Gyermektartásdíj végrehajtása

Grád András # 2009.04.13. 20:27

Kedves Pilla!

Annak alapján amit leírt, persze lehet feljelentést tenni, de nem igazán tűnik érdemesnek. Ha tényleg munkanélküli, és még így is próbál valamennyit fizetni, akkor ebből aligha lesz elítélés, az alaptalan próbálkozásokkal meg pont annak csökkenti az esélyét, hogy ha tényleg indokolt lenne, akkor majd komolyan vegyék! A végrehajtás ettől független kérdés, nem zavarják egymást. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Pilla # 2009.04.13. 20:33

Köszönöm válaszát! Gyakorlatban nem munkanélküli, voltam a munkahelyén és a szolgáltatásról, amivel a cég foglalkozik, kértem számlát, a kollégáit megkérdeztem, aznap dolgozik-e, mondták, igen, csak reggelizik. Beadtam a nevet, címet a végrehajtónak, kiküldte a letiltó végzést, majd válaszként az jött vissza "nem dolgozik ott". Közben a gyámügyön is jegyzőkönyvbe mondta, aláírta, hogy dolgozik, azért nem tudja elvinni a lányát, amikor ő várná... Ha ez nem átverés, akkor mi lehet?
Mondták már, h forduljak a munkaügyi hiv.-hoz. Úgy gondoltam, ez nem egy jó megoldás. Vagy nem jól godnoltam?
Szóval, ha ő átver mindenkit, akkor én nézzem szépen ölbetett kézzel?

monalisa1 # 2009.04.13. 20:54

Lehet hogy feketén dolgozik ott és ezért nincs a cégnél bejelentés róla. (Bolygatni a dolgot nem tanácsos mert az időnkénti pénz is több a semminél...)

Pilla # 2009.04.13. 21:24

Valahogy erre gondoltam én is, köszönöm.
Végül is kaptak már olyan választ is itt a fórumozók, hogy igazából ki is választotta annak a bizonyos védelemre szoruló gyerkőcnek az apját, vagy az anyját...? Ezt már megkaptam párszor, köszönöm a nem ilyesfajta nevelő célzatú válaszokat! :)
Köszönöm, jó éjt!

bocimama # 2009.04.14. 08:44

Nagy nehezen megszültünk egy peren kívüli megegyezést a volt párommal gyerektartás ügyben, havi 11 ezer forintban.január óta nem fizetett egy fillért sem.ami a legrosszabb, elköltözött a szüleitől, nem tudom a címét, és röhög rajtam, hogy úgyse fogom megtalálni, és mivel csak kiskönyvvel alkalmazzák, abból nem ad.és mindez megvan e-mailben.ha fizetek végrehajtót, megkeresik?

ObudaFan # 2009.04.14. 09:00

Nem kell fizetned a végrehajtót, mert azt megelőlegezik neked. Egyrészt az elsőfokon eljárt bíróságon kérj végrehajtást, másrészt tartás elmulasztása miatt a rendőrségen tegyél feljelentést. Ha a végrehajtás eredménytelen, a gyámhatóságon próbálhatsz meg előlegezést kérni az államtól.

bocimama # 2009.04.14. 10:22

Köszönöm szépen.De megkeresik, ha nem tudja senki a címét?

ObudaFan # 2009.04.14. 10:23

A végrehajtónak nem rá van szüksége, hanem a vagyonára, úgyhogy a végrehajtó a vagyonát keresi. A rendőrnek majd rá lesz szüksége, úgyhogy őt fogja keresni.

sziszi77 # 2009.04.18. 12:41

Sziasztok.A kérdésem az lenne:Olyankor mi van ha nem fizet az apuka gyerektartást és a válópernél megállapít a biró visszamenölegesen is gyerektartást amit 30 napon belül kikell fizetnie(ez az egyik ismerösömnél is igy volt).Kérhetem ugye a végrehajtást ,és lefoglalhatja a végrehajtó az autóját.Kérdésem az én kérhetem az autót cserébe a hátralékos gyerektartásért?Ilyenre van lehetöség?Ennek mi a menette?Mondanom kell a végrehajtónak én kérem a tartozásért cserébe töle?Léci segítsetek.Köszönöm a válaszokat.

marcika # 2009.04.18. 15:25

Sziszi77,

Az autó értéke arányos a te követeléseddel?

monalisa1 # 2009.04.18. 16:13

Szerintem a t.díjat- és annak esetleges elmaradását pénzben kell rendezni, vagyis a gyermek egy autót nemigen tud megenni (...) vagy a kerék stb. helyett neki ruhát venni...

A végrehajtó lefoglalja a kocsit - ha nincs más vagyoni értéke -, azt elárverezteti valamennyiért, az ekként befolyt pénzt megkapod., ha kevés akkor részben továbbra is tartozásban marad.

Egyébként a férfiaknak általában egyetlen "szemefénye" az autójuk - azt nagyon féltik, tehát vélelmezhető, hogy inkább fizet/törleszt valamiképp mintsem tömegközlekedni és/vagy gyalogolni kelljen a továbbaikban.

Zárójelben: az autót csak akkor lehetne beszámítani ha mint vagyoni értéket a gyermeknek ajándékozná - gyámhatósági hozzájárulással a tartozás ellenében.

De ez így elég bonyorult eljárás lenne, valamint bizonyára nem is ekként gondolnád a dolgot.

"Lisa"
laikus hozzászóló

sziszi77 # 2009.04.18. 17:49

Köszönöm a válaszokat igen kb. aranyos vele.Csak mert ugy hallottam van erre lehetöség ,de ugy mint az én nevemre kerülne.Mivel kiskorú nevén minek lenne autó?Csak az egyikm ismerösöm mesélte igaz az ház volt tartozott a férje gyerektartásssal ,meg nem is fizete azt a nö nevére került a része csak nemigazán értem hogyan mivel árverezés is volt!De hogy tudta ott felvárásárolni vagyis beszámíttatni ez nem értem?Az árverésen nem csak készpénzért lehet vásárolni?

sziszi77 # 2009.04.18. 17:51

Ja még annyi neki a volt páromnak nem kell az autó azt mondta inkább odaadja a végrehajtónak ha az betudja számítatni a gyerektartás fejében ha ez igy müködik.Legalább nem kell kifizetni a hátralékot nekem amit persze nem is tudna miböl!

monalisa1 # 2009.04.18. 18:11

Hiába értékarányos (...) mert ha a végrehajtó árverezteti az autót akkor jó ha a fele értékben cserél majd gazdát a kocsi - így az ex a tartózásból még nem jutott ki.

A férj a végrehajtó tudtával (!) és előzetes jóváhagyásával (!!) eladhatja az autót - különben fedezetelvonás történik és ez mint olyan büncselekmény -, és remélve többet kap érte mint amennyi az árverezésből remélhető, így a visszamaradó tartozása kevesebb lesz. Tehát saját érdeke ezt mielőbb meglépni.

Más. Mível a t.díj a gyermeket illeti: az az ő megélhetési stb. járandósága, azt te vagyoni érték ellenszolgáltatásaként nem kaphatod meg - bocs de leírtam már.

Azt hogy az ismerősöd esetében a t.díj megváltása kontra árverezés útján a fél ház tulajdonának megszerzése hogy s mint volt - a konkrétumokat ismerni kellene, ugyanakkor holmi "szóbeszédet" ne vegyél tényeknek.

latamata # 2009.04.20. 18:39

Kedves ObudaFan!
Ügyemben a mai fejlemény:elmentem az illetékes rendőrségre és tartás elmulasztása miatt feljelentést tettem.A rendőrségen meg azt mondták,3 nap alatt elbírálják,mert igazán fel se kellene venniük,mivel nem saját önszántából nem fizet az exem gyt-t.Sőt azt is mondta a rendőr,a nem lesz majd munkanélküli segélyen és semmiféle jövedelme nem lesz akkor nem kell neki majd fizetnie a gyt-t,mivel a nullából nem lehet és nem kell.Azt hittem ott hidalok le a rendőr előtt.
Sőt megkérdezte mi a végzettségem,mert ha pl eladó vagyok akkor az én szintemen mondja el,hogy megértsem amit mondani akar.
no comment...
Kiváncsi leszek,hogy lefolytatják-e az eljárást egyáltalán vagy elutasítják a feljelentésemet.Mivel szerintük ha ezt így felveszik az már most jogsértő rájuk nézve is,és ezzel az üggyel ők is kopogtatnak a börtön kapuján,mert az exem meg majd őket jelenti fel.Mondtam a rendőrnek,azért próbáljuk meg,de nem értem egyik városban miért működnek a dolgok a másikban meg nem...

ObudaFan # 2009.04.21. 10:54

HA önhibáján kívül nem tud fizetni, az valóban nem bűncselekmény, de az is tény, hogy önmagában a munkanélküliség nem biztos, hogy önhibán kívüli állapot. Ha elutasítják a feljelentést, panasszal élhetsz.

sziszi77 # 2009.04.21. 11:08

Tisztelt ügyvédúr!Mi van olyankor ha nekem nem fizet a párom gyerektartást,én nem jelentem fel.De gondolom a másik kapcsolatában lévö gyerekre sem fizet ,ott a hölgy eléggé olyan két éve is...iNKÁBB NEM RÉSZLETEZNÉM.SZÓVAL HA FELJELENTI A MÁSIK HÖLGY LECSUKAHASSÁK-E HA ÉN MEG KÉREM ,HOGY NE MIVEL NEKÜNK 4 GYEREKÜNK VAN és mégis csak az apjuk.a MÁSIK HÖLGYTÖL EGY GYEREKE VAN.sZÓVAL ilyenkor számit az is ,hogy én mit mondok a rendöröknek mivekl csakis a gyerekem apja nem szeretném ha a másik nö miatt kerülne oda.Válaszát elöre is köszönöm.Amugy nem volt munkahelye közel fél évig tele van adósságal.Most dolg 4 hónapjakb.

kisokos # 2009.04.21. 11:28

Sziszi77,

Lecsukhatják, de nem ez a fő gond. Sokáig emiatt nem fogják benntartani, ha egyáltalán. Ha vki tudja, hogy hol él az ex, hogyan lehet elérni stb. akkor kevés gyakorlati haszna van a rendőrségi útnak. A nagyobb gond számodra az, ha a másik hölgy végrehajtást kér és azt jóváhagyják, majd lefoglalnak, akkor a te gyerekeidre nem jut semmi.

sziszi77 # 2009.04.21. 11:36

2 éve pont ez volt végre hajtást kér a hölgy ha nem fizeti a párom ki egy összegben a hátralékot!Akkor még együtt éltünk.De a végrehajtó azt mondta a fizetéséböl nem tudnak vonni mert nekünk is a négy gyerek.Tehát figyelembe vették a gyerekeket pedig akkor együtt éltünk,nem voltunk elvállval!Ha nem a házunkra akarták ráterhelni,ami azóta az én nevemre került!Vagyis folyamatban van..

sziszi77 # 2009.04.21. 11:39

És ha én is kérek végrehajtást?Atól még nem csukják le nem?

Gyöngyusz # 2009.04.21. 11:53

Kedves latamata,
ha még olvasod:

de tévedés az amit a rendőrségen mondtak, én feljelentettem a városi ügyészségen. ezután be kellett mennem a rendőrségre és azt mondták, hogy kiskorú veszélyeztetése miatt bűncselekményt követ el ha nem fizeti a gyerektartást,
és a napokban kaptam meg az ügyészségtől, hogy vádat emeltek.
és igazuk lett az itt segítőknek,akiknek utólag is köszönet, mert azóta elment dolgozni és vonják a fizetéséből.
mindamellett nyilván kap egy felfüggesztettet is mert mint mondták a bűnycselekményt elkövette.

Gy.

kalamalyka # 2009.04.21. 12:43

Tanácsot szeretnék kérni, gyakorlati tanácsot....

Mennyi idő az, amennyit "illik" várni a GYT nem fizetése után????
Mármint ha pl. hónap elején, mondjuk 5.-ig kellene fizetni .......
Köszönöm a hozzászólásokat.

Cini1970 # 2009.04.23. 10:32

Októberben megítéltek nekem gyermek tartást és elmaradt gyermek tartást amit részletekben fizethet amíg nem marad el egy részlettel se. Elmaradt, kértem a teljes összegre végrehajtást amit elfogadott a bíróság.Nem fizettet tartásdíjat feljelentettem a rendőrségen hisz
már 6 hónapja nem fizet ezt jövő héten adják át az ügyészségnek.Erre tegnap a másodfokon eljáró bíró
megváltoztatta az ítéletet és pár ezerrel kevessebbet
ítélt meg.Most megint joga lesz részletekben fizetni?
Ha igen miért? A rendőrségi feljelentést is visszavonja a bíróság? És bár dolgozott betegségre hivatkozva nem kell tartásdíjat fizetnie,miért is nem? Ha beteg vagyok éhen halhat a gyermek?

diki4273 # 2009.04.23. 11:24

Olvasom a hozzászólásokat. Sajnos hiába vallják a nagy menők a gyerekek érdeke az első, ha a jog nem áll melléjük. A gyerekeim apja már megint 4 hónapja nem fizet újra sok pénzzel tartozik, de 6 hónapnál előbb, nem mehetek a gyámügyre megelőlegeztetni. Elmúlt a 6 hónap amíg állt az ügy, mert elkezdett fizetni, de amint 6 hónap után megszüntették az eljárást újra leállt a fizetéssel, azzal az ürüggyel nem dolgozik és a 100e Ft-os albérletet ki kell fizetnie meg élnie kell. Addig is feketén dolgozott. Álláskeresőit, sem egyéb más juttatást nem kap mível nem járt jelentkezni. Ráadásul a mostani élettársa a minimális gyest kapja, meg a családit, akkor miből fizette az albérletet?!
Most nekem sem sikerül elhelyezkedni, főállású anya vagyok, de nem találok rendes állást, napszámba sem kellek, mert délben kell a csemetémért az oviba menni. Szükségem lenne a pénzre, de kötve van a kezem. Ezért nem jók a törvények. Él, mint Marci Hevesen, a gyerekeinek meg nagyon nehezen tudom előállítani a szükséges dolgokat.
Talán összefogás kellene, hogy változtassanak a dolgokon, ha tényleg a gyerek számít, kérjenek elszámolást a kiadásról, bármit, de akkor tényleg a gyereket nézzék. Ne csak üres frázisok legyenek.

diki

sinus69 # 2009.04.24. 05:48

Sziasztok!
A következő a kérdésem: perelhetem-e a végrehajtót kártérítésért? Ha igen, hogyan?
Történet:
2008.01. hónapban folyamatos vh-t rendelt el a Városi Bíróság. Egy darabig kaptam is a gyermektartásdíjat az apukától. Bár utólag megtudtam, hogy a vh-nak kellett volna behajtani rajta folyamatosan és utalni továnbb nekünk. Miután 2008. nyarán megint elmaradoztak a fizetések, illetve csak jelentős késéssel érkezett meg, így mindig telefonálnom kellett a vh-nak megkérve rá, hogy legyen szíves intézkedni. Először 2008. júliusban vh. kifogással éltem, amit alaposnak ítélt meg a Bíróság részletezve az ítéletben, hogy mit kell megtennie a vh-nak, hogy a követelés kielégítést nyerjen. Közben írtam is a vh-nak, de füle botját nem mozdította. Időközben kiderült, hogy távoli rokona az adósnak, ami senkit nem érdekelt. 2008. november óta egyáltalán nem fizet az apuka, 2009.01. hónapban megint beadtam egy vh.kifogást, amit megintcsak alaposnak ítélt meg a Bíróság, igaz csak napokon belül emelkedik jogerőre, ha nincs fellebbezés. A vh. kiadott egy lapot, miszerint a követelés behajthatatlan. A Bíróság álláspontja szerint jogszabálysértően járt el a vh, amit alaposan meg is indokolt. Apuka azóta eladta a házát, megszűntette a munkaviszonyát, stb.
Jól tudom, hogy a Megyei Bíróságra kell beadnom a kereseti kérelmemet? Benyújthatom-e, egyáltalán érdemes e benyújtani a kereseti kérekmemet egyszerre a vh és az adós ellen úgy, hogy a kártérítés mellett az egyetemleges fizetési kötelezettséget is megállapítsák?
Milyen paragrafus(ok)ra hivatkozhatok egy ilyen kártérítési perben? Mindenképpen elmegyek ügyvédhez, csak előtte szeretném megtudni, hogy érdemes-e fizetnem az ügyvédnek, van-e 50%-nál azért több esélyem a pernyertességre?
Mivel az apuka eladta a házát, beköltözött egy nagyvárosba, és fogalmam nincs milyen címen érhető el. Ilyenkor muszáj a rendőrségre is menni?
Válaszotokat előre is köszönöm.