Ági(?) öröklés gyerek nélkül, ajándékozás, különvagyon

ObudaFan # 2013.04.08. 09:30

Még sikeres bizonyítás esetén is kérdésesek az esélyek, mert az ági vagyon értékén szerzett vagyon főszabály szerint nem ági vagyon.

kiskacsa2013 # 2013.04.07. 19:53

Tisztelt Fórumozók!

Először is szeretném megköszönni, hogy időt szakítanak a kérdésem megválaszolására. Jogász szakos egyetemi hallgatóként foglalkoztam csak öröklési joggal, így a családunkban hirtelen bekövetkezett haláleset folytán nem tudom eldönteni, hogy a hagyatéki eljárásban milyen esélyeink lennének jogi képviselővel eljárva.
A helyzet röviden a következő:

• örökhagyó leszármazó nélkül, végrendelet hagyása nélkül hunyt el,
  • túlélő házastársával 45 évvel ezelőtt "vétel" jogcímén 1/2-1/2 tulajdoni hányadot szereztek a kérdéses ingatlanon,
  • (túlélő házastárson kívül) csak örökhagyó testvére tud arról, hogy az ingatlant az örökhagyó édesanyjától kapott pénzen vásárolták, ami örökhagyó és házastársa jövedelmi helyzetében nem is valósulhatott volna meg, - nyilván ennek bizonyítása nehézkes az eltelt idő miatt.

Probléma:

• gondolom, esélyeink csak akkor lennének (mivel a bírói gyakorlat akkor is elismeri az ági öröklést, ha a felmenő pénzt ajándékozott, de azt kifejezetten egy vagyontárgy megvásárlásához adta, és az örökhagyó arra is fordította), ha rendelkezésünkre állna egy ezt bizonyító okirat - ilyet azonban nem találunk.
  • a Levéltárban viszont a bejegyzés alapjául szolgáló szerződést nem adják ki az örökhagyó testvére számára, mert nem tulajdonos és nincs meghatalmazása, de talán ebben lenne valami utalás a pénz eredetére vonatkozóan, mert a testvér szóbeli nyilatkozata abban az esetben, ha ő lenne az örökös, gondolom nem elegendő.
  • a túlélő házastárs nagyon idős és beteg, de ha ő is meghal, testvérei öröklik a korábban elhunyt házastárs 1/2 tulajdoni hányadát is. Ezt a fentiekre tekintettel méltánytalannak érezzük (vadidegenek öröklik a közösen lakott, de a másik házastárs édesanyjától kapott pénzből vásárolt teljes ingatlant).

Kérdések:

• tud-e tenni jelen helyzetben bármit az örökhagyó testvére? (hagyatéki ügyintézőnél van az ügy még)
  • érdemes igényt támasztania a családnak a túlélő házastárs halálakor a korábban elhunyt házastárs révén az ingatlan 1/2 részére?

Vagy így jártunk, hogy a másik házastárs halt meg később, és az ő testvérei örökölnek mindent?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel

ObudaFan # 2012.03.01. 15:38

A testvére kapja, de ez nem ági öröklés.

Filamér # 2012.03.01. 14:20

Üdvözletem. Az alábbi témában szeretnék választ kérni: egy testvérpár édesanyja a közelmúltban végintézkedés nélkül elhunyt, hagyatéka egy ingatlan, amelyet törvényes örökösként a testvérek örökölnek vélhetően fele-fele arányban (osztályrabocsátásnak nincs alapja, nem volt korábban juttatott semmilyen adomány egyiküknek sem, más törvényes örökös pedig rajtuk kívül nincs).
Amennyiben egyikük visszautasítja az örökségét, az örökrésze törvényes örökösként az államra száll (az örökösnek nincs sem leszármazója, sem az édesapja, sem a nagyszülei, sem távolabbi felmenői nem élnek már),vagy az ági vagyon öröklésének szabályai vonatkoznak rá, és ilyen módon a testvére kapja az ő örökrészét is?
Előre is köszönöm a választ :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.16. 14:08

2010. évi XXXVIII. 13. § (1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a hagyatéki eljárásban – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – bizonyítás felvételének nincs helye.

Én mégis azt hiszem, hogy a kérdező esetében, ha az ági örökös azt szeretné, hogy a törvényes örökös házastárs örököljön, akkor elég lesz, ha nem jelent be igényt ági öröklés címén.

ObudaFan # 2011.08.16. 14:00

A bizonyítás kérdése, meg az a kérdés, hogy hivatalból kell-e figyelembe venni, ugye, két külön dolog. Tegyük fel, hogy ugyanez a közjegyző intézte azt a hagyatéki ügyet is, ami miatt ez ági vagyon. Ebben az esetben hivatalos tudomása van erről a tényről, nincs mit bizonyítani. Miért ne vehetné figyelembe hivatalból?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.16. 13:49

611. §. :O) A többi stimmel.

ObudaFan # 2011.08.16. 13:47

Nem létezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.16. 13:46

Bocsánat: (3).

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.16. 13:45

Ptk. 631. § (2) ?

ObudaFan # 2011.08.16. 13:43

Mivel a hagyatéki eljárásról szóló törvény semmilyen speciális szabályt nem rögzít, így szerintem hivatalból, pont úgy, mint bármilyen más törvényes öröklést.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.16. 13:38

Az ági öröklést a közjegyző hivatalból veszi figyelembe?

ObudaFan # 2011.08.16. 13:11

Ha nincs más ági örökös, akkor a visszautasítással lehet örökös a feleség. Ha lenne más ági örökös a visszautasítás esetén, akkor csak az elfogadás és utána az ajándékozás járható.

Böbe 72 # 2011.08.16. 13:08

Az lehetséges hogy az elhunyt férj testvére lemond az öröklési jogáról a sógornője javára??

ObudaFan # 2011.08.16. 12:58

Nem örökli.

Böbe 72 # 2011.08.16. 12:47

Tehát ha jól értem a feleség nem örökli a férje után a ház felét?

ObudaFan # 2011.08.16. 11:18

HA volt leszármazója az örökhagyónak, akkor ő. Ha nem, akkor a szülők, ha ők sem élnek, a testvér(ek).

Böbe 72 # 2011.08.16. 11:00

Kérem az ön segítségét!
Nővérem férje 2011.07.28.-án meghalt gyermekük nem volt .A férj szüleitől örököltek egy fél házat a másik fele a férj testvéréé ilyenkor ki örökli az elhalt férj után a ház felét ? Végrendelet nem volt .
Köszönöm Szabóné

anyuka # 2006.07.30. 11:38

Kedves Monalisa elnézést a hibás irásért de nem figyeltem oda. anyuka

anyuka # 2006.07.28. 15:42

Ke4dves Lisa nagyon eggyetértek azzal, hogy a házastársak jönnek mennek a testvérek ill a szülők egyszóval a vérszerinti kapcsolat az marad de szeretnék én is kérdezni, sajnos nagyon tragikus eset kapcsán. A lányom az utolső munkanapját követö ötödik napon mindenkitől elzárva orvosi és minden segitség nélkül halt meg. Gyermekük nem volt végrendelet nem maradt, ill nem került elő. Ugy hallottam ilyen esetben egyedüli örökös a házastárs, minket idős szülőket a hagyatéknál figyelembe se vettek, pedig volt a lányunk nevén egy hétvégi telek amit mi vettünk neki még a házasságkötés előtt és amikor lakáshoz jutottak nagyobb összeggel segitettük és min a lányoknál szokás butort és egyébb berendezési tárgyakat szóval kiházasitottuk. Mi azt neki adtuk nem a férjének aki még orvost sem hivott hozzá és minket sem értesitett, hogy beteg. De engem nem is e4zek érdekelnek, hanem az ami az övé volt amiért ö élt és dolgozott az miért nem lehet az övéié mikor ő azt a testvéreinek szánta. Valószinü ezért kellett meghalnia. Egy lelkileg megtört édesanya.

monalisa1 # 2006.06.26. 15:24

Annyit még, hogy az anyagi - evilági -dolgokról sem ártana ha a testvérednek valós képe lenne.

monalisa1 # 2006.06.26. 15:23

A házastársak jöhetnek-mehetnek, a testvér az egy életen keresztül változatlan. (Az már más téma, hogy a kettőjük közti viszony az évek/évtizedek alatt szoros marad-e.)

Hát tudod, én nem mennék bele egy olyan házasságba, ahol eleve ki van jelentve: gyerek márpedig nem lesz.

Agyő hölgyem!
Van másik nő is a világon, tán szebb is, okosabb is.

Mert az más dolog, hogy valami betegség okán nem lehet kisbaba - és ez sajnos elég gyakran előfordul -, de egy ilyen- alapvetően fontos házastársi kérdésben eleve kizárásos párkapcsolat...

Egy fiatalember a 20-30 éves korában kíván apa lenni, és hát azt a gyereket 20-25 évig nevelni- pátyolgatni kell majd még.

Akkor a tesód most eleve "kidob" az életéből fontos éveket?

EZÉRT a nőért?...

Ne értsd félre, és nem is szeretném ha közted és a menyasszony közt MIATTAM bármi ellenségeskedés alakulna ki, de nem ártana az öcséddel leülni és elbeszélgetni a dolgokról.

Csak egyszer.
A többi a belátása szerint.

nisse # 2006.06.26. 13:59

Monalisa1, sokmindenben jók a meglátásaid, a legtöbb ember idővel szeretne családot.

Nem mennék bele a részletekbe, a hölgy valóban nem tervez gyereket.
Azt merem remélni, hogy nem tervez már most egy következő férjet... Bár igazad van, én nem vagyok szerelmes a leendő sógornőmbe, legalább én gondolkozzak reálisan, hiszen a "ha mégis beüt a ménkű" esetére vagyok itt biztosítékként a papírokra vonatkozólag.

Ha az öcsém nem adna a véleményemre, nem tudnék bizonyos részletekről és nem tőlem kérdezne. Ezzel együtt persze egyértelmű, hogy a párja az első számú nő az életében, nekem is megvan a saját párom, családom, de attól mi még testvérek maradunk.
(Mellesleg ismerem, hogy milyen vak tud lenni és anyagi dolgokban mennyire nem a földön jár... - utóbbit ő is beismeri.)

Nagyon köszönöm a tanácsokat!

monalisa1 # 2006.06.26. 12:28

Dehát a legtöbb férfi - és FÕLEG a nő - előbb utóbb gyereket akar. Ellenben ha a kedves menyasszony ezen "no-gyermek" szemlélettel megy bele az esetleges (...) házasságba, akkor két dolog lehetséges: vagy a saját karierje a fontosabb mint a családalapítás, vagy fél felvállalni az anyagsággal járó függetlenséget.

Vagy lehet, hogy majd egy KÖVETKEZÕ férjnek kíván majd szülni csak...

Nem tudom, nem is az én dolgom.

Azt helyesen teszed, hogy ameddig "megvan" addig félted a testvéred különvagyonát.

Kérdés: ő mennyire hallgat a te véleményedre?!

Ne felesd: kettőtök közt a menyasszony van a tesódnál előnyben - az ágyban egy férfi mindent bevall és bármire rávehető...

nisse # 2006.06.26. 11:28

Monalisa1, ha a testvéremnek gyereke születne, osztanám a leendő apa örömét és tárgytalan lenne az örökösödésre vonatkozó kérdés.
Az, hogy a menyasszonyától gyereke születne, kb. mínusz-esélyes. De ez nem a jogi része a dolgoknak.