A felvett név visszavétele

svejk # 2006.05.16. 22:18

Azonkivül meg mindegy....

Svejk

svejk # 2006.05.16. 22:17

Ez igaz!
De mikor rájön az ember a tévedésére....kicsit késő. Ha mindenki elgondolkodik az esküvő elött lehet hogy nem lenne szükség válóperes ügyvédekre

Svejk

ObudaFan # 2006.05.15. 19:40

Jó vagy nem jó - meg kell gondolni, kit vesz el az ember.

kicsicsira # 2006.05.15. 18:24

Elég kevés nő önérzetes. Csak egy kis szöszenet. A párom volt felesége X. Y-né volt, a válási eljárás során modósította X-né A. B.-re. Ennek szerintem semmi értelme nem volt, ráadásul van még egy gyereke más apukától és a pici az új apuka nevét viseli. A dolog pikantériája, hogy ezzel az apukával sem él már eggyütt.

svejk # 2006.05.14. 19:41

A válasz akkor sem jó!
Aki elvált az ne viselje a volt férje nevét, ha az nem akarja_végül is a saját nevéről van szó!

Svejk

monalisa1 # 2006.05.13. 15:59

Van nő aki elég önérzetes és a válás után a leánykori nevét használja tovább - és az összes okiratát is ekként módosíttaja -, más meg "nyuszi" mód továbbra is megbújik a K.P.né toldat mögé.

monalisa1 # 2006.05.13. 15:55

Egyszer már leírtam egy hasonló panasszal kapcsolatban: ha Kis Pista elválik és később ötször is megnősül (...), akkor akár 4-5-6 Kis Pistáné is lehet - akarata ellenére.

Ha egy elvált nő a válás előtti asszonynevét akarja továbbra is viselni, akkor ez van.

Ekként a jogszabály.

Az hogy a volt férjre nézve ez esetleg sérelmes, jelen idő szerint ellene tenni nem tud.

svejk # 2006.05.13. 14:26

Kedves, Monalisa 1!

Hajamra kenhetem....5 éve küzdök az ex-el és3 bírót is elfogysztottunk (1 tavaly meg is halt...szegény)
Miről beszélünk?
Az az igazság amit bizonyítani tudunk!

Svejk

monalisa1 # 2006.05.11. 14:45

Svejk:
javaslom olvassad el a témával kapcsolatos alanti hozzászólásokat:

ObudaFan -

2006.03.07 21:29:07.
2006.03.06 20:11:51., és

Derill -

2006.03.06. 17:51:23.

svejk # 2006.05.11. 13:56

Kedves Salimar!
Sajnos az ex nem úgy gondolja, mint Te és esze-ágában sincs a nevemet levenni.
És nem tudok ez ellen tenni....és még sik férfitársam van aki így érez.

Svejk

Salimar # 2006.03.10. 11:57

Én visszavettem a lánykori nevemet a válásom után. Jó érzés volt. A férjem annyira jellemtelen lett a házasságunk végére és a válás alatt ezt még tovább fokozta, hogy egyszerűen szégyelltem kimondani az asszonynevemet. Hátha valaki ismeri és azonosít vele. Szinte mindenhol a leánykorin mutatkoztam be már a folyamat alatt is. Csak a hivatalos helyeken mondtam ki alig hallhatóan az asszonynevem. Már megtisztítottnak érzem magam azóta.
Sok sikert mindenkinek. Megéri.

balazs01 # 2006.03.10. 06:32

Nagyon köszönöm a kimerítő válaszod, amint jogerős lesz az ítélet, elkezdem. Nekem fontos.
Mégegyszer köszönöm.
Az időt kicsit sokkallom, de ez van.

Szatti # 2006.03.09. 19:09

Sziasztok!

Balazs?-nak üzenem:
most kezdtem el utánajárni annak, hogy milyen módon vehetem vissza a lánykori nevemet:

1. be kell menni ahhoz az anyakönyvi hivatalhoz, ahol köttetett a házasság. bevinni a hivatalos bírósági végzést a házasságról (bár, sok esetben ez náluk megvan, tehát nem szükséges). Ott elmondjuk, hogy mit szeretnénk. fizetünk 5.000,- azaz ötezer forint illetéket.
  2. ennek ellenében ők kiállítanak egy anyakönyvi kivonatot, melyen az áll, hogy a válás után gipsz juliska az elváltasszony neve.
  3. ezzel a kivonattal aztán lehet menni tovább mindenfelé, mindenféle hivatalos okiratot módosíttatni:
  • jogosítvány: 4.000,-
  • tb, adókártya: 1.500,-/db
  • személyi igazolvány: 1.500,-
  • útlevél: 6.000,-
  • lakcímigazoló kárty: 500,-

tehát.. úgy ungefer 20.000,- forint ...

• egyéb hivataloknál (bankok, biztosítók, stb) a meglévő módosított okiratokkal átiratni a nevet.

végeredmény: 20.000,- forint, és körülbelül 4-6 hónap, mire mindenhol a lánykori név szerepel :)

Én megcsinálom! :)

Neked is sok sikert és türelmet, ha így döntesz :)

ObudaFan # 2006.03.07. 21:29

Ezzel a nickkel leánykori?

A házasság megszûnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettôl el kívánnak térni, ezt a házasság megszûnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után az anyakönyvvezetônek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással ,ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

balazs01 # 2006.03.07. 11:51

Nekem meg azt mondjátok már meg lécci, hogy hogyan kell intéznem a lánykori nevem visszavételét? És mibe is kerül majd?:)
Köszönöm!

apucika # 2006.03.07. 11:17

Ennek van valami ésszerű magyarázata?
Elvált (válik)tőlem, nem akar emgem sőt, ha lehet minden "törvényes" eszközzel kiakar csinálni, akkor miért nem lehet annyi erkölcsi jogom, hogy a nevemet ne használja. Vagy morálisan is tönkre kell tenni egy embert?

Értem, hogy az élet történéseit jogi keretek közé kell terelni és ezzel nekem semmi bajom. De ez ami a válások körül van (és természetesen azért fontos most nekem mert érint) egyszerüen inkorrekt. Természetesen, ha "jól"járnék kisebb lenne a hangom és nem verném az asztalt, hogy jajj fizetni akarok több gyerektartást meg tényleg vegyék el a lakásom felét. Csak oda kellene eljutni, hogy a bírók tanulmányaik alapján képesek legyenek felismerni egy válás igazi okát és szándékát. Mert,ha tud dönteni emberek anyagi létbiztonságáról akkor tudna abban is, hogy az adott férj / feleség milyen módon él vissza esetleg a helyzetével. A törvényt emberek alkotják és igen álságos azt mondani "ilyen a törvény"

ObudaFan # 2006.03.06. 19:11

Egészen pontosan két eset van:

• a bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a névviseléstôl, ha a feleséget szándékos bûncselekmény miatt jogerôsen szabadságvesztésre ítélték;
  • újabb házasságkötés esetén a feleség volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti tovább, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszûnt.
derill # 2006.03.06. 16:51

Csak ha bűncselekményt követ el. Ha ragaszkodik a névhez, egyéb esetben tudomásom szerint nincs.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

apucika # 2006.03.06. 12:17

Szép napot!

A válás kimondásakor van lehetőségem arra, hogy a volt feleségem NE használja a nevem?
Tehát hivatalosan NE legyen xyné !