Gyerektartás dij

kaméleon # 2011.04.05. 07:27

de okoskodni nagyon tudsz.Az biztos, hogy a hitelekhez nem értesz.
Kedves Icamami! Egy olyan internetes oldalon kértél segítséget, ahol jó és kevésbé jó jogászok mellett, segítőkész laikusok is válaszolnak a kérdezőnek. Valóban, monalisa1 sem tudós polihisztor, de a legjobb tudása és tapasztalata alapján segíteni próbál. Ráadásul a Te esetedben jól is válaszolt. (Ha segítséget remélsz, a válaszokhoz másképpen kell állnod.)
A hitelek átcsoportosítására sokszor van tényleges lehetőség, és a gyermektartásdíjat is sok esetben lehet csökkenteni. Hogy Te magad már voltál a hitelintézetnél, és a saját, egyéni paramétereitek nem tették ezt lehetővé, attól a tanács még nem volt rossz.
a nagykorú gyermek csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes .
Nem írtad mit csinál, de ma a nagykorú gyermek sokszor még 1-2 évig középiskolás, tehát az igényeinek megfelelően, teljes körű eltartásra szorul. Nyilvánvalóan megerősítést vártál, de ha reálisan akarsz gondolkodni, 300 ezer ft-os apai jövedelem mellett nagy bírói megértésre és jelentős csökkentésre – egyelőre – nem számítanék. Egy szülőnek, akinek már meglévő gyermekéről hosszú ideig kell még gondoskodnia, minden további anyagi kihatású vállalását a korábbi kötelezettségei figyelembe vételével kell megfontolnia. Ha nem így tett, annak következményeit nem háríthatja át a gyermekére. A hitelek, régi autó, vagy az új feleség munkanélkülisége miatti panasz nemigen lesz hatással a bíróságra.

egyik gyermek se kerüljön a másiknál kedvezőtlenebb helyzetbe
Monalisa1 nem ezt írta? Szerintem igen. Viszont, nagykorú gyermekkel szemben a kiskorú eltartása még előnyt is élvez. Ezeknek a szabályoknak ellenére, nem biztos a nagymértékű csökkentés, de nyilván érdemes megpróbálni. Ezt is mondták.
mennyire lehetne a %-ot csökkenteni?
A %-ot nagykorúnál – a szükségletei és az eltartásra kötelezettek teljesítőképessége alapján – fix összegű tartásdíjra lehet változtatni, ami valószínűleg kedvezőbb az eddiginél.

monalisa1 # 2011.04.05. 08:24

Köszönöm kaméleon, de ha a kérdező nem érti a szót, pártatlan vitát nem folytatok vele.

Icamami, azt hogy az előírtnál többet is adtatok az dicséretes, de a bíróság nem fog figyelemmel lenni rá - ha esetleg úgy gondoltad volna...

És még azt, hogy a volt feleség nagy valószínűséggel nem a t.díjból vette az uj autót és tartja fent azt, valamint a külföldi utazásokra is bizonyára más forrásai vannak. (Nem kell "odaszúrni" felesleges megjegyzéseket.)

Intenzíven keresd a munkát, végső esetben bármit el lehet vállalni ami "munka" - ha fizetnek érte.

Üdv.

marcika # 2011.04.05. 12:42

Nehogy valaki félreértse, nem monalisat támadtam, sajnos :) én is laikus vagyok és tudom mit jelent hitelt fizetni.

A kérdező indulata is érthető, hiszen ő is anya és azt látja, hogy nem tud a gyermekeinek olyan szintet biztosítani, amit korábban megtehetett. Az vesse rá az első követ, aki biztosan tudja, hogy az élete folyamán nem kerül hasonló helyzetbe.

Icamama, ahogy kaméleon is írta, kérjétek a fix összegű tartásdíjat. Írj konkrétumot a nagylányról (hányadikos, tovább tanul-e....stb), hogy a jogászok pontosabban tudjanak válaszolni.

Andrea1 # 2011.04.05. 13:14

Tisztelt fórumozók!!
Tanácsot szeretnék kérni!
Mindidáig rendszeresen fizettem a gyerektartást,de vasárnap apuka kidobta a gyereket otthonról.Gyermekem a barátjához költözött,de apuka utolsó szava az volt"mond meg anyádnak hogy az áprilisi tartásdíj még engem illett"
Minden hónap 10.napján adtam át a tartásdíjat,és az lenea kérdésem hogy mostani helyzetben kénytelen vagyok e apukának oda adni???
Mert én szívem szerint vagy a gyerekemnek adnám oda,vagy a barátja szüleinek akik befogadták.

pazs # 2011.04.05. 13:22

A gyerektartás előre jár, tehát ha a gyerek áprilisban nincs is az apánál, akkor az áprilisban fizetendő gyerektartás elvileg nem jár apának, no de a gyerektartás addig jár, amíg a bíróság a fizetési kötelezettséget meg nem szünteti.

Andrea1 # 2011.04.05. 13:53

pazs!
Köszönöm a hozzászólást.
Szándékomban áll továbbra is fizetni a tartásdíjat,de amint írtam ez már nem az apukát illeti meg.
Nemtudom hová lehetne fordulni ez ügyben,vagy esetleg elég egy papírt írni hogy én azért adom a gyerekemnek mert apuka kidobta otthonról.
Félek ha apuka nem kapja meg a pénzt akkor végrahajtóhoz fordul,pedig mindenki tudja hogy ez már nem őt illeti meg.

meshi # 2011.04.07. 12:28

Kedves ObudaFan, köszönöm a választ, azóta is gondolkozom, vajon a letiltás megoldaná-e az ügyet, miután több helyről van jövedelme. Az alkalmazottként bejelentett fix állása rendben van, de ahol ő a saját bt-jeben dolgozik ott mi számít jövedelemnek? csak a kivét? onnan hogyan kérek letiltást? vagy a megbízási szerződéssel kötött előadások után járó honorárium? vagy ha felveszi a befektetések kamatait, ez csak egy SZJA bevallásban adódik össze... vagy ha önként és dalolva utalja utána. Apehtől lehet ilyet kérni a bíróságon keresztül?
előzmény-kérdésem és válasz: 2011. márc. 10.
technikai kérdés: van olyan itt a jogi fórumon hogy egy bizonyos hozzászólásra válaszol az ember (vagy lgalább belinkeli)? vagy csak én vagyok ilyen béna, hogy ezt a gombot nem találom?
köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.04.07. 12:54

Kérjél letiltást, ha van bt-je akkor foglaltasd le a tulajdonrészét, valamint a honoráriumot a követeléslefoglalással hajthatod végre.

Akinek ennyi mindene van attól könnyü behajtani:)

meshi # 2011.04.07. 13:09

nem az a baj, hogy nem fizet, fizet időben, sőt a 13. havi fizetése után is átutalta, de azt a bizonyos %-ban meghatározott összeget az összes jövedelme után mi alapján határozza meg ő, önkényesen (4. éve ugyanannyit fizet).
A másik, amit megkérdeznék: ottalvós tábor (gyerkőc nagyon szeretne menni, ám ez 30ezer Ft/hét), ami mondjuk az én nyári szüneti időmbe esik, az az én költségem teljesen? apuka nem akar beszállni, mondván az ő idejében ő beíratja úszónapközibe, ráadásul a nála eltöltött 2 hétre is fizeti a teljes havi tartásdíjat. erre van valami kialakult gyakorlat, ami másoknál működik, várnám a tapasztalatokat, megoldásokat.

kisjani # 2011.04.10. 12:01

Tisztelt szakértők! Segítséget szeretnék kérni a következőkben:
Én Romániában élő román állampolgár vagyok, az ex-feleségem Magyarországon született, magyar állampolgár és most is ott él, három közös gyerekünkkel együtt. 2006-ban váltunk el (addig Romániában éltünk), én azóta utalom minden hónapban a megegyezett gyerektartásdíjat. Ezt, az euróban megegyezett összeget szeretné most ő megváltoztatni egy forintban megszabott összegre (természetesen nagyobbra). Én ezzel egyet is értek, viszont szeretném tudni, hogy ez az új megegyezés lehetséges-e egy bíróságon kívüli „Megállapodás”-sal, aminek a szövegében megegyeznénk és fax útján intéznénk az aláírásokat. Ugyanis ezt szeretné ő. Küldött is egy mintát (amelyet állítása szerint egy ügyvéd tanácsai alapján fogalmazott meg), amelynek a szövegébe én bele is egyeznék, viszont a nevünkön kívül semmilyen személyi adatunk nem szerepel benne, ugyanakkor egy-egy tanú aláírásának is van hely benne, viszont sem a tanúk neveinek, sem bármilyen személyes adatának nincs hely rajta. A kérdésem az volna, hogy milyen jogi következményei lehetnek egy ilyen megállapodásnak, illetve, hogy jogi következményei legyenek melyek azok a kötelező dolgok, amelyeket tartalmaznia kellene?
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.04.10. 12:33

Célszerű lenne ehelyett bíróság előtt egyezséget kötni, mert így végrehajtható marad a korábbi.

kisjani # 2011.04.10. 15:18

Köszönöm szépen a gyors választ és csak, hogy biztosan jól értsem kérdezek vissza. Tehát ha én beleegyezek ebbe a "Megállapodás"-ba, attól még az eredeti 200 eurós megegyezés marad jogerős? Azaz egy esetleges, nem kívánt esetben az eredeti az, ami számon kérhető rajtam?

ObudaFan # 2011.04.10. 16:08

Amíg nincs közokiratba foglalva a megállapodás, addig legalábbis fennáll a veszély.

endroo # 2011.04.11. 14:30

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémámmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
2008.12.31-én megszűnt az életközösség a volt feleségemmel, de csak 2009.februárjában költözött el. 2009 júliusában mondták ki a válást és köteleztek gyermektartás fizetésére, a fizetésem 20%-a az összeg, 2009. januárig visszamenően pedig havi 20e forintra, összesen 120e forint összegig. Később a vagyonmegosztási perben hoztuk fel ezt az összeget, mivel január hóban én fizettem mindent (számlák, közös kölcsönök), valamint az idén márciusban történt megállapodásunkig is egyedül fizettem a hiteleket, a tartásdíjat pedig a fizetésemből vonták (kivétel a 120e forintot). Megállapodtunk idén a vagyon megosztásában, lezártuk a pert. A szerződésbe azonban nem lett belefoglalva a 6 havi elmaradt gyerektartás megfizetettnek tekintése. A mai nap kaptam volt feleségem ügyvédjétől levelet, melyben ezt az összeget követeli tőlem (2009.01-.2009.06-ig tartó időszakra).
Köteles vagyok ennyi időre visszamenőleg fizetni?

Eddig nem adott be külön bírósági keresetet, csak a perben volt ennek az összegnek a megfizetéséről szó, ami mint említettem lezárásra került közös megegyezéssel.

Előre is köszönöm a válaszokat

Endroo

endroo # 2011.04.11. 16:02

Elnézést, azt elfelejtettem beírni, hogy a vagyon megszüntetésére irányuló perben én voltam a felperes, Ő az alperes és kérte a tartásdíjat (csak a per során beadott iratokba, de a közös megállapodással készült, a pert lezáró szerződésben nem).
Így érvényes az a szabály, hogy csak az elmúlt hat hónapra kérhet tartásdíjat ami azonban rendszeresen fizetve van a munkáltató által?

monalisa1 # 2011.04.11. 16:29

A t.díj a gyermeket illeti, ergo nem lehet semmiféle számlába és/vagy tartozásba betudni, a t.díjat mindentől függetlenül fizetni kell. Tehát ha elmaradás van azt rendezni kell.

monaLuis
laikus hozzászóló

endroo # 2011.04.11. 16:54

Köszönöm, akkor tartozásba ezek szerint nem számítható be. De a Családjogban a következőt találtam:

A tartásdíjhátralék végrehajtása

A gyermektartásdíj behajtására elrendelt végrehajtás esetén a végrehajtható okiratot a lejárt, 6 hónapnál régebbi tartásdíjrészletekre nézve akkor lehet kiállítani, ha a végrehajtást kérő valószínűsítette, hogy

• a tartásdíjhátralék az adós rosszhiszemű magatartására vezethető vissza, vagy
  • annak érvényesítését alapos okból mulasztotta el.

A fenti két ok közül egyik sem áll fenn.

monalisa1 # 2011.04.11. 16:59

Neki kell bizonyítania, egyben az esetleges végrehajtás ellen tértivevényes levélben ellentmondsz.

levente20 # 2011.04.12. 07:59

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Az édesapa bíróságra adta hogy ne keljen neki gyermektartást fizetni.De nem engem hívott alperesnek,hanem a 19 éves gyerekét,aki nappali tagozaton tanul,jövedelemmel nem rendelkezik.Tudomásom szerint a gyermeket nevelő szülőt illeti a gyermek tartás.
A lányom nem ment el a tárgyallásra,nem beszél eggyálltalán az apjával.A bíróság olyan határozatot hozott,hogy 2011 április 01-től,tartási kötelezetségét megszünteti.Kérdezem,hogy ilyen esetben mit kell tenni,én anyagilag nem bírom taníttatni a gyereket,szükségem van arra a 14000ft-ra.A bíróság hogy veheti el a gyerektől,amikor nem is ő kapta hanem én.Válaszukat előre is köszönöm!levente20

pazs # 2011.04.12. 08:04

Nem te kaptad, hanem a gyermek, aki már nagykorú, úgyhogy pláne ő a jogosult, csak a te kezedhez kellett a másik szülőnek fizetni. Ha pedig "nem beszél egyáltalán az apjával", akkor még méltánytalan is a tartásra.

levente20 # 2011.04.12. 08:27

Köszönöm a választ!
Csak még annyit,akkor ezek szerint csak egy szülőnek kell felnevelni azt a gyereket,amit közösen szerettek volna,a másik fél röhöghet a markába,hogy semmi kötelezetsége sincs.Valahogy én ezzel nem értek egyet,meg persze még a gyerek fizessen 10800ft.perköltséget.Miből?levente20

pazs # 2011.04.12. 08:50

Hogyne lennének kötelezettségei, például a gyerektartás fizetése. Nem fizette eddig?
Perköltséget meg azért kell fizetnie, mert meg sem jelent, nem is képviseltette magát és emiatt pervesztes lett. Erre viszont figyelmeztették az idézésben.
Ha meg tartásra szorul a gyerek, még ő is perelhet rokontartásért.

illango # 2011.04.12. 10:19

Tisztelt fórumozók/Hozzáértők!

Nagyon sürgős lenne a válasz mert teljesen kétségbe vagyok már esve.
Volt férjem közel 10 éve bujkál a gyerektartás fizetése alól.Jelenleg rendőrségi feljelentés folyik ellene ez ügybe ez tárgyalási szakaszban van.Másodrészt végrehajtói tiltást kértem újra…
A végrehajtó közel 4 hónap alatt megtalálta és kiküldte a tiltási végzést a munkaadónak.Én már rutinosan érdeklődtem pár nap múlva,hogy ott van e még mert ilyenkor szokott felmondani.De a munkaadó azt mondta ott és hogy 11.-én utalni fog nyugodjak meg,bár a volt férjem a bíróságra megy valamiért úgy hogy nem tudja pontosan mi lesz.Felhívtam rá a figyelmét,hogy ez egy jogerős tiltás.Azt válaszolta,hogy hétfőn utal.

Ma kedden amikor meg kellett volna jönnie az összegnek,nem történt semmi gondoltam érdeklődöm.A mun­kaadó a kérdésemre,hogy mikor utal azt válaszolta „majd ha ő jónak látja“és lecsapta a telefont.
Nem értem már ezt is megteheti,így is kibújhat alóla?A gyerekek érdekét ki védi?majd egy millió forinttal tartozoik ebből jó ha a felét tudom érvényesítetni.De már ha a munkaadója sem tiltja le hiába a végrehajtás akkor mit csináljak?kihez fordulhatok?

pazs # 2011.04.12. 10:20

A munkaadója kezesként felel a le nem vont összegért. Beszélj a végrehajtóval.

illango # 2011.04.12. 10:23

Sajna elérhetetlen max levelezhetünk de az hetek...talán hónapok.Mennyi ideig kell várnom ,hogy fizet e?