Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

tarjani # e-mail 2013.03.27. 11:52

Köszönöm még egyszer ez sajna így esélytelen.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.03.27. 09:18

Örökbefogadás nélkül is kérelmezheti az anya a gyermek családi nevének a megváltoztatását. De ez olyan lényeges, a gyermek sorsát befolyásoló döntés, amely a külön élő szülő nélkül nem hozható meg.

www.kbs-ugyved.hu

tarjani # e-mail 2013.03.27. 07:31

Köszönöm.Az apa nem hajlandó lemondani, úgy ,hogy annyi.

monalisa1 #   2013.03.26. 22:20

PancsiCoCó, tarjani

Nyílt örökbefogásra lenne szükség azaz a gyermek biológiai apja a gyámhatóságon írja alá h lemond a gyermekről, ezt követően a férj örökbe fogadhatja: nevére veheti aki majdan örököl utána mintha édesgyermek lenne. (T.díj a továbbiakban nincs mert az új apa köteles gondoskodni a gyermekről.)

Cristyna

Nem tudom, ez nekem túl bonyorult., javaslom forduljon a kérdéssel az Anyakönyyvezető Hivatalhoz, (E-mailban is kérdezhet, írja le azt amit ide.)

---
  • laikus hozzászóló
tarjani # e-mail 2013.03.26. 20:02

Az alábbi problémával fordulok a hozzáértőhöz: a feleségem/elvált, gyermek nála lett elhelyezve/ első házasságából született gyermek vezetéknevét szeretném a magam vezeték nevére íratni. A gyermek 9 éves .Hogyan kell ezt intézni?Köszönöm a konkrét választ.

Christyna # e-mail 2013.03.14. 14:21

Az alábbi névváltoztatási ügyben szeretnék segítséget kérni!
2002-ben, 5 éves párkapcsolatomból született egy lányom.
Az apja nem vette a nevére, ezért az én nevemre anyakönyvezték. 2003-ban hozzámentem a (most már) volt férjemhez, aki a nevére vette a lányomat. 2010-ben szétváltunk, a válóperünk még folyamatban. Apasági vélelem megdöntése iránti pert indított 2010-ben, ahol én egyértelműen kijelentettem, hogy nem a volt férjem a gyermekem apja. Így vissza anyakönyvezték az én nevemre, és "képzelt apa" név lett az anyakönyvbe bejegyezve. 2011. júliusától együtt élek a jelenlegi párommal, akitől már egy közös kislányunk is született. A párom szeretné a nevére venni a nagyobbik lányomat is.
Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben hová kell, illetve hová lehet fordulni? Mi ilyenkor a hivatalos eljárás?
Segítségüket előre is köszönöm!
Christyna

PancsiCocó # e-mail 2013.03.13. 15:00

Tisztelt Szakértők!

Ha férjhez megyek és felveszem férjem család nevét elhagyva ezzel édesapám családnevét lányom nevét is változtathatom akinek más az apja? Új férjem és lányom is nagyon szeretnék ha hármunknak egy családneve lehetne!
A kérdés az, hogy ebben az esetben én "adhatom-e" új családnevemet a lányomnak vagy előző férjem beleegyezése is kell? Lányom elveszítené a tartásdíjat és az öröklés lehetőségét apjától?
A szülői felügyeleti jogom csak nekem van apjának nincs arról ő lemondott!

Köszönöm a választ!
L.

monalisa1 #   2013.03.10. 19:55

Természetesen a "né" toldatot bármikor leteheted, valóban nem kell megvárnod a házasság felbontását.

angyal0710 # e-mail 2013.03.10. 18:35

Tanácsot szeretnék kérni,hogy hová kell mennem ha azt szeretnénk hogy a gyerekek lekerüljenek az édesapjuk nevéről és a jelenlegi párom a nevére vehesse őket? (Az apjuk nem törődik velük,nem fizet tartásdíjat,de még csak nem is látogatja őket!)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.03.10. 18:25

Ezt a névváltoztatást nem lehet a bontás következményeként kérni. Külön eljárás.

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2013.03.10. 13:41

A válás kimondása után bizonyárs nem lesz akadálya a tervezett névváltoztatásnak., keresd majd fel az Anyakönyvi Hivatalt - ott kell kitölteni egy kérőlapot -, valamint 10.000 Ft illetékbélyeg.
Nagykorú vagy.

lujza888 # e-mail 2013.03.10. 13:17

Tisztelt Tanácsadók,

névváltoztatással kapcsoltatos kérdésem volna. Jelenleg még házzaságban élek,a válást most kezdem el intézni.
Ez viszont az életem nagyon sok területére kihat, természetesen. Munkahelyet kell váltanom, valamint lakhelyet is. A házasságkötéskor felvettem a férjem teljes nevét a "né"-ként. Pont a munka és lakóhely módosítás miatt elsődlegesen szeretném ezt megszüntetni, azaz szeretném a férjem nevét letenni. Viszont, ha lehet, nem akarom az apám nevét vissza venni, pont azon okból tettem le, amiért válok. Ha van rá mód, szeretném édesanyám lánykori vezetéknevét felvenni. Mennyire reális ez a kívánság?
Segítségüket előre is köszönöm,

Lujza

Lory0223 # e-mail 2013.03.01. 10:05

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a hasznos hozzászólásokat!

lajcsó # e-mail 2013.02.27. 21:23

Lory0223!

Új név mellé valóban új okmányokat kapnál, illetve a régieket ki kellene cserélni. Azonban a többi személyes adatod és azonosító számaid (adó, személyi szám, TAJ) változatlan maradnak, amelyek alapján azonosítható leszel.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

monalisa1 #   2013.02.27. 17:43

Lorry0223

Nem olyan könnyű meglógni a hiteltartozás elől, gondold csak el százezrek köddé váltak volna már...

----
  • laikus hizzászóló
monalisa1 #   2013.02.27. 17:40

Moncsa72

Az új férjed csak un. nyílt örökbefogadással vehetné nevére a kislányt, azaz ha a biológiai apa a gyámhatóságon aláírná a gyermekről való lemondás okiratát, de erre a vázoltak szerint nemigen van az esély. A gyermek 18. életéve betöltése után szabadon dönthet melyikük nevét is viseli a továbbiakban.

A gy.tartásdíj iránti kérelem beadható, de visszamenőlegességre nincs mód.

A nyári szabadság külföldön történő eltöltéséhez ha nem járul hozzá kérd a gyámhivatal segítségét. (Amúgy ha EU országba mennétek útlevélre nem is lesz szükség, elég a kislány saját személyi igazolványa.)

Lory0223 # e-mail 2013.02.27. 15:02

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy névváltoztatás esetén, az új nevemmel felkutathatnak-e a végrehajtók pl nem fizetett tartozások behajtása miatt vagy erre nincs lehetőség, mivel új névvel új okmányokat is kapok? Segítségüket előre is köszönöm!

Moncsa72 # e-mail 2013.02.23. 10:23

Szerbusztok!Én segitségeteket szeretném kérni!Megszeretném kérdezni ha az apa nem egyezik bele abba hogy a kislányom a mostani férjem nevét felvegye meg azt semm akarja aláírni h külföldre mehesen,és 10éve nem fizet gyerek tartásdíjat a lányom most 12ées és szeretnénk menni külföldre nyáron ilyenkor mit lehet teni?Segitségeteket köszönöm!

leaspace # e-mail 2012.10.20. 08:53

Szisztok!

Egy egyelőre nem anyakönyvezhető nevet szeretnék felvenni. Ennek elfogadtatási procedúrájáról korábban már érdeklődtem az illetékes hivatalnál.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy amennyiben alapvetően két keresztnévvel rendelkezem, lehetséges-e egy harmadik felvétele (ahogy olvastam, a magyar jogszabályok két keresztnevet tesznek anyakönyvezhetővé), az irataimon szerepeltethetném-e mindet, amennyiben pedig nem szükséges, felvehető-e anélkül, hogy (az elfogadtatáson és felvételen kívül) bármilyen egyéb költsége legyen.

Egyébként jelenleg egy keresztnév felvétele milyen illetékkel jár?

Előre is köszönöm a válaszokat,
üdv
leaspace

Manawydan # e-mail 2012.10.02. 11:08

Kedves Boti5!

Szerintem lehetséges. A lakóhelyed szerint illetékes anyakönyvvezető útján tudod a kérelmedet benyújtani, aki továbbítja a belügyminisztériumba. Ott tudsz tájékoztatást is kérni ebben a tárgyban.

Boti5 #   2012.09.30. 12:45

Tisztelt Szakértők!
Kedves Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy van-e arra mód, hogy válás után az első férjem vezetéknevét vegyem fel a keresztnevemmel? A gyerekeim is ezt a nevet viselik és
érzelmileg is ehhez a névhez kötődöm legjobban. Életem nagy részében 1971 től 2003-ig ezt a nevet viseltem. 2003-ban újra férjhez mentem,ezért változott a nevem, most meg elváltam.
Szeretnék válás utáni névváltoztatást kérni de a leánykori nevem nem szeretném visszavenni mert hosszú és nehezen érthető.
Lehetséges-e, hogy visszavegyem a több mint 30 évig viselt első házasságomkor használt nevet és ha igen hol/hogy kell ezt kérvényezni?
Az első férjem már nem él így a beleegyezését sajnos már nem tudom kérni.

Előre is nagyon köszönök minden tanácsot, véleményt. segítséget.
Üdvözlettel, Boti5

Manawydan # e-mail 2012.09.27. 20:19

A gyermek lakóhelye szerint illetékes anyakönyvvezető útján tudtok névváltoztatási kérelmet előterjeszteni, aki aztán továbbítja a belügyminisztériumba, aki illetékes a változtatáshoz. Én úgy gondolom, kell az édesapa beleegyezése is, ha nem vonták meg tőle a szülői felügyeletet.

reker #   2012.09.27. 18:38

Szép jó estét kívánok!

Van egy 5 éves kislányom, aki az én lánykori nevemet viseli. Most férjhez mentem (nem a gyerek apjához), és szeretnénk, ha a gyerek a közös családi nevet viselné. Hova forduljak ez ügyben, és kell az apa beleegyezése a családi név megváltoztatásához?

a választ előre is köszönöm

Manawydan # e-mail 2012.09.25. 20:54

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség arra, hogy a kiskorú gyermekem apai vezetékneve elé, kötőjellel az anyai vezetéknév kerüljön névváltoztatási kérelem útján. A gyermek apjával nem házasodtunk össze, a születése után azonban a nevére vette. Viszont a kapcsolatunk utána hamar megszakadt, egyedül maradtam a gyermekkel. Szeretném ha az én vezetéknevem is szerepelne a nevében.

köszönöm a válaszokat

Rikarda #   2012.09.23. 14:51

Tisztelt szakértők!

Szeretnék egy második keresztnevet felvenni úgy, hogy a jelenlegi vezeték és keresztnevem maradna és ez egészülne ki egy második keresztnévvel. Hivatalosan anyakönyveztethető név. A kérdésem, hogy hogyan folyik az eljárás pontosan. Úgy tudom el kell menni a polgármesteri hivatalba, kifizetni a 10 ezer forint illetéket, és 60 napon belül elbírálják. A nyomtatványban van egy "kérelem indoklása" rész. Ezt mennyire veszik komolyan, ha én csak azért vennék fel egy második keresztnevet, mert szépnek találom, tetszik, és külföldön is sok országban alapból kettő van mindenkinek? Ezt gondolom nem illik, nem lehet beírni. Szóban is meg kell indokolni? Előfordulhat, hogy kekeckednek majd, hogy komoly indok nélkül miért kell egy plusz név? Egyáltalán lehet ilyet, hogy második keresztnevet felvenni?

A választ előre is köszönöm.