ObudaFanhoz...


ObudaFan # 2006.03.16. 18:53

tükörkép*!
Igen, jogosult, ugyanúgy, mint a másik két gyermek. Ezeket a jogait a hagyatéki eljárásban is érvényesítheti, de ha ekkor nem teszi, később is indíthat tulajdoni pert. Ennek pedig nincs határideje, elévülési ideje sem, egyedül az elbirtoklás akadályozza.

kérdezőné # 2006.03.16. 18:14

fraulaine: kösz a hozzászólást, és a tanácsot is. Persze, hogy fizetünk, csak a lehetetlen és tehetetlen helyzetben volt egy újabb gyenge próbálkozás a megegyezésre. A megélhetéssel kapcsolatban, pedig épp tegnap számoltuk ki, hogy ebben az évben ő ezidáig a családi kasszához 45e Ftal járult hozzá. Nem fizették a ki a munkahelyén, a mügyi központ, meg a papírtologatása, meg még ezt hozza be miatt, csak áprilisban küldi a határozatban kijött 44e ftot. Hát :-(( Azt gondolom, hogy pappa és derill is más társadalmi réteget képeznek hozzánk képest, azért lehetett tán ennyire durva a hozzászólásuk, de

pappa: semmi gáz, és derill: detto...

Egyébként teljesen összezavarodtam mára már, nem látok tisztán. Csak az igazságtalanságot érzem, de azt nagyon. Úgyhogy lassan egy db agymosásra lesz szükségem!

tükörkép* # 2006.03.16. 15:04

Kedves ObudaFan!
A párom - még a házasságkötésünk előtt több évvel - összesikerített egy alkalmi kapcsolatból egy kisfiút. A gyereket a bíróság előtt sajátjaként elismerte,megkapta és viseli a párom vezetéknevét,de azóta se tartja se vele,sem az édesanyjával a kapcsolatot. (A nő még a tartásdíjról is lemondott.) Időközben nekünk is született két gyermekünk,akik már nagykorúak.A kérdésem: ez a fiú is jogosult (akárcsak a gyerekeim) a férjem után örökölni? (Gondolom,igen.) Mi van ,ha egy esetleges örökösödési eljárás már lezajlott? Mennyi ideig érvényesítheti a jogait? Perelheti a későbbiekben a gyerekeimet a jogos jussáért?
Válaszát előre is köszönöm!

fraulaine # 2006.03.16. 08:14

Bocsi hogy beleszólok de: igenis van olyan hogy valaki nem tud gyerektartást fizetni! Az én párom 3 hónapig nem tudott mert munkanélküli lett és még segélyt se kapott! Nem tudta fizetni az albérletet és csak az én diákmunkás fizumból tudott megélni! Most is nem tudom hogy élne meg ha nem lenne két fizetésünk hisz hiába keres 100-120000 -t. Az albérlet 50 a gyerektartás 22 és akkor még ott van mikor jönnek kéthetente a gyerekek! Ki tud 10-20 ezerből megélni?
Kérdezőnének meg üzenem hogy mindegy mennyit de fizessetek valamit!!!! Úgyse fogja visszaküldeni akkor legalább majd kevesebbet kell törlesztenetek! És szerintem akkor se adná a gyereket ha 20-at küldenétek! Ennek a kettőnek nem szabadna össze függnie de az ilyen nők ezt nem fogják fel! Nálunk is állandóan ez van! Nálunk is mondta hogy majd visszaküldi de eddig csak egyszer csinálta meg és azt is megszívta mert a bíróság nagyon rossz néven vette:) és úgy számolta mindtha megkapta volna pedig visszaküldte:))) Szóval fizessetek abból nem lehet baj!! És annyit amennyit a pénztárcátok enged! A bíróság jó néven fogja venni ha akkor is fizet ha munkanélküli és az anya meg ezek ellenére sem engedi el! Ezzel csak ti jártok jól!

pappa # 2006.03.15. 21:04

Valóban nem állt szándékomban megbántani.

derill # 2006.03.15. 19:47

kérdezőné: én is ugy értelmeztem, ahogy pappa. Megbántani sem ő, sem én nem akartunk.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.03.15. 19:01

Én úgy értettem az irásodból, hogy az ügyvéd tanácsolta taktikai lépés lenne a viszontkeresetben a gyerek apánál való elhelyezésének kérése, a cél valójában nem ez.

Számomra továbbra sem világos a ti ügyetekben, hogy az elérendő cél valójában mi.

kérdezőné # 2006.03.15. 18:41

pappa: picit durva voltál. De lássuk: azt a feltételezést, hogy nem ijesztegetném ezzel az anyát, ha egyszer nem akarom, hogy nálam legyen elhelyezve, nos ezt... azért visszautasítom. Lehet, hogy a fogalmazásom nem túl jól sikerült, de az általad vélt magatartás a mi részünkről, még, mint gondolat is borzol!

És, hogy nem lehet valaki olyan rossz anyagi helyzetben?: de sajna igen! Ugyanis 44e párszáz forint a mnélkülije, ebből a lakás ktgnek ráeső része 30eft, és 14e ftból eszik/hónap. Ha én nem lennék, ez így lenne. Önhibáján kívül esett a munkahelyek kapcsán a csöbörből a vödörbe.
S hogy miért nem fizet?: ma ajánlotta másodszor az anyának, hogy ad 10e ftot, és megy a kislányért! Azt mondta felejtse el, vissza fogja küldeni, mert neki 20e kell és kész!

Az állam megelőlegezésével kapcsolatban, pedig semmilyen infóm nem volt, csak félfüllel hallottam vmit, és az érdeklődés szintjével azonos módon tettem fel a kérdésemet. Mire kissé letámadtál. Bármennyire is azt éreztem, hogy jelen helyzetben megveted a párom, én értem, sőt megértem őt.

derill # 2006.03.15. 16:53

Ja igen. Állam általi megelőlegezést felejtsd el, csak akkor előlegez (és a jogosultnak), ha már van megállapitott tartásdij, és a kötelezett önhibáján kivül nem tudja átmenetileg fizetni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2006.03.15. 16:52

Az időhuzásnak, rosszhiszemű pervitelnek perbirság is lehet a vége. Ezt is mondta az ügyvéd? Ugyanis nyilvánvalóan ezt is neked kell viselned. Továbbá ha pert veszitesz (nem jön be a dolog) tényleg Te viseled a perköltséget is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.03.15. 13:37

Taktikázni kell mindenképpen. A késői beadás nagyon jó módszer,ne tudjon készülni az ellenérdekelt.
Én magam nem vetném be taktikai lépésként a gyerek nálam való elhelyezését. Ha nem akarom, hogy nálam legyen elhelyezve,ezzel nem ijesztgetném az anyát.Egyébként sem néz ki valami ijedős nőnek.
Továbbra is az a véleményem,hogy a gyerektartást azért kell folyamatosan fizetni,mert az a pénz hozzájárulás a gyermek napi ellátásához,ami az apának kutyakötelessége akkor is,ha galád módon elzárják tőle a gyereket. Nem is értem,hogy miért nem fizet a párod, nem lehet az ember annyira rossz anyagi helyzetben,hogy valahogyan ki ne szorítsa azt a kis pénzt.
Anya nyilván kérni fogja az elmaradt gyerektartást és meg is fogják neki ítélni.Ezen én nem vitatkoznék,fizetnék, és a dolgot teljesen leválasztanám a vagyonjogi ügyről, amiből valamikor bizonyosan pénzt fog látni a párod.
Az állami megelőlegezési ötletet nem tartom jónak,mert hogy jön ide az állam, hisz van két ember,akinek pénzügyi vitája van.Mi köze az államnak az egészhez,miért adjon kölcsön bárkinek is.Bocs, de mint adófizető állampolgár is berzenkedek az ilyen ötletek ellen. Egyébként sem tartom kivihetőnek,mert nagyon komoly feltételeknek kell teljesülnie ahhoz,hogy az állam megelőlegezzen gyerektartást és úgy tudom,hogy azt az anyának kell kérnie.Itt viszont fair lennék és azt gondolom, az állami költségvetésben biztosan van ezen célra elkülönített pénz és az maradjon meg a tényleg rászorulóknak.
A perben persze meg lehet próbálni az anyával megegyezni,hogy majd akkor kapja meg az elmaradtat,ha kifizeti párod részét a vagyonból.
Azt sem értem,ha az anya - persze teljesen jogtalanul és etikátlanul- azt mondta, amig nincs pénz, nem adja a gyereket, akkor a párod miért nem fizet márcsak azért is,hogy láthassa a gyerekét.Én teljesíteném anya feltételét még akkor is,ha teljesen erkölcstelen feltétel,hiszen a gyerek nem áru.

pappa # 2006.03.14. 22:05

Szia Kérdezőné, ez sajna ilyen. Nem fair, de sajna anyuka sem fair. Mégpedig a gyerekkel nem fair. Taktika, taktika és taktika, mert a gyerek érdeke a nyerés, nem pedig a fair módon való vesztés.
Bocs, holnap majd visszaolvasok, kölköm influenzás,lázas,nyekergős.

kérdezőné # 2006.03.14. 20:09

Igen, az időpont valóban fontos lehet, hogy ne tudjon felkészülni, váratlanul érje. Tehát a taktikázás e módja valóban fontos? Akkor is, ha kézzel lábbal tiltakozik ellene minden porcikád, mert nem fair?

kissember # 2006.03.14. 19:37

kérdezőné taktikázni kell ez tuti. Nálunk is volt egy ilyen helyzet, beadtunk a tárgyalás előtt 1 hónappal egy iratot, ami nagyon terhelő volt az exre nézve. A bíróság kiértesíti mindig a másik felet, most is ez történt. A válaszreakció az volt, hogy nem jött el a tárgyalásra, így szép lassan el is vesztettük. Ha 2 héttel adtuk volna be a tárgyalás előtt, hogy ne tudjon reagálni rá így, lehet hogy már boldog apa lennék...

kérdezőné # 2006.03.14. 17:37

És mégegy kérdés! Tegnap már ténylegesen kiszámoltuk, hogy mennyi a vagyonjogi megosztásos perben a követelése a páromnak. Ez 8 millió forint.
A visszamenőlegesen 6 hónapra igényelhető gyt díjat tuti, hogy a párom nem fogja elfogadni, ha megítélik az anyának, a fent leírt szám miatt. Én picit megértem, mert egycsapásra szaladt szanaszéjjel az élete, egy db tescos szatyorral jött el, maga mögött hagyva minden értéket. A kérdés az lenne, hogy visszautasítani, előre jelezni, vagy hivatkozni mire lehet a keresetlevélben, hogy visszamenőleg nem fizetne. Arra gondoltam, hogy esetleg el kellene fogadni, kérni az állami megelőlegezést, és amennyiben a vagyonjogi per véget ér, abból kifizetni. Nagoyn várom ötleteiteket!

kérdezőné # 2006.03.14. 17:29

Hello hozzászólók! Tegnap voltunk ügyvédnél, aki maximális megelégedéssel volt az ismereteim kapcsán, javasolta, hogy én képviseljem a párom a tárgyaláson....:-)) Annyira azért nem vicces, mert valóban nem rossz ötlet. Viszont volt egy javaslata, ami kapcsán nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre. Amolyan taktikai lépésként (hogy megijedjen az anyuka) a viszontkeresetben kérjük a kislány nálunk történő elhelyezését. Azt mondja, hogy mivel a gyermeket "elveszíteni" nem akarja, ezért biztos, hogy adni fogja. Szerintetek? Merthogy ez esetben egyéb lépésekre is szükség van, úgymint: szakvélemény hegyek, aztán környezettanulmány, aztán tanuk meghallgatása stb. Na most, ha mondjuk ezt megláttja, tegyük fel, hogy megijed, adja a kislányt, és így sikerül peren kívül megegyezni ezügyben, illetve ezzel egyidejüleg a per szüneteltetésének kérését is beadjuk. Node mi van, ha nem ez a reakciója, hanem az, hogy rendben, csináljuk végig. Aztán az ítéletben a bíróság majd nem nekünk ítéli kicsilányt, akkor a kapcsolódó költségek minket terhelnek?

pappa: Te is jól ismered már a storynkat! Szerinted? Én emberileg elítélem, az efféle játékokat, de azt mondja a bíróságra ez kell. Okosan-ügyesen sakkozni, mindig egy lépéssel a másik előtt járni.

És mégvalami; írtam az elején, hogy az ügyvédnő nagyon meg volt elégedve a tudásommal, ezért is, meg csak úgy is KÖSZÖNÖM mindannyiotok segítségét!

pappa # 2006.03.08. 11:46

Az elején legyen ott a lényeg összefoglalva, mit akartok, miért, mire hivatkozva, majd esetleg részletezd.Hidd el,hogy nem mélyednek bele a birók az irományokba.Abból itélnek,ami első pillantásra a fejükben marad,amit lényegesnek tartanak.Próbáld az ő szempontjukból nézni:egy ügy a sok közül,nagyon sok ügy van,mind hasonló,az emberek gyülölködnek,hazudoznak,kígyót-békát kiabálnak egymásra,ki kell hámozni a lényeget,mégpedig gyorsan.Ha azt akarod,hogy a te verziód legyen a biró fejében a kerek igazság,akkor erről győzd meg röviden.A jó ügyvédek is ezt csinálják.

kissember # 2006.03.08. 11:12

még egy dolgot mondanék, pappának adok igazat ebben. Balázs nem elég ha végigolvassa, ki kell szűrnie a lényeget. Én még ki is húztam sárga színnel. Nálam is több oldalas volt először és annyit értem el a betegségre való hivatkozással, hogy 2 tényből azt vette figyelembe, amelyik jobban feltűnt neki. Kiemelték az indoklásban, hogy nincs bizonyítva, hogy pszichiátriailag alkalmatlan lenne, de azt már nem is említették, hogy más betegsége miatt ami miatt le is rokkantosították, amiatt megkérdőjeleznék hogy alkalmas lenne e.

balazs01 # 2006.03.08. 08:25

Nekem 16 oldalas beadványom is volt és a bírónő - igaz, nem hamarabb -, de az ítélet hozatal előtt végigolvasta!! Tehát írj nyugodtan, minden lényeges és általatok bizonyítható dolog benne legyen!!

kérdezőné # 2006.03.08. 07:48

Elkezdtem írni, és kb a 3/4-énél tartok, és már másfél oldal.... Sok?

pappa # 2006.03.06. 18:28

Minél rövidebb, annál jobb, egy oldal ritkán gépelve Irj le egy konkrét történést, ird oda, melyik paragrafusba ütközik, ezért kéred ezt és ezt. És ne froclizd a birót, van neki józan ítélőképessége. Legyetek tárgyszerűek.

kissember # 2006.03.06. 18:01

kérdezőné igazuk van, nem fogja elovasni. Épphogy átfutja majd. Csak nem gondolod hogy bogarászni fog, meg minden állításnak utánanézni, meg visszaolvasni meg ilyenek...? Rájöttem én is a szomorú valóságra: az esetünk csak minket érdekel, neki a döntés a dolga. 50% esélye van mindig a bírónak, hogy helyesen döntsön,úgyhogy azért van esélyünk nekünk is. De ne hidd el ha nem akarod...

kérdezőné # 2006.03.06. 17:48

Hát jól van! De mit is írsz? azt, hogy "mert különben nem fogja elolvasni???????"
MICSODA? no komment

És mégegy kérdés: mekkora terjedelem a rövid?, és amit még elolvas?

pappa # 2006.03.06. 17:45

Csak röviden, mert nem fogja elolvasni a bíró.

kérdezőné # 2006.03.06. 17:38

derill: ha csak tényeket közlünk is hosszú lesz! Ezen túlmenően pedig az "stb" is érdekel. Ha megosztanád velem, megköszönném!