Gyermektartásdíj végrehajtása

niki0421 # 2009.11.03. 04:43

Tisztelettem

A mostani párommal 2és fél éve vagyunk együtt az előző kapcsolatából született egy gyermek de azóta már nekünk is van egy közös az a gondunk hogy a volt párjával ahogy megvolt a gyermekelhelyezési per és a gyerektartási dij meglett állapitva ők megegyeztek biróságon kivül tanúk előtt hogy a párom minden hónapban abból az összegből amit megitélt a biróság levásárolja az összeget ennek ellenére most a volt párja elinditott egy végrehajtási ügyet hogy a párom nem fizett gyerektartást és most ő követel 2ésfél évre visszamenőleg és most foglalni akkarnak tőlünk hogy ilyenkor mi a teendő?Előre is köszönöm a válaszát

kisokos # 2009.11.03. 07:44

niki0421,

1. keressetek ügyvédet!
  2. max 6 hónapra visszamenőleg követelheti az elmaradt tdíjat. A 2.5 év semmiképpen sem áll meg.
  3. Keressétek meg a tanúkat!
  4. Gyűjtsetek össze minden lehetséges bizonyítékot, amely azt igazolja, hogy a különalku rátok eső részét megtettétek.
  5. Ha képesek voltak a felek megállapodni, akkor miért fű alatt tették? miért nem kérték rá a bíróság jóváhagyását? Így a különmegállapodás nem ér sokat, ha a jogosult felrúgja, akkor vége.
niki0421 # 2009.11.03. 08:37

Tiszteletem

Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszolt a levelemre.A párom a mostani munkahelyén 36 e ft keres a voltpárja ebből az összegből követel most a levél alapján amit kiküldött a végrehajtó 50%-ot követelhet-e ennyit mikor a páromnak nem csak az az egy gyermeke van? Párom biróságra szeretne evvel az ügyel fordulni lehetséges ezt megtennünk? Az hogy miért nem biróság előtt jelenteték ezt ki azért mert megbizott benne.Milyen panaszal mehet most a birósághoz?Most a végrehajtó 219 e forintott követel rajtunk.8 napon belül.Mennyit tilthatnak le a fizetéséből?Előre is köszönöm

kisokos # 2009.11.03. 10:17

a végrehajtó 50%-ot követelhet-e
Igen. Ha van végrehajtható tartozás, akkor alapszabályként a fizetés 50%-ig lehet tiltani.

követelhet-e ennyit mikor a páromnak nem csak az az egy gyermeke van?
Sajnos a végrehajtás érzéketlen az ilyen problémák iránt. Ugyanakkor kifogással lehet/kell élni a fizetési meghagyás ellen. Csatolni kellene hozzá a felek között létrejött különszerződés másolatát, tanúk elérhetőségét. Egyúttal kezdeményezni a bíróságon, hogy a különmegállapodás szerint szabályozza újra a tdíjat. Itt a másik kiskorúra is lehet mrá hivatkozni.

Milyen panaszal mehet most a birósághoz?
Nem panaszkodni kell, hanem kérni a tdíj újraszabályozását a felek között kialakult gyakorlatra és az új kapcsolatból született kiskorú érdekeire hivatkozva.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.03. 13:53

gyanakkor kifogással lehet/kell élni a fizetési meghagyás ellen.

Nincs itt fizetési meghagyás. Végrehajtható bírósági határozat van; ami vagy ítélet vagy a felek végzéssel jóváhagyott egyezsége. Ha ítélet, akkor megette a fene, azon ugyanis nem lehet a felek egyezségével módosítani; az együttélő szülő nem engedheti el a gyermeknek a bíróság által megítélt gyerektartást. Ha végzéssel jóváhagyott egyezség, azt éppen lehet közös akarattal módosítani, de ha a másik fél tagad, akkor nem lesz könnyű bizonyítani a megegyezés tényét, különösen pedig a tartalmát.

Vakond_66 # 2009.11.13. 19:49

Szeretném megkérdezni, hogy a megítélt gyermektartási díjat az adott honapban kell-e fizetni, vagy utólagosan.Válaszotokat a bekesivik@citromail.hu-ra. Köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.13. 19:56

A végrehajtást foganatosító bírósághoz fordulhatsz kifogással.

gourman # 2009.12.15. 17:36

Érdeklődnék,hogy kirendelt környezet tanulmánynál,kik jönnek ki,és mihez van joguk illetve nekem mihez van jogom,ha a ház a jelenlegi élettársamé?

monalisa1 # 2009.12.15. 18:32

A gyámhatóságtól, és a gyermek lakhelyét- életkürülményeit nézik meg.

Az hogy a lakás/ház nem a te tulajdonod az nem lesz hátrányodra, hiszen egy anya lakhat a gyermekével akár albérletben is - csak legyen rendezett a lakhatás.

Nem mummus a hatóság - segítőleg vannak, és a látogatásról jó benyomás alakulhat ki ha ekként állsz hozzá a dologhoz.

"Mona"
laikus hozzászóló

gourman # 2009.12.15. 18:42

MOnalisa
Alapvetően az a baj hogy én lennék az apa,és tartásdíj emelést kezdeményeztek ellenem,mert a jelenlegi páromnak háza van és az ex próbálja a saját vagyoni viszonyainkat összemosni,nem vagyok a házban tulaj,se haszonélvező,de ennek ellenére az ex nem hisz el semmit és ezértkezdeményezte ezt a környezettanulmányt?

monalisa1 # 2009.12.15. 19:20

Ne mosson össze az ex semmit, főleg akkor ne ha az a ház nem a te tulajdonod/részed.

A t.díj alapvetően a mindenkori havi nettó jövedelmed alapján kerül meghatározásra - egy eltartott gyermek után 15-25%-ig bezárólag. (Ha esetleg van közös hiteltartozás a jelenlegi pároddal autóra stb., azt nem veszik mentségedre figyelembe - hitelt felvenni magánügy...)

Ha ebből a kapcsolatból is születik gyermeked HALADÉKTALANUL fordulj bírósághoz és kérd, hogy a körülmények lényeges változására tekintettek csökkentsék a t.díj összegét. (A probléma ott van, hogy amíg a bíróság a kérdesben nem dönt, változatlan összegben kell fizetni a t.díjat - visszamenőleg a különbözet nem kérhető/beszámítható, mert azt a gyermek már megette...)

Külön írom: mível valószínűleg nem vagytok bejegyzett élettársi kapcsolat, így jószerével "csak" együtt laktok, ergo nem több mint szívességi lakáshasználat.

Szóval az ex azt kér amit akar, a kérdésben a bíróság szava dönt.

gourman # 2009.12.15. 19:58

Monalisa,köszönöm a válaszodat...én is így gondolom,ráadásul nem tett jót a kapcsolatunknak- a jelenlegi párommal-jogy az ex rám szállt és a páromnak kell bizonyítani miből és hogyan lett háza(amiről egyébként papírok bízonyítanak minden forintot)...

monalisa1 # 2009.12.15. 20:12

A gyermektartásdíj ügyében eljáró bíróság nem "az" adóhatóság, te nem fírtatják kinek miből és milye is van. Nyugtasd meg a barátnődet.

A jelen ügyben egyedül a te jövedelmed ami érdemleges., ennek ellenére egy környezettanulmány amúgy megnyugtató lehet, hogy a gyermek az apánál -és az ő élettársánál- jó helyen van.

Ha a barátnőd netán milliomos (...) és évente jártok telelni/nyaralni stb., - nem a te fizetésedből kerülhet rá, tehát az ex "arra" a pénzre hiába is hajt!...

Külön írom: négyszemközt (!) mond meg a volt feleségednek: ha továbbra is vájkálódik "elmehetsz" munkanélkülinek és onnantól majd te fogod kérni a jelenlegi t.díj csökkentését - hiszen megalapozott okod lenne rá.

nandy # 2009.12.15. 23:35

A gyt. díj emeléshez úgy tudom, hogy nem elegendő, ha az ex jüvedelmét, vagyonát firtatják. Nézik ilyenkor a gyermek szükségleteit is.

Marci72 # 2009.12.16. 19:17

A segítségeteket szeretném kérni:

Tartásdíj csökkentési per van folyamatban 2007 nyara óta. Most került az ügy másodfokra, 3 hét múlva tárgyalják.Végrehajtást indított volt feleségem ügyvédje ellenem,mint kiderült a házunkra bejegyezték a végrehajtást (a földhivatal értesített ki).
Az utóbbi pár hónapban valóban a fele összeget tudtam fizetni, így különbözet keletkezett.(2 saját gyermeket is nevelek saját háztartásomban)
A most kezembe kapott vh lapon sok adat nem valódi.

• a végrehajtást kérő lakcíme
  • a jogerős ítéletnek a fellebbezett korábbi elsőfokú ítélet van megadva
  • a követelt különbözet tavaly december, és idén július közötti időszakra követelt elmaradás van írva (nem 6 hónapra lehet?)
  • a vh lapon szerepel idén január is,de valaki kihúzta tollal szignózás nélkül.(a tavaly dec. nincs kihúzva)
  • a követelt összeg nem stimmel sehogysem. Sokkal több,mint a valóság
  • a vh lapon van egy júliusi bírósági érkeztetési bélyegző, a lapot visszaadták javításra,mert nem akkor érkezett be valójában a bíróságra. Kaptam 3 hete egy kijavító végzést,hogy nem volt helyes a dátum a vh lap kiállításánál.A valódi dátum szptember X.-edike.

Mit tudok tenni?

ObudaFan # 2009.12.16. 19:38

Ha tényleg több a követelt összeg, mint a tényéege tartozás, akkor a bíróságon lehet kérni a vh. lap (részbeni) visszavonását. A többivel sokat nem lehet kezdeni. (6 hónapra vissza a vh. lap benyújtásától lehet követelni.)

Marci72 # 2009.12.16. 20:05

Ha a vh lap benyújtásától lehet követelni (ami szeptember),akkor már nem stimmelhet az összeg.

És valóban ki lehet csak úgy húzni,belejavítani egy vh lapban bármibe szigo (név nélkül) ?
Ha a vh kérő adatai nem valósak,sőt az ítélet is egy fellebbezett ítélet,akkor is jó a vh lap?
Ha a bíróság kijavató végzést hozott,hogy az valóságban szeptember,akkor mit keres rajta a júliusi bírósági érkeztető bélyegző?

syster # 2009.12.16. 21:32

Kedves Monalisa!
Te testközelből láttál már ilyen tárgyalást? Közlöm veled, hogy nem vizsgálják az anya életmódját, sem a gyerek valódi szükségleteit, csak azt nézik, hogy %-osan az igényelt tartásdíj belefér-e az apa fizetésébe, a jog adta korlátok figyelembe vételével. És az új feleség/élettárs vagyoni helyzetét nem választják le az apáéról. Ez személyes tapasztalatom. A pert kezdeményező anya több vállalkozás tulajdonosa, életmódját reklámozza, az egész város ismeri, mégis megette a bírónő a jövedelemigazolását 120.000 Ft havi fizetésről és az OSZTALÉKJÖVEDELME FEL SEM MERÜLT!!! Hiába írtuk meg, hogy évente többször telel-nyaral külföldön, két autó, stb. Az apa alkalmazott, 170.000 Ft fizetéssel. Hiába mellékeltünk 5 kg számlamásolatot az apa háztartási kiadásairól, ami igazolja, hogy több a kiadás, mint a bevétel. Hozzáteszem, én GYES-es voltam a közös gyerekkel (huszonezer Ft jövedelem/hó, erre azt mondták, a per szempontjából lényegtelen). A tárgyaláson említésre került az én autóm is az apa rovására, pedig azt akkor vettem, amikor még nem is ismertem az élettársamat. Viszont az is kiderült, az apa nem hivatkozhat a háztartásunkban élő lányomra, mert nem vér szerinti gyereke, nem köteles eltartani.
Kedves Gourman! Egy ex feleség azt kér, amit akar, és meg fogja kapni. Az élettársad jobb, ha hozzászokik, hogy Te sosem leszel független a volt feleségedtől, továbbá az igazság valahol odaát van, de Te nem fogsz találkozni vele. A mi esetünkben a kérdéses gyermek a város legdrágább fizetős gimnáziumába jár, úgy megy külföldre, mint Te a sarki boltba. Márkás cuccok, menő szabadidős elfoglaltság (tenisz, stb). Ez a bíróság szerint jár, a második kapcsolatból született gyermek igényei senkit nem érdekelnek (pl. fűtött lakás, óvodai költségek, stb.).
A hozzáállás eleve az, hogy a volt férj hazudik, és el akarja kerülni a kötelezettségeit. Az senkit nem érdekel, hogy az anya a gyerekkel kapcsolatban minden véleményezési, döntési lehetőséget megakadályoz. pl. a párom az iskolában tudta meg, hogy a gyereket az anyja már máshova íratta. Jogilag az apának ebbe beleszólása lenne, de a bírónőnél ez sem érte el az ingerküszöböt. A fizetés x %-a jár az asszonynak, és ennyi! Mondhatja bárki, hogy a gyereknek jár, de kérdem én, mikor kellett egyetlen anyának elszámolnia, hogy mire költi a gyerektartást?

ObudaFan # 2009.12.17. 11:09

Marci72

Ha a beadástól több, mint 6 hónapra vissza kérte a végrehajtást, akkor a vh. lap részbeni visszavonását lehet kérni.

ObudaFan # 2009.12.17. 11:19

sem a gyerek valódi szükségleteit,

Azt vizsgálni kell. Sőt, elsősorban azt kell vizsgálni.

krityó # 2009.12.17. 11:20

Jó napot!
Kérdésem a következő lenne. Ha valaki magánnyugdíjpénztári tag, nyugdíjba vonul, a magánnyugdíjpénztári megtakarítás összegét nem kéri a társadalombiztosítási rendszerbe visszautaltatni, hanem egyösszegben felveszi.
Az egyösszegű magánnyugdíjpénztári kifizetésből kell-e fizetni gyermektartásdíjat. Ha kell milyen törvény alapján és hogyan. A magánnyugdíjpénztár nem vonja le a gyermektartást, mert nem tartozik rá. Ezt a választ kaptuk. A TB nyugdíjból természetesen le lesz vonva a gyermektartást. Sem a végrehajtási törvényben sem a gyermektartásdíjra kötelezett jövedelemnél nem találtunk rá törvényt.
Sürgős választ várunk, mert 2009.12.30-tól nyugdíjas lesz az illető.
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.12.17. 11:39

A %-os mérték alapjába nem számít bele. De ha elmaradás van, végrehajtható abból.

ObudaFan # 2009.12.17. 12:40

Ha a beadástól több, mint 6 hónapra vissza kérte a végrehajtást, akkor a vh. lap részbeni visszavonását lehet kérni.

Illetve, hogy javítsam magam, mivel ez nem jogvesztő határidő, így ezügyben végrehajtás korlátozása iránti pert lehet indítani.

kaméleon # 2009.12.17. 15:22

„sem a gyerek valódi szükségleteit, ”

Azt vizsgálni kell. Sőt, elsősorban azt kell vizsgálni.

Természetesen nem ObudaFant akarom javítani, csak systernek – akit egyébként mindannyian értünk és megértünk – megvilágítani, hogy ez a szükséglet nem egy fix szám. Azt hiszem az igazságérzetünket az borzolja ilyenkor, hogy abból indulunk ki, ami nekünk van, amiből mi képesek vagyunk megélni.
A bíróság – elvileg - minden gyermek esetében külön értékeli azt is, hogy mi az, amit az adott gyerek a házasságban megkapott, ami az ő életviteléhez hozzátartozott, és ezután vizsgálja azt, hogy a különélő szülő jövedelmét mekkora mértékben kell és tudja ennek további biztosításához terhelni.

Persze, az is irányelv, hogy a házasság felbomlásával a gyerek lehetőségei is szűkülnek, és az igényekből esetleg most vissza kell venni, de hogy ez érvényesül-e, azt kevés tapasztalattal nem tudhatom. (Inkább úgy sejtem, hogy többnyire nem.)
Tehát, annak a gyerek, akinek mindeddig a márkás cucc, a tenisz, a drága magániskola a természetes közege volt, nagy valószínűséggel most is elfogadják ezt szükségletének. Fontos, hogy ez már a különválás előtt is megvolt. Tehát, az apukának arra kell készülnie, hogy ezt a megszokott színvonalat – lehetőség szerint – továbbra is biztosítania kell, és a saját új életére azt kell beosztania, ami marad.
Már, ha a jövedelmének az 50%-ába a többi eltartandó gyermekére is tekintettel, ez belefér. Ezért az nem teljesen igaz, hogy a második gyerek igényei senkit sem érdekelnek. Biztosan van sok olyan bíró, akire szemellenző nőtt, és előfordulhat az is, hogy másodfokon is pont ilyeneket fog ki valaki, de azért annak már kisebb az esélye, és ha valaki felkészülten és hitelesen tálalja a tényeket, nagyobb eséllyel lesz viszonylag igazságosnak érezhető döntésre kilátása.

igazságkereső # 2009.12.18. 12:13

Tisztelt Mindenki!

Ismét én!:-)Írtam többször is,tettem fel kérdéseket,válaszokat is kaptam amit nagyon köszönök!Semmit nem értem el a bírósággal a rendőrséggel a volt férjem egyszerűen nem fizet.Tavaly szeptember óta tartozik,lassan már 600000 ft-al.Saját cége van,KFT ügyvezetője.Kérdésem az lenne,hogy mivel,hogy sehogy sem tudják megfogni,lehetséges-e,hogy a cégét felszámoltatom és abból kérem az elmaradt gyerektartást,vagy ez nagyon merész?:-)
De már nagyon kellene a pénz,munkanélküli is lettem.
Vagy hogyan lehet akkor leültetni,vagy mit tegyek???
Válaszukat előre is köszönöm!