GYerektartás mértéke

radar3 # 2009.07.23. 17:17

Sziasztok!

Szerintetek 2x10.000 ft-os gyerektartásnak lehet a csökkentését kérni? pl. új családba új gyermek érkezett indokkal.
Köszönöm

monalisa1 # 2009.07.23. 14:56

A t.díjra az összes levonás a kötelezett jövedelmének 50%-ánál több nem lehet, ezen belül az egyes eltartott gyermekekre az életkor szerint előfordulhat differenciálás. (Mondják hogy egy 2 éves gyerkőcre kevesebb a költség mint egy nagykamaszra.)

Javaslom olvassad vissza ezt a topicot, mások esetéből- és az azokra adott válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Cherry # 2009.07.23. 13:48

Köszi a gyors választ!

Még miket vehetnek alapul? Az számít, hogy a külön élő gyermek már középiskolás, a vele élők meg 2 év alatti babák? Miket vesznek figyelembe a felülbírálatnál? Vagy szinte biztos, hogy a fél fizetést osztják majd 3 részre? Van, aki ilyen fizetés mellett 1 gyerekre alig fizet 5-10 ezret. Mitől függ?

monalisa1 # 2009.07.23. 13:36

Az hogy a volt feleség több pénzt visz haza ill "állít elő" attól még az apa jövedelme lesz a meghatározó., a mindenkori összes havi jövedelemnek legfeljebb 50%-a vonható t.díj címén, és ezen összeg osztódik az általa aktuálisan eltartott gyermekek számával.

A baba megszületése után haladéktalanul kell kérnie a t.díj mérséklését mível a továbbaikban eggyel több gyermekről kell gondoskodnia. (Aktuálisan addig szüntessen meg a vállalkozást - így további bevétel nem lesz, és ezt is jelezze.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Cherry # 2009.07.23. 13:14

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. A gyerektartást 3 éve úgy határozta meg a bíróság, hogy 20 ezer, plusz mivel az apának volt akkor vállalkozása, függetlenül a bevételtől plusz 5 ezer, vagyis össz. 25 ezer. Azóta az új házasságból született egy kisgyereke és most várják a másodikat. A vállalkozását év végén megszűnteti, mivel már nem dolgozik benne. Nincs lakás a nevén, csak egy kocsi. A volt feleségé lett a váláskor a lakás, most élettársa van, de kapja az emelt cs.pótlékot, mint egyedülálló anya. A gyerek 15 éves. A volt feleség kb 150 ezret visz haza, az apa 100 ezret, a mostani felesége meg GYED-en van, plusz a cs.pótlék, azaz 80 ezret. Mennyire fogják kb felülbírálni a gyerektartást és miket vesznek figyelembe? Csak a baba születése után lehet kérni, vagy már a terhesség alatt is?

Előre is köszönöm a válaszotokat!

kisokos # 2009.07.22. 11:20

Wasp,

örülök, hogy ilyen irányba megy az ítélkezés! Persze a "teljes ellehetetlenülés" is sokféleképpen értelmezhető, elég tág tere marad a bíró mérlegelésének.

_Wasp_ # 2009.07.22. 09:32

(kisokos, "saját tartásának rovására": az újabb értelmezések szerint egyébként a kiskorú gyermek tartása sem vezethet arra, hogy az eltartó szülő teljesen ellehetetlenüljön, de ezt csak neked mondom, mert inkább összezavarja a kérdezőket, mint hasznos nekik)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kisokos # 2009.07.22. 09:27

zozo73,

kötelezett a saját létfentartásának rovására is köteles fizetni
Pontosan: "A szülõ a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll."
Vagyis ami van, azt meg kell osztania. Ha kevés van, akkor a keveset. Ha nincs semmi, csak segély, akkor a segélyt.
Jelen esetben nem nagyon lehet vele mit kezdeni, hiszen a végrehajtás sem járna eredménnyel.

Az élettárs jövedelmét ugyan köteles vizsgálni a bíróság, de elméletileg nem szabadna figyelembe venni, hiszen ő nem köteles eltartani más gyermekét. A gyakorlatban ennek ellenére születnek olyan ítéletek, amikor az élettárs keresztfinanszírozásra kényszerül. Vagy szakít és benne hagyja a pácban a kötelezettet.

vaszkor # 2009.07.22. 08:53

Köszönöm a gyors választ. A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha rendeződne ez a dolog, nem lenne vita. Azt sem értem igazán, mi alapján dönt egy bíró. Az ex 2. férje a két gyerek után (új kapcsolat , gyerekek nélkül) fizet 18ezret, én egy gyerek után (3 "új"gyerekkel) 14ezret. Tudom ez édeskevés, csak az a baj, hogy a többinek ennek a töredéke sem jut. Mindegy, majd átgondolom. Megegyezni nem tudunk az biztos. Egyrészt nem hajlandó, másrészt ott a bírói végzés, ami szerint letiltják. Még eg kérdésem van. Utólag jelezte, hogy a munkanélküli nem fizette neki a gyerektartsát, akkor rögtöm szóltam többször is, ki is fizettem az elmaradást. Ennek ellenére a munkanélküli újra nem utalt, újra figyelmeztettem, nem törént semmi. Ex is felkereste, nem törént semmi. Aztán ezen a munkahelyen tőlem levonták, de ő nem kapta meg. Most vagy kamuzik, vagy tényleg nem kapta meg. De ezekben az esetekben, kit terhel a felelősség, ki a perelhető? Mert már perrel fenyeget. Persze megértem, követeli, ami jár. De ez az én hibám. Mindig egy hónappal később szól. A munkanélkülitől papírt nem kaptam, hogy lássam utaltak-e. Ha láttam volna, hogy nem utalnak, természetesen magam rendeztem volna. A munkáltató pedig tőlem levonta, de ő állítólag nem kapta . Egyik sem az én hibám. Mégis perelhet engem?

zozo73 # 2009.07.22. 08:48

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:
x éve elváltak a szülők, van egy gyerek, a tdíj valójában egy jelentéktelen összeg. AZ anyuka szeretne emelést kérni, viszont a kötelezettnek nincs semmije, se munka, se autó, se lakás, semmi). Élettársi kapcsolatban él vkivel, aki eltartja őt.
A bíróság ilyen eseteknél hogyan szokta emelni a tdíjat?
Azt tudom, hogy a kötelezett a saját létfentartásának rovására is köteles fizetni, viszont ha az élettárs nem lenne, nem lenne aki fizesse azt a jelentéktelen összeget sem.
Az élettárs szerepet játszik a jövedelemvizsgálatnál?

Köszönöm a választ!

kisokos # 2009.07.22. 08:20

inga,

A felek kölcsönösen megállapodhatnak abban, hogy a kötelezett a tdíj fizetési kötelezettségét részben vagy egészében bizonyos vagyontárgyak, esetleg vagyoni értékkel bíró jogok ingyenes (csökkentett árú) átadásával teljesíti. Ennélfogva nem, vagy lényegesen kisebb havi tdíjat fizet. Ha a bíróság ezt jóváhagyja, akkor ez így kerek. Elméletileg elképzelhető, h vki csak a lakáshasználati jogról mond le, de a tulajdonjogát megtartja, bár nem gyakori. Ugyanakkor működhet, ha ebben állapodnak meg és a bíróság is jóváhagyja.

inga # 2009.07.22. 08:02

Kisokos, köszönöm a gyors választ.
A kérdésemet egyik kollégám esetére alapoztam, bár valószínű, ő azért nem fizet gyerektartást, mert nemcsak a lakhatási jogáról mondott le, hanem a tulajdonjogáról is a gyermekük/házastársa javára... Csak ebben az esetben áll a fenti helyzet, igaz?
Köszönettel: Inga

kisokos # 2009.07.22. 07:14

tetannem,

kérheted, de nem sok eséllyel. Ha a 2. gyermekre is a jövedelmed 20%-t áldozod, mint az elsőre, akkor az még mindig csak 40%, így alatta marad az 50%-nak, amely a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény maximuma.

kisokos # 2009.07.22. 07:11

vaszkor,

Nehéz helyzet... elméletileg a megállapított tdíjat fizetni kellene egészen addig, amíg a bíróság másképpen nem dönt...

A lehetőségeid:

1. fizetsz rendesen. Te és új családod rosszabbul jár, de nincs bonyodalom az exszel.
  2. A mindenkori jövedelmed 12,5% fizeted, jelezve ezzel fizetési hajlandóságodat. Ugyan elmaradásod keletkezik, de megállapodsz az exeddel, hogy törlesztesz, amint lesz megint kereseted. Ő belemegy.
  3. 12,5%-ot fizetsz, exszel nem tudsz megállapodni. Bírósághoz fordulsz a tdíj csökkentése miatt. A bíróság kb. 6-9 hónap múlva dönt. Ha addig lesz munkád, akkor potya kör, mert a bíróság aligha fog változtatni. törleszted az elmaradást és minden marad a régiben. Ha nem lesz addigra sem munka, akkor csökkentik és a segélyből fogják vonni a tdíjat.
  4. Semmit nem fizetsz. Ex végrehajtást kér. Ha van a neveden ingóság, ingatlan,akkor azon végrehajtják a követelést. Ezzel a jogosult ugyan megkap néhány havi tdíjat, ellenben a jövőben még kevésbé leszel képes fizetni neki bármit is, tehát hosszabb távon ő is rosszul jár.

A kép talán nem teljes, de nagy vonalakban ezt lehet tenni. A legnagyobb baj a te esetedben nem az, hogy hogyan osszd fel a tortát, hanem hogy maga a torta túl kicsi. Akárhogy is osztod el, senki sem lesz teljesen elégedett.

kisokos # 2009.07.22. 06:58

inga,

ideköltöznek, én hétvégi apuka leszek, kérhet-e az exem gyerektartást?
Ha nála került elhelyezésre a gyermek, akkor igen. Ez független a kapcsolattartás módjától, tehát elméletileg akkor is kérhetne (ill. járna), ha marad az 1 hét itt, 1 hét ott. Vagyis a tdíjra való jogosultság szempontjából az a döntő, hogy kinél helyezte el a határozat a gyermeket. A mértékénél természetesen figyelembe lehet/kell venni, h kinél mennyi időt tölt a gyermek.

vaszkor # 2009.07.22. 06:26

Üdv mindenkinek!

Problémám a következő. Első házasságomból van egy 15 éves lányom, aki után 20% gyermektartást fizettem. Időközben megnősültem, született 3 gyermekem ebből a házasságból. Ők 4 éves kisfiú és 2 éves ikerpár. Tavaly kértem a gyermektartásdíj csökkentését, én azt szerettem volna, hogy a felosztható részt (50%)4 egyenlő részre osszák, így a gyerektartás legyen 12,5%. A bírónő meggyőzött, hogy fix összeggel jobban járok, így fix 14ezerben állapodtunk meg. Ez az akkori fizetésem kb 12-14% volt, tehát teljesen korrekt összeg volt. Tavaly decemberben fordult velem egyet a világ. A válság miatt elbocsájtottak, munkanélküli lettem. Most volt egy munkaviszonyom, de az csak 5 hetes szerződés volt, most újra munkanélküli leszek. Ebben a hónapban kerestem 36 ezer Ft, amiből 14ezer ment a gyerektartásra. Tehát a másik 3 gyerekhez a lakáshitelhez, a kajához, a rezsihez 22ezer forinttal járultam hozzá. Munkalehetőség nem nagyon van most, az egész környék autóiparból él. A munkanélküli segélyem is már csak 30ezer körül lesz. Remélem ez csak egy átmeneti állapot, és megoldódik a helyzet, és újra dolgozni fogok, mint ahogy dolgoztam egész életemben. Addig viszont elvárható a feleségemtől, hogy egyedül tartsa el a gyerekeket, a lakást, hiteltstb? Ami elég nagy mitatvány, mert ő sem keres százezreket. Tudom, hogy gondoskodnom kell a nagylányomról is, ezzel semmi problémám, mindig becsülettel fizettem. De a kicsik is az én gyerekeim, róluk ugyanúgy gondoskodnom kellene, nem csak a feleségem ygerekei. Mit lehet tenni? Volt feleségem elvált másodszor is, onnan is van két gyereke. Nem az a típus, akivel meg tudok egyezni, akár egy átmeneti csökkentésről, akár bármiről. Roppant gazságtalan ez a helyzet, bár tudom, hogy a 14ezer is nagyon kevés egy gyereknek, de a másik 3nak lassan semmi nem jut tőlem. Kérlek adjatok nekem tanácsot, mit tehetek!

Köszönöm
vaszkor

inga # 2009.07.22. 05:35

Üdv!
Szakértőtől kérnék tanácsot a következő ügyben:
tavaly elváltunk, az exem a (volt) legjobb barátommal lépett le. A fiunk úgy döntött - 15 éves -, hogy az elhelyezése egy hétig az anyjánál, egy hétig nálam valósuljon meg. Én 12 éve ingázom, kezdek fáradni. Persze a munkahelyemen a kutyát sem érdekli, hogy reggel 6-tól este 6-ig tart a napom, és még utána vár a háztartás, a gyerek, simán agyonhajszolnak. Emiatt is kényszerülök munkahely és lakóhelyváltásra. Az exem a gyermekelhelyezés módja miatt eddig nem kért tőlem gyerektartást. A lakásunknak fele arányban tulajdonosa, de a lakáshasználati jogáról lemondott. Közös megegyezéssel váltunk el, akkor azt ígérte, a lakás felét a fiunknak ajándékozza, azóta meggondolta magát, igényt tart a pénzre. Sajnos nem fogalmaztuk bele konkrétan a megegyezésbe az ajándékozás tényét, csak annyit, hogy megállapodtunk, és a későbbiekben rendezzük. Mivel én rövidesen költözöm, ők pedig még mindig nem tudták megoldani a lakhatásukat, messziről ingáznak, és velük a fiam is. Az új tanévet már szeretném, ha nem napi utazással kellene kezdenie. Ezért fel kívánom ajánlani az exemnek, hogy amíg nem tudják elintézni a szolgálati lakásukat, költözzenek ide, már ha elfogadják. Kérdésem: amennyiben élnek a lehetőséggel, ideköltöznek, én hétvégi apuka leszek, kérhet-e az exem gyerektartást? Vagy már csak akkor, ha elköltöznek a szolgálati lakásba, és ott élnek közös háztartásban? Természetesen, ha elfogadják, megyünk ügyvédhez, és írásban rögzítjük, még egyszer nem szeretném, ha csak úgy meggondolná magát... A lakást egyébként még 2 évig nem ad(hat)juk el a most érvényben lévő jogszabályok miatt- még csak 3 éve vásároltuk meg. Egyébként itt egy albérlet ára kb egyezik a bíróság által megállapított, de nem kért gyerektartás díjának összegével. Köszönettel: Inga

monalisa1 # 2009.07.21. 21:00

A körülmények lényeges változására tekintettel haladéktalanul fordulj bírósághoz és kérd a mérséklést.

Köztudottan egy peres eljárás nem egyik napról a másikra való, vagyis ameddig a bíróság másképp nem dönt addig a jelenlegi Ft/hó t.díj összeget kell fizetni - ha csak külön meg nem tudsz erről egyezni az első gyermeked édesanyjával.

"Lisa"
laikus hozzászóló

tetannem # 2009.07.21. 19:45

Elváltam a feleségemtől, egy gyermekem után fizetek tartásdíjat fizetésem 20%-kát,minimum 20000 ezer forintot,most született az élettársamtól gyerekem ,kérhetem-e a gyerektartás mértékének csökkentését?

monalisa1 # 2009.07.21. 18:51

komika

A kistesó megszületésekor a férjed haladéktalanul forduljon bírósághoz és a körülmények időközbeni változására tekintettel kérje a jelenleg fizetendő t.díjak mérséklését - a továbbaikban 2+1 gyermekről kell majd gondoskodnia. (A lányodról neked kell gondoskodnod, valamint valószínűleg az apájától kapsz t.díjat.)

A bíróságon elő lehet majd adni, hogy az egyik volt feleség milyen jó körülmények közt él, valamint hogy a férjed nagy vagyoni értéket hagyott ott mondhatni a t.díj beszámítása ellenében...

"Lisa"
laikus hozászóló

ObudaFan # 2009.07.21. 18:41

Nézd, aki interneten keresztül esélyekre tippel, az nem jogász, hanem jós. Meg kell próbálni.

komika # 2009.07.21. 18:34

Üdv mindenkinek!
Az előbb írtam, de nem jelent meg!
Szóval, van egy kis gondom. A férjemnek volt két előző házassága. Mindkettőben van egy-egy gyerek. 80 ezret fizet nekik. Most az a probléma, hogy nekem is van egy 8 éves kislányom, akit mi nevelünk. Plusz nemsokára jön a kistesója. Vettünk fel hitelt is házépítéshez, ami havi 130ezer. Ez eddig nem is volt gond, de elsejéről sajnos lecsökkent az én fizetésem 90ezerre. A férjem fizetése 200ezer netto. Az egyik volt felesége belemegy a tartásdíj csökkentésbe, de a másik, akinek ráadásul havi netto 450 ezer a bejelentett fizetése (és a 35 milliós házat a férjem a váláskor ott hagyta nekik) az nem hajlandó, így lehet, hogy pereskednünk kell. Szerintetek milyen esélyekkel indulunk egy ilyen perben?
Előre is köszönöm a segítséget!

Abacs # 2009.06.30. 10:04

Szerintem egy társadalmi betegségről,rossz beidegződésről van szó.Ha egy házasság létrejön,akkor nyilván azért történhetett meg,mert mindkét fél boldogan igent mondott egykor. A házasság gyümölcse a gyerek,aki boldoggá tudja tenni a házasságot.De néha ez csak addig tart,amíg valamelyik fél nem változik meg,amíg nem romlik meg minden.Kérdés,hogy meddig élnek még tovább rossz házasságban,mi a jó a gyermeknek?
Ha mindkét fél kultúráltan viselkedik,akkor a gyermek semmit sem vesz észre belőle,a kapcsolat normalizálódik és a gyerek egészséges lelki fejlődése miatt működik a kapcsolattartás, apa-gyermek kapcsolat boldog.
Az én tapasztalatom viszont az,hogy vannak olyan személyiségek,akik ahelyett hogy magukba néznének,mit rontottak el(esetleg tanulni belőle a jövőben,vagy helyrehozni a hibát,ha lehet)nem tudják feldolgozni,hogy "elváltak tőle", és mint egy kolonc,szeretnének továbbra is ott lógni a volt párjukon.Ha másképpen nem is,tönkretenni anyagilag,lelkileg,és ezzel együtt mindent elkövetni hogy az apa-gyermek kapcsolat is tönkremenjen teljesen.
A mai jogi helyzet pedig nagyszerű segítséget nyújt a "gyermekét egyedül nevelő,hátrányos helyzetű" anyáknak ehhez.Az elvált férfi pedig nem tudja sehol sem igazolni azt a tényt,hogy nem ő volt a házasság felbomlásának oka,nem ő volt a rosszfiú.Hiába is köt új házasságot,ahol bizonyíthatóan harmonikusan,két gyermekkel tud normális körülmények között élni.
A volt feleségnek jogi alapot nyújtanak a lelki terrorra,a zsarolásra(a lánya érdekében zsarol).Automatikusan az anyának ítélik a gyermeket anélkül,hogy megvizsgálnák ki a jobb szülő.
Annak a szülőnek,akit képesnek tartanak eltartani magán kívül egy gyermeket is,megajándékoznak azzal a ténnyel,hogy vele élhet tovább a gyermeke,annak ezt meg kellene becsülnie.A gyermek érdekét nézve pedig tovább lépni és lezárni a múltat.A soha véget nem érő peres eljárásoknak pedig csak a gyerek issza meg a levét.

bombázó # 2009.06.30. 06:49

Abacs!

Olvastam amiket leírtál, és nálunk is hasonló a helyzet.
Az exem az A/4-es papíron leírta, milyen havi kiadásai vannak.Ezen több hitel törlesztése is szerepel.Ám semmiről nem hozott igazolást, hogy alátámassza állításait.A kaiadásai jócskán túllépik a bevétel, kajára nem írt semmit.
Csak azt nem tudom, hogy ügyvédre és cigire, hogy a p... jut akkor.
És a felháborító, hogy a bíróság asszisztál ehhez.
Hogy is van ez akkor? A szabályok csak ránk vonatkoznak?

Én tényleg azt gondolom, hogy a bíróság dolgozói azt hiszik, hogy egy férfi nem lehet jó apa.Ellenben egy nő automatikusan jó anya lehet.

Abacs # 2009.06.30. 06:17

Köszönöm laikus hozzászólásod,valóban csak laikus,nem több.
Gondolom nekem írtad a sorokat.
Amit nem tudsz (de azért már véleményt mondtál):
tartásdíj csökkentésről van szó a betegségem és munkahelyem elvesztése miatt.Nincs szó válóperről,hiszen már 8 éve elváltunk. Mint azthiszem írtam,új családom van, két új gyermekem van az új házasságomban.Ha a bíróság megállapítana kevesebb tartásdíjat,akkor túlfizetés esete van.A "szép summa+kamat" a mai jogszabályok szerint sajnos üres gondolat,mert "gyermekre már elköltött pénznek" számít.Olyan nincs hogy ezután meg nem fizetek havonta semmit,tehát még előttem is rejtély,hogy ez hogy lesz pénzügyileg megoldva.

Sajnos rosszak a tapasztalatok.

A túlvállalt hitelfelvételekhez tényleg nincs közöm (szerencsére),de ahhoz hogy ez miatt a gyereknek már kaját sem tud venni,ahhoz igen.Leírták hogy már alapvető kaját sem tud megvenni az anyuka.A volt anyósomhoz járnak enni,mert nincs miből főzni.