Atti! Olyan szempontból érhet hátrány, hogy a gyt. díjat 6 hónapra vissza is lehet érvényesíteni, ráadásul nem is azonnal szerzel tudomást a kereset benyújtásáról, így akár 8-9 havi díjat is úgy követelhet rajtad az ex, hogy azt már megfizetted.
Gyakori téma (sajnos) - GYERMEKTARÁSDÍJ
Atti, hogyan szól a biróság határozata a gyerektartásról és a kapcsolattartásról?
Mindenesetre mostantól ne add kézbe a pénzt, hanem utald át akár bankszámlára, akár postán. Legyen róla igazolásod.
Ha a gyerekek a másik szülőnél vannak elhelyezve, akkor sajnos nincs belelszólásod,hogy az országon belül hova költöznek. Érdemes jó viszonyban maradni és mindent megbeszélni csakis a gyerekek érdekét nézve, tehát olyan megoldást választani, hogy mindkét szülővel zavartalan lehessen a kapcsolattartás.
A másik szülő nem költözhet csak úgy külföldre a gyerekekkel, mert biztosítania kell a kapcsolattartó szülőnek a láthatást, ami külföldről nem oldható meg. Ha mégis megteszi, a gyerekek visszahozathatók M.országra.
sclerosis
1, Ne add oda a házat, add ki ahogy alább mondják.
2, Discovery-n láttam, nagyon hatásosan "gyógyítják" az SM-et darázscsípéssel. Olvass a neten! Keress rá. Én tutira nem gondolkodnék...(hivatalosan nem támogatott, persze itt ilyet nem írhatnék)
3, Tudom nagyon könnyű ezt mondani, de ha a HITED elveszíted, vége mindennek. HINNED KELL A GYÓGYULÁSBAN és magadban! Nem hagyhatod el magad! Ne sírj! Ha nem megy segítség nélkül, keresd meg a Tündérhegyi pszichodokikat, ha kell beutalnak! Vagy keress bárkit, akit úgy érezd segítségedre lehet. Hitet, bármit, ebben a helyzetben még a Gyüli is jobb, tekintve a szervezeted és a psziché összefüggését, pedig azokat kitüntetetten utálom:-)
Van egy nagyon jó barátom, akinek végbélrákja van, és hittel végigcsinálta. Lehet. Nagyon sokat számít.
4, Mindenkinek: asszonyt ne ócsároljátok, lehet egy ügyvéd, vagy vki teledumálta a fejét, úgysem ítélnek meg ennyit. Más kérdés, hogy nem várható el tőle, (sajnos ez a nagy büdös igazság), hogy egy beteg ember mellett maradjon, ha neki másra van szüksége.
Sziasztok!
Fél éve váltam el, közös megegyezéssel, akkor mindenben sikerült megállapodnunk, igaz sokmindenről lemondtam. Csak az érdekelt, hogy gyakran legyenek velem a gyermekeim. Abban is megállapodtunk, hogy nem fizetek tartásdíjat, illetve közösen tartjuk el a gyerekeket.Ennek havonta eleget is teszek, de ennek semmi nyoma, a kezébe adom a pénzt és amikor nálam vannak akkor is igyekszem minden téren a megfelelő ellátásukat biztosítani.Ráadásul, most elkezdett fenyegetni, hogy elköltöznek, lehet, hogy messzebb, de az is lehet, hogy külföldre.A kérdéseim: lehet-e abból hátrányom, hogy nincs nyoma, hogy én is eltertom a gyerekeimet? és elköltözhetnek-e?akár külföldre is?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Attól függ, milyen ítéleted vagy határozatod van, mi szerepel a birósági iratokban és azok mikoriak.
A bíróságok szokása, hogy azt irják: a gyermek átadás-átvételének helye az anya lakása.
Ha az itélet két évnél nem idősebb, sokmindent nem tudsz csinálni. Ha már elmúlt két éves, akkor a gyámhivatalnál kérheted a hely megváltoztatását jól megindokolva, hogy az anya lakásán miért problémás a gyerek átvétele. /Gondolom, az, a gyerek nem akar menni stb.../ Figyeld meg, a gyereknek mindjárt lesz kedve veled menni, ha az anyja a kapu előtt adja át.
De ebben Derill tud profi tanácsot adni.
Pappa,megkérdeznélek arról,hogy milyen esetben lehet kérni a gyámhivataltól a gyermekek kijelölt helyszínen történő átadását láthatásra?
Scl, arra szeretnélek kérni, hogy jól osszad be az erőidet.Nem tudom, kapcsolatban vagy-e SM segítő csoporttal,de ha nem, ebben a lelkileg nagyon megterhelő helyzetben jó lenne, ha keresnél egy ilyet és tartanád velük a kapcsolatot.
Elnézést,a "rád" szócska egy mondatban kétszer szerepel.
Kedves Scelosis!Semmiképpen se hagyd el magad,hiszen az eszedre nagy szükség lesz majd a bíróságon.Saját példámon okulva azt tudom neked tanácsolni,hogy a vagyoni perben tedd félre az érzelmeidet,hiszen valószínűleg az ex-ed megpróbál majd erre apellálni.A saját vagyonodról te döntsél majd alkalomadtán,ne pedig más.Így te is biztosabbnak látod majd a gyermekeid jövőjét.Talán jobb lenne tisztázni velük /nem tudom,hogy hány évesek/,hogy rád a lehetőségeidhez képest anyagilag számíthatnak rád,és hogy az ingatlant nekik szánod.Ezzel megelőzheted azt,hogy az ex-ed a későbbiek folyamán ellened hangolja őket /"apátok nem akarja a házat rátok íratni"/.Vigyázz arra,amit eddig megszereztél,és arra is vigyázz,hogy majd jó kezekbe kerüljön! A bíróságot pedig úgymond "meg lehet szokni".Amikor az első válóperi tárgyalásomra mentem,akkor szinte be kellett tuszkolni a kapun,most pedig már inkább unom az egészet,az exem gondoskodott arról,hogy megszokjam a tárgyalót.Valahogy már nem igazán tud érdekelni egy vagyoni vita,inkább a gyermekeimre próbálok koncentrálni.Talán kicsit felvidulsz,ha megemlítem azt,hogy az exem olyan indokkal támadta meg a kettőnk által ügyvéd előtt aláírt házassági vagyonközösséget megszűntető szerződést,hogy idegi állapota miatt TÉVEDHETETT.A furcsa az,hogy ebben az időszakban én jártam a pszichiáterhez,ő pedig az új családi autóval az "új emberhez". Sok sikert és legyél erős a gyermekeid érdekében!
Vedd igénybe a Nép ügyvédje szolgáltatást, szociális helyzeted ezt biztosan lehetővé teszi. Úgy tudom a tárgyaláson egylőre nem képviselhet, de minden jogi tanácsot megkaphatsz.
A helyzet talán nem olyan súlyos, hiszen feleséged pontosan ismeri az anyagi helyzeteteket és tudhatja, hogy a követelése irreális. Járt talán egy rossz ügyvédnél, akitől rossz tanácsot kapott. De sajnos ha egy ügy beindul, a legjóindulatúbb embert is képes egy rossz ügyvéd félrevezetni és olyasmire is rávenni,amit maga nem akar.
Pocak alanti szavai komolyan megfontolandók!
„Ugye, a nejem nem adhatja el a gyerekek feje felől a házat? ”
De sajnos igen, meg lehet csinálni. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Erre is akadt már példa a valós világban.
Amíg a gyerekek kiskorúak, addig a válásotok után az anyuka lesz e törvényes képviselőjül, és egyben a vagyonkezelőjük is. Ha el akarja adni a házat, ahhoz a gyámhivatal engedélye kell. Más nem.
Namost a gyámhivatalokról, az átlag gyámhivatali ügyintézők szakértelméről, a gyerekek érdekeinek a felismerési képességeiről és azok védelmi készségéről szerintem sok rosszat és mégrosszabbakat olvasgathasz ezen a fórumon.
Elég, ha anyuka biztosítja a gyámügyet, hogy a geyrekek lakhatása akkor is megoldva lesz, ha a házat eladják, mert mondjuk a párjának (esetleg újdonsült férjének) van egy nagy háza és oda költöznének mindannyian. Ekkor a másik családi ház fenntartása problémás lehet, és ha még esetleg tud bizonyítani olyan tényeket és okokat, amiért a gyerekeknek pénzre van szüksége, és más forrásból ez nem pótolható, akkor a gyámhivatal engedélyezni fogja.
És a vételárat meg arra költi anyuka, amire akarja.
Megértem a jóindulatos, a segítőkészséged, nagyon becsüllek is érte, de akkor is naívságnak tartom. Én nem hiszem, hogy végsősoron ezzel a gyerekek tényleg jobban járnának hosszútávon.
Szerintem gondolkodj még, fordulj ügyvédhez (a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos perek tárgyi költségmentesek, kérjél a bíróságtól pártfogó ügyvéd kirendelését, azt az államfizeti, és a semminél valószínűleg jobb lesz.)
A legnagyobb jóindulatod ellenére is biztos vagyok benne, hogy senkinek sem az a legjobb megoldás, amit lépni akarsz. A gyerekeidnek sem, mert a jogaik és érdekeik könnyen félremagyarázhatók és kijátszhatók.
Kedves Sclerosis!
Ha a gyerekek érdekét nézed, akkor fizesd ki nekik a havi 20.000.-Ft-ot!
Költözz a szüleidhez és add ki a házat! Talán még marad is belőle egy kevés pénz!
Egyetértek azzal, hogy a nejed vegyen egy tükröt és köpje szembe magát, már ha nem undorodik saját maga látványától!
Helyes, végy erőt magadon. Gondolj arra, hogy nagyon sokakkal megtörténik a világon hasonló dolog. Sokan válnak. A házasságotok nem bírta ki a betegséget és az anyagi nehézségeket. De ettől még nincs veszve semmi. Ne is gondolj arra, hogy a gyerekeidet elhagyod. Nem a gyerekeidtől válsz el, hanem csak a feleségedtől. Amikor az egyik fél mindenképpen válni akar, ott nincs mit tenni, el kell fogadni a helyzetet és készülni kell egy új életre a másik nélkül arra koncentrálva, hogy a gyerekekkel minél többet tudj foglalkozni.
A következőt javaslom: vidd magaddal a rokkantságról szóló igazolást, a zárójelentést, kérj jövedelemigazolást a munkahelyedről, vidd azt is, valamint a nyugdíjszelvényt és a havi gyógyszerkiadásról szóló számlát. Kérd a bíróságot, hogy ezek figyelembevételével állapítsa majd meg a fizetendő gyermektartásdíjat.
Kérd a gyerekekkel való kapcsolattartás szabályozását, olyan sokat, amennyit csak vállalni tudsz. A gyerekeknek nyilván szükségük van rá, hogy tanulj velük, játssz velük stb.
Nem javaslom, hogy a házadat felajánld a gyerekeknek. Maradjon csak a te tulajdonodban! A feleséged majd nyilatkozik a bíróságon, mi a szándéka, el akar-e költözni a házból vagy nem. Tartsd szem előtt, hogy neked mindenképpen fix lakhatási lehetőséged maradjon, akár a saját házadban, akár a szüleidnél.
A gyerekek még sokára lesznek nagykorúak, a házad maradjon meg arra a célra, ha majd az ő lakásproblémájukat kell rendezni. Majd akkor - és ez még sokára lesz - lehet gondolkodni az eladásról, nevükre iratásról stb.
Nem te tehetsz arról, hogy beteg lettél, igy hát a következményeiről sem. Ez sajnos azzal jár, hogy kevés gyerektartást tudsz majd fizetni. Gondolom mióta beteg lettél sem tudtál olyan húde nagy összegekkel hozzájárulni a család megélhetéséhez, a gyerekek mégis rendesen el voltak látva.
Gondolj arra is, hogy fordított esetben, ha a feleséged lett volna beteg, rád hárult volna a 3 gyerek gondja és ő is csak kevés pénzzel tudott volna hozzájárulni a megélhetéshez. Koncentrálj arra, hogy a gyerekeidért sokat tudj tenni, sokat tudjatok együtt lenni. A gyerekeknek nagyon sok törődésre és időre van szükségük az apjuktól is és arra, hogy amennyire csak lehet, a betegség és a csapások ellenére jó fizikai és idegállapotban légy.
Szerintem nem túl jó ötlet, hogy le akarsz mondani a saját házadról, még akkor sem, ha a gyerekeid javára.
Vannak más, esetleg számodra jobb megoldási alternatívák is.
Tudod, jóideje olvasgatom rendszeresen a fórumot, és sok olyan esetről olvastam már, meg hallottam is, hogy gyerektartás megváltása fejében az apuka lemond a házáról/házrészéről, ezt a bíróság szentesíti is. Aztán telik-múlik az idő, anyuka meggondolja magát, vagy tényleg olyan helyzet teremtődik (pl anyuka munkanélküli lesz sokáig), és máris nincsen megoldva a gyermekek mindennapi ellátásához szükséges anyagiak. És ekkor anyuka bírósághoz fordul tartásdíj megállapítása miatt, és tudod, ilyenkor a bíróságnak akkor is meg kell állapítania a tartásdíjat, ha előtte mondjuk egy évvel több millóról mondott le apuka a gyerekek javára.
És amint írod anyuka hozzáálását a dolgokhoz, ez nagyon is egy valószínű forgatókönyv az esetetekben is.
Persze a gyerekek lakhatását biztosítani kell vhogy. De amint azt írod, anyuka keresetijében nem is szerepel a te házfelajánlásod, meg egyáltalán semmi a lakhatással kapcsolatban (pl lelépési pénz), ebből én azt következtetem, hogy "feleslegesen" aggódsz a gyerekek lakhatása miatt. Nyilván anyuka tudja ezt rendezni (esetleg az új párjánál), hiszen máskülönben firtatná a keresetiben.
Tehát ha nem feltétlenül szükséges, csupán a lelkiismereted megnyugtatása végett ne mondj le a házadról.
Állapítson meg a bíróság egy méltányos tartásdíjat, ami igazodik a keresetedhez és a helyzetedhez. Szerintem, ahogy én kívülről látom az eseteteket abból, amit írtál, ez inkább szükséges lesz a gyerekeknek, mert érzésem szerint a lakhatásuk nélküled is megoldott lesz.
Az is egy megoldás, ha a per lezárulta után eladod a házad, és az árából veszel magadnak egy garzont, ha képes vagy ellátni magad egyedül, ha nem akkor még mindig a szüleidhez költözhetsz. De a különbözetből (családi ház - garzon) lesz pénzed fenntartani magad, nem kell a szüleiden "élősködnöd", sem pedig hajléktalanná válnod. És ebből a pénzből olyan módon és mértékben támogathatod a gyerekeidet a tartásdíjon felül, ahogyan csak akarod.
Én ezt sokkal normálisabb megoldásnak tartanám az általad felvázoltakhoz képest. De persze lehetnek még más megoldások is, esetleg érdemes lenne szakembertől tanácsot kérni.
Nem muszáj megfogadnod az általam írtakat, de ha legalább már elgondolkozol rajta, akkor megérte írnom.
Scl, a gyerekeknek szükségük van az apjukra akkor is, ha a betegség miatt csak kevés pénzzel tudja őket támogatni. A "nem akarok" vagy "nem tudok" adni két egészen különböző dolog, lelkiismeretfurdalásra semmi oka annak, aki önhibáján kívül nem tud adni.
A tárgyaláson egy pillanatig sem lesz szükség "sírásra". A tények magukért beszélnek.
Scl, még annyit szeretnék hozzátenni, nagyon tiszteletreméltónak tartom, hogy súlyos betegsége ellenére dolgozik.
Jééézus Mária!!
Nekem nem tisztem itt tanácsokat osztogatni, hisz én is tanácsokért fordulok ide de a Te eseted "tollat" ragadtatott velem. Hátha segít, hogy leírom az én esetem ami gyt. szempontból talán hasonló mint a Tied. Három hozászollásal lejjebb olvashatod az én storymat. Számodra ebből az a lényeg, hogy 2000-ben a bíróság II. fokon jogerős itéletben határozott 6000(!) ft gyt. fizetésére 3(!) gyermeknek. Önkormányzati kórházban dolgoztam minimál bérér és egyértelmű volt az is, hogy valóban ennyit keresek és nem csak ennyire vagyok bejelentve ahogy ez a magán szektorban szokás. Az itélet indoklásában a bíróság kihangsúlyozta, hogy tisztában van vele, hogy ez az összeg nevetséges de a jövedelmemhez képest ennyit tud megállapítani. Nem csak a gyerekek számát és megélhetésükhöz szükséges pénz öszegét vizsgálják hanem azt is, hogy Te a jövedelmedhez, életszinvonalodhoz képest mennyivel tudsz ehez hozzájárulni. Szerintem hansúlyozom, hogy szeerintem még a havi gyógyszer kiadásod költségeit is figyelembe fogják venni a gyt. megállapításnál és valami hasonló összeget fognak megállapítani mint nálam annó vagy még kevesebbett.
Végül pappahoz csatlakozva annyit mondanék, hogy az árvaellátós megoldás a legrosszabb gyorsan felejtsd el azt. Viszont a kedves nejed az első gyt. összegéből vegyen egy szép nagy tükröt és köpje szembe magát minden reggel.........
Igen, van reménye, és legyen olyan kedves, felejtse el azt a "megoldást", hogy a gyerekei árvaellátást kapjanak. Minden helyzetből van kiút és egyelőre nem történt más, mint a feleség bejelentette a tartásdíj igényét.
Vizsgálni kell az életkörülményeit. A gyt. szempontjából ugyanis a jövedelmet kell figyelembe venni, de nem feltétlenül a bevallott jövedelmet. Igazolhatod - pl. tanúkkal - azt, hogy lényegesen jobb körülmények között él, mint amit megengedne ez a jövedelem. Éppen ezért ha nem sikerül megegyezni, megpróbálhatsz bírósághoz fordulni.
Helló!
Kicsit hosszadalmas leszek ezért előre is bocs. 4 gyermekem van. Férjemtől 2000-ben egy 4 éves "mocskos" pereskedés után sikerűlt elválnom. I. fokon a bíroság 2-2-ben "osztotta" szét a gyerekeket de a férjem fellebezett az összes gyereket akarta. II. fokon azt mondták, hogy ha nem kötünk egyezséget akkor vissza dobják I. fokra és kezdődik minden elörről. Belementem abba, hogy 3 fiam nála maradjon és a kislányom nálam. Fiaimat ekkor már hónapok óta nem láttam hisz itélet híjján nem volt kapcsolattartás. Ekkor a bíróság eü. fizetésem után (tudom, hogy nevetséges) 6000 ft tartásdíjat állapított meg. kb. 2 év múlva nagyfiam csengetett egy reggel és sírva közölte, hogy velem szeretne élni. Gyermekelhelyezés megváltoztatása, I-II. fokon nyertünk. Tartásdíj kötelezetség ugye nincs egymással szemben hisz két-két gyerek van mindenkinél. Tavaly novemberben középső fiamat már ő hozta átadta férjemnek mert én kórházba voltam (!) majd távozott és a gyámhivatalnál tett egy lemondó nyilatkozatott tehát a gyerek nem igazán érdekli. Gyermekelhelyezés megváltoztatása keresettlevél szintén beadva. Igen ám de ugye most már 3 gyermek van nálam és egy nála. Õ 20000 ft-ra gondolt ezt renben fel is addja minden hónapban. Viszont én ezt kevésnek tartom hisz az életkörülményei az átlagosnál jobbnak mondhatók. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a magán szektorban alkalmazott természetesen minimálbérre bejelentve de egyértelmű, hogy ennél jóval többet keres. Kérdésem a következő lenne: ilyen 3:1es felállásnál a bíróság milyen százalékot használ? Minimálbéreseknél csak az általa hozott keresetit nézik, vagy vizsgálják az életkörülményeket stb. Ha igen ezt kérni kell?
Elööre is köszönöm a segítséget.
pappa: számoltam most egy kicsit, és valószínű a te vélekedésed alapján, hogy én a saját gyerekemet nagyon szarul tartom el, mert: szerintem az ő (kizárólag az ő) költsége, nincs havonta, átlagot számítva 40e Ft. Két hete voltunk ruházati vásárláson: három nadrágért, négy pólóért, és két komplett melegítőért fizettem 8600 Ft. Aztán vettem még két pár cipőt 10e Ft. És még egy hokis mezet (amire annyira szüksége nincs, de szerette volna), szóval a mez volt 4e Ft. Ezt a fajta vásárlást nem hajtjuk végre havonta. Most tartok durván 25e Ftnál. Aztán sulis kajálás, és különóra (heti 2x1 óra)+10e Ft. Egyéb dologra, amit - hülyén hangzik: -"miatta" veszek meg, az kb 15e Ft. Minden más: fűtés, víz, mosópor, számítógép, annak költségei, autó, benzin, szolgálják az én érdekeimet is, sőt, a mi érdekeinket, létfenntartásunkat is (akár van gyerekem, akár nincs).
Az iskolakezdésnél szoktak még nagyobb anyagi teherről beszélni. Egy jófajta iskolatáska 5eft, ezzel elvan éveket. A tankönyvek (gyermeket egyedül nevelő szülőként)max 3e Ft. Plusz az egyéb felszerelések, ami úgy 5-6e Ft.
No egy szónak száz a vége: a százezer forintot túlzásnak gondolom, mint gyerekköltséget. Ez alól a bébik képeznek kivételt!
Biztosan lehet kérni részletfizetést, ha a bíróság egyáltalán megítéli.
A gyereket biztosan elviszitek telelni/nyaralni a szünetekben, kérjétek a bíróságon,hogy azokra az időktartamokra viszont ne kelljen gyerektartást fizetni.
Oké a 20% és visszamenőleg 6 hónapra történő kifizetés? Erre lehet kérni részlet fizetést?
Nézetem szerint egy 14 éves gyerek közepes szintű szükséglete manapság százezer forint körül van. Valószínűleg iskolát vált, középiskolás lesz,ami nagy anyagi terhet ró a szülőkre.Egy ekkora gyereknek szüksége van például számítógépre, különórán kell nyelvet tanulnia,hiszen az iskolai oktatás általában nem kielégítő,sportolnia is kell. Ezek mind rendkívüli kiadások,amik az elkövetkezendő években csak nőni fognak.Ha már felsőoktatásban vesz részt,akkor tud dolgozni is,hozzájárulhat a saját eltartásához.
Azt,hogy egy apa a gyerek eltartásához a jövedelmének minimum 20 %-ával járuljon hozzá, egyébként is reálisnak tartom.
Kicsicsira: egy 8. osztályos bakfis esetében havi 25 ezer forint tartásdíj egyáltalán nem sok, sőt...
És ne felesd el, hogy a tartásdíj csak részbeni hozzájárulás a tényleges kiadásokhoz.
A normális étkezés, a megfelelő ruházkodás, aztán a tanulás havonta nem kevés pénzbe kerül már.
És néha egy mozi és/vagy diszkó, néhanapján egy jobb cucc - lévén bakfislányról van szó.
Ez a lány továbbra is a Te gyereked is (!), tehát ha módodban áll akkor még a megállapított tartásdíjon felül is segítheted őt esetenként egy-egy nagyobb összeggel.
Ameddig a gyereknek van mit ennie, ameddig tiszta ruhában jár, ameddig meleg a szobája stb., addig a volt feleséged nem köteles elszámolni neked arról a "horribilis" 25 ezer forintról - bizonyára nem ebből finanszírozza az autó részleteit...
És igen is költhet a volt feleséged az idős beteg szüleire (is), az ők nyugdijuk ellenére.
A féltestvér nevelése csak annyiban jön a képbe, hogy az ex-ednek két gyerekről kell gondoskodnia.
Tehát ne legyél kicsinyes, hanem ha tudsz segítsed őket!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02