oda szoktam neki adni zsebpénz gyanánt), és most eléggé el van keseredve, kellett volna neki az osztálykirándulásra.
Tényleg ez így van? Ilyenkor valóban nem a gyermek számít?
A hozzászólásokat előre is köszönöm!

Tomcsi1987 # 2008.05.19. 10:51

Birosághoz irásban is megtehetem? mi szükséges hozzá gondolom a váloperi végzés és amin jötelezi magát hogy postai uton küldi a gyermektartást.És még gondolom iskola-látogatási igazolás is .Köszönöm a segitséget

elin # 2008.05.19. 10:11

Köszi!

Elin

_Wasp_ # 2008.05.19. 10:06

fenntartom, hogy akkor is neki írj egy tértis levelet, amiben kéred az elmaradt tartásdíjat, különben intézkedsz a végrehajtása felől, aminek az ügyvédi és végrehajtási költségei (+ a kamatok) is őt fogják terhelni.

Legalább kétszer is meggondolja legközelebb, hogy nyegléskedjen a tartási kötelezettsége vonatkozásában.

_Wasp_

és felesleges megoldása

elin # 2008.05.19. 09:56

Ha-ha! Apával 1x próbáltam kommunikálni, hát elég érdekesre sikeredett.

Elin

_Wasp_ # 2008.05.19. 09:50

nem lenne egyszerűbb az apától kérni?

_Wasp_

és felesleges megoldása

elin # 2008.05.19. 09:36

Sziasztok!
Én az alábbi után szeretnék érdeklődni: a gyermekem apja munkanélküli volt, de áprilistól elhelyezkedett, így most vonják tőle a gy.tartást. A márciusi tartásdíjjal viszont még adós.
A munkáltatója felhívot engem, hogy küldjek 1 levelet nekik, igazolásképpen, hogy xxx számlaszámomra utalják a gyt-t. Én meg megkértem, hogy akkor a márciusi elmaradt gyt-t is utalják már el visszamenőleg. Mire azt mondta, hogy ő azt nem tudja, mert csak áprilistól van náluk foglalkoztatva az apa.
Viszont tudom, hogy ez nem így működik. Most ha megírnám a levelet, akkor mire hivatkozzak, hogy az elmaradtat is levonják tőle visszamenőleg?
Köszönöm!

Elin

Tomcsi1987 # 2008.05.19. 09:27

Birosághoz irásban is megtehetem? mi szükséges hozzá gondolom a váloperi végzés és amin jötelezi magát hogy postai uton küldi a gyermektartást.És még gondolom iskola-látogatási igazolás is .Köszönöm a segitséget

Tomcsi1987 # 2008.05.19. 09:27

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.19. 08:30

Végrehajtási záradékot kell kérni az ítéletre. De hat havi tartásdíj már elveszett, és minden újabb hónap késlekedéssel elvész egy-egy havi.

Tomcsi1987 # 2008.05.19. 08:10

Tavaly váltunk el gyermektartásdijra nem kértem birosági letiltást azt hittem hogy postán küldi. De egy éve egy Forintot Nem küld Kérdésem Hogyan kell kérni a letiltást milyen iratok kellenek .Köszönet

kicsiszilvi # 2008.05.19. 07:04

A gyerektartás mértéke jelenleg mennyi?
Mi megállapodtunk egy fix összegben és azt kapom 2 éve se többet se kevesebbet.
A volt férjem egy kisgatyát nem hajlandó nekik venni. Odaadja a gyt, és ő többet nem hajlandó a gyerekeire költeni, viszont én mindent biztosítsak, úgy hogy anno én mindent ott hagytam neki, cserébe nem kezdett gyerek elhelyezési perbe.
Viszont nekem hitelt kellett felvennem, hogy legyen hol laknunk.
Ő jólmenő vállalkozó, bíróság előtt bevallott 300 ezer nettóval (ami persze jóval több, de mindegy), viszont a gyt-ben anno 2 éve nem ez alapján egyeztünk?? meg.
Kérhetem-e és ha igen, mikor, a gyt felülvizsgálatát, újra megállapítását?

nandy # 2008.05.17. 23:01

Aqua: ha békét akarsz kötni, ahhoz a saját sérelmeidet kellene félretenned.

Hidd el, a gyerekek is sokkal szívesebben mennek egy kiegyensúlyozott, mondhatni: boldog anyukához, mint egy megkeseredetthez, aki csak panaszkodni tud.

A jogot meg hagyd a fenébe, egyébként sem ez a fő bajod.