Gyakori téma (sajnos) - GYERMEKTARÁSDÍJ

koko1976 # 2006.12.28. 19:01

Köszönöm a válaszokat.Ez még mindíg magas nekem egy kicsit.A két gyermek akit nevelek,a sajátom.Azt magyarázza el nekem valaki,ha most elmegyek minimálbérre dolgozni,akkor levonják a gy.tartásdíjat és a tartozást?Akkor is ha az állam fizet neki+még én is törlesztek havonta.Totál nem értem,elnézést.Nekem nem is éri meg melózni,mert albérletben élünk,és vigyek haza minden hónapban 30akárhányezer forintot?
és a két gyermekem?
A családom?
Na most ha valaki tud nekem segíteni,hogy is van ez,akkor mondja el nekem,kérem szépen.Szretnék elmenni dolgozni,mert ez nem állapot,de az sem ha elmegyek
és félek,hogy mi lesz,mennyit vonnak.

_Wasp_ # 2006.12.15. 10:34

Figyelembe veszik az általad eltartott más gyermekeket is. Saját, vagy kizárólag élet/házas társad gyermeke?

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.13. 17:37

A fizetésből elsősorban a gyerektartást fogják vonni, és - ha még van miből - utána az államnak való tartozásodat. A határ pedig az 50%.

koko1976 # 2006.12.13. 16:23

Ezt nem akarom elhinni.ha az állam fizeti,én meg a hátralékot,akkor nem létezik,hogy még+fizessem a gy.tart,gy.tart hátralékot.Akkor nem kapja az államtól...vagy hogy van ez?2 helyről kap lóvét,tőlem és az államtól?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.11. 13:03

Pedig fognak.

koko1976 # 2006.12.11. 12:07

Jó napot!
Kérdezni szeretném,hogy az exemnek 2 gyermek után kell gy.tart.fizetnem,de az állam megelőlegezte neki,Van gy.tart.hátralékom,amit 4-5 ezer ft-ként fizetek.Akkor ha elmegyek dolgozni,akkor hogy vonják le adó formájában tőlem a gy.tartásdíjat?És akkor a gy.tart.hátralékot is vonnák?
Vagy nem értem utoljára mikor dolgoztam,levonták a fizetésem 50%-át,de most ha az állam fizeti és én havonta törlesztek akkor hogy vonnak?És mit,hogy kell bejelentenem a munkáltatónak?Fontos lenne tudnom,mert van még 2 gyermek a nevelésemben és nem szeretném ha 50%-ot vonnának

ObudaFan # 2006.11.20. 19:05

Amíg nem lesz jogerős határozat a gyermektartásdíj csökkentéséről a két másik gyerekre tekintettel, addig valószínűleg igen.

koko1976 # 2006.11.20. 10:38

Azt elfelejtettem kérdezni,hogy mindenképp 50%-az amit a fizetésemből levonnak?ebbe benne van a hátralék és az állam álltal megelőlegezett t.díj levonása?Akkor is 50% ha azóta van két gyermekem akit én nevelek és albérletben élünk?

koko1976 # 2006.11.20. 10:36

Köszönöm a választ.A baj az,hogy adtam be a bíróságra csaökkentésről papírt,de még nem is értesítettek.Volt közös kölcsönünk,amit kifizettem és amíg ezt nem ismeri el az ex,nem tehetek semmit,még a tartásdíj hátralékból sem vonják le.
Az anya nem a gyermekekre fordítja a pénzt,hanem saját magára,az előző házasságából is van egy 10 évesa fia,akit már nem is ő nevel,hanem az anyai nagymama,egyáltalán nem jó anya,mégis a bíróság,mindíg az édesanyának ítéli a gyermeket,engem pl.meg sem hallgattak a bíróságon,én már elevew le voltam írva.Kértem a végrehajtás korlátozását,arra nézve,hogy kifizettem a kölcsönt,még nekem kell valami 7000.-illetéket befizetnem hiánypótlás címén,mire van az?Előzőleg nem is volt róla szó(épp most jött a papír és ki vagyok akadva rajta?)Nekem kell mindent bizonyítanom,amit a végén el sem ismernek.....nem biztos,hogy minden esetben az apa a rossz.......

koko1976 # 2006.11.20. 10:36

Köszönöm a választ.A baj az,hogy adtam be a bíróságra csaökkentésről papírt,de még nem is értesítettek.Volt közös kölcsönünk,amit kifizettem és amíg ezt nem ismeri el az ex,nem tehetek semmit,még a tartásdíj hátralékból sem vonják le.
Az anya nem a gyermekekre fordítja a pénzt,hanem saját magára,az előző házasságából is van egy 10 évesa fia,akit már nem is ő nevel,hanem az anyai nagymama,egyáltalán nem jó anya,mégis a bíróság,mindíg az édesanyának ítéli a gyermeket,engem pl.meg sem hallgattak a bíróságon,én már elevew le voltam írva.Kértem a végrehajtás korlátozását,arra nézve,hogy kifizettem a kölcsönt,még nekem kell valami 7000.-illetéket befizetnem hiánypótlás címén,mire van az?Előzőleg nem is volt róla szó(épp most jött a papír és ki vagyok akadva rajta?)Nekem kell mindent bizonyítanom,amit a végén el sem ismernek.....nem biztos,hogy minden esetben az apa a rossz.......

ObudaFan # 2006.11.18. 09:15

A végrehajtás megszüntetését nem tudod kérni. HA elmész dolgozni, 50%-ot fognak vonni. A büntetőeljárásban valószínűleg egy év vádhalasztásra lehet számítani, de lassan el kellene menni dolgozni, mert az egy év után nemfizetés esetén folytatódik az eljárás. Ha a jelenlegi partnertől a gyermektartásdíjat megítélő ítélet óta született gyermek, akkor erre hivatkozva érdemes a tartásdíj csökkentését kérni a bíróságtól. Az a szülő dönt, hogy mire költi a gyermektartásdíjat, akinél a gyermek el van helyezve, mivel ő ismeri jobban a szükségleteit, ezért teljesen felesleges ruhákat venni, mert nem köteles elfogadni, inkább ezek árát pénzben teljesíteni kell.

koko1976 # 2006.11.17. 20:02

5Sziasztok,új fórumozó vagyok és nagyon -nagyon sok kérdésem van.
5 évvel ezelőtt elhagytam a feleségem és nála maradt a kislányom.Az ex-időközben beadta a válási papírokat,amiből kiderült,hogy lett még egy gyermekem,akiről pewrsze nem is tudtam,mivel a válás 3 évig tartott(papíron férje voltam)automatikusan az én nevemre anyakönyvezték a kisfiút.Persze az ex azt állította,hogy tudtam a gyerek létezéséről,ami persze nem igaz.Lényeg a lényeg,most 2 gyermekre kell tartásat fizetnem,ráadásul an méfg 450ezer forint tartásdíj hátralékom,volt végrehajtó,most van a büntetőeljárás....mi lesz a vége?nem tudom.Most a jelenlgi feleségemtől van két kislányom,munkanélküli vagyok,ő gyesen van.albérletben élünk,havi 47ezer ft-ér,hogy tudnék annak a másik két gyermeknek adni?Mikor van hogy nekünk sem marad(van,hogy rendes ételre sem)Most megelőlegezték az exnek a t.díjat,tőlem pedig majd bevasalják.Nem értem,hogy ha sikerül majd munkát találni,akkor pl.62.000ft-ból levonják a fél fizetésem t.díj és hátralék címén.Akkor az én és családom megélhetése?Az utcán fogunk lakni,csak hogy neki jobb legyen?Azért is vagyok felháborodva mert nem törődik a gyerekekkel,folyamatosan ellenőrzik a családsegítősök is,mindenkinek megvan a véleménye róla,mert a pénzt csak magára költi stb.gyereke(ket)nem láthatom,arra hivatkozik,hogy eddig sem láttam őket,Felajánlottam,hogy mivel nincs pénzem,de bagyon sok ruhát vetem apránként a kislánynak,azt odaadom-nem kérte...csak a pénz kell.Kérdésem,ha valaki tudja,milyen büntatésre számítsak?
Ha elmegyek dolgozni minimálbérre,mennyi pénzem marad,ha az állam levonja adó formájában a pénzt+elmaradt t.díjat is levonják?
Tudom a végrehajtás megszüntetését kérni?
Nem bírom ami már 5 éve megy....S.O.S

koko1976 # 2006.11.17. 19:48

gyermektartásdíj,ahogy az apa látja....

ObudaFan # 2006.11.15. 19:47

Persze, ha a bíróság a tartásdíjat megítélte. Ehhez azonban előbb végrehajtási eljárást kell indítani az apa ellen az első fokon eljárt bíróságon. Ha az eredménytelen lesz, akkor lehet kérni a tartásdíj megelőlegezését a gyámhivatalnál.

dunnyus # 2006.11.14. 19:33

szia, tavaj januárban elváltam a 14 éves gyermekem nállam maradt, a volt férjem azóta nem fizeti a gyerektartás diját, azt szeretném megkérdezni hogy tudnám az elmaradt és a további pénzt megkapni.Azt hallotam hogy az önkormányzat megelőlegezi a pénz és majd utólag behajtják tőle.

derill # 2006.06.14. 20:25

Én a helyedben annyit tennék, hogy bemennék a rendőrségre, és tennék bejelentést, miszerint nem fizeti a tartásdijat. Erre azért elég rendesen azonnal "meg szoktak lenni" az apukák, és még a fizetési kedvük is megjön, bár igaz, hogy akkor a gyerekednek lesz egy priuszos felmenője, ami nem biztos, hogy hosszu távon jó neki.

Sajnos ismeretlen helyen lévő személynél nem előlegeznek tartásdijat, mert nincs remény a megtérülésre (azért persze én a helyedben megpróbálnám, mert el tudok képzelni olyan esetet is, hogy mégiscsak megkapod, mert ez jogszabály értelmezési kérdés). Ha meg van a jogerős itélet, menj be a gyámhivatalba, ott megmondják hogyan kell, és adnak formanyomtatványt.

Elvileg véleményem szerint reális a 15 ezer forintos tartásdij, én nem biztos, hogy kérném a csökkentését, mert ennyi bőven elmegy egy gyerekre.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

monalisa1 # 2006.06.14. 19:27

Talán ha valaki értő hozzászólna manna 2006.06.14. 10:02:10-kor írt írásához, vagyis az 1. pontban taglalt bizonytalanságához.

Helyette is és előre is köszönet.

manna # 2006.06.14. 11:42

Szia Monalisa,
Rendes vagy, köszi, hogy írtál! Jól esik "régi ismerős" sorait olvasni itt ismét.
Hát sajnos, tényleg nem sok érdemleges történt eddig az ügyemben. Nem haladok egyről a kettőre. Bár nem is bízom benne, hogy most 20-án esetleg már lenne valami előre mozdulás. Utolsóként megpróbálom még az állam általi megelőlegezést, de félek, abból sem lesz semmi. Ha lesz is, az majd valamikor év végén, vagy akkor sem. Amilyen gyorsan haladnak a dolgok. Talán azzal tudnék még előrébb jutni, ha sikerülne valahogy a mostani munkáltatót kideríteni. Igaz, ahogy te is írod, ha ugyan hivatalosan és nem feketén dolgozik.

Köszi mégegyszer, hogy írtál!

monalisa1 # 2006.06.14. 09:45

Szia manna!

Jól "eltüntél" egy időre, bár mint mint olvasom az ügyedben érdemleges előre haladás sajnos nemigen történt.

1. Az ezen pontban feltett kérdésedre nálam "magasabb" ismerettel rendelkező fórumozó fog tudni majd válaszolni - remélve még 20-a előtt.
  2. Az állam általi esetleges tartásdíj megelőlegezés dolgáról javaslom olvassad vissza a "Gyerektartás" topicban OdudaFan 2006.04.26. 22:00:35 és 04.27. 22:19:39. hozzászólásait, és természetsen egy kicsit az ottani beszélgetést is.
  3. Az hogy "hol" lehet az ex-ed, illetőleg ha véled dolgozik ismét valahol, nos a személyes adatvédelmi okok miatt legfeljebb az Adóhivatal és az Egészségbiztosítási Pénztár adhat ki információt - a bíróság erre vonatkozó hivatalos megkeresésére. (Az adatbázisukban a név, születés dátuma és helye, valamint az anyja neve alapján már valószínűleg el tudnak indulni a munksó után kutakodni - ha a jelen munkavégzése egyáltalán legális bejelentésű... )

Egy bíróságot "sürgetni" sajnos nem lehet., ameddig egy ügy oda-vissza nincs kellően kivizsgálva, itélet nem lesz. (A pongyola itélet meg vonza a másodfokú eljárást = további kényszerű időintervallum.)

Írtam már, hogy ha valaha is a hatóság látóképébe kerül az ex-ed, a tartásdíj elmaradást utólag is bevasalják majd rajta.
(A tartozást csak a sírba tudja magával vinni.)

Hát csak a fentiek, egyébíránt pedig "türelmet" és legfőbb további jó egészséget!

manna # 2006.06.14. 08:02

Sziasztok.Hát, ismét itt vagyok a régi, még folyamatban lévő problémámmal. Monalisa, köszönöm a mailt, sajnos nagyon későn (a napokban) vettem át, így már nem tudtam megnézni, de kedves gesztus volt tőled a lap és köszönöm!
Nos, amiért újra itt írok:
Ügyemben sajnos semmi változás.Stagnálás van.Március végén volt a második tárgyalás a gyt.díj felemelésében. Semmi érdemleges nem történt. Exemet ügygondnok képviselte. Meg sem szólalt. Azaz egyszer, amikor a keresetem elutasítását kérte. Ennyi. Bírónő csak a karját tárta szét és csóválgatta a fejét. Harmadik tárgyalás most lesz 20-án délelőtt. Exem lakcíme azóta is ismeretlen. Tehát őt megidézni most sem lehet, ismét egyedül leszek a tárgyaláson.
Változás annyi történt, hogy valahol dolgozik azóta. De hogy hol, azt sajnos nem tudom. Ez a harmadik tárgyalás ugye a gyt.díj felemelése miatt lesz, de a helyzet, hogy a gyt.díjat március óta nem is kapom. Egyáltalán.
Több kérdésem is lenne most hozzátok, illetve a segítségeteket kérni.

1. A folyamatban lévő gyt.díj felemélse perben miként tudnám elérni, hogy végre tegyenek pontot a végére, és hozzanak valami végzést? Arra gondoltam, a keresetemben szereplő gyt.díj összeget "lejjebb viszem", azaz kérem, hogy állapítsanak meg akkor kevesebbet. De mennyit? Most 10 ezer forint a gyt.díj minimum összege. Kérhetem úgy, hogy állapítsák meg a gyt.díj minimumát a jelenlegi szakmunkás minimálbér 25% -ban? Vagy a már 2006. július 1-től életbe lépő minimálbér után kérjem? A kettő között azért van pár ezer forint külömbség. Most 62.500, jövőhónaptól ha jól tudom, akkor már 68.200 forint lesz? Annak a 25%-a (nettóban) kb. 59 ezer forint. vagyis kérjem a gyt.díj felemélését a gyt.díj minimumaként 15 ezr forintban? Nem tudom, elfogadná-e ezt a bíróság és lezárná végre a pert.
Azért lenne jó, ha lezárulna végre, és emelnének valamennyit a gyt.díj minimumán, mert szeretném a gyt. állam általi mgelőlegezését kérni és nem mindegy, hogy mennyi lesz akkor az állam általi megelőlegezés összege havonta.
Ehhez fűződne a következő kérdésem:
Állam általi megelőlegezést kérhetek-e? Így, hogy az ex tartózkodási helye ismeretlen? Mi ennek az egésznek a menete? Hogyan és hol kell kérnem?
Harmadik kérdésem, hogy honnan tudhatnám meg azt, hol dolgozik most az exem? Jó volna a 20-i tárgyalásra úgy mennem, hogy legalább a munkáltatója nevét,címét tudnám. Azzal talán előrébb juthatna már az ügyem.
Aki olvas és segíteni tud, kérem írjon!
Köszönöm!

pappa # 2006.03.28. 19:34

Ha a gyerekre állítólag fordított összeg többre rúg, mint az anya teljes jövedelme, akkor bizony elég butuskán próbál érvelni anyuka és könnyű lesz bizonyítanod, hogy a listája nem a valóságot tükrözi.

pappa # 2006.03.28. 19:26

Szerintem a gyereknek feltétlenül szüksége van könyvekre, CD-re, az ilyesmi nem is rendkívüli kiadás.
Ha a gyerek egy hónapot nálatok szokott lenni, arra az időre viszont kérd, hogy ne kelljen gyerektartást fizetned.

kicsicsira # 2006.03.28. 19:02

Szaisztok!
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Most már tudom, hogy mit takar a volt ex szerint a rendkivüli kiadás, ugyanis írt egy felsorolást egész évre levetítve.
Ebben hivatkozikk többek között a következőre amivel én nem értek eggyett

• Ajándékok (könyv, CD lejátszó,CD stb) ezeket születés, névnapra és egyéb ünnepekre kapta az anukájától. Szerintem ez nem tartozik bele a rendkivüli kadásokba vagy már tényleg lehet ilyenre is hivatkoni?

A másik pedig "CSALÁDI KIRÁNDULÁS" -tudtommal nem mentek sehova az anyukájával még egy hosszabb hétvégére sem. Ezen kívül amikor a gyermek nálunk tölti a 3-4 hetet akkor mi sem kapunk támogatást. Amúgy amikor elmegy táborozni akkkor mindig megtámogatjuk anyagilag.

Szóval ezekre tényleg hivatkozhat?

Még valami, ha a kiszámolt költség egy gyerekre több mint a fizetése plussz az eddigi gyt. és a családi pótlék. Ezzel lehet-e valamit kezdeni tudván hogy ezen felül van még egy gyereke, akinek az apukája szintén nem él velük.

Előre is köszi.

pappa # 2006.03.28. 09:09

Úgy látszik, ÓbudaFan nem járt erre mostanában, igy hát válaszolok: ha az anya nem biztositja a birósági határozatban foglaltakat, tehát a megszabott időben nem adja a gyereket,akkor azt be kell jelenteni a gyámhatóságon és kérni az elmaradt kapcsolattartást pótlását. A meghatározott láthatási időben mindenképpen menj a gyerekért egy tanúval,hogy bizonyitani tudd a kapcsolattartás elmaradását.Ügyelj arra, hogy a gyámhivatalban vegyenek föl jegyzőkönyvet.
A jogcím a különélő szülő joga a gyerekkel való kapcsolattartásra, no és a gyerek joga a különélő szülőjével való kapcsolattartásra.

vakegér # 2006.03.26. 17:12

T.ÓbudaFan!A következő kérdésem van:ha az anya nem biztosítja a gyermekek láthatását/holott neki lenne a kötelessége/,akkor milyen jogcímen lehet ezt a magatartást a gyámhivatalnál megtámadni?