megállapodás gyermekelhelyezésről

ObudaFan # 2008.09.25. 08:29

Nincs mit.

Helén42 # 2008.09.24. 12:36

Köszönöm szépen - ismét - a segítséget!

H.

ObudaFan # 2008.09.23. 12:14

Most még - a korábbi ítélet/bírósági egyezség utáni 2 éven belül - a bíróság hatáskörébe, ezt követően a gyámhatóság hatáskörébe tartozik az ügy. Akár megegyeztek, akár nem.

Helén42 # 2008.09.23. 11:22

Bocsánat, megpróbálom újra:
Van egy jogerős bírósági határozat, ami 1 éve készült, megállapodtunk, ítéletbe foglalták.

Ezt az apa félig-meddig betartotta, most változtatni szeretne: nem vasárnap, hanem csütörtökön délelőtt kíván jönni.

1. Ha valahogy megállapodunk az új láthatásban, mi a hivatalos menet? Bíróságra kell beadni, vagy közjegyzőhöz?
  2. Eddig úgy tűnik, nem fog menni a megállapodás, az apának kizárólag ez az időpont felel meg. Ha át is szervezem a befizetett programokat, a gyerek januártól bölcsibe megy. Reggel beadom fél 8-ra, aztán apuka 10 körül kiveszi 1-2 órára, és visszaadja? Ezt én nem tartom elfogadhatónak és nem egyezem bele. Ilyenkor mi a teendő? Megint keresetet kell benyújtanom, hogy módosítani kívánjuk a láthatást, de nem tudunk megegyezni és a bíróság dönt az új láthatásról?

Köszönöm,
H.

_Wasp_ # 2008.09.23. 08:28

Helén:
ezt most senki se érti szerintem....
akkor van megegyezés, vagy nincs?
Esetleg még alkudoztok?

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Helén42 # 2008.09.22. 22:19

Kedves Jogászok!

A következőben kérném a segítségetek:
Történet: 2,25 éves kisfiú bírósági ítéletben 1 éve nálam (anyánál) került elhelyezésre, közös megegyezés alapján. Megegyezés szerint az apa 3 éves korig minden vasárnap 9-12 óráig jöhetett volna, de csak kb. fele annyit jött.
Apa a megállapodást most módosítani kívánja, ezentúl csütörtökönként fél 10-re (?!) szeretne járni.

Kérdésem a következő:
Az új megállapodás hogyan lesz érvényes? Bíróság által kell jóváhagyatni, vagy elég közjegyző is?

Nekünk amúgy nem jó a csütörtök de. fél 10 (méregdrága gyerekangolt fizettem be a múlt héten), új időpontokat javasoltam az apának, de ő kizárólag ekkor kíván jönni. Ilyenkor mi van? Marad a vasárnap, amikor apuka nem fog jönni?

Előre is köszönöm a válaszokat!
H.

Papp Zsolt # 2006.07.05. 14:49

Kedves Bebó!

De igen.
Beadtuk a megegyezést a bíróságra.
Amít előtte ügyvéd előtt aláírtunk. Azért kell a bíróság által jóváhagyatni, mert úgy kikényszeríthetőek a benne leírtak.

És de igen. A bíróság el fogja fogadni a közös szülői felügyeletes megállapodásotokat. És ráüti a nagypecsétet. Nekünk ez körülbelül 25 perces meghallgatás keretében realizálódott.
(Amire, ha jól emlékszem, kb 3-4 hónapot vártunk.)
Küldöm. Mi nem voltunk házasok, ezért nekünk egy picit egyszerűbb volt. Ez a megállapodás, amit küldök, csak a gyermekelhelyezésre vonatkozik. A vagyoni más tészta. Azt nem kell beadni a bíróságra. Sőt asszem nem is ajánlott, mert komoly illetékvonzata lehet.
Nem feltétlen tartjuk be azt gyermekelhelyezésileg, ami le van írva, de tartjuk magunkat a hetesváltáshoz. Persze nyáron vannak borulások, attól függően, hogy ki, mikor, kivel akar nyaralni menni.
Szóval néha improvizálni kell, és ehhez elengedhetetlen a rugalmasság és a jó viszony.
Asszem dióhéjban ennyi.

Üdv: Zsolt

bebó # 2006.07.05. 14:07

Hoppá,
de sok hozzászóláés. Köszönöm. Közben elhavazódtam a lakáskereséssel.
Papp Zsolt! Igen, ha el tudnád küldeni nagyon megköszönném.
Tehát akkor nem adtátok be ti sem a papírt a bírósághoz? Ügyvéd előtt aláírtátok, vagy csak úgy magatok között? Tehát egy két jó tanácsot szívesen hallanék.
Egyébként én nagyon bízom ebben a "konstrukcióban", és exem is. Kisfiunkkal közöltük a kellemetlen hírt, kicsit bánatos volt, sírikált, de elfogadta és azóta lelkesen készülünk az új lakásba való pakolásra. Örömmel alkaítgatja ki szobáját nálam is, exem marad a lakásban, itt maradnak a bútorai, én pedig vettem neki újakat. Örömmel válogatott az IKEÁban :-)
Szóval várom tanácsaitokat továbbra is.
Ha jól értettem, egy közös felügyeletről szóló megállapodást a Bítóság ezek szerint nem fog elfogadni?
De azért valami megállapodást érdemes írni, nem?
köszönöm
bebó

Tamás123 # 2006.07.05. 13:32

Papp Zsolt!

Köszi, csak azért kérdeztem, mert a gyermek érdekében én is hasonló kapcsolattartási megoldás híve lennék. Nem mondok ezzel újat, egy gyermek mindkét szülőjéhez nagyon ragaszkodik, tényleg ez lenne a kultúrált megoldás és a gyermek számára a legelőnyösebb.
Sajna nálunk már nagyon mások az előzmények, ennek nem sok esélyt adok.

Papp Zsolt # 2006.07.05. 12:48

Szia Tamásszázhuszonhárom! :-)

Mi is árgus szemekkel figyeljük az exemmel a konstrukció bevezetése óta ( most már talán nem annyira ), de úgy néz ki, hogy működik a dolog. Azóta is boldog és kiegyensűlyozott a kisfiunk. Ugyanolyan jól érzi magát az exemnél is meg nálam is, és itt is és ott is megvan mindene. Tanulmányi eredmény romlásról se tudok beszámolni, főleg, hogy csak most ősszel megy suliba... :-)
Persze ennek a megoldásnak asszem jópár feltétele van: rugalmasság, a gyerek érdekének szem előtt tartása, kulturált elválás, jó viszony a szétköltözés után is. Ilyesmik. Ezek nélkül nem is érdemes belekezdeni. Ja és persze az is hasznos, ha a pasi azért régebben is belefolyt a gyerek-dologba, és ugyanolyan jól el tudja látni, mint az exe. És pesze a lefontosabb: Szeretet.

Na jó, nem fényezem magunkat tovább!!! :-)

Üdv:

Zsolt

Tamás123 # 2006.07.04. 16:27

Papp Zsolt!

Szia! Azt szeretném kérdezni Tőled, hogy a gyermeket nem viseli meg egy kicsit ez a hetenkénti váltogatás a szülőnél?

Hogyan éli meg a gyermek? Tanulmányi eredménye nem romlott?

Dehát Ti biztosan kultúráltan váltatok el, hogy ilyenben meg tudtatok állapodni.

Papp Zsolt # 2006.07.04. 14:39

Hahó Bebó!

Nekem van ilyen "egy hét itt -1 hét ott"-os megállapodásom. Elküldjem?
Nálunk amúgy másfél éve gyakorlatban is működik a dolog. Méghozzá jól. És asszem a kérdéseidre is tudok válaszolni.

Üdv:

Zsolt

pappa # 2006.07.03. 08:27

Szia Pocak, igazad van, ezek szerint sajnos tényleg elhelyezik valamelyiknél. Ezek szerint válni nem lehet gyerekelhelyezés nélkül. Nagy marhaság.

pocak # 2006.07.03. 07:27

Szia Pappa!
Csjt. 72. § (1) A szülői felügyeletet a szülők együttesen gyakorolják - ellentétes megállapodásuk hiányában - akkor is, ha már nem élnek együtt.
(2) Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.
(3) Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők már nem tudnak együttműködni, a közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik szülő kérelmére megszünteti, feltéve, hogy a megszüntetés a gyermek fejlődése szempontjából is indokolt.

Kommentári részben:
"Az idézett jogszabályhely második fordulata azonban a fő szabály alól kivételt enged. Nevezetesen lehetőség van a szülők kérelmére a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet elrendelni, illetőleg a szülők közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyni.
Az említett kivétel tehát csak a szülők egyetértése, közös kérelme alapján alkalmazható, és nem teszi nélkülözhetővé a gyermekelhelyezésben való egyezséget vagy bírói döntést. Feltétele továbbá, hogy a szülők a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásában (gondozás, nevelés, tartás stb.) együttműködni tudjanak, és ennek mikéntjéről a közös szülői felügyelet iránti kérelmükben megfelelő részletességgel nyilatkozzanak
Ha ugyanis nem tudnak együttműködni a közös szülői felügyelet gyakorlása során, ez a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségük jóváhagyásának, illetőleg az ilyen tartalmú bírói döntés meghozatalának akadálya, hiszen a Csjt. 72. § (3) bekezdése alapján a megfelelő együttműködési képesség a közös szülői felügyelet megszüntetésének az oka.

Ha bírósághoz fordulnak gyermekelhelyezés miatt, a közös elhelyezési kérelmüket/egyezségüket nem fogja a bíróság helyben hagyni, mert ilyet a jogszabály nem ismer.
Közös szülői felügyeletet ismer csak a jogszabály, azt sem régóta (1995 óta létezik), de annak is feltétele a gyermek valamelyik szülőnél való elhelyezése.
Mondjuk ez alapján közel azonos jogokkal rendelkeznek továbbra is, a bibi csak az, hogy bármelyik fél kérelmére a későbbiekben ezt felbonthatja a bíróság, vagyis megszüntetheti a közös szülői felügyeletet és akkor azé lesz a szülői felügyeleti jog gyakorlásának kizárólagos joga, akinél eredetileg el volt helyezve.
Amíg nem mennek bíróságra, addig tekinti a jogszabály kvázi közös elhelyezésűnek a gyereket, közös szülői felügyelettel. Persze ez az állapot is csak addig marad fenn, amíg valamelyik fél nem él keresettel a nála való elhelyezést illetően.

Magyarul, a jog ebben nem segít, gyermeket addig lehet a két szülőnek egyenjogúan nevelni, amíg azt mindketten úgy akarják.

pappa # 2006.06.30. 14:07

Szia Pocak, én úgy tudom, hogy jogszabály nem irja elő a gyermek egyik szülőnél való kötelező elhelyezését. Az egyik szülőnél való elhelyezés csak szokás.

pocak # 2006.06.30. 09:00

Ha mindeketten így akarjátok, akkor nem kell bírósághoz fordulnotok. Minden marad a régiben, csak különköltöztök.
Ha bírósághoz fordultok, a hatályos jogszabályok szerint mindenképpen el kell helyeznie a gyereket valamelyikőtöknél, mivel nincs jelenleg jogszabály a közös elhelyezésre, csupán a közös szülői felügyeletre, ami nem ugyanaz. Ráadásul nemcsak nincs jogszabály a közös elhelyezésre, de kifejezetten előírja jogszabály a gyermek valamelyik szülőnél való elhelyezését.
Ezért ha mindketten így látjátok jónak és ezt akarjátok, jobb, ha nem fordultok bírósághoz.
Egyéb helyre meg felesleges (pl.gyámhivatal, vagy közjegyzői/ügyvédi okirat), mert nincs jogilag kötő ereje.

bebó # 2006.06.28. 15:49

igen, Pappa, jól értetted, nem szeretnénk ha bármelyikünknél is el lenne jogilag helyezve a gyermekünk. Továbbra is közösen szeretnénk nevelni, csak külön lakásban lakunk.
Köszönöm a tanácsot, megkeresem derillt.

pappa # 2006.06.28. 14:06

Bebó, én úgy értettem, nem akarjátok, hogy a gyerek bármelyikőtöknél is el legyen helyezve, bár lehet, hogy ez félreértés részemről. Ha a gyerek az egyik szülőnél el van helyezve, akkor a másik szülő majdnem teljesen jogfosztott lesz, gyakorlatilag nincs beleszólása többé semmibe és rossz viszony esetén a gondozó szülőnek van kiszolgáltatva, ami pedig a gyerek érdekével ellentétes.
Ha ezt el akarjátok kerülni, akkor olyan megállapodást kell kötnetek, amely garantálja mindkettőtök jogait és ehhez Derill tud segitséget nyújtani, mert nagyon ritka eset, a biróságok úgy hiszik, hogy a gyereket minden esetben el kell helyezniük az egyik szülőnél, pedig ez nem igy van. A közös felügyelet ezzel a megoldással nem azonos, mert annak megszüntetését bármelyik fél bármikor kérheti a bíróságtól és a biróság kérésre meg is szünteti a közös felügyeletet.
A megegyezést mindenképpen birósággal kell jóváhagyatni.

bebó # 2006.06.28. 11:19

vzoli!

Nagyon köszönöm!
Esetleg ha valaki meg tudná azt mondani, hogy ezt a megállapodást csak a Bíróságra, vagy a gyámügyre is be kell adni?

vzoli # 2006.06.28. 09:32

Bebó!

Ezeket találtam neked.

Gyermekelhelyezésről megállapodás formanyomtatványa (rtf-dokumentum; pl. Word szövegszerkesztővel tudod letöltés után megnyitni) :

http://misc.magyarorszag.hu/…lhmegall.rtf

(Szerintem ezt csak alapnak vedd; tekintve, hogy egy adott helyzet mindig konkrét, és hiába van megállapodás: a jövőben ennek tartalma értelmezése és realizálása tekintetében ellenérdekeltek lehettek. Ezért kell - legalábbis nem árt - egy ügyvéd (az ügyvéded), aki az érdekeidre figyelemmel tartalmi és jogi szempontból a megállapodást átnézi.)

Itt meg úgy általában a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban juthatsz információkhoz. (Az oldal tetején további hasznos linkek; jobboldalt középtájt meg egyéb kapcsolódó formanyomtatványok) :

http://www.magyarorszag.hu/…t/gyermekelh

bebó # 2006.06.28. 07:39

Van esetleg valakinek ilyen dokumentuma készen, hogy pontosan hogyan is néz ki egy ilyen megállapodás?
köszönöm

bebó # 2006.06.27. 19:47

Tehát az elkészült megállapodást be kell nyújtani a bíróságra, és ha a bíróság nem fogadja el a közös felügyeletet? Mi történk??

pappa # 2006.06.27. 19:37

Bebó, nem kell kimondani. Az elhelyezés jogkövetkezménye, hogy a kapcsolattartó szülő praktikusan jogfosztottá válik minden gyereket érintő kérdésben.
A megállapodás elkészitéséhez vegyétek igénybe feltétlenül Derill segitségét, hivjátok föl, mert ez különleges eset, nincs szokásban. Emiatt profi jogi segitségre van szükségetek.

Tamás123 # 2006.06.27. 19:20

bebó

Nem akarom elvenni a jogászok kenyerét, de én is hasonló cipőben járok, mint Te, sokat böngészem a netet, ajánlok egy oldalt, ahol sok minden megtalálható, majd klikkelj rá a kis piros hátterű paragrafus jelképre is, mert ott pedig a törvényi háttér van megfogalmazva.

http://www.magyarorszag.hu/…nt/kapcstart

bebó # 2006.06.27. 18:58

Konkrét kérdés: ki kell-e mondani, hogy a gyermek egyik vagy másik félnél kerül elhelyzésre? Tehát a megállapodásban, amit a bíróságra beadunk, szerepelnie kell-e annak, hogy x.y. gyermek az édesanyánál vagy édesapánál kerül elhelyezésre, de ugyanakkor rögzítjuk a megosztott láthatást is.
És ha ezt deklarálni kell, hogy a gyermek valamelyik szülönél kerül elhelyezésre, ennek milyen jogi kövekezménye van??