Gyerektartás dij

ObudaFan # 2011.03.30. 11:56

1. Visszavonhatod, de abban az esetben te fizeted a perköltséget. Én a helyedben inkább azt kérném, hogy a bíróság csak a betegsége időpontjáig terjedő időre állapítson meg magasabb tartásdíjat.

2-3. Ha visszavonod sürgősen, akkor nem. Ha nem, akkor inkább vidd el, de hogy bírságolhat-e a bíróság, az attól is függ, miről szól ez a szakértői vizsgálat.

4. Nem a betegségre hivatkozva, de kérhetsz, ha ennek a feltételei fennállnak.

erika8033 # 2011.03.30. 12:26

Köszönöm a választ T. ObudaFan!

Az 1. pontot nem nagyon értem:
" bíróság csak a betegsége időpontjáig terjedő időre állapítson meg magasabb tartásdíjat."

Még jelenleg is betegek a gyerekek, allergiások, csak nem akartam őket megint vizsgáltatni, mert fájdalmas a sok szurkálás. Másrészt, pedig nem tud úgysem fizetni a volt férjem mert munkanélküli lett közben.

Most mit kellene tennem, hogy ne kelljen nekem fizetni a perköltséget?

2-3. Erről az allergiavizsgálatról szólna a szakértői vizsgálat. Ez esetben bírságolhatnak?

Köszönettel:
Erika

ObudaFan # 2011.03.30. 15:14

Arra az időszakra fizessen, amíg neki volt jövedelme, úgy értettem.

erdelyi_apa # 2011.03.31. 09:11

Magyar nemzetiségű román állampolgár vagyok, Romániában élek. Magyarországon indítottak ellenem gyermekelhelyezési pert (a gyermek és édesanyja is román állampolgár, letelepedési engedéllyel rendelkeznek), ezzel kapcsolatban lenne néhány „kezdő“ kérdésem:

1. Mióta eljöttem Magyarországról (több éve), rendszeresen és önkéntesen utaltam át pénzt a gyermek eltartására (romániai bankból). Ezt a felperes természetesen megkapta, de nem említi a keresetben, sőt, félévre visszamenőleg is kéri a megállapításra kerülő tartásdíjat. Kérdésem az, hogy a bíróságon kérhetem-e a banki átutalások figyelembe vételét és ha igen, hogyan tudnám igazolni ezeket? Elég, ha számlakivonatot kérek a banktól és lefordíttatom?
2. Le kell fordíttatnom a nyilatkozatom igazolására benyújtott összes többi okiratot, pl. a jövedelemigazolást?
3. Elfogad-e a magyarországi bíróság romániai (hitelesített) fordításokat?
4. Elektronikus levélváltásra (email) lehet-e hivatkozni a bíróságon (az első tárgyaláson) egy esetleges közös megegyezés "sürgetése" érdekében? Meglehetősen gyakran váltottunk email-eket, többek között a pénz átutalásáról is.

Válaszaikat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.03.31. 09:40
  1. Igen, hiteles fordítás kell.
  2. Igen.
  3. Igen.
  4. Lehet, csak vita esetén neked kell bizonyítani, hogy tényleg azok az e-mailek születtek.
erdelyi_apa # 2011.03.31. 10:10

Köszönöm válaszát.

Az e-mailek "eredetiségének" bizonyításának mi a módja? Hálás lennék, ha ebben a kérdésben még útba igazítana. Hol tudnék ennek utanánézni? Létezik erre törvénykezés, esetleg bevett gyakorlat (régebbi perek alapján)?

ObudaFan # 2011.03.31. 11:06

Véleményem szerint ezt leginkább szakértővel lehet bizonyítani.

erdelyi_apa # 2011.03.31. 19:57

Értem. Szakértőt a bíró kér fel erre vagy nekem kell ezt megtennem? Ellentétben a felperessel, ügyvédem egyelőre nincs. Közös megegyezésre szeretnék jutni már az első tárgyaláson, de ez korántsem biztos, hogy összejön. Érdemes már az első tárgyalás előtt ügyvédet keresnem, hogy azon már ő képviseljen? Előkészítheti, elősegítheti a megegyezést?

ObudaFan # 2011.04.01. 17:21

A bírótól kell kérni, hogy ő rendeljen ki. Érdemes már az első tárgyalás előtt ügyvédet keresni.

Aranyesőő # 2011.04.02. 13:53

Tisztelt Szakértők!
Már korábban is írtam ezt a gondom,de még mindig nem vagyok biztos a dolgomban így kérném ismét a segítséget:
A problémám a következő.3 éve váltam el akkor fix 20.000 ben lett megállapítva a gyerektartás.Időközben ő megnősült ott van 3 gyerek ,közös gyermekük nincs.
Nekem egy élettársam van (hivatalosan még nem is lakik velünk ez egy friss kapcsolat) közös gyerekünk nincs.
Ők a 3 gyerek után így igénybe tudják venni a családi adókedvezményt ingyen tanköny ,étkezési támogatás,…stb… 3 gyermek után a külföldön dolgozó apuka tisztes tartásdíjjat fizet.Egy lakáshitele van volt férjemnek,én is vettem egy hitelt fel hogy őt kitudjam fizetni. Kérdésem az lenne a fix összeget 20%-ra szeretném módosotítani egy min 25 ezres alappal,így jobban járnék. Erre mennyi az esélyem? Ilyenkor a 3 nevet gyerekét is nézik vagy csak a közöst? Vizsgálják mindkét fél anyagi helyzetét?
Én folyamatosan túlórákat vállalok és a számlák kifizetése így is nehezen megy sajnos nem beszélve arról hogy ennek a gyermek látja kárát hisz első osztályos.
a fizetése 50%-a fordítható a gyerekekre úgy tudom..csak azt nem hogy akkor ebben az esetben a 4 gyereket kell-e nézni?Mert akkor a 20% is kizárt már.

Válaszát előre is köszönöm.

monalisa1 # 2011.04.02. 15:50

Bár nem írtad hány éves a nálad lévő közös gyermek, de mivel minden gyermek cseperedik - helyesen, így a vele kapcsolatos költségek- kiadások is növekvő tendenciájuak, azaz a körülmények időközbeni lényeges változására hívatkozással kérhető a t.díj módosítása.

Előszőr próbálj megegyezni a volt férjeddel, ha elzárkózna a bíróság majd dönt a kérdésben.

Külön: nem tudom érdemes-e havi 5 ezer forintért pereskedni (?), valamint ha az élettársaddal összeköltöztök a fizetése jobbítja a jelen anyagi helyzetedet.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.02. 15:51

Megvan, első osztályos....

Aranyesőő # 2011.04.02. 20:03

Szia Monalisa
Azért szeretném inkább 20%-ra módosítani a tartásdíjjat mert úgy gondolom akkor jobban járnék (pl 150 ezernél az már 30 ezer,annyit meg tuti kap),de egy 25 ezres alapot kérnék hogy annál kevesebb ne legyen..csak míg nem tudom egyáltalán van-e esélyem nem is merem meg akarom a dolgot bolygatni,mert ő tuti nem egyezne bele..viszont nem szeretném ha a gyereken csattana a mérge,szóval ha esélytelen akkor hagyon az egészet és inkább dolgozom mégtöbbet.

monalisa1 # 2011.04.03. 16:15

150.000:2 =75.000 Ft, vagyis az 50% amiből a bíróság ha megállapítja az általad kért 20%-ot akkor 15.000 Ft/hó. Ezzel szemben kapod a húszezer forintot...

monalisa1 # 2011.04.03. 16:23

Egy eltartott gyermek esetében az alapul vehető 75.000 Ft-nak 15-25 százaléka között lehet a kötelezés összege, vagyis 11.250 Ft-tól - 18.750 Ft-ig bezárólag.

De egész biztosan figyelemmel lesznek a jelen párkapcsolatában eltartott (= gondoskodott) három másik gyermekre is - éhes az ők szája is...

monalisa1 # 2011.04.03. 16:29

Meg hát figyelemmel lesznek arra is hogy a gyermekek után az anya t.díjat kap...

Aranyesőő # 2011.04.03. 18:20

Szerintem nem az 50%-nak nézik a 20%át hanem az fizetések.
Az 50% az amit maximum levonhatnak pl több gyermek esetén.

monalisa1 # 2011.04.03. 18:47

Te tudod (...), de ne engem hibáztass ha meglepődsz...

nandy # 2011.04.03. 21:14

monalisa:

Alaposan félrevezeted a kérdezőt...

A 20%-ot a nettó jövedelem alapján állapíthatják meg. Nem pedig a nettó jövedelem 50%-a után a 20%-ot.

azt egyébként érdemes kérni a bíróságtól, hogy pl. 20 ezer forintot, de legalább a mindenkori jövedelme 20%-át fizesse. Mert így 20 ezret mindenképpen kap az anyuka, de ha az apuka jövedelme magasabb, akkor még többet.

icamami # 2011.04.03. 22:07

Érdeklődnék a lehetőségekről...
Párommal 15 éve élek együtt.Az előző házasságából született egy lánya, aki hamarosan nagykorú lesz. Nekünk 2 közös, kiskorú gyermekünk van.
Párom a 15 év alatt minden hónapban időben, tisztességgel fizette a 20 %-os tartásdíjat +persze egyéb pluszokat is, mint pl.nyelvtanulás, nyári táborok...stb. Mivel nem éltünk rosszul, nem volt nehéz ezt az összeget megfizetni,így gyermekeink születése után sem változtatott a párom a dolgon, nem fordult bírósághoz, hogy immáron 3 gyerek van. Mostanában nagyon rosszul élünk,én munkanélküli vagyok,a hitelünk az egekbe szökött (amit azért kellett felvennünk, mert a volt feleség nem akarta eladni a "közös" lakást), és sokszor a hónap közepén elfogy a pénzünk. A gyerekek különóráit sorba lemondtam, de ott tartunk, hogy a hűtőnk is sokszor üres.A párom most jutott el oda, hogy módosítattna a gyerektartáson,amit még ki tudja, hogy meddig kell fizetnie.Mire számíthatunk a bíróságon? mennyire lehetne a %-ot csökkenteni? A bíróság figyelembe veszi, hogy 300 e forintos fizetés fele lakáskölcsön,a havi fűtésünk kb.60 ezer és akkor még nem beszéltem a többi rezsiktg.-ről és a gyerekek étkeztetésérők, miközben az ex ott él a lakásban, kocsit vesz, külföldre jár?

monalisa1 # 2011.04.04. 07:51

Aranyeső, elnézésed kérem nagyon elírtam a lentebbi hozzászólást, szerencsére nandy kijavított.

monalisa1 # 2011.04.04. 08:07

icamami

Nézd, a fűtésen lehet spórolni és a hitelszerződésen is lehet változtatás kérni - bár hosszú távon kedvezőtlen. A havi kifizetéseknél első a külön élő gyermek t.díja, minden más kiadás / költség csak ezt követően.

Ha a párod lenne munkanélküli, azt a körülmények időközbeni változására tekintettel a bíróság bizonyára figyelembe venné, egyébiránt...

Mindentől függetlenül a közös két gyermekre figyelemmel kérje a t.díj módosítását, vagyis hogy háromról kell gondoskodnia.

Azonban amíg a bíróság jogerősen másképp nem dönt a jelenlegi százalékos összeget kell fizetni.

monaLuis
laikus hozzászóló

marcika # 2011.04.04. 08:29

monalisa,

Az csak illuzió, hogy a hitelszerződésen lehet változtatni. És havi 60.000 forint gyermektartás igen nagyvonalú.

Icamami,

Ha 3 gyermekről gondoskodik, akkor a fizetésének 16.6%-a jut havonta gyerekenként.
Emellett figyelembe veszik mindkét család vagyoni és jövedelmi állapotát.

icamami # 2011.04.05. 06:47

Köszönöm marcika.
Nem tudom, ki vagy monalisa, de okoskodni nagyon tudsz.Az biztos, hogy a hitelekhez nem értesz. Próbáltuk már kiváltani,de nem tudtak jobbat ajánlani.Elhiheted,hogy nem az az elsődleges szempont,hogy más gyerekének ártsak.A nagylány neveléséhez, életéhez 15 éven keresztül igen jelentősen hozzájárultunk,de pár hónap múlva 18 lesz,ideje változtatni, hiszen (Isten látja lelkemet),hogy sehova nem járunk, magunkra nem költünk,egy 8 éves autónk van, amit már nem is használunk napi szinten, tuiból öltözködünk,de van amin,ha megfeszülök, akkor se tudok változtatni, és ilyen a hitel és a fűtés.Az utóbbit lehetne korszerűsíteni,de ugye ahhoz is pénz kell.Van, amikor már 20.-án kölcsön kell kérnünk, mert üres a hűtőnk,és itt a két gyerek,akiknek szeretném uazokat megadni,mint anno a nagynak.Elég aránytalan, hogy lassan éhezünk,ott meg az anyuka kocsit vesz hitelre, külföldön nyaral, ja és van egy plusz lakás, amit kiad bérbe.Nem félek attól, hogy ezt ne látná a bíróság.

icamami # 2011.04.05. 06:50

ezeket találtam különböző jogi oldalakon:

Ha a szülők két vagy több gyermek tartására kötelesek, a gyerektartást úgy kell megállapítani, hogy egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe, különösen akkor, ha nem egy háztartásban nevelkednek.
.
a nagykorú gyermek csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes .