Gyermektartásdíj végrehajtása

gourman # 2009.12.15. 17:36

Érdeklődnék,hogy kirendelt környezet tanulmánynál,kik jönnek ki,és mihez van joguk illetve nekem mihez van jogom,ha a ház a jelenlegi élettársamé?

ObudaFan # 2009.11.13. 19:56

A végrehajtást foganatosító bírósághoz fordulhatsz kifogással.

Vakond_66 # 2009.11.13. 19:49

Szeretném megkérdezni, hogy a megítélt gyermektartási díjat az adott honapban kell-e fizetni, vagy utólagosan.Válaszotokat a bekesivik@citromail.hu-ra. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.03. 13:53

gyanakkor kifogással lehet/kell élni a fizetési meghagyás ellen.

Nincs itt fizetési meghagyás. Végrehajtható bírósági határozat van; ami vagy ítélet vagy a felek végzéssel jóváhagyott egyezsége. Ha ítélet, akkor megette a fene, azon ugyanis nem lehet a felek egyezségével módosítani; az együttélő szülő nem engedheti el a gyermeknek a bíróság által megítélt gyerektartást. Ha végzéssel jóváhagyott egyezség, azt éppen lehet közös akarattal módosítani, de ha a másik fél tagad, akkor nem lesz könnyű bizonyítani a megegyezés tényét, különösen pedig a tartalmát.

kisokos # 2009.11.03. 10:17

a végrehajtó 50%-ot követelhet-e
Igen. Ha van végrehajtható tartozás, akkor alapszabályként a fizetés 50%-ig lehet tiltani.

követelhet-e ennyit mikor a páromnak nem csak az az egy gyermeke van?
Sajnos a végrehajtás érzéketlen az ilyen problémák iránt. Ugyanakkor kifogással lehet/kell élni a fizetési meghagyás ellen. Csatolni kellene hozzá a felek között létrejött különszerződés másolatát, tanúk elérhetőségét. Egyúttal kezdeményezni a bíróságon, hogy a különmegállapodás szerint szabályozza újra a tdíjat. Itt a másik kiskorúra is lehet mrá hivatkozni.

Milyen panaszal mehet most a birósághoz?
Nem panaszkodni kell, hanem kérni a tdíj újraszabályozását a felek között kialakult gyakorlatra és az új kapcsolatból született kiskorú érdekeire hivatkozva.

niki0421 # 2009.11.03. 08:37

Tiszteletem

Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszolt a levelemre.A párom a mostani munkahelyén 36 e ft keres a voltpárja ebből az összegből követel most a levél alapján amit kiküldött a végrehajtó 50%-ot követelhet-e ennyit mikor a páromnak nem csak az az egy gyermeke van? Párom biróságra szeretne evvel az ügyel fordulni lehetséges ezt megtennünk? Az hogy miért nem biróság előtt jelenteték ezt ki azért mert megbizott benne.Milyen panaszal mehet most a birósághoz?Most a végrehajtó 219 e forintott követel rajtunk.8 napon belül.Mennyit tilthatnak le a fizetéséből?Előre is köszönöm

kisokos # 2009.11.03. 07:44

niki0421,

1. keressetek ügyvédet!
  2. max 6 hónapra visszamenőleg követelheti az elmaradt tdíjat. A 2.5 év semmiképpen sem áll meg.
  3. Keressétek meg a tanúkat!
  4. Gyűjtsetek össze minden lehetséges bizonyítékot, amely azt igazolja, hogy a különalku rátok eső részét megtettétek.
  5. Ha képesek voltak a felek megállapodni, akkor miért fű alatt tették? miért nem kérték rá a bíróság jóváhagyását? Így a különmegállapodás nem ér sokat, ha a jogosult felrúgja, akkor vége.
niki0421 # 2009.11.03. 04:43

Tisztelettem

A mostani párommal 2és fél éve vagyunk együtt az előző kapcsolatából született egy gyermek de azóta már nekünk is van egy közös az a gondunk hogy a volt párjával ahogy megvolt a gyermekelhelyezési per és a gyerektartási dij meglett állapitva ők megegyeztek biróságon kivül tanúk előtt hogy a párom minden hónapban abból az összegből amit megitélt a biróság levásárolja az összeget ennek ellenére most a volt párja elinditott egy végrehajtási ügyet hogy a párom nem fizett gyerektartást és most ő követel 2ésfél évre visszamenőleg és most foglalni akkarnak tőlünk hogy ilyenkor mi a teendő?Előre is köszönöm a válaszát

Sly2009 # 2009.10.27. 18:11

Talán pontosan meg kellene kérdezned, hogy milyen papírra vár. A bíróságot nem lehet sürgetni (néha sajnos):) Türelem....

zotymuk # 2009.10.27. 14:54

Tiszteletem!

Egy ismerősömnek már évek óta húzódik egy végrehajtási ügye a volt férjével szemben.Ha sikerül a végrehajtónak valamit elárverezni akkor a befolyó összeg általában a végrehajtó költségére megy el, az ismerősöm nem kap semmit. Már kérte a végrehajtót, hogy állítson ki egy határozatot, hogy nem lehet a követelést végrehajtani, hogy az állam megelőlegezze neki az elmaradt tartásdíjat.A végrehajtó azt mondja, hogy valami iratot beadott a bíróságra és arra vár, mert csak az alapján állíthatja ki az iratot.A bíróság viszont hetek óta ül az iraton, azt mondják, hogy folyamatban van a dolog.Esetleg lenne valami lehetősége felgyorsítani a folyamatot? Egyáltalán milyen iratra várhat a végrehajtó?

Előre is köszönöm.

_Wasp_ # 2009.10.09. 17:09

Együttérzek az gyerektartást fizetők „nyomorával“.
abban viszont az a jó, hogy az ember 45-55 éves korára kifizeti, és aztán tiszta lappal indulhat, elkezdhet élni, családot alapítani, lakást venni, stb.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Sly2009 # 2009.10.09. 16:29

Teljesen egyetértek az előttem hozzászóló nővel!
A Párom is fizet gyt-ét, nem keveset, a többi no comment kategória. A minap azt matekoltuk, hogy a legjobb befektetés a gyerekszülés. Ez három gyerekkel számolva, három külön apától a következőképpen alakulna: gyt gyerekenként 30.000, az összesen: 90 ezer, plusz egyedüállóként 51 ezer családi pótlék + elmegy mondjuk főállásba anyának. Ja, a menza kedvezményes, mivel nagycsaládos 90% utazási kedv. kap, a tankönyvek ingyen, vagy szinte bagóért, múzeumi belépő miegymás sokkal olcsóbban....stb Össze lehet számolni, és ez csak a lerájmolt pénz az apától. Ha a nőnek kellene annyit fizetni, mint amennyit a nő kérne, vagy amennyit a bíróság megítél, bevállalná????????

Együttérzek az gyerektartást fizetők "nyomorával".

gourman # 2009.10.09. 13:35

Megara!

Minden tiszteletem és elismerésem, hogy Nőként Te fogalmaztad meg ezeket a sorokat!!
Sok mai Nő vehetne példát rólad,tőled!
Ugyanis a addig jó az Apa is amíg a család tagja,de amint a válás megtörténik sok nő(tisztelet a kivételnek),sportot űz az apa,"lehúzásából",csak azért mert a mai jog rendszer nem tesz különbséget abban,hogy melyik szülő milyen anyagi körülmények között él.
Ha az apa jobban él,és igény tartana a gyermekére akkor egyszerűen neki kellene ítélni a gyereket mert nyilvánvaléóan ott több és jobb ellátást és körülményeket várják.....De inkább pumpoljuk az apát mert elvált...csak előbb mélyen magunkba kellene nézni...
Bocsánat akit megbántottam,de tisztelet a kivételeknek....

monalisa1 # 2009.10.07. 07:01

Kiskorú gyermek esetében a t.díjat az anyának kell teljesíteni - ez benne van az itéletben... (Az anya a gondozószülő, ergo a bíróság az ő "kezeibe" itélte a t.díjat.)

Ha majd nagykorú lesz "a" gyermek és felnőttartásról lesz szó, akkor az anya ellen pert kell indítani az eddigi t.díj megszüntetés végett, egyben a fizetési kötelezés már a fiatal felnőtt gyermek saját számlájára lesz teljesíthető.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Pinta # 2009.10.07. 06:44

Tisztelt ObudaFan !
Köszönöm gyors válaszát.
A gyerek nem él külön az anyától, középszintű oktatási intézménybe jár.
Apa fizetné bankszámlára a tartásdíjat. Megjelölné nekem azt a jogszabályi hátteret, amely szerint ez nem lehetséges? Ha mégis bankszámlára lenne utalva a gyerektartás, az anya milyen jogi szankciókat vethet be az apa ellen?
Segítségét előre is köszönve,
tisztelettel:
Pinta

ObudaFan # 2009.10.06. 14:44

Van akadálya, hacsaknem a gyámhatóság engedélyével a 17 éves már külön lakik.

Pinta # 2009.10.06. 10:55

Tisztelt Fórum !
Érdeklődni szeretnék, hogy a gyerektartás a gyermek nevére szóló bankszámlára átutalható-e (17 éves) illetve, hogy ennek van-e törvényi akadálya?
Köszönettel:
Pinta

Megara # 2009.10.04. 06:44

Kedves escargot!

Utoljára 3 éve találtam sikeresen munkahelyet, ahol azóta is dolgozom. Előtte ugyanis GYES alatt (saját erőből és segítség nélkül)szereztem egy szakképesítést, azután munka mellett egy másikat és amíg 3 hónapig munkanélküli voltam egy harmadikat.

De volt időszak, amikor minden végzettségem ellenére mosogatni jártam egy étterembe, mert a gyereket el kellett látni.

Aki azt mondja, hogy Budapesten nem talál munkát az hazudik. Vidéken valóban sokkal nehezebb a helyzet...akkor viszont el kell indulni a munka után. Én is 3 évtized után költöztem a fővárosba egy kisvárosból, mert még 30 évig dolgozni kell!!!
Csak mint említettem, végzettség nélkül el kell fogadni a takarítást, mosogatást, árueltöltést...stb.

Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

escargot # 2009.10.03. 10:43

# „Miért gondolják azt a nők, hogy egy férfinak könnyebb munkahelyet találni, amikor pont a kizárólag férfiakat foglalkoztató iparág (építőipar) haldoklik? Ha az anyának nincs munkája, valamilyen családtámogatást kap. A férfinak legtöbb esetben könnyen odavágják, hogy oldja meg.

próbáltál mostanában munkát találni? az építőipar mellesleg él és virul....

escargot # 2009.10.03. 10:42

# Miért gondolják azt a nők, hogy egy férfinak könnyebb munkahelyet találni, amikor pont a kizárólag férfiakat foglalkoztató iparág (építőipar) haldoklik? Ha az anyának nincs munkája, valamilyen családtámogatást kap. A férfinak legtöbb esetben könnyen odavágják, hogy oldja meg.

sagit # 2009.10.03. 09:44

Hát igen vannak ilyen nők- anyák is. Akik így látják a dolgokat.
És tényleg ha az apától elvárják hogy a (megadózott) fizetésük akár 40%-át levonhassák gyt-ként akkor tessék venni a bátorságot és kiszámolni hogy vajon a másik oldal is oda tesz e annyit (természetben).

Megara # 2009.10.03. 05:55

Kedves sziszi77!

Fel sem merült bennem, hogy a gyermekeid házasságon kívül születtek.
Az olyan nők, akik a férfi akarata ellenére esnek teherbe, arra sem méltók, hogy egyetlen sort pazaroljon rájuk az ember.
Mint azt az első levelemben leírtam, magam is tisztelem azokat az anyákat, akik munks mellett, segítség nélkül nevelik a gyermekeiket.
Engem csupán 2 dolog zavar nagyon és ezt nem kellene személyesen magadra venned...inkább az önmagát felvállalni képtelen tömegnek szánom.

1. Miért gondolják azt a nők, hogy egy férfinak könnyebb munkahelyet találni, amikor pont a kizárólag férfiakat foglalkoztató iparág (építőipar) haldoklik? Ha az anyának nincs munkája, valamilyen családtámogatást kap. A férfinak legtöbb esetben könnyen odavágják, hogy oldja meg.
  2. Vajon azok közül az apák közül, akit az utolsó csepp vérükig kizsigerelnének az exek, hányan vállalnák, hogy a gyermekeket náluk helyezzék el és az anya fizessen tartásdíjat? Beleolvastam az elvált apák honlapjába...megdöbbentő és szörnyű, hogy magukat anyának nevező egyének milyen aljasságokra képesek a piti bosszújuk miatt.

Ezt pedig csak lábjegyzetként: a felnőttség, a felelősség szerintem ott kezdődik, hogy annyi gyereket vállalunk, amennyit a saját fenntartásunk rovására is el tudunk tartani. Ez pedig azt jelenti, hogy nem szülünk gyereket, amíg nincs megfelelő végzettségünk, vagy ha a kényelmes GYES-évek alatt lusták voltunk tanulni, akkor az Ő fenntartásuk érdekében még az utcaseprést is elvállaljuk, ha nincs más.

Végezetül és zárszóként pedig annyi:
Az önhibájukból és hanyagságból nem fizető férfiak ellen igenis lépjen fel keményen a törvény minden eszközzel, de a jószándékú többséget védjék a pénzéhes, élősködő nőkkel szemben, akik szegény gyerekek nevében aljasul visszaélnek az apai érzésekkel és a férfiak tűrőképességével.

Megara

sziszi77 # 2009.10.03. 04:45

Ja az lemaradt az elözöröl ,hogy én gyerekeim nem törvényen kivüliek!Mert eléggé ugy értelmezted!Engem elöbb elvettek az utána lettem terhes rá egy évre,közösen megbeszéltük elötte!

sziszi77 # 2009.10.03. 04:39

Kedves Megara!Nekem van végzettségem fére értés ne esék,élelmiszer és vegyicikk eladó.Mellette elvégeztem még ezt azt-De sajnos ez édes kevés, mert mindenhol leépítések vannak.Nem a takarítástól stb félek,de ha nincs felvétel oda se?Egyedül talán akinek érettségije van ,na azért az talán eltud helyezkedni, amugy nézem az álláshirdetéseket mindenapp!

Megara # 2009.10.02. 21:19

Kedves SZiszi77!

Nem kívánok senkit sértegetni...de lássuk be, ha nincs igazgatói bársonyszék, akkor el kell menni takarítani vagy mosogatni.

Ha az apukának lazán oda tudjuk vágni, hogy vállaljon pluszmunkát a magasabb tartásdíjért, akkor az anyukától is elvárható, hogy ne válogasson, főként ha nincs megfelelő végzettsége.

Én is, más is tudott úgy nevelni 2-3 gyereket nagyszülői segítség nélkül, hogy közben tanult vagy dolgozott, esetleg mindkettőt.

Ne ámítsuk már magunkat azzal, hogy a "természetbeni" ellátással mennyivel többet teszünk le az asztalra, inkább próbáljuk meg kiszámítani, hogyan élnénk meg,ha a saját vacak kis fizetésünkből nekünk kellene tartásdíjat fizetni.

Sajnos az élet legnagyobb tragédiája az, hogy a nők hamarabb képesek gyereket szülni, minthogy rendes, piacképes végzettséget szerezzenek vagy lenne koncepciójuk arra az esetre, ha egyedül maradnának.
Mert nem csak az apuka volt jelen, amikor azok a gyerekek készültek.

Én inkább arra buzdítanám a kedves forumozókat, hogy a szabadidejüket ne azzal töltsék, hogy tippeket gyűjtsenek az ex minél masszívabb kizsákmányolásához, hanem tanuljanak.

Mert a "most nem tudok új cipőt venni" problémájánál sokkal jobban sújtja a gyereket, ha felnőtt korában neki kell az anyját eltartani, mert az évekig jobban élt az ex meg az állam pumpolásából, mintha dolgozott volna.

Megara