Örökbefogadás vagy ???

abec # 2006.04.08. 18:01

Köszönöm szépen a válaszát.

derill # 2006.04.08. 13:22

Kérje a nagymama a gyámságot, ha alkalmas rá, akkor a gyereket nevelheti is.

Természetesen akkor is örökbe adható, ha van rokoni kapcsolattartás.
Ha a barátnőd a gyámja a gyereknek, ő dönti el, hogy kire bizza a gyereket, amikor ő pl. nem ér rá. Szülői felügyeleti joggal rendelkezik, tehát (majdnem) ugyanazok a jogok illetik, mint a vér szerinti szülőt (gyámnevezési joga nincs).

Természetesen bármikor mehet a nevelőszülőhöz, ha a nevelőszülőt ez nem zavarja. Szabályozás akkor szükséges, ha a nevelőszülő és a rokon közt vita van. Ha nincs vita, nincs szükség szabályra, és ha van egy szabályozás, attól közös megegyezéssel bármikor eltérhetnek.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

abec # 2006.04.08. 12:06

Kedves Mindenki!

A baránőmnek van egy kis problémája megpróbálom röviden leírni.

A b-nőm nevelőszülő és gyámja egyben egy 5éves kisfiúnak. Petike apukája lemondott a gyerekről örökbe adható, de az anyukája nem mondott le,- de mivel bántalmazás miatt került nevelőszülőkhöz így az anyának az összes jogát megvonták.A gyámhivatal ahova Petike tarozik örökbe akarja adni Petikét ,de közben engedélyezte az anyai nagymamának hogy a lánya helyett tarthassa az unokájával a kapcsolatot. Ami mostmár nagyon jó. De a nagymama nem viheti haza egy hétvégén sem, hiába kérvényezte!

1.-ha van rokoni kapcsolattartás akkor is örökbe adható Petike?
2.-a b.nőm aki gyámja is egyben Petikének engedélyt kell-e kérnie a gyámhivataltól ha elviszi a nagyihoz egy napra?
3.-Miért korlátozódik a nagyinak a láthatása csak 1-hónapban 1-alkalomra hisz ő nem tehet arról hogy így alakult az unoka sorsa? Õ nem mehetne bármikor az unokát megnézni? (Nagyon jó a viszony a nevelőszülő és a nagyika között)

derill # 2006.04.08. 11:20

A gyámhivatalban tegye meg a párod, ez esetben igen kicsi a valószinüsége az érvénytelenségnek.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.04.03. 16:37

Csak akkor lehet támadni, ha alkalmatlannak bizonyulnál a gyámságra, vagy ha a jognyilatkozat maga érvénytelen (kényszer, fenyegetés, cselekvőképtelen állapot). Ez pedig nagyon valószínűtlen.

Vital # 2006.04.03. 06:24

Nekem jó velük a kapcsolatom, csak az "anyósomnak" nem jó velem:)
Vagyis nekem semmi kifogásom ellenük, a gyerekek sokat vannak náluk, van, hogy ők mennek értük az óvodába, iskolába, ha akarnak náluk alszanak. Vagyis pont úgy, mint normális esetben, normális családokban.
Viszont a mama nem különösebben kedvel, mondhatni utál, ezért kinézem belőle, hogy az életben többé nem láthatnám a gyerekeket, ha a párommal történne valami.
Ha én lennék a gyám, akkor azt később meg tudják támadni? Egyáltalán van rá reális lehetőségük, hogy elvehessék őket tőlem.
Hangsúlyozom, hogy én nem vagyok akadálya a kapcsolattartásnak, egyedül az anyósom az, aki nem áll szóba velem. Mindenki más igen.
Nagyon köszönöm a tanácsokat!

derill # 2006.04.02. 11:38

Az idős nagyszülők egyébként valószinüleg nem fogják akarni a gyerekek nevelését elvállalni, ha egyébként meg láthatják a gyereket, jó vele a kapcsolatuk. Ezt is tartsd szem előtt.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2006.04.01. 12:48

Csak akkor, ha vele valami történik, és a gyámhatóság nem tekint alkalmatlannak.

Vital # 2006.03.31. 11:14

És ha engem jelöl ki gyámnak, akkor az az apukára nézve mit jelent?
Vagy csak akkor leszek én a gyám, ha vele valami történik?
Elnézést, hogy ilyeneket kérdezek, de nekem ez a téma teljesen sötét. Nem tudom, hogy mi mivel jár, mik a következmények?

ObudaFan # 2006.03.30. 17:42

Bementek az apukával a gyámhatóságra, és apuka ott úgy nyilatkozik, hogy gyámul téged jelöl ki. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatalban a gyámelőadót keresitek.

Vital # 2006.03.30. 06:59

Gyermekek befogadága ez konkrétabban mit jelent? Hogy kell elinditani?
Gondolom az apuka hozzájárulása is kell?
Tudnál nekem egy kicsit részletesebben írni róla?
Köszönöm az eddigieket is.

ObudaFan # 2006.03.29. 16:33

Örökbefogadás esetén minden szempontból a szülő jogállását kapnád meg, így gyermekelhelyezés, tartás, öröklés tekintetében. Nyilván ez a legbiztosabb út. De ha ezt nem tennéd meg, vagy nem sikerülne, akkor sem lenne lehetetlen a gyermekek befogadása , ha ez megtörténne, csak akkor a gyámhatóság vizsgálná az alkalmasságot, nyilatkoztatna, vállalod-e.

Vital # 2006.03.29. 06:46

Üdvözlök mindenkit!

A következő problémában szeretnék segítséget kérni:

Párommal (nem vagyunk összeházasodva) közösen neveljük az előző házasságából született 2 kiskorú gyerekét. Az gyerekek édesanyja évekkel ez előtt meghalt.
Milyen törvényes útja van annak, ha véletlenül történik a párommal valami, nem vehessék el tőlem a gyerekeket. Nagyszülők még élnek, 60 év körüliek.
Én nagyon szeretném ha ne adj isten valami szörnyűség történne tovább nevelni a gyerekeket.

Köszönom a segitseget:

Vital