Gyakori téma (sajnos) - GYERMEKTARÁSDÍJ

kicsicsira # 2006.03.17. 20:24

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék?

A párom volt felesége beadta a bíróságra gyerektartási díj emeléslre az igényét. Eddig 6 éve fizettünk 10.000 Ft fix összeget, most kéri a fizetés 20 %-át ami kb. 25.000 havonta és vissza menőleg ezt 6 hónapra. A volt feleség rendkivüli kiadásokra hivatkozik. A párom lány most 8. osztályos.

Kérdésem a következő:

• mi mindent takarhat a rendkivüli kiadás?, ebbe beletarozhat-e pl. a volt feleség rezsi költsége, autó részlet vagy pl. a nyaraló fenn tartása
  • hivatkozhat-e arra, hogy a szülei betegek és nekik segít ( persze a szülőknek van saját nyugdíjuk)
  • vagy van egy másik apukától még egy kiskorú gyermek akit szintén egyedül nevel és arra is kell költeni

Előre is köszi a segítséget.

derill # 2006.03.15. 18:11

Ügyvéd nélkül is foglalkoznak veled, azonban mégis érdemes ügyvédet fogadni, vagy ha erre nincs pénzed, akkor az összes ezzel kapcsolatos jogszabályon átrágni magad.

Ha ügyvéd nélkül jársz el, ird le, hogy mit szeretnéd, és 3 példányban add be. Csatolj hozzá jövedelemigazolást, és igazold, hogy jön a másik gyerek is.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

warrior # 2006.03.15. 17:31

Szia derill!

Köszönöm a segítséget. Akkor irány a bíróság és majd meglátjuk mi lesz.

Még egy kérdés: nekem ilyenkor kell ügyvédet fogadnom vagy mi az útja annak,hogy a bíróságon foglalkozzanak velem?

Köszönöm:WARRIOR

derill # 2006.03.15. 16:41

Elég kicsi az esély arra, hogy ezt a biróságok figyelembe vegyék, de ugy gondolom, hogy minél többen kérik, annál nagyobb az esélye.

Én is indokolatlannak tartom például azt, hogy amikor nyáron a szünidő felében a különélő szülőnél van a gyerek, akkor is fizesse a tartásdijat, sőt szerintem akkor neki kellene kapnia. Ily módon azt gondolom, hogy kérelmezd, hogy amikor a gyerek nálad van, arra az időre ne kelljen tartásdijat fizetned, sőt, Te kapjál tartásdijat, vagy ennek figyelembevételével a biróság alacsonyabb összegü tartásdijat állapitson meg a szokásosnál.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

warrior # 2006.03.15. 16:25

Sziasztok!

Lenne egy apró kérdésem!

A történet az,hogy 5évvel ezelőtt elváltam. Az exnejemmel akkor megállapodtunk abban,hogy ő marad a lakásban és a felét kifizeti nekem.Ez úgy történt,hogy fizetett egy bizonyos összeget és 5évig nem kellett gyerektartást fizetnem.A gyerek ,mivel egy városban élünk heti szinten több napot nálam van.Minden iskolával kapcsolatos dolgot felesben fizettünk.Én úgy gondolom eddig elég korrekt voltam.Aztán eljött a tartásdíj fizetésének ideje. Ez év április 1-től.
Én felajánlottam neki egy összeget amit ő keveselt pedig szerintem ez is korrekt összeg volt.Ragaszkodik a 20%-hoz. Nekem azóta új családom van,most érkezik a baba is és sokallom a 20%-ot.A gyermekem eddig is mindent megkapott tőlem és ezután is meg fog de az exemet nem fogom eltartani!
Õ is elég jól keres,majdnem annyit mint én.

A kérdésem az lenne,hogy én mit tudok tenni ilyen esetben,mert megeggyezni valószinű nem fogunk tudni.Nekem nem a tartásdíjjal van gondom ugyan is tudom,hogy a gyereknek ez jár de szerintem,mivel a gyerek sokat van nálam,én így is sokat költök rá+hamarossan ott a tesója is.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv:WARRIOR

derill # 2006.03.15. 15:36

Ez ugyan igaz, azonban az érettségi ugyan középfokú végzettséget biztosit, azonban nem ad szakképesitést, ha gimnáziumban és nem szakközépiskolában szerezték. Önmagában az érettségivel pedig nem biztos, hogy el lehet helyezkedni. Tehát ha egy szakképesités megszerzése érdekében tanul valaki tovább szakmunkásképzőben az érettségi után, akkor a biróság megállapithatja a tartásra kötelezettséget, mert a rászorultság fennáll, annak érdekében tanul tovább, hogy el tudjon helyezkedni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.03.13. 18:33

Nem, a már megszerzett végzettségnél lényegesen alacsonyabb megszerzését a szülő nem köteles finanszírozni.

Gyurka # 2006.03.13. 17:56

Köszönöm a válaszokat!
Tiszelt Obuda Fan! Csak annyit szeretnék még kérdezni tisztelettel, hogy a válaszodba körülírt továbbtanulás, főiksolai vagy egyetemi továbbtanulást sejtet. De mi a helyzet az én esetemben, hiszen a fiam, egy éretségit követő szakmunkásképző tanfolyamra járt kétszer fél évet. Ebben az esetben is a leveledben leírtak az irányadóak?

ObudaFan # 2006.03.13. 17:07

Gyurka!
Te is hibáztál, mert önhatalmúlag nem szüntetheted meg a tartásdíj-fizetést, azt bíróság szüntetheti meg. A most indítandó perben megpróbálhatod a végrehajtás felfüggesztését kérni, de a végrehajtási eljárásban aligha leszel sikeres egy kifogással.

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentôsége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
Nem köteles a szülô tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentôsége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerûen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a fôiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelôzôen megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követôen hosszabb idô telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a fôiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülôtôl elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elô. E vonatkozásban jelentôsége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kiesô idôben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelôzôen hosszabb idô alatt akkori életkörülményeinek megfelelôen választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülôtôl, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az idôre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérô vagy magasabb képzettség megszerzését igénylô újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettôl elvárható (pl. a megszerzett képesítés az idôközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
A fôiskolai, egyetemi tanulmányok folytatásához fûzôdô egyéni és társadalmi érdek a gyermekre is kötelezettséget ró, nevezetesen a tanulmányait köteles a tôle elvárható legjobb eredménnyel végezni annak érdekében is, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülô tartási terheit enyhítse. Megfelelôen együtt kell mûködnie a gyermeknek és szülôjének abban is, hogy a továbbtanuló gyermek a társadalmi ösztöndíj lehetôségét igénybe vegye. A gyermeknek mindezzel kapcsolatos felróható magatartását a terhére figyelembe kell venni, és az nemcsak a tartásdíj összegének a megállapítására hathat ki csökkenôleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetôségére is vezethet.

monalisa1 # 2006.03.13. 15:15

Érettségivel már el lehet helyezkedni, tehát azt követően saját magának kell eltartania magát.

Csak nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok esetén a további tartásdíj kötelezettség.

Azonnal fordulj bírósághoz és kérjed a tartásdíj megszüntetését.

A végrehajtás ellen pedig ellentmondasz.

A kisebbik cserekre vonatkozóan is figyelmed legyen a fentiek alapján.

Gyurka # 2006.03.13. 14:48

Köszöntök mindenkit! Segítségeteket kérem, mert igen nagy gondba vagyok: 1999-ben elváltam, és két akkor még kiskorú gyerekemnek az én felajánlásom alapján itélt meg gyerektartást a bíroság. Ezzel nem is lenne gond, csak a nagyfiam aki az idén lesz 22 éves, a középiskolát befejezve továbbtanulási szándékát fejezte ki, amit én akkor nagyon támogattam és fel sem merült bennem, hogy ne fizessem továbbra is a gyerektartást. El is kezdte a tanfolyamot, amely egy nappali oktatásí rendszerben folytatott 2 éves szakképesítő tanfolyam. Időközben kiderült, hogy többet hiányzott, mint amennyit bent volt, melynek következtében eltanácsolták félévkor, hiszen nem tudta letenni a vizsgáit. Mindez 2005 januárjában történt. Az utánna következő időszak is borzalmas volt, mert azzal jött, hogy nem talál munkát és azért nem dolgozik, hanem haverozik hajnalig, majd másnap délutánig alszik. Nem birtam tovább, ismeretségem által kerítettem neki munkát, de ebben sem volt köszönet, nem is csinálta. Én 2005 januárjától nem fizettem a rá eső gyerektartási díjat, hiszen úgy gondoltam, hogy 21 éves, nem tanul, akkor nem kell fizetnem. Igen ám, de mivel a munka nem kellett neki, 2005. szeptemberében ismét beíratkozott ugyan arra a képzésre ahonnan év elején kirugták, és előállt, hogy fizessem ismét a gyerektartást. Mivel tudtam, hogy miért történt ez a beíratkozás, és mivel szeretem annyira, hogy egy becsületes embert szeretnék nevelni belőle, elzárkoztam a fizetéstől, ugyanis ez egy tanfolyam amely mellett lehet ideiglenesen dolgozni, mondtam neki. Ez mellett mindent én fizetek mind a két gyereknek, az iskoláztatástól, a ruháztatásig mindent, de ez jogilag persze nem számit a bíróság állásfoglalása szerint. Félelmem be is igazolódott, mivel ismételten nem járt be csak haverozott, ez év január 30-val ismét kirugták. Ennek ellenére a volt feleségem erre a 6 hónapra végrehajtást indított az elmaradt gyerektartás miatt, megjegyzem a fiam 22 éves. Kérdésem a következő: meddig kell fizetnem a gyerektartást, a gyerek hány éves koráig? Mit takar a nappali oktatási rendszerben való tanulás? Hiszen ezzel az erővel 35 éves koráig ameddig igénybe lehet venni a nappali tagozatot, Õ időnként beíratkozik és akkor nekem fizetnem kell a gyerektartást? Mit kell tennem ilyen esetben?
válaszaitokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2006.03.09. 20:29

Egyrészt sem az ex, sem a munkáltató önhatalmúlag nem szüntetheti azt meg, hanem csak a bírósághoz fordulhat. Ezért egyelőre ha nem fizetnek, az elsőfokon eljárt bíróságon kérd végrehajtási lap kiállítását mind az ex, mind a készfizető kezes munkáltatóval szemben - már ha ő köteles a levonásra.
Ha pert indít a megszüntetés iránt, az iskolalátogatásikkal lehet igazolni ezt a tényt. Egyébként ha nappalira fog járni, akkor jó az esély a folytatásra.

bodonyka # 2006.03.09. 18:57

sziasztok! tud nekem valaki válaszolni a problémámra: a fiam januárban töltötte be a18 életévét, de februárban már nem kaptam tartásdijat az extől, illetve tovább szeretne tanulni jár e ezekután? illetve ha jár akkor hogy kell igazolni a ex munkáltatója felé hogy a gyerek még tanul hogy vonják tovább a tartásdijat?? vagy esetleg a birósághoz kell fordulni ismét ??? köszi a segitségeteket

monalisa1 # 2006.03.08. 10:18

Az hogy pénzért kuncsorgott (ismét) csak jellemzi őt. Tényleg ne adj, nagy valószínűséggel soha sem kapod vissza.

Ami az önéletrajzát megírtad, végül is nem baj., ha jól van írva tán még sikerül neki elhelyezkednie és így előbb-utóbb csak látsz a keresményéből ismét némi tartásdíjat.

A gyereket átverni nem szép dolog...

Ami a tartásdíj megelőlegezés dolgát illeti, érdemben hozzászólni nem tudok. Talán majd mások, a dologban jártasabbak tudnak tanáccsal szolgálni.

manna # 2006.03.08. 09:43

Ja, és ez a beszélgetés este 6-kor történt. Közben azt mondta, eljönne egy óra múlva "megnézni a gyermekét". Jó, hát ha akarsz gyere, mondtam. A gyerek ezerrel fogott a tanulásba, hogy amikorra megérkezik apa, meg legyen tanulva. Mondanom sem kell, apa nem jött. Megint átverte szerencsétlen gyermekét.. Én meg ilyen h...e vagyok, még én sajnálom meg őt állandóan.Mint most is, és megírtam az önéletrajzot. Tudom ezzel magamat "minősítem" alá, de ez van. Mindig sikerül megsajnáltatnia magát. Közben persze ő soha nem "sajnált" bennünket.

manna # 2006.03.08. 09:38

Sziasztok,
Vannak megint történések. Tegnap este felhívott az exem. Kezdte azzal, hogy megkérdezte, megkaptam-e a legutolsó gyt.díjat? S, hogy ezt osszam be fél évre! Mert most láthatólag fél évig biztosan nem lesz munkája. Itthon ő nem is néz munkahely után, mert nem fog havi hatvan ezerért gürcölni. Aztán "megkért", hogy segítsek már rajta, egy önéletrajzot kellene neki megírni...Tehát lebuktatja saját magát, mégiscsak keresi ő a munkahelyet. Gyanítom, hogy nem itthon, hanem külföldön, mivel az önéletrajzban idegen nyelvet is be kellene neki írni. Sokan mondták már, mekkora egy h...e vagyok. De nem tudtam nemet mondani, hát segítek megírni azt az önéletrajzot és elküldöm e-mailben, mivel így kérte. Pedig nem érdemli meg. De még mennyire nem.
Aztán most jön csak a lényeg. Legvégül ezt a kérdést tette fel nekem : nagyon sürgősen kellene neki pénz, nem-e tudnák adni holnap estig egy "húszast"? Vagyis 20 ezer forintot. Nem adtam. Pedig nagyon kuncsorgott, végül elég lett volna egy "tízes" is. De nem adtam. Egy hete sincs, hogy kapott 1300 dollárt. Rá is kérdeztem, erre azt mondta van neki pénze, csak per pillanat nem fér hozzá, de sürgősen kellene most neki...Hát ennyi a történetem. Meg vagyok győződve, hogy játékról van szó, s hogy játékmasinába kellett volna neki a pénz. Ha dtam volna, most várhatnám mikor adja vissza. Soha. Ezt egyébként százszor eljátszotta már velem a múltban. Isten ments, hogy mégegyszer én adjak neki "kölcsön."

Hallottam már az állam általi megelőplegezéséről a gyt.díjnak. Most ezen gondolkodom nagyon, hogy ennek utána kellene járnom. Mert száz százalék, hogy ezentől ő már nem fogja a gyt.díjat fizetni. Vagy nem lesz miből vagy eltűnik külföldön. De fizetni nem fog. Főleg a tegnap esti bejelentése után ugye, hogy osszam be fél évre..
Sajnos nem tudom, ha két-három hónap múlva el kellene indítanom egy ilyen gyt.díj megelőlegezést, fog-e vajon sikerülni. Mivel a lakcímét továbbra sem tudom, és nincs is rá kilátás, hogy tudni fogom.
A kérelmet el kell utasítani:
ha a kötelezett tartózkodási helye ismeretlen, nem lehetett meghallgatni az ügyben.
” - ezt találtam, és elég kilátástalan a helyzet szerintem.

manna # 2006.03.07. 12:07

Köszi szépen! Küldöm, úgy ahogy én kaptam a cégtől, egy az egyben. Eddig nem volt semmilyen felemelő határozat, az most van folyamatban (a minimumként megállapított összegre kértem). Eddig és jelenleg is (még a leges-legelső határozat) van érvényben, miszerint a mindenkori jövedeleme 25%-ban van a gyt.díj megállapítva, de min. 10 ezer ft. Amit a munkáltatója összesen küldött, az négy havi gyt.díj. (Sajnos nagyon későn jutottam odáig, hogy a bírósági letiltást kérjem), ezért csak a négy hónap. A legelsőt tavaly novemberi kifizetéséből tiltották. A legutolsót pedig most, ami a februári letiltott gyt.díj. Több pedig sajnos nincs és nem lesz. De ez a négy hónap nekem nagyon zavaros. Neked is?

monalisa1 # 2006.03.07. 11:49

Továbbá légyszíves adjad meg pontos dátum szerint, hogy a bíróság mikortól állapította meg a magasabb összegű tartásdíjat, amít őnekik vonni kellett volna az ex-től.

monalisa1 # 2006.03.07. 11:44

Természetesen küldjed!

manna # 2006.03.07. 09:52

monalisa1,
Megkaptam a munkáltatótól a választ. Átküldhetném neked e-mailben és megkérhetnélek, hogy te is átnézd /tőlem sokkal jobban hozzáértőbbként/ ? Köszi szépen előre is!

vzoli # 2006.03.06. 16:54

Kedves Betty2459!

Sajnálom, ha ilyen hatást gyakorolt rád az, amit az üggyel kapcsolatban őszintén próbáltam leírni. Nem az volt a célom, hogy olyan szavakat írjak, amelyek a szívedbe marnak.

Az előző hozzászólásodhoz még annyi pontosítást, hogy lehet, hogy nem jól kalkulálsz a tartásdíjfizetési kötelezettség utolsó évét illetően.

2017-et említetted; feltételezem, hogy 18 évvel számolsz. A gyerek valószínűleg 1999 körül születhetett; most - gondolom - kb. 7 éves lehet. Ezt a korábbi hozzászólásodban említett puszi-afférból is gondolom.

Manapság 10 középfokú oktatási intézményben tanuló gyerekből minimum 6-7 akar felsőfokú oktatási intézményben továbbtanulni, és a felduzzasztott felsőoktatás ezek nagy részét fel is szívja. 11 év múlva ez az arány valószínűleg még ennél is nagyobb lesz.

Ha a gyerek felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul tovább (nagy az esély rá) : a tartásdíjfizetési kötelezettség 2017-ben vélelmezett végéhez még nyugodtan hozzáadhatsz 4-5 évet.

Vagyis: 2021 vagy 2022.

KETTÕEZER-HUSZONKETTÕ.

betty2459 # 2006.03.06. 16:02

Kedves VZoli!!
Szeretném megköszönni a soraidat, örűlök, hogy ennyi időt rámáldoztál, de szinte a szivembe mar minden szó. Én komolyan mondom, hogy sajnálom ezt a pénzt, azért az évek alatt ez milliós nagyságrendűre duzzad, ami itt egy fél lakásra is elég lenne, aztán meg ki tudja KETTÕEZERTIZENHÉTIG hányszor lesz felemelve. Na mindegy, az a lényeg, hogy én szeretem a barátomat, és ezzel a "kis hibájával" együtt is!!

monalisa1 # 2006.03.06. 15:59

Szóval rád szakadt az OTP...
Hurrá!

Ezt az extra kifizetést tényleg meg kell az ex-ed munkáltatójának indokolnia, tételesen elszámolni. (Esetleg a bíróságra is benézhetsz: az ügyintézőnél tudakolódni, hogy oda nem írtak-e valami levelet.)

Ami a tartásdíj jövöjét illeti, jelen idő szerint sűrű a köd...

Holnap legalább egy kis mosolyt látszt a gyerek arcán!

manna # 2006.03.06. 14:40

Közben számolgatok, és ez az összeg pont annyi, mint amennyit eddig is utalnia kellett volna a munkáltatónak, tehát ennyi kellett volna, hogy legyen az exem nettó keresményének a 25%-a (ennyiben volt a gyt.díj megállapítva). Írtam gyorsan egy levelet a munkáltatónak, hogy adjanak tájékoztatást a gyt.díj összegét illetően, hogy a mostani és az azt megelőző hónapok letiltott gyt.díj összegei között hogyan lehet ilyen különbség. Kíváncsi vagyok mivel fogják kimagyarázni magukat.
Persze, azért magamban örülök, hogy ennyi pénzt kaptam (soha nem jöhetett volna jobbkor, holnap irány vásárolni, cipő, kabát, nadrág,felsők a gyerknek + beadhatja a felgyülemlett osztálypénzt). De ha arra gondolok, hogy menniyvel meg lett a gyerek rövidítve eddig, sírógörcsöt kapok! Ha pedig arra, hogy jövő hónapban lehet már egy fillér sem jön, akkor még inkább elfog a sírás. Mert uyge, a drága és jó apa inkább fogta, és felmondott (...)
Na persze, nem kellett volna nekem ennyi, (mert szerintem ez azért iszonyatos nagy pénz) elég lett volna a fele is és elég is lenne, csak azt tudnám, hogy megkapja a gyerek minden hónapban. De ezt már csak úgy írom. Mert tele vagyok mindenféle gondolatokkal. Ne hari érte. Ki kell írjam magamból.

manna # 2006.03.06. 14:30

Jaj, monalisa1, látom éppen most írtál, remélem még itt vagy!