Gyermektartásdíj végrehajtása

escargot # 2009.10.02. 20:41

azért "bírom" az olyan apukákat, akik 15-16 évig vannak időleges pénzzavarban ....mondjuk, anyukát is ismerek, aki nemhogy nem fizet, de meg se ismerné a gyereket, ha az utcán összetalálkoznának....

bár sose értettem, hogy válás után egyeseknek miért szűnik meg a gyereke létezni vagy miért nem tud erőt venni magán a gyerek érdekében, hogy legalább normális hangnemben tárgyaljon az exével...tudok mondjuk olyat, aki a gyereke szülinapjának alkalmából a volt nejének is visz virágot, mondván a gyereke, azért van, mert volt aki kihordta és megszülte és ezért hálás neki

sziszi77 # 2009.10.02. 20:30

Megara!Nem kellene másokat sértegetned!Nem mindenki tud,föleg most elhelyezkedni dolgozni!Ahova meg felvenék az egyedül álló anyukát ott meghallják,hogy van 1-2-3 vagy több gyerekke fel sem veszik!Amugy meg lehet pont azon a gyerektartás összegén múlik ,hogy a gyeremek megélhetését tudja valaki biztositani.Ha egy apa felvállalta önként ,hogy kell a gyeremek neki csak szülessen meg,az meg a tartásáról is köteles gondoskodnia mindenálldot hónapban.Mert ugye a gyereknek nem mondhatod a hónap vége felé ,hogy ne egyen mert nincs mit!Egyébként én is egyedül álló anyúka vagyok,aki nemsokára lefog érettségizni,mert itt elhelyezkedni másképpen nagyon nehéz dolgozni!

Megara # 2009.10.02. 20:06

Kedves Hozzászólók!

Kíváncsi lennék, hogy az itt kérdezgető "anyák" közül hányan vannak, akik becsületes munka mellett nem tudják 20-25 ezer forintos tartásdíjól eltartani a gyereküket.
Sok esetben csupán arról van szó, hogy a dolgozni lusta nők a gyereket használják fel arra, hogy burkolt asszonytartást kapjanak a szükséges tartásdíj mellé.
Érdekes módon a gyerek szükségletét nem fedezi a 20 ezer forint tartásdíj meg mellé a 13 ezer forint családi pótlék, de az anya megél a 28 ezer forint segélyből.

A tévedések elkerülése végett 2 gyerek után kapok tartásdíjat (néha sajnos nem), de eszembe sem jutna, hogy az exem időleges pénzzavara miatt feljelentgessem vagy kizsigereljem. A legtöbb idióta nőtársammal ellentétben belátom, hogy ha az apa padlóra kerül, akkor a későbbiekben sem fogja tudni támogatni a gyereket.

Be kellene fejezni hölgyeim az önző hisztit meg a sértett büszkeséget és felnőtt módjára kezelni a saját ügyetlenségünket, ha már nem tudtuk megtartani a férjünket.
Ha a magyar jogrendszer nem lenne ennyire életszerűtlen, nem is ítélné olyan anyának a gyereket, akinek van 2 keze és 2 lába mégsem megy el dolgozni.

Egyenjogúság van: ha a férfinak mindenképpen kell hogy legyen terhelhető jövedelme, kötelezzék rá a nőket is.

(Tisztelet a dolgozó és tisztességes anyáknak.)

Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

ObudaFan # 2009.09.24. 18:48

Az ügyészségnek nem ártana írni, hogy a folyamatost sem fizeti.

speedy1 # 2009.09.24. 14:22

Egy olyan problémával kapcsolatban szeretnék segitséget kérni,a gyermekem biologia apja a gyerek születése után elhagyott.Azóta én nevelem gyermekem,aki már 4 éves,a bíróság 15000ft tartásdijat állapított meg.A 4 év alatt csak pár hónap gyerektartást fizetett de ezt sem önszántából!
Jelenlegi tartozása kb. 800.000ft.Az ügy 2.5 éve végrehajtónál van de nincs bejelentett munkahelye,pont azért hogy ne lehessen vonni tőle.
Az apának van egy ingatlana amely kb. 300.000ft ér és az egész tartozását arra terhelik rá.A rendőrségen feljelentettem a nemfizetés miatt,ott 130.000ft álapitottqak meg amit önhibábol nem fizetett,a többi polgári uton bahajtando.Az ingatlan miatt a végrehajto nem adja ki a sikertelen végrehajtásról szoló papirt,mivel ott az ingatlan amely ezt nem fedezi,és a 3ik árverezés sem volt sikeres.Az ügyészségtől egy év haladékot kapott a pénz kifizetésére,de ebből 9 honap után sem fizetett semmit és a jelenlegi tartásdijat sem fizeti.Hogy tudnék eljárni hogy az apát felelőségre vonják,tartásdijat fizessen.Bármelyik hatósághoz fordulok,mindenhonnan csak figyelmeztetést kap,amelyekkel nem törödik.Az ügyészség az egy évre felügyelet alá helyezte,minden honapban be kéne mutatnia a befizetett gyerektartásról szoló csekket,de ezt nem teszi és mégsem történik semmi.
Segitségét kérem hogy járjak el az ügyben??!!

ObudaFan # 2009.09.23. 09:26

Attól függ, hol jelentette be. Ha csak Önnél, és szimplán nem fizet, akkor az első fokon eljárt bíróságon kell végrehajtást kérni, emellett a rendőrségen tartás elmulasztása miatt feljelentést lehet tenni. Ha pert indított a bíróságon a tartás leszállítása iránt, akkor célszerű elmenni a tárgyalásokra. A kapcsolattartás tekintetében pedig a gyámhatóságnál lehet bejelentést tenni.

gtunde69 # 2009.09.23. 09:18

Szeretném a tanácsát kérni,hogy mi az első lépés,hová forduljak,ha a férjem bejelentette,hogy nem tud gyermektartásdíjat fizetni,mert magas lett a hiteltörlesztése.Pillanatnyilag van bejelentett munkahelye.A gyermekkel kb.2éve nem tartja rendszeresen a kapcsolatot?

monalisa1 # 2009.09.14. 20:15

10 év után éppen ideje, hogy a volt feleséged kérje a t.díj felemelését, mert ennyi idő alatt az árak-, a bérek- és a szolgáltatások mind megnövekedtek - nem egy esetben akár többszörösére is. (Vagyis a 10 évvel ezelőtti 14.800 Ft lehet hogy "nagy" pénz volt, ezzel szemben ma már a 25e Ft/hó se igazán... És ugye közben a gyermekkel kapcsolatos költségek és kiadások elszaladtak szépen...)

A bíróság majd elszámoltat., én hiszek neked, hogy a majd' évtizedes együttélés ellenére is külön kasszán vagytok a pároddal, de amikor "számolsz" a motorhitelt stb. eleve hagyd figyelmen kívül - az a Te bulid, az nem érdekli senkit -, a visszamaradó pénz meg semmiképp se haladja meg a havi jövedelmedet mert egyből kész bukta a bíró előtt a helyzeted.

Próbálj másodállást-, mellékfoglalkozást- mit ne mondjak némi feketemunkát vállalni amiből a gyermekedet jobban tudhatod segíteni - a legtöbb apa ekként jár el.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.09.14. 19:45

Bárhol foglalhatják a te tulajdonodban álló ingóságokat.

gourman # 2009.09.14. 19:12

Kedves Szakértők!

10 éve elváltam a feleségemtől,van egy fiunk,eddig százalékos arányban fizettem a gyerektartást jelenleg 14800ft-ot,most fix összegű tartásdíjra adott be az exem keresetett,ami 25.000ft-ról szól.
Félek hogy ennyit nem fogok tudni fizetni jelen gazdasági helyzetben, viszont 9 éve együtt élek jelenlegi párommal,az ő lakásába,nem vagyok gazdag(tényleg nem),és nincs lakásom se kocsim,viszont van egy hitelezett motorom.Ha nem fogok tudni fizetni eleget vagy elmaradok akkor a jelenlegi párom lakásából is foglalhatnak-e,mert azt hallottam hogy ahová be vagyok jelentve állandó lakcímre ,onnan a végrehajtó foglalhat.Nem miattam,hanem a párom vagyona miatt nem szeretnék neki kellemetlenséget.
Nem élünk egy gazdasági életközösségben.
Köszönöm válaszukat

gourman # 2009.09.14. 19:07

Kedves Szakértők!

10 éve elváltam a feleségemtől,van egy fiunk,eddig százalékos arányban fizettem a gyerektartást jelenleg 14800ft-ot,most fix összegű tartásdíjra adott be az exem keresetett,ami 25.000ft-ról szól.
Félek hogy ennyit nem fogok tudni fizetni jelen gazdasági helyzetben, viszont 9 éve együtt élek jelenlegi párommal,az ő lakásába,nem vagyok gazdag(tényleg nem),és nincs lakásom se kocsim,viszont van egy hitelezett motorom.Ha nem fogok tudni fizetni eleget vagy elmaradok akkor a jelenlegi párom lakásából is foglalhatnak-e,mert azt hallottam hogy ahová be vagyok jelentve állandó lakcímre ,onnan a végrehajtó foglalhat.Nem miattam,hanem a párom vagyona miatt nem szeretnék neki kellemetlenséget.
Nem élünk egy gazdasági életközösségben.
Köszönöm válaszukat

Dr.Attika # 2009.08.25. 15:44

Kedves Ildi !
Ha nincs pénze a gyermeke apjának, akkor nem tud fizetni. Jogilag a gyermektartás összegének megfizetése és a láthatás nem függ össze. Buta asszony az, aki ezt feltételül szabja. A buta asszonny- okos asszony fogalompár nem sértő, hanem pont az asszonyok által kimunkált fogalom.

_Wasp_ # 2009.08.25. 15:14

ha nincs miből végrehajtani, akkor nem sokat tehetsz.

A kapcsolattartásra akkor is joga van az apának, ha nem tud tartásdíjat fizetni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ildi12 # 2009.08.25. 14:47

Tisztelt Ügyvéd úr!
Én a párommal másfél éve mentem szét a gyermekünket látogatta fél évig majd nem de nem is fizetett gytdijat. Júniusban volt egy tárgyalás ahol azt mondta 3.5 milliós adóssága van és ezért nem tud fizetni. A biróság ideiglenesen behajtást kért tőle az októberi újratárgyalásig. Azonban ő nem fizet mit tehetek? Panaszlevelet is irtam hogy nem fizetett határidőkig (minden hó 15.-éig). Most azonban jönne a lányhoz de állandóan igér és nem jön vagy kifogást keres úgy gondolom hogy tönkre akarja tenni a mostani párommal a kapcsolatomat. Ő állandóan követel és nekem csak bólintani kéne mindenre a volt párom szerint. Kérem segitsen mit tegyek? Már több mint 100.000 ftal tartozik honnan fogom én azt megkapni? Persze még van egy tárgyalás októberben.

_Wasp_ # 2009.08.25. 13:14

ha a házassági vagyonközösség esetétől eltekintünk, akkor aki más helyett teljesít, annak megtérítési igénye támad. Ezt önkéntes teljesítés híján bírósági úton érvényesítheti.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.25. 13:13

házastársak esetén? nem.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Tündér4 # 2009.08.25. 12:32

Köszönöm a válaszokat. Értem a gyerektartás és a hitelszerződés közti különbséget.

Persze, lehet kérni a hitelszerződés módosítását, csak ott a bibi, hogy ahhoz kellene az adóstárs/alperes is, aki ezt nem hajlandó megtenni. Ördögi kör, mivel a hitel fedezete a felperes szüleinek ingatlana, amit így a felperes nem mer nem fizetni.
Még egy kérdés: ha az egyik fél éveken keresztül többletet fizet a közös hitelbe, akkor azt a per végén érvényesítheti?

köszönettel:
Tündér

_Wasp_ # 2009.08.25. 12:28

.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.25. 12:25

(a válasz természetesen Tündérnek ment, csak pár másodperccel később küldtem, mint András.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.25. 12:24

ez két teljesen független dolog.

attól még, hogy valakinek 17 gyereke van, kell fizetnie a boltban a kenyérért.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Grád András # 2009.08.25. 12:24

Kedves Tündér!

Nem érti, vagy nem akarja érteni: A gyermektartásdíjat jogszabálynál és bírói határozatnál fogva kell fizetni, akár a saját szükséges tartás veszélyére is, a törlesztést csak egy szerződés alapján, ami akár átütemezhető, moratórium kérhető rá stb. A gyereknek viszont közben is mindennap ennie kell. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Tündér4 # 2009.08.25. 12:13

Azt értem én, hogy a gyermektartást kötelező fizetni, de úgy tudom, a házastársak által közösen felvett hitelt is közösen kellene törleszteni. Vagy tévedek?

A másik probléma a gyt összege, ami rendszeresen meghaladja az 50%-ot, így állandóan hátralék képződik - erre megkaptam a választ. Így bízom, hogy a fellebbezésünket nem utasítják el másodfokon.

_Wasp_ # 2009.08.25. 12:04

nem ezt mondtuk.

ennek ellenére a bírónak abban igaza van, hogy ez csak kevéssé kell őt érdekelje: hitelt felvenni és törleszteni nem muszáj, de a gyermektartást kötelező fizetni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Tündér4 # 2009.08.25. 12:00

És az jogszerű, hogy így elmegy a fizetés 50%-a, 15.000 forint hátralék is keletkezik, valamint a közös vagyon után és egyben a közös gyerekek lakhatását szolgáló ingatlan után fizetendő hiteltörlesztésre pedig a maradékból majd a másik 50%.
A fizetésből így marad 4.000 .-!!!
Bíró válasza: oldja meg!

köszönettel:
Tündér

Grád András # 2009.08.25. 11:54

Olyannyira, hogy az ilyen ideiglenes intézkdeést fölöttébb indokolt megfellebbezni, egyebek mellett arra hivatkozással, hogy a jövedelméből nem végrehajtható.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu