Másodfok, nyilvános ülés


balazs01 # 2006.04.10. 05:57

Mindkettőtöknek köszönöm a választ!
Még nem kaptam értesítést, csak az ügyvédem mondta, hogy várható.
Az megnyugtató számomra, hogy ritkán módosítják az első fokon meghozott döntést.
Mégegyszer köszönöm!

Bovary # 2006.04.07. 11:44

Kedves Balázs01!
Az igazságszolgáltatás egyik alkotmányos alapelve a nyilvánosság. Ez szolgálja a társadalmi kontrollt. Bárki, bármely tárgyaláson (ha nincs elrendelve a zárt ülés), akkor részt vehet, ott megjelenhet, meghallgathatja a tárgyalást.
Természetesen, ha nem perbeli szereplő az illető, akkor néma megfigyelőként funkcionál. A Bíróság folyosóján fel vannak tüntetve az adott tárgyaló teremben az aznapi tárgyalások, bárki csemegézhet belőle...
A másodfokkal kapcsolatban megjegyzem, hogy ritkán szoktak módosítani az elsőfokon meghozott határozaton...

pocak # 2006.04.07. 09:24

Szia Balázs01!
A másodfokra beadott fellebbezések döntő többségét nyilvános ülésen bírálja el egy 3 tagból álló bírói tanács. Ez nem tárgyalás lesz, tehát sem tanúkat nem hallgatnak meg, sem bizonyítást nem vesznek fel. Tulajdonképpen a már megszületett papírokat nézik át, hogy az elsőfokú eljárás jogszerűen zajlott-e, és nem történt -e anyagi jogszabály-sértés. Tehát papírokból döntenek.
Ezért általában nem szoktak beidézni senkit, de ha vkit meg akarnak hallgatni, akkor beidézhetik.
A feleknek elméletileg értesítést kell küldeniük, amiben az áll, hogy megjelenhetnek, de megjelenésük nem kötelező. Azért elméletileg, mert én egy büntetőügy kapcsán tapaszaltam, hogy a magánvádlónak nem küldtek értesítést sem a nyilvános ülésről, sem az ott született végzésről. Pedig a jogszabály előírja, hogy értesíteni kell.
De a kérdésedből ítélve te már kaptál értesítést róla. Elmehetsz, sőt javaslom, ha tudsz, menj el, ebből is látni fogják, hogy számodra komoly az ügy. Ha van mondanivalód, meg fognak hallgatni. De azt tudd, hogy őket már nem érdemes olyan dolgokkal "traktálni", mely már nem tartozik a másodfok jog-és hatáskörébe.
Ami őket érdekli, hogy alaposan fel lett-e tárva a tényállás, minden bizonyítékot kellően megvizsgált-e az elsőfok, az ítéletnek van -e megfelelő indokolása és a jogszerű-e, az egyéb eljárásijogi jogszabályokat betartották-e.

balazs01 # 2006.04.07. 06:50

Tisztelt Hozzáértők!
Kérlek, írja már meg nekem valaki, hogy mit takar az a "nyilvános ülés"??
Kapok arra idézést? Lehet ott szót kérni? Egyáltalán hogy zajlik egy ilyen? Hasonlóan mint egy tárgyalás?
Előre is köszönöm.