Kérheted a viszontkeresetben a csökkentést, a felfüggesztett végrehajtás folytatását aban az eljárásban kell kérni, amelyben felfüggesztették. Gyűjtsd össze illusztrációként, és nyújtsd be.
Tartásdíj emelés után azonnal csökkentés - lehetséges?!
ObudaFan! Konkrétan mire gondolsz, hogy tanukkal bizonyítsam?
Mert az, hogy hol, és mennyiért dolgozott, az bizonyított, ugyanis azokat a munkahelyváltásokat az akkor épp folyó perünk alatt csinálta, az elsőről a Bíróság kért be a cégtől papírokat, utána jegyzőkönyvbe nyilatkozta, hogy azért jött el, mert "zavarta a festékszag" és szintén jegyzőkönyvbe mondta, hogy onnan melyik céghez ment el, és mennyiért.
Annak van haszna, ha én összegyűjtöm azokat az állásajánlatokat, amikre ő alkalmas lenne, és csatolom az ellenkeresetemhez? Mert abszurd, hogy 5 perces internetes keresés után találtam vagy 8 olyan állást, ahol 100-130 ezret kereshetne, mint hegesztő. Ráadásul mostanában betanított munkás munkakörben dolgozott, tehát azt gondolom, hogy még akár az ilyen munkaajánlatra sincs joga nemet mondani - nem beteg, semmi oka, hogy ne dolgozzon akár több műszakban.
Amire még nem kaptam választ:
Kérhetem az ellenkeresetben az én oldalamon történő csökkentést, vagy ezt külön perben kell?
És kérhetem ugyanígy a felfüggesztett végrehajtás folytatását, vagy azt is ettől függetlenül kell megtennem?
Azért az a szabály úgy szól, hogy a kiskorú gyermek érdekében, vagy a körülmények lényeges változása esetén, úgy tűnik, ez utóbbit próbálja bizonyítani. Ugyanakkor nem fogják a gyt-t leszállítani, ha önhibájából keres kevesebbet, nemárt, ha a lejjebb leírtakat bizonyítod is, pl. tanúkkal. A túlfizetett gyt-t be lehet számítani a következő részletbe. Egyelőre a régi ítélet szerint kell fizetned, ha nincs meg az egyezség, valszeg az végül a magnófelvételre sem került rá, a tárgyalás hevében lemaradt.
Találtam egy olyan paragrafust, ami szerint, ha egyezségen alapult a tartásdíj (márpedig a bírósági papíron ez áll: "ezután a felek érdemben tárgyaltak és megkötötték az alábbi egyezséget") akkor 2 éven belül nem indíthat megváltoztatás iránt egyikünk se pert, kivéve, ha ez kifejezetten a gyerekek érdekét szolgálja.
Valami konkrét jótanács szakértőtől?
Indítsak ellenkeresetet, vagy sem?
Kérjem benne a felé történő tartásdíjfizetési kötelezettségem csökkentését - vagy ezt inkább külön perben?
Kérhetem az ellenkeresetben a végrehajtás újrakezdését?
Derill bitosan ad egy csomó jótanácsot.
Addig is: a bíró előtt elmondottakat már előre le kellett volna írnod és beadványban a bíró elé tenni.
Ha tudod bizonyítani amit a bíró előtt csinált akkor bizonyíthatóan felróható számára az, hogy a gyt-csökkentés miatt változtatott munkát.
Van is erre paragrafus. De ezt tudni kell bizonyítani. A bíró tudná ha pont előtte susmákolt.
Azért bizony megütheti az exed a bokáját.
Szerintem ha te nevelsz 4 gyereket abból 1 sérült, ő pedig 1 et akkor neki van tartási kötelezettsége nem neked. A 4 eltartott terhére nem hozható tartási kötelezettség 1-ért.
de mondom: Derill majd biztos ad tanácsot.
Kérlek segítsetek!
Tavaly szeptemberben beadtam a tartásdíj megemelése iránti keresetet notóriusan nemfizető exem ellen. Ebben kértem a jelentősen megnőtt költségekre tekintettel a 3 gyerek után eddig járó minimum 3*4500 forint felemelését minimum összesen 38 ezer forintra. Az emelést a kereset beadásának dátumától kértem - nem akartam az exet teljesíthetetlen adóssággal "alulmotíválni". (Tudom, hogy 6 hónapra visszamenőseg kérhettem volna.)
Az első tárgyalás idején az ex brutto 200 ezerért dolgozott, de nem hozott igazolást, így a tárgyalást elhalasztották, és az igazolást hivatalból bekérték.
Második tárgyalásra ex azzal jött, hogy azt a helyet otthagyta, és most máshol dolgozik. Most se hozott igazolást, de a bíró rádörrent, hogy meddig akarja még húzni az időt, és akkor azt nyilatkozta, hogy "körülbelül ugyanannyit keres". Ezek után a bíró a keresetét alapulvéve megállapította, hogy a minimálisan járó tartásdíj 12,5% vagy legalább 15 ezer gyerekenként, amit meg is állapított.
Mivel nála is lakik egy - jelenleg már nagykorú, de nappalin tanuló - gyerekünk, én bejelentettem, hogy, bár én vagyok a felperes, de vállalom, hogy az ex felé a mindenkori fizetésem 10%-át, de minimum 8 ezer forintot tartásdíjként megfizetek.
Azért csak 10%-ot, mert én jelenleg 4 gyereket nevelek a saját háztartásomban. Plusz lemondtam arról, hogy a beadás dátumától számítva emeljék a tartásdíjat, mert így azonnal keletkezett volna cirka 90 ezer forint adóssága. Így az ítélet csak a következő hónap elsejével (március 1.) lépett hatályba.
Ezeket hallva a bírónő felajánlotta neki az egyezséget. Ebbe az ex bele is egyezett.
Mikor kijött a jegyzőkönyv (a tárgyaláson csak magnó volt) abban csak az exre vonatkozó részek szerepeltek, valamint, hogy lemondtam a per kezdetére visszamenőleges emelésről.
Március 10-én azonban 11 ezerrel kevesebbet fizetett, mint a minimum, arra hivatkozott, hogy kirúgták az új munkahelyéről és csak a töredékhónap után utalták a tartásdíjat.
Majd március 17-i dátummal beadott egy tartásdíj csökkentése iránti keresetet.
A kérdésem: lehetséges ilyen?!
Arra hivatkozik, hogy megváltoztak az életkörülményei, éppen nincs munkája, és amilyen munkára "reménye van" annak az 50%-a sem fedezNÉ a minimum tartásdíjat.
Ehhet annyit, hogy masszőr-vizsgája van, dolgozott a per kezdetén brutto 200 ezerért, ahonnan Õ LÉPETT KI, utána szintén brutto 200 ezerért, ahonnan elbocsátották a próbaidő előtt, és mindezek fölött hegesztő-vizsgája is van, és hegesztőket kereső hirdetéseket rendszeresen látok az újságban.
A keresetben ilyeneket ír, hogy "a jelenlegi, számára elérhetőnek tűnő piaci lehetőségekhez kellene igazítani az elvárásokat" mert "Hiszen, ha még együtt volnánk, az alacsonyabb fizetés is jobb, mint a semennyi és akkor az igényeinket is nyilván ehhez kellene igazítani: Most is ez a helyzet csak két külön helyen élünk közben." Ezért szállítsák le a tartásdíjat gyerekenként minimum 10 ezer forintra, úgy, hogy én szintén ugyanannyit fizessek őfelé. (magyarul 20 ezret kapnék.)
Csakhogy nekem, illetve a gyerekeinek a "piaci igényeinket" a piaci árakhoz kell igazítani, és nekem ne mondja senki, hogy a 3 gyerekét , (akik közül az egyik vak, ezért alapítványi iskolába kell járatnom), akár csak etetni tudom az általa javasolt tartásdíj 2-szereséből.
Lehetséges ilyen, hogy egyszerűen szokás szerint megint nem dolgozik, és erre hivatkozva leszállíttattja a nem egészen 1 hónapja hatályba lépett tartásdíj emelést?!
Mire hivatkozzak?
Mivel rám vonatkozó rész az emelést kimondó végzésben nem szerepelt, rám most mi vonatkozik? A régi ítélet szerint 12,5% de minimum 4500 forint. Akkor eszerint fizessek? A múlt hónapban átutaltam az általam vállalt minimum 8 ezret (akkor még csak 2 hete dolgoztam, azaz a százalék kevesebb lett volna.) Akkor azt beszámíthatom a mostani hónapban neki járó tartásdíjba?
Gondolom fizetnem kell akkor is, ha ő nem fizet, de nem mindegy, hogy mennyit.
Kérjem ellenkeresetben, hogy szállítsák le az általam fizetendő százalékos összeget 10%-ra, mert nálam 4 gyerek, nála 1, azaz összesen 5?
Kérhetem az ellenkeresetben, hogy a jelenleg - a régebbi tartozásai miatt indított - felfüggesztett végrehajtást folytassák és vasalják be rajta a most ki nem fizetetteket is?
Szétdurran az agyam, hogy a pofámba röhöghet, és egyszerűen elmegy "munkanélkülinek" (azaz keres valami feketemunkát) hogy ne kelljen annyit fizetnie.
(Azért nem kértem a 11 ezerrel kevesebb tartásdíj után a végrehajtás folytatását, mert elkezdett hitegetni, hogy kilátásban van valami munka, és neki sem érdeke, hogy ne dolgozzon - aztán közben 3 nap múlva beadta a keresetet a csökkentésre...)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02