Nagyszülő tartásával kapcsolatban lenne kérdésem. A nagyanyám nyugdíjas otthonban él, özvegyi nyugdíjjal rendelkezik. Korábban eladásra került az az ingatlan amelyben élt, tudomásom szerint ebből az összegből finanszírozták a nyugdíjas otthon részére azt az összeget amelyet a nyugdíj nem fedezett. Most jelentkezett nagybátyám, hogy elfogyott a pénz és fizessem a rám eső 1/3-ad részt, mert anyám halálával ez a kötelezettség rám szállt. Nagyanyámnak két élő gyermeke van, harmadik gyermeke az anyám meghalt, örököse én voltam. Kérdésem, hogy jogosan követelheti-e ezt az összeget tőlem (számomra a Ptk. nem egyértelmű), illetve kérhetek-e az anyám halála után történt pénzfelhasználásról kimutatást (tudomásom szerint nem csak a kiegészítésre használták fel). A Ptk 4:196-os része számomra nem egyértelmű "(1) A tartási kötelezettség - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - az egyenesági rokonokat terheli egymással szemben.", mivel van két élő gyermeke. Ha kell fizetek, de mivel nem tartjuk és tartottuk a kapcsolatot nem szeretnék hátrányos helyzetbe kerülni, viszont a jogszabályok által biztosított lehetőségeket is szeretném érvényesíteni. Bírósági útra nem szeretném ezt a problémát terelni, mindenképpen megoldást szeretnék, de nem minden áron. Hozzáteszem, hogy a családdal a kapcsolatot nem tartjuk. Válaszokat előre is köszönöm.
Nagyszülő tartási kötelezettség szülő halála esetén
Tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben.
Ha a tartásra jogosultnak nincs gyermeke, távolabbi leszármazói kötelesek őt eltartani.
Itt viszont van gyermek, tehát a gyermekek kötelesek a tartásra.
dvözlöm!
Leírnám a saját történetemet ami ehhez hasonló. Édesanyám 2018.04.01 el elhunyt nagyszülőm beteg lett házi beteg ellátásra szorul. Viszont van egy nagybátyám Édesanyám testvére akinek tudtom szerint kötelessége mindent megoldania a nagyapámmal szemben mivel a szülő tartás erről szól. A nagybátyám a sógornőjét kérte segítségéül hogy rendezze nagyapám dolgait (nyugdij ellátása van) mivel ő külföldön él de megbeszélték hogy utólag rendeznek minden anyagi terhet mivel májusban hazaköltözik. A kedves sógornője mégis engem akar váltig arra kötelezni hogy fizessek a kiskorú öcsémmel együtt és édesapámat is erre kötelezné miközben ő leírta hogy nagybátyámmal rendezik ezeket a dolgokat. Én nem tudok anyagi fedezetet nyújtani sem segítséget. A hölgy zaklat telefonon közösségi oldalakon is engem és Édesapámat is, úgy gondolom jogtalanul. Arra hivatkozik hogy szülői tartást örököltünk és minden költséget 3 fele kell osztani. Mivel van élő gyermeke nagyapámnak és minden kötelezettség őrá hárul úgy gondolom ő felé lehetnek elvárásai. A kérdésem az volna hogy akkor nekem van e bármiféle kötelezettségem ennek tudatában?
A törvény szerint "Ha a tartásra jogosultnak nincs gyermeke, távolabbi leszármazói kötelesek őt eltartani."
és
" A tartásra jogosulthoz a leszármazás rendjében közelebb álló rokon tartási kötelezettsége a távolabbi rokonét megelőzi."
Tehát a gyerek köteles a tartást biztosítani.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02